The art of living

Category: Editie 99

De woning als expositieruimte
Met een bouwvrouw die een fervent kunstenaar en verzamelaar is, hoeft
het niet te verbazen dat kunst een belangrijke rol zal spelen wanneer zij en haar man een eigen woning bouwen. De kunst bestaat er voor de architect in de woning zo te ontwerpen dat er enerzijds voldoende ruimte voor is, maar anderzijds een verhaal te creëren waarbij het gebouw ook mooi ingebed is in zijn omgeving. Kunst bepaalt dus alles in dit project.
 
Het is uitzonderlijk om in deze omgeving, in de rand van onze hoofdstad, een geschikt stuk bouwgrond te vinden. Zeker als je er een mooi uitzicht bij wil. De eigenaars hebben dan ook niet lang getwijfeld toen hun oog na drie jaar zoeken op deze locatie viel. Hetzelfde geldt voor de keuze van architect. Een referentiewoning in de buurt overtuigde hen snel om met Schellen Architecten in zee te gaan.
 
De open bebouwing bevindt zich in een vrij rustige straat met veel groen. Hoewel de voorgevel niet volledig gesloten is, biedt die toch geen inkijk. Witte gladde crepi domineert, centraal onderbroken door ruwe donkere natuursteen en glas. Die leidt de bezoeker naar de inkom onder de luifel. Hoewel de strakke en minimalistische lijn van buiten binnenin wordt doorgetrokken, ervaar je toch iets heel anders zodra je de woning binnenkomt. Het opvallende kunstwerk in de gang zit daar voor iets tussen, net als de karaktervolle natuurstenen vloer. Met de schuifdeur kan je ervoor opteren de hal af te sluiten of volledig open te zetten. In het laatste geval valt meteen het prachtige zicht op de achterliggende tuin en velden op. Een troef die in het ontwerp volledig is uitgespeeld.
Reginald Schellen: ‘Het contact met de natuur is essentieel. De mooie vergezichten hebben ons geïnspireerd om het gebouw volledig open te werken richting de tuin. Zeker de waardevolle bomen mogen op de voorgrond treden want die vind je niet vaak in een verkaveling. Het spreekt voor zich dat we  de relatie tussen binnen en buiten mee hebben laten spelen. De openheid naar achteren bepaalde voor een groot stuk ook de positie van de leefruimtes en slaapkamers.’
 
Via de inkomhal kom je in de ruime leefruimte. Grote witte wanden werden uitgespaard om kleurrijke kunst volledig tot hun recht te laten komen. Het kleur van de kunst en van de seizoenen buiten die door de grote raampartijen hun intrede doen, zorgen ervoor dat de ruimtes continu en wisselend worden opgefleurd. De natuursteen tegels creëren eenheid en versterken op die manier de aanwezigheid van de kunst, net als in een modern museum. Zelfs de design eettafel met de prachtige stoelen treden op die manier als kunstobject naar voor. Het idee voor deze specifieke vloer deed de klant op bij Stone nv, groothandel in natuursteen. Yvan Somers: ‘Wij hebben een ruime collectie in natuursteen en bieden ook keramische tegels en composiet aan. Uit onze collectie natuursteen viel de keuze van de klant uiteindelijk op Emperador Grey, een sterk geaderde kalksteen uit Turkije. Het grote voordeel van dit natuurlijke product, gevormd door moeder aarde, is dat elke tegel uniek is. Deze ruwe tegels komen in dit project volledig tot hun recht. Zowel in combinatie met de natuur buiten als met de kunst binnen. De grote lichtinval legt de aders in de steen bloot en versterkt het unieke karakter van elke tegel. Werken met een natuurlijk product is een voorrecht en dat doet Stone nv al ruim 60 jaar. Wij werken met steengroeves uit alle werelddelen en selecteren enkel de beste kwaliteit. Zowel particulieren als professionelen vinden de weg naar Stone nv die we beiden met raad en daad bijstaan. Zo werken we regelmatig met Schellen Architecten samen. Projecten als deze tonen de meerwaarde die een natuurlijk product als natuursteen voor uw woning kan betekenen.’
 
De eetruimte en zitruimte lopen in elkaar over en hebben allebei het prachtige zicht naar buiten. De scheiding tussen de twee ruimtes lijkt enkel gesuggereerd te worden door de vide boven de eetruimte die voor een extra dimensie zorgt. Terwijl de zitruimte een knusser gevoel krijgt door het lager plafond. In de living krijg je een interessant pallet aan materialen dat met elkaar in interactie gaat. De ingebouwde haard kreeg een opvallend donkere kader middels een speciale verftechniek die uit meerdere lagen bestaat. De kleur matcht wonderwel bij de vloer maar ook bij donkere steen in de achtergevel. De gestapelde houtblokken opzij lijken zo uit de tuin geplukt. Net door die donkere wand treedt de witmarmeren salontafel op de voorgrond en hetzelfde spel krijg je tussen de twee sofa’s. Waar je doorgaans voor een uniform salon gaat, kom je hier weg met de contradictie. De organische verlichting sluit er mooi bij aan en zelfs het tapijt stoort niet. Wat deze immense leefruimte nog kenmerkt, zijn opnieuw twee schuifdeuren die volledig open of dicht kunnen. Die geven toegang tot enerzijds een bureau en anderzijds tot een aparte tv-hoek die zich beiden aan de voorkant van de woning bevinden. De kleine zitruimte zet zich wat af van de rest van de woning en ademt eerder een Afrikaanse sfeer. De bureau krijgt binnenvallend licht van opzij en heeft zeker geen gebrek aan opbergruimte met de handige en op maat gemaakte inbouwkast over de volledige wand. Maar de eyecather in deze ruimte zijn - uiteraard naast de kunstwerken - zonder meer de elegante designstoelen die samen met de bureautafel een link leggen naar de meubels in de eetruimte. Deze werden, samen met een deel van de verlichting, allen mee verhuisd uit de vorige woning en kregen al in het ontwerp van de architect een prominente rol toegewezen. Vandaar de mooie interactie.
 
De keuken is niet opgenomen in de grote leefruimte, maar biedt door zijn diepere ligging in de tuin enorm veel leefcomfort. Ook hier een oase aan licht door de grote raampartijen en formidabele zichten. Het hoeft niet te verbazen dat de bewoners hier veel tijd doorbrengen. Leefkeukens worden meer en meer de trend. De verzonken ramen in geanodiseerde alumunium schuiven open en dan valt des te meer op hoe licht de overgang tussen binnen en buiten wel is. De terrastegel, eveneens in natuursteen, kent een lichtere tint maar sluit er wel mooi bij aan zodat alles zich op één en hetzelfde niveau bevindt. De trappen voorbij het terras zorgen niet alleen voor een meerwaarde van de buitenbeleving, ze geven bovendien diepte aan de tuin. De prachtige en majestueuze eik werpt haar rijpe bladeren af en creëert een rood tapijt. Maar ondanks de natuurpracht, is de pièce de résistance buiten het zwembad en dan vooral de bijhorende poolhouse in spiegelende inox. Overal waar je kijkt, kaatst die de natuur terug waardoor die nog meer aanwezig wordt. Zo ook op het einde van de tuin van waaruit je een uniek zicht hebt op de woning die zeker hier volledig opgaat in zijn omgeving. De grote raampartijen in het buitenschrijnwerk van Vossal breken de woning helemaal open. Met uitzondering van de verticale passage in zwarte natuursteen centraal, een herhaling van het patroon aan de voorzijde van de woning.
De dubbele oversteken in de achtergevel zorgen voor natuurlijke zonwering. Ze bieden aangename schaduw en bescherming. En de verschillende terrassen geven de architectuur een extra dimensie.
 
Door het uitzonderlijke zicht, spreekt het voor zich dat zoveel mogelijk kamers aan de tuinzijde gesitueerd zijn. Twee kinderkamers hebben een gemeenschappelijk terras, dat van de master bedroom strekt zich uit over het dak van de keuken. De trap naar boven bevindt zich in de passage tussen keuken en grote leefruimte en wordt gekenmerkt door een opvallend kleuraccent. Eén grote verticale felroze lijn, naar analogie met de kleuren van de kunstwerken. Boven, aan het einde van de eikenhouten trap, leidt de aandacht naar het kenmerkend behang uit de collectie van Zaha Hadid, de favoriete ontwerpster van de bouwvrouw. Op de bovenverdieping wordt de minimalistische lijn doorgetrokken met veel en handig ingebouwde kasten, mooi maatwerk, sobere muren en een eiken parketvloer waarbij de gangen aan monastieke sferen doen denken. Zeker met het hoog binnenvallende licht via de dakkoepel. Het zijn opnieuw de details die het verschil maken en als kunstobjecten worden tentoongesteld. Zoals bijvoorbeeld de bibliotheekkast en het unieke houten meubel voor de vide, een ideale plek om een boek te lezen lijkt me. 
 
In de master bedroom stelen de elegante design houten
meubelen in organische vormen en de verlichting de show in het interieur. Gevolgd door de zilveren Italiaanse mozaïeken en het vrijstaande bad in de badkamer die zich aan de voorzijde van de woning situeert. Bij de mozaïeken valt vooral het passende en naadloze voegwerk op. Het op maat gemaakte badkamermeubel in composiet is origineel in zijn verfijning. Het gedeelte dat voorbehouden is voor de ouders met de master bedroom, dressing en badkamer kan indien gewenst afgesloten worden. De ruimte voor de kinderen bevindt zich voorbij de vide met leeshoek en bibliotheek. Zo krijg je een onderscheid tussen beide entiteiten zonder dat alles in een te lange gang is gepropt. De twee dochters delen niet alleen hun buitenterras maar ook een badkamer die tussen hun twee spiegelende kamers in ligt. De slaapkamer van de zoon bevindt zich aan de voorzijde van de woning en heeft een eigen badkamer. We herkennen opnieuw de kleine mozaïeken in de badkamer van de meisjes, zij het hier in opvallend roze tinten. Wat ze allemaal gemeen hebben, is een buitengewoon leefcomfort. En dat is te danken aan de voortdurende aanwezigheid van de omliggende natuur, rechtstreeks of onrechtstreeks. De architect is er meer dan ooit in geslaagd om een toegevoegde waarde te creëren aan hun leven met kunst. Namelijk de kunst van het wonen…
 
Met dank aan:
www.schellen.be
www.stone.be
www.vossal.be
www.xinnixdoorsystems.be