Ideale kruisbestuiving van binnen- en buiten wonen

Category: Editie 99

De setting van deze riante villa is een residentiële woonwijk waar rust, ruimte en een overweldigende bosrijke omgeving het leven extra cachet geven. Een gezellige, authentieke dorpskern bevindt zich op wandelafstand. Je merkt dat de ligging van de woning met zorg werd gekozen. Het perceel grenst immers aan de bosrand wat volop rust en privacy biedt en waardoor men alle voordelen van buiten wonen beleeft, maar toch de geborgenheid van een woonbuurt ervaart.
 
De ingetogen, strakke, maar toch stijlvolle signatuur van de brede witte voorgevel in combinatie met het donkerbruine dak zorgt voor een symmetrie die we weerspiegeld zien in de voortuin. Deze strekt zich uit over de volledige breedte van de gevel, waardoor de strakke belijning helemaal tot zijn recht komt en een harmonieus geheel vormt met de woning. Wuivende siergrassen worden afgewisseld met grote betonelementen en grind. De inkom wordt geaccentueerd door brede betonnen stroken die trapsgewijs naar de voordeur leiden. Op strategische plaatsen werden meerstammige bomen en planten ingeplant die voor een groen accent zorgen en toch opgaan in de groene omgeving. De ruime en brede inkomhal oogt modern en geeft meteen een alleszeggend beeld voor de rest van de woning. Wit overheerst, maar straalt hier rust uit en krijgt zelfs meteen een huiselijk en sfeervol karakte­r door de warme accenten die zowel in de inkom als in de ganse woning aanwezig zijn. Een zwart-wit foto boven een lage eiken sidetable fascineren onmiddellijk de bezoeker en maken hem nieuwsgierig naar wat nog meer volgt. Twee deuren, een links en rechts, leiden naar de leefruimte. We nemen de rechterdeur en vallen meteen de zithoek binnen waar een heerlijke lichtinval de ruimte meteen onderdompelt in een aangename en ongedwongen sfeer. De woning is helemaal naar achteren georiënteerd wat een groot vrijheidsgevoel geeft. De leefruimte is opgedeeld in verschillende open compartimenten waardoor een bureau, de zithoek, de eethoek en de keuken elkaar opvolgen, maar toch van elkaar gescheiden worden door telkens een halfopen wand. Het fraai zicht op de tuin hebben ze allemaal gemeen. De grote glazen schuifwand over de ganse breedte van de woning zorgt er immers voor dat het buitenleven moeiteloos kan samenvloeien met het interieur. In het zitgedeelte wordt de glazen wand even onderbroken door een tv-meubel en de haard. Dat de bouwheer en –vrouw designliefhebbers zijn en er ook iets van kennen behoeft geen twijfel. Een grote boekenkast aan de rechterkant etaleert verschillende kunst- en designboeken. De schappen met boeken worden stijlvol afgewisseld met leuke decoratie dat neigt naar Scandinavische invloeden. Als de boeken aan de rechterkant de theorie bevatten, dan hoeven we maar naar links te kijken om te zien hoe dit in de praktijk tot uitvoering wordt gebracht. Een originele Egg Chair van Fritz Hansen, een knus salon van het designmerk Montis (type Axel XL) en twee knalrode Utrecht fauteuils van Cassina doen ons meteen wegdromen van zalige avonden en ontspannen gezinsmomenten.
De fraaie eiken houtdetails in combinatie met wit, kwamen oorspronkelijk in alle ruimten terug. De bouwheer en –vrouw zetten deze trend verder en vulden zo hun interieur verder aan. In het bureaugedeelte vertrekt een licht-eiken bureaublad naar een kastenwand met enkele speelse nissen die dienst doen als legplanken en een breekpunt vormen in het geheel. De witte Phantomstoelen keren ook boven terug in de slaapkamer van de bouwheer en -vrouw en de kinderkamers. Een uitvergrote nis met eiken legplanken komt dan weer terug in de eethoek die bewust sereen werd gehouden en waar een paar Raveelschilderijen voor een bescheiden expressionistisch tintje zorgen. Ook de kunstwerken die we overal aan de muur vinden, zijn weloverwogen door de bouwheer- en vrouw. “Schilderijen of originele pentekeningen die we op de kop hebben kunnen tikken, geven we een eigen persoonlijke toets door ze bijvoorbeeld in een ander kader te steken”, vult de bouwheer aan. De laatste ruimte in het rijtje is de keuken die volledig werd behouden en vooral heel praktisch is ingericht voor een gezin. De centrale eettafel is opnieuw een eiken exemplaar dat ten opzichte van de hoofdzakelijk witte uitvoering van de keukenkasten de aandacht trekt. Achter het keukengedeelte vinden we een uitgebreide wasplaats en bergruimte met een verbinding naar de tuin. Deze ruimte werd recent in twee verdeeld om een derde badkamer te kunnen in onderbrengen. Deze oplossing is een idee van de bouwheer dat vooral uit praktisch oogpunt werd ingericht omdat er een directe schakel mogelijk is met de tuin. Om de bovenverdieping te bezoeken, moeten we terug naar de inkomhal om daar de trap naar boven te nemen. Meteen links zien we de master bedroom waar Interieur Waerniers rondom de slaapkamer een kader op maat heeft gemaakt waarin nachttafels, een bureautafel, kasten en legplanken werden geïntegreerd. Ook hier valt
de combinatie wit/eik op. Aanpalend aan de slaapkamer is er een privé badkamer.
Wanneer we de slaapkamer opnieuw verlaten, komen we via een lange wand met ingemaakte kasten aan een badkamer voor de kinderen en hun twee slaapkamers. De trappenhal, die oorspronkelijk boven open was, werd met een nieuwe scheidingswand afgesloten waardoor dit hoekje precies genoeg ruimte biedt voor een extra bed en zo ideaal is voor sleepovers. Een blik naar de tuin demonstreert ons een buitenplek waar men optimaal van de zon kan genieten en tegelijkertijd in alle privacy in de tuin kan vertoeven. De tuin kreeg een opwaardering waardoor het buitenleven nog meer gestimuleerd wordt. “De oorspronkelijke tuin was weinig origineel, moeilijk onderhoudbaar en weinig strak. We waren hierdoor als het ware gegijzeld aan onze achtergevel en hadden het gevoel dat we onze tuin te weinig beleefden”, vertelt de bouwheer. Met die insteek maakte tuinarchitect Frederiek Snaet van Tuinen Snaet een ontwerp om de tuin een strakke, moderne look te geven waarbij ruimtegevoel primeerde en die ook onderhoudsvriendelijk moest zijn. Ook de poolhouse en het zwembad moesten geïntegreerd worden in het geheel. “De rode draad doorheen het project was: optimaal kunnen genieten van het buitenleven”, duidt Frederiek Snaet. De bestaande terrassen in blauwe hardsteen werden behouden en verder aangevuld. Deze stenen terrassen vormen een ideale synergie met Ipé, het tropisch hardhout dat de buitenvloer vormt rond de poolhouse, het zwembad en het overdekt terras. “Het hout werd zwevend geplaatst zodat de vloerpas van de poolhouse gelijk ligt met het terrashout. Zo creëren we een perfect binnen/ buitengevoel”, zegt de tuinarchitect. Het zwembad is een overloopzwembad waardoor ditzelfde detail met het hout ook daar terugkomt. Het siergrind, dat de voortuin siert, komt ook hier subtiel terug. Een streepje gras brengt dan weer rust in het geheel. Enkele bomen versterken het privacygevoel en doen ons geloven dat de tuin bij het aanpalende bos hoort. Zo wordt de tuin perfect geïntegreerd in zijn natuurlijke omgeving en krijgen we hier een soort uniformiteit. Dat is ook steeds de betrachting van de tuinarchitect die trouwens vorig jaar nog de titel van ‘Vlaamse Tuinaannemer 2016-2017’ kreeg met één van zijn creaties. “Onze bedoeling is altijd om een tuin te creëren met respect voor de natuur en die onderhoudsvriendelijk is”, zegt hij. “De kunst is niet om een tuin te ontwerpen rond een woning, maar een tuin te schetsen waar de woning precies lijkt ingevallen”.
 
De poolhouse trekt de onvermijdelijke aandacht in de tuin en excelleert dan ook in al haar facetten. Het esthetische combineert er moeiteloos met het praktische waardoor de poolhouse kan beschouwd worden als een polyvalente ruimte die moeiteloos onafhankelijk fungeert van de woning.
 
“We wilden, naast onze woning, een aparte ontvangstruimte creëren in de tuin om ons meer vrijheid te geven. Aanvankelijk dachten we aan een soort bijhuis, maar dat idee veranderde al snel naar een poolhouse waarbij een zwembad natuurlijk niet kon ontbreken”, vertelt de bouwheer. “Dumortier Woningbouw, die zowel instaat voor het ontwerp en de realisatie van nieuwbouw en renovaties, ontwierp een plan op maat voor de poolhouse. Uniek aan Dumortier Woningbouw is dat het een kleine familiezaak is van vader en zoon waarbij zaakvoerder Rik Dumortier, ingenieur bouwkunde van opleiding, het ontwerp nog helemaal opmaakt met de hand. Zo legt hij letterlijk een ziel in zijn realisaties door de wensen van de klant om te zetten in een kleurrijk en heel gedetailleerd voorontwerp waarop alle materialen en het bijhorend prijskaartje worden vermeld. De poolhouse werd gebouwd volledig volgens de normen waar een woning vandaag moet aan voldoen. Dat betekent dat het gebouw volledig geïsoleerd is en het grote schuifraam voorzien is van superisolerend dubbel glas. Alle buitenmuren, het plafond van het overdekt terras en de luifels zijn afgewerkt met siliconenharsgebonden gevelcrepi. Deze afwerkingslaag is ideaal voor buiten, afwasbaar en heel onderhoudsvriendelijk. Het buitenschrijnwerk is uitgevoerd in een verticaal lattenwerk van Afrormosia-massief hout dat op voorhand werd grijs gebeitst. “Door het hout vooraf te beitsen, is het hout veel minder vatbaar voor verkleuringen en blijft de tint ook veel egaler, waardoor het esthetisch effect doorheen de jaren blijft behouden”, legt Rik Dumortier uit. Binnen bestaat de poolhouse uit één grote ruimte waar een kitchenette, een bar, zithoek en een toilet deel van uitmaken. Aan de buitenkant is er nog een onopvallende deur die een kleine bergruimte en de technische ruimte van het zwembad omvat. De vloer in de poolhouse is in gepolierde beton die in een laatste stap werd geboend wat een glanseffect en een diep groen/grijze tint aan de vloer geeft. `Ook voor de rest van het interieur ging de voorkeur uit naar materialen die tegen een stootje kunnen en werd de lijn van de woning doorgetrokken waardoor wit in combinatie met eiken elementen ook hier de constante aanwezige zijn. Vriend des huizes en interieurarchitect Timothy Waerniers van Interieur Waerniers koos daarom voor een bar annex keukeneiland uitgevoerd in wit Corian. Hetzelfde Corian-oppervlak komt terug in de badkamer op de benedenverdieping van de woning. Het voordeel van wit Corian is dat er volledig naadloos kan gewerkt worden, waardoor je sierlijke, strakke vlakken kan creëren. In de poolhouse kwam heel wat maatwerk aan te pas dat met enkele sublieme details werd uitgevoerd door Interieur Waerniers, die staat voor alle interieurprojecten op maat. Zo werd de bar aan de kant van de tuin afgewerkt met een enveloppevorm wat het meubel meteen een elegante en verfijnde look geeft. Het verticale lattenwerk in eik legt de link met het buitenschrijnwerk wat een mooie symmetrie oplevert. In het zithoekgedeelte werden speelse composities gemaakt in eik en witte laminaat die kunnen gebruikt worden als legplank voor boeken of leuke interieurspullen. Een kookplaat en oven zijn aanwezig maar werden netjes verborgen in een kast die dan weer gelijk loopt met de strakke witte wand die enkel nog onderbroken wordt door een verticale gashaard. Een hoge afwerkingsgraad is het stokpaardje van Interieur Waerniers en uit zich in kleine dingen zoals de uitgefreesde stopcontacten zodat ze niet opvallen, het gebruik van duurzame materialen zoals witte laminaat voor de keukenkasten, een onopvallende ventilatie voor de wijnkoelkast en ledverlichting die volledig werd weggewerkt achter de legboorden waardoor ze een indirect en sfeervol licht verspreiden. De zetel in een L-vorm in de zithoek is ook van het Italiaanse designmerk S.it en kan zowel buiten als binnen geplaatst worden waardoor het ensemble perfect tot haar recht komt in de poolhouse en bij mooi weer ook buiten voor gezelligheid kan zorgen.
 
De deur die het toilet verbergt, is bijna naadloos verweven in de wand. Door het ingenieus aluminiumdeurprofiel van Xinnix Door Systems wordt de muur niet ontsiert door deurlijsten en blijft het een strak aaneensluitend geheel. De deurprofielen van Xinnix Door Systems bestaan telkens uit twee zijprofielen
en al dan niet een kopstuk waarin de deur geplaatst wordt. In de poolhouse werd gekozen voor het X1-systeem, een profiel voor een trekkende deur waarbij het beslag en de scharnieren ook in het wit zijn. Deze profielen werden ingepleisterd in de wand en dan gewoon mee geschilderd met de muur. Dergelijke deurprofielen bieden dus
de ideale oplossing om een scheurvrij en naadloos resultaat te bekomen. De profielen zijn uitgerust met een magnetisch slot en deurkrukken zijn ook beschikbaar. Opnieuw om dat strak effect te bekomen, zijn er ook profielen met een NZ-magneet die wordt ingefreesd in het deurblad zodat een deurkruk niet nodig is. Xinnix Door Systems bestaat ondertussen een achttal jaar en biedt een allesomvattend gamma deurprofielen. Ook voor brandwerende of akoestische deuren en schuifdeuren bieden ze een passende oplossing. Heel recent bracht Xinnix Door Systems ook een profielenset op de markt om een meubellijn te creëren. Zo maak je op een eenvoudige manier nissen in een wand of zelfs een ingemaakte kast. “Een trend die momenteel ook heel in is, is een zwart deurprofiel met zwart beslag en scharnieren en waarin dan een houten, karaktervolle deur wordt geplaatst”, weet salesverantwoordelijke Sharon Biebuyck. “Ongeacht de wensen of de smaak van de klant, we hebben een deurprofiel op elke maat en voor elke toepassing”. De bouwheer- en vrouw zijn er in geslaagd om de meerwaarde van hun woning op een geniale manier naar een hoger niveau te tillen. De ruime en lichtrijke villa getuigt dan ook van een intens leefcomfort waarbij het buitenleven even belangrijk is.
 
 
Met dank aan:
www.woningbouwdumortier.be
www.tuinensnaet.be
www.interieurwaerniers.be
www.xinnixdoorsystems.be
www.rrinterieur.be