Slim wonen in de woning van morgen

Category: Editie 99

Een vlotte bereikbaarheid. Dat was het uitgangspunt van Dewaele Woningbouw toen ze op zoek gingen naar een bouwperceel voor een nieuwe kijkwoning. Ze vonden een geschikt terrein in De Pinte, op een boogscheut van waar de autosnelwegen E40/E17 elkaar kruisen. De site, met zuidwest georiënteerde ligging, was perfect geschikt voor de plannen die ze voor het terrein in petto hadden: het bouwen van een hedendaagse, energiezuinige eengezinswoning die volledig voldoet aan de behoeften van morgen.
Samen met architect Stef  Van den Haute trok Dewaele Woningbouw alle registers open en ontwierpen ze een houtskelet-woning die de wettelijke normen op energievlak sterk overstijgen. Meer zelfs, dankzij enkele slimme ingrepen en totale aandacht voor luchtdichtheid en isolatie haalt de woning een energiepeil van 0, zonder daarbij in te boeten aan maar enig wooncomfort. De aantrekkelijke hedendaagse en weldoordachte architectuur trekt meteen de aandacht van deze woning. De kubistische, strakke uitvoering wordt telkens genuanceerd met warme elementen. Dat is al meteen duidelijk in de voortuin waarbij de speelse voorgevel in het oog springt door de combinatie van twee natuurlijke materialen: een platte, gelijmde gevelsteen in dunbed-uitvoering en het verticaal houtwerk in thermisch Ayoushout. Voor het buitenschrijnwerk gingen ze voor een zwarte strakke uitvoering in aluminium. Hetzelfde zwart komt verder nog terug in ondermeer de dakrand, de overspanning en als bekleding voor de oversteek aan de terraszijde. Ook in het interieur blijft zwart subtiel terugkeren in verschillende details. Wandelen naar de voordeur doen we via grote betonnen stapstenen die de vorm van een pad aannemen. Deze stapstenen op maat lopen rondom de volledige woning. Siergrind tussen de stapstenen – aangebracht in honinggraatmatten om de infiltratie van het regenwater op te vangen - zorgt als het ware voor een uitgebalanceerd lappendeken. De zoom met lage begroeiing vormt de afscheiding van het pad en bakent vijf parkeerplaatsen voor de woning af. Een laadpaal voor elektrische auto’s toont aan dat de woning niet alleen op vlak van energie wil uitmunten, maar ook waar mogelijk hernieuwbare energiebronnen wil inzetten.
 
De inkomhal onthult meteen een tipje van de sluier voor de rest van het interieur: sober, maar toch met veel warme sfeermakers zoals hout. De ingemaakte kasten in donker fineer zijn niet alleen praktisch, maar laten de inkom ook optisch ruimer lijken. Een witte wand maskeert er de massieve trap die naar de bovenverdieping leidt.  Rechts van de trap komen we via een transparante pivoterende deur in donkergrijs glas in een ruime en lichtrijke leefruimte waar een gezin maximaal kan genieten. Een zit- en eethoek, keuken en bureau werden geïntegreerd in het geheel. Grote glaspartijen met driedubbele beglazing aan de achterzijde bieden niet alleen zicht op de tuin, maar trekken ook het zonlicht naar binnen. Het bureau, aan de voorzijde van de woning, kan evengoed fungeren als speelhoek voor de kinderen of hobbyruimte. Blikvanger is hier ongetwijfeld de plafondhoge donkergrijze glazen schuifwand waardoor het bureau, als aparte eenheid, privacy en akoestische afscherming combineert. Een vast raam in het bureaugedeelte zit verscholen achter het lattenwerk van de voorgevel. Het laat je toe van binnen naar buiten te kijken, maar niet omgekeerd. “We wilden de gevel zo puur mogelijk houden en het ontwerp niet breken met een zichtbaar raam”, vult de bouwheer aan. De zithoek is de gezellige corpus van de leefruimte die niet meer nodig heeft dan een knus salon en een strak tv-meubel om een echt thuisgevoel te creëren. De zwarte accentwand zorgt voor het contrast en begint in de zitruimte en loopt helemaal door tot op de bovenverdieping. Om de hoek komt vervolgens de keuken piepen. In de open keuken zien we opnieuw hetzelfde tijdloze karakter dat zich uit door eenvoudige patronen, geometrische vormen en natuurlijke kleuren waarbij clean wit, donker hout en de zwarte accentmuur de basis vormen. De ruime, uitnodigende eettafel, die centraal staat opgesteld voor de grote ramen, mondt uit in een strak wit keukenblok dat dienst doet als kookeiland. Een kastenwand in hetzelfde donkere fineer als de eettafel, bekleedt de volledige breedte van de muur en herbergt alle keukentoestellen. Ietwat verborgen achter de muur van de zithoek bevindt zich het aanrecht dat in zijn strak wit plunje een soort ying yang-effect heeft tegen de zwarte achtergrond. Aan het plafond zorgt een railsysteem met ledverlichting voor zacht, sfeervol licht dat de keuken en eethoek doet baden in een aangename sfeer. Het kookeiland wordt hier niet ontsierd door een luifel voor een dampkap dankzij een systeem van recirculatie waarbij de kookdampen gefilterd worden en via de plint opnieuw in de ruimte terechtkomen. Dat systeem past ook volledig in het energiezuinig verhaal omdat er geen afvoer naar buiten moet voorzien worden waardoor waardoor er geen warme lucht naar buiten geblazen wordt. Dat komt dan weer de luchtdichtheid van de woning ten goede. De deur naast het aanrecht werkt nog een handige berg- en technische ruimte weg, waar zich overigens ook een deur bevindt die naar buiten uitgeeft, wat een absolute must is voor een gezinswoning. De vloer is een cohesie van een strakke volkeramische grijze tegel en een halfmassief parket. Dezelfde tegels komen terug in de keuken, de berging en de inkomhal, maar ook boven in de badkamer en in de volledig betegelde inloopdouche. ‘Legacy’ is de naam van deze tegel met betonlook die bij Tegels Depaepe momenteel heel populair is. “Dit type tegel heeft de laatste jaren opmerkelijk aan populariteit gewonnen dankzij zijn minimalistische en hedendaagse stijl”, legt zaakvoerder Boris Depaepe uit. “Daarom komt deze tegel ook perfect tot zijn recht in deze woning en combineert hij met heel veel materialen zoals hier met het parket op de
benedenverdieping”. Tegels Depaepe is gespecialiseerd in keramische tegels voor vloer-, wand- en geveltoepassingen en terrassen. De mogelijkheden zijn eindeloos waardoor er steeds een tegel te vinden is die de inrichting en de stijl van een interieur beklemtoont. Doordat hier vooral gewerkt wordt met eerder monotone tinten, trekt de ‘Legacy’ tegel niet de aandacht naar zich toe, maar wordt hij eerder opgeslorpt in de harmonie die het interieur uitstraalt. Op het eerste zicht lijken de tegels van het terras dezelfde als binnen, maar toch gaat het hier om een andere soort. ‘Revstone’ heeft dezelfde betonlook, maar is een groter formaat dan de standaard 60x60 cm binnen. De tegelspecialist, die bijna 100 jaar bestaat, benadrukt de veelzijdigheid van deze tegel met betonallures. “Deze tegels passen in een minimalistisch interieur, waar ze eerder opgaan in de omgeving, maar ze kunnen evengoed de blikvanger zijn in een industrieel getint loftinterieur. Het gebruik van keramische tegels op de drukkere leefplaatsen in de woning is ook vanuit tactisch oogpunt een goede keuze. Keramische tegels zijn immers heel onderhoudsvriendelijk en worden bestempeld als onverslijtbaar. De grote schuiframen in de leefruimte kunnen helemaal open waardoor ook hier het parket een samenspel vormt met de terrastegels waardoor het plaatje weer helemaal klopt. Met een weids zicht op de tuin ervaar je op die manier een totaal-beleving van de woning. De terrasoversteek zorgt niet alleen voor beschutting van een deel van het ruimbemeten leefterras, maar neemt ook de rol van zonnewering op zich en voorkomt dat de zon fel gaat binnen schijnen. Het strak en summier ontwerp van de tuin uit zich in veel groen met enkele bomen op strategische plaatsen. Via de inkomhal nemen we vervolgens de trap die naar de bovenverdieping leidt. Deze massieve trap is uitgevoerd in Kambala, een harde, maar ook heel duurzame houtsoort en werd in eigen atelier gemaakt door Dewaele Woning-bouw. Voor ons valt meteen het grote raam op dat niet alleen zorgt voor een aangename lichtinval, maar ook esthetisch opvalt door de speciale uitvoering waarbij het raam doorloopt tot aan de dakrand en zo hoger is dan het plafond. Dat bijzonder detail geeft ook een mooi effect aan de buitengevel. Diezelfde fijne nuance vinden we ook terug bij de ramen in de twee kinderkamers. De bovenverdieping werd zo ingericht dat elke ruimte optimaal benut is en op zo’n manier is ingevuld dat ze helemaal voldoet aan de behoeften van een gezin. Eenmaal boven gaat de trap over in laminaat die de volledige bovenverdieping covert. Voor je heb je meteen de ‘master bedroom’. Ook hier komen we de ondertussen vertrouwde grijze, zwarte en witte accenten weer tegen die
een verkwikkend contrast vormen met de groene oase van sedumplantjes en mossen die we zien als we door het grote slaapkamerraam kijken. Dit stukje natuur op het platte dak werd aangebracht door Naturoof Groendaken en Daktuinen. Vanuit een impuls om meer groen in de steden te creëren, startte zaakvoerder Simon Casier met het plaatsen van groendaken en daktuinen. Een stukje groen enkele meters boven de grond is altijd leuk, maar niet elk dak komt in aanmerking voor een groendak.“Bij nieuwbouw is het dak meestal stevig genoeg, maar bij een renovatie is het toch aangewezen om de dakstructuur te controleren en eventueel te vernieuwen voor we een groendak plaatsen. Bij een standaard extensief groendak van goede kwaliteit spreken we immers al snel van 100 kg/m²”, legt Ing. Simon Casier uit. Groendaken zijn in principe op te delen in drie types. Je hebt de intensieve groendaken of de zogenaamde daktuinen en de extensieve, waarbij de beplanting beperkt wordt tot mossen, vetplanten en kruiden. Tussen deze twee types ligt nog een semi-intensieve variant, die de overgang vormt tussen de twee voorgaande soorten. Bij deze woning werd gekozen voor een extensief groendak. Niet alleen het visueel aspect speelt daarbij een rol, maar ook de troeven die opnieuw een paragraaf uitmaken van het ecologisch en energiezuinig verhaal van de woning. Het groendak functioneert niet enkel als thermische en akoestische demper, maar ook als buffer voor het regenwater. Het water wordt bij hevige regenbuien vertraagd afgevoerd waardoor de rioleringen minder zwaar belast worden. Omwille van deze eigenschap worden daken uitgerust met een groendak ten dele of in bepaalde gevallen volledig vrijgesteld van de verplichting tot buffering of infiltratie. Bovendien vormt het groene tapijt een extra beschermlaag waardoor het dak een veel langere levensduur krijgt. Het mooie uitzicht en de variatie doorheen het jaar krijg je er zomaar bij. “De sedumplanten zijn nu in winterslaap, maar in het voorjaar bloeien de sedums en zorgen deze voor een prachtig kleurenpalet. Het zijn de enige planten die op een beperkte voedingsbodem kunnen overleven en ze weerstaan alle weersomstandigheden”, verduidelijkt de zaakvoerder. “Bovendien is het groendak zeer onderhoudsarm”. Na heerlijk ontwaken met een sereen uitzicht op het groendak, spring je uit je bed en kan je meteen de douche in. Eenzelfde wand in transparant donkergrijs glas, dat we ook beneden zagen, scheidt het slaapgedeelte van de badkamer. Deze uitvoering herhaalt zich in de badkamer, maar dan als douchewand. Het badkamermeubel met dubbele wastafels in strak wit infiltreert weer naadloos in het geheel. Aan de andere kant van de slaapkamer lost een kastenwand in donker fineerhout alle verwachtingen in als dressing- en opbergruimte.  Naast de grote slaapkamer bevinden zich nog twee kinderkamers die elkaars spiegelbeeld vormen. Hoewel beide slaapkamers uitgerust zijn met een bed, bureau en kleerkast, zorgt de praktische opstelling van het hoofdzakelijk vast meubilair voor een rustige omgeving en blijft er nog voldoende ruimte om vrij te bewegen. Aan de overkant van de gang bevindt zich nog opeenvolgend een badkamer met ligbad, nachttoilet en hobby/technische ruimte waar ook het ventilatiesysteem staat opgesteld.
Het aangename binnenklimaat in de woning is ondermeer hieraan te danken en ook aan alle andere innovatieve maatregelen die Dewaele Woningbouw heeft toegepast om de woning zo energieneutraal mogelijk te maken. Isolatie, luchtdichtheid en andere energiezuinige ingrepen stonden daarbij hoog op de wishlist. Het begint al bij de constructie van de woning in houtskeletbouw. Dat maakt dat de bouwschil al meteen uitzonderlijk is en staat voor een maximale isolatiewaarde
en minimale wanddikte, waardoor koude muren vermeden worden. Om een doorgedreven luchtdichtheid te garanderen, dienden verschillende aandachtspunten zich aan: een goede aansluiting van het buitenschrijnwerk en een goede afdichting van alle doorboringen en aanhechtingspunten. Dewaele Woningbouw gaat dan nog een stapje verder en heeft de woning uitgerust met een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, het zogenaamde systeem D. De warmtewisselaar in het ventilatietoestel gaat de vers aangevoerde buitenlucht opwarmen met de warmte van de lucht die de woning verlaat, zonder dat beide luchtstromen zich gaan vermengen. Zo ontstaat een natuurlijke vorm van warmterecuperatie. Andere duurzame technieken zijn vloerverwarming en een warmtepomp die zich laat voeden door een fotovoltaïsche installatie waarbij zonne-energie zo goed als volledig instaat voor de energiebehoefte. Veel van deze technieken worden al in de voorbereidingsfase mee opgenomen in de producttekening zodat alles perfect op voorhand kan uitgetekend worden. Door al deze energiezuinige ingrepen behaalt de woning een E-peil van 0, waar de bouwheer en bouwmeester best trots op zijn. “Hoe energiezuiniger de woning, hoe beter voor je budget”, besluit Pieter Devos, commercieel directeur van Dewaele Woningbouw. “We zijn er zeker van dat op lange termijn je hier sowieso voordeel uithaalt. Onze woning illustreert hoe je vandaag, ondanks de strenge energienormen toch perfect hedendaags kan bouwen zonder enig wooncomfort te verliezen”. Volgens de bouwheer moet je houtskeletbouw ‘voelen’ om het verschil te merken. Daarom kan je deze kijkwoning in
De Pinte elke zaterdag bezoeken van 14.00 uur tot en met 18.00 uur of op een ander moment op afspraak via dewaele.be.
 
Met dank aan :
Architect Stef  Van den Haute
www.dewaele.be
www.tegelsdepaepe.be
www.natu-roof-groendaken.be