Hier regeert de ruimte en de rust

Category: Editie 99

Pays des collines of het minder gekende broertje van de Vlaamse Ardennen in de provincie Henegouwen. Deze streek, eveneens geroemd voor zijn sterk glooiende landschap en fantastische vergezichten, is geliefd terrein voor veel fiets- en wandelliefhebbers. Het is op één van zijn fietstochten dat de bouwheer zijn oog liet vallen op dit mooi stuk bouwgrond en het was liefde op het eerste gezicht. Dit was dé ideale plaats voor hun project: een gloednieuwe B&B met privéwoning en wellness.
 
Gloednieuw, u leest het goed. Veel mensen denken immers dat het om een renovatieproject gaat. De bouwvoorschriften indachtig – rood/oranje dakpannen en witte muren – kozen ze voor de typologie van de traditionele vierkantshoeve. De straat, Miclette, pakt net een duik wanneer de witte muur met houten toegangspoort opdoemt. Eens geopend, kom je op een ruime binnenkoer met zicht op het imposante gebouw. Je waant je meteen in Zuiderse sferen. In het linkergedeelte onder het afdak is er een buitenlounge en parkeermogelijkheid. Het centrale gebouw herbergt vier B&B kamers en het rechtergedeelte is een combinatie van gemeenschappelijke ruimtes en de privéwoning.
 
Sven en Cindy hadden voordien reeds een kleine B&B in regio Kortrijk, maar droomden van een groter project in deze mooie streek. Rust en ruimte waren de begrippen die ze voor ogen hielden. Zowel voor, tijdens als na de bouwwerken. Waarvan ze overigens een groot deel zelf voor hun rekening namen. Sven Gevers: ‘Toen we eraan begonnen, zaten de ideeën al klaar in ons hoofd. Die heb ik eigenhandig uitgetekend. We hebben alle werken zelf gecoördineerd en we hebben met veel kleine, lokale bedrijven samengewerkt. In tegenstelling tot wat het uiterlijk laat vermoeden, is het hele gebouw in houtskelet gezet. Met bio-ecologische materialen die licht maar oersterk zijn. Wat de isolatie betreft, hebben we het principe toegepast van een schil binnen een schil met zowel binnen- als buitenmuurisolatie en zelfs in de plafonds is om akoestische redenen Steico wol ingeblazen. Koeling gebeurt via het ventilatie D-systeem. De unieke gevelafwerking is gebeurd met waterafstotende panelen van Fermacell die we overschilderd hebben. Cindy heeft alle schilderwerken voor zich genomen en heeft een techniek gebruikt waarbij zand aan de verf wordt toegevoegd om dat ruwe uitzicht te verkrijgen. Een techniek die ze ook binnenin heeft toegepast.’
 
Je komt het gebouw binnen via de gemeenschappelijke gang. Een bijzondere trap – combinatie van hout en verroest metaal – trekt de aandacht en leidt naar de privévertrekken die zich over twee verdiepingen uitspreiden. Links daarvan kom je in de gemeenschappelijke ruimtes met eerst de eetplaats waar ze hun gasten ontvangen en waar het ontbijt wordt opgediend. Ook hier herkennen we meubels die dezelfde combinatie van hout en metaal hebben. Deze werden allemaal gerealiseerd door een vakman in de buurt,  Alain en Cathy van Metalismen. De deur naar de keuken staat open en geeft uit op een ontspanningsruimte met biljarttafel die tot het privégedeelte behoort maar ook toegankelijk is voor de gasten. De keuken zelf heeft karakter en daar is het keukenblad en de spatwand in Mortex die in elkaar overlopen niet vreemd aan. Dit knap staaltje vakmanschap is overigens een realisatie van de vrouw van de meubelmaker. Sven en Cindy leerden hen kennen door een zoekertje op een tweedehandssite. Een metalen barmeubel die je in de lounge terugvindt. Hun samenwerking werd steeds verder uitgebreid en intussen zijn ze vrienden. De loungeruimte die in het verlengde van de eetruimte ligt, is in tegenstelling tot de witte muren zwart geschilderd. De combinatie met de lage loungemeubels, kleurrijke kussens en het karaktervolle parket, werkt. Het fantastische zicht op de achterliggende weides en heuvels doet de rest. Het was Cindy zelf die een opleiding volgde en ook alle parket in het gebouw eigenhandig heeft geplaatst volgens de oude manier. Cindy Dumoulin: ‘Naast de opleiding als schoonheidsspecialiste, schreef ik me ook in voor die van aannemer parket. We houden ervan om veel zelf te doen. Op voorwaarde dat het kwaliteit is. En dat alles voldoet aan de normen. Die zijn strenger in Wallonië dan in Vlaanderen. Dat merkten we toen we meededen aan het programma ‘Met vier in bed’. Zo bepaalde de brandweer dat we voldoende rookdetectors dienden te voorzien en dat alle deuren van de gastenkamers, gemeenschappelijke ruimtes en wellness brand beveiligd moesten zijn. Het toeval wil dat er in de opleiding aannemer parket een oud medewerker van de firma Nordex zat en zo zijn we met hen in zee gegaan. In de wellness zijn zowel de deuren als de materialen die we hebben gebruikt brandveilig.’
 
Nordex is de belangrijkste producent van kwalitatieve binnendeuren in België.
Nordex: ‘Wij zijn ter plaatse gaan opmeten en bespreken. Het is een smaakvol project dat deuren vraagt die deze beleving versterken. We hebben hier in totaal 20 binnendeuren geplaatst. De vereiste brandwerende deuren
zijn gemonteerd volgens de normen en bieden de bezoeker een gevoel
van veiligheid. Met de focus op design hebben we dit technische aspect mooi kunnen verwerken in het design van de deuren. Wij proberen het functionele aspect namelijk steeds te harmoniseren met het poëtische. We staan er misschien te weinig bij stil, maar deuren komen in elke ruimte van de woning voor en bepalen de sfeer van het geheel. Wij brengen poëzie in je huis.  Je kan bij ons terecht van opmeting tot plaatsing en voor deskundig advies. Alle deuren, zowel design als klassiek, schuifdeuren, glazen deuren, hoge deuren of dubbele deuren in alle maten en combinaties bieden we aan in elke stijlvoorkeur. We bieden aldus een grote éénheid in alle mogelijk uitvoeringen voor de stijlbewuste bewoner. Een retro-landelijke deur die er uitspringt of een strakke designdeur met een kader dat volledig opgaat in de muur? Wij geven elk interieur vorm. Daarnaast maken we ook bijpassende trappen en houten vloeren zodat alles mooi bij elkaar past qua kleur, materiaal en vormgeving.  Hoewel de hele productie vandaag gedigitaliseerd is, blijven we de band met het klassieke ambacht behouden zoals fijne afwerkingen die we nog steeds op ambachtelijke wijze vervaardigen. Foto’s en internet zeggen niet alles. Kwaliteit moet je zien en voelen. Klanten komen vaak terug, niet omdat de deuren niet meer voldoen, wel omdat ze hun interieur willen opfrissen en we-ten dat nieuwe deuren daar uitstekend voor geschikt zijn. Bij deze een uitnodiging om de nieuwste collecties te komen ontdekken naast onze klassiekers. Dat kan in één van de zeven toonzalen, verspreid over gans Vlaanderen.’ 
 
Het is even wennen aan de ogen
wanneer je vanuit de donkere lounge in de spierwitte en lichtrijke gang van de gastenkamers komt. Elke kamer is opgebouwd rond een thema. De verwijzingen zijn subtiel en komen meestal naar voor via accessoires. Ruimte, witte muren, natuurlijk binnenvallend licht en opnieuw de schitterende panorama’s hebben ze alle vier gemeen. Elk raam is als een schilderij. In de koloniale kamer siert een dierenhuid de parketvloer en moeten de typische zeteltjes en het beeldje van een olifant de sfeer van de tropen tot in Ellezelles brengen. De andere kamer op het gelijkvloers, Marrakech, brengt je dan weer naar de woestijn in Marokko. Het hemelbed, oosterse lampen, smeedijzeren spiegels, Marokkaanse zeliges in de badkamer gecombineerd met de wand en meubel in Mortex, roepen inderdaad een andere sfeer op zonder overdadig te zijn.
 
De twee kamers worden in de gang gescheiden door een opvallende trap die zowel naar boven als naar beneden leidt. Houten treden in een metalen kader van balustrades en armleuningen ontmoeten rode lichtsnoeren die neerdalen vanuit het plafond helemaal boven. We volgen de snoeren naar boven waar we toegang krijgen tot twee kamers. De rechtse is de recentste en de naam ‘Natural Wood’ vindt vele toepassingen. Eerst en vooral in de salontafel die uit één stuk hout bestaat. Verder ook in de bijzettafeltjes, lampenkappen en de legplank in het Mortex badkamer-meubel. Maar niet enkel hout zorgt voor een natuurlijke look. In de badkamer is dat dezelfde natuursteen als de tegels beneden die hier zowel in de vloer als de douchewand zijn gebruikt. Dat hout elke ruimte een warm effect bezorgt, bewijst deze kamer.
 
Fou d’Or. De naam van de laatste kamer zegt alles. Overal zie je gouden elementen: het volledige salon, kussens, textiel, verlichtingsarmaturen, spiegelkaders, zelfs de op maat gemaakte kast kreeg een gouden (verf)laagje. De combinatie tussen metaal en leder is opvallend. Sven en Cindy werkten ook veel met recuperatiematerialen. In de badkamer is het witte, losstaande wasmeubel daar een voorbeeld van. In de kamers op de bovenverdieping is handig gebruik gemaakt van de extra slaapmogelijkheid. Wanneer die niet nodig is, heb je een relaxerende zetel om in te lezen en laat niets vermoeden dat er een extra bed aanwezig is. Wanneer we de trap helemaal afdalen tot in de kelderverdieping, komen we in een andere wereld terecht. Namelijk die van de wellness. Een lange donkere gang die de houten afwerking aan de ene zijde van onderen af oplicht, zorgt meteen voor de juiste sfeer.  Verschillende stenen boeddhabeelden accentueren de lengte van de gang. We herkennen dezelfde natuurstenen tegels als op de gelijkvloerse verdieping. De Beltrami natuursteen werd geleverd en geplaatst door Tegels- en bouwwerken Heremans die eveneens optrad als aannemer voor de betonwerken en kelderbouw en alle tegels en mozaïeken heeft geplaatst. Hendrik Heremans: ‘Wij hebben Sven en Cindy destijds leren kennen via familie van hen. Intussen zijn we vijf jaar later en hebben we al die tijd in verschillende stappen samengewerkt. We zijn begonnen met de graafwerken, nadien gevolgd door de rioleringswerken en alle metsel- en betonwerken. Na die eerste fase konden ze van start gaan met de opbouw. Vervolgens zijn we in de afwerkingsfase ingeschakeld voor alle tegel- en mozaïekwerken. Naast de ruwbouwwerken die ik coördineer hebben wij ook een eigen tegelshowroom. Mijn vrouw is daar verantwoordelijk voor. Wij werken nauw samen met Beltrami omdat ze een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Sven en Cindy hadden heel goed voor ogen wat ze wilden en hebben alle keuzes van materialen zelf gemaakt. Je ziet dat ze smaak hebben want alles past heel goed samen. Wij hebben ervoor gezorgd dat het goed werd uitgevoerd. Alles wat je ziet van tegels en mozaïeken, zowel in de badkamers als het bad in de wellness, hebben wij geplaatst. Van bij het ontstaan van de firma, goed tien jaar geleden, hebben we ervoor gekozen om zowel ruwbouwwerken als een selectie van tegels aan te bieden. Zowel voor particulieren als professionelen.
Ik ben alleen gestart maar stelselmatig heb ik het bedrijf uitgebreid. Momenteel werken we met acht ervaren en gemotiveerde medewerkers, specialisten in hun vak. Deze prachtige realisatie is voor ons een fijn visitekaartje omdat het alles toont wat we in onze mars hebben. Bovendien was het een heel leuke samenwerking.’
 
Eén helft van de gang is voorbehouden voor toekomstige gasten van de privé wellness. In de afgesloten ruimte is het grote, centrale relaxbad in zwarte mo-zaïeken de eyecatcher. Daarrond hebben de gasten een douche, hammam, toilet en infraroodcabine ter beschikking waarbij alles voldoet aan de strenge  Vlarem II normen. In de ontspanningsruimte ernaast met bar en relaxzetels hebben ze toegang tot het buitengedeelte met enerzijds een ingebouwde jacuzzi en anderzijds een sauna.
De andere helft van de gang is gewijd aan de schoonheidsbehandelingen die Cindy voor haar rekening neemt en waarvoor ze een opleiding volgde. Hier opnieuw een relax/wachtruimte met bar en twee behandelingskamers, eentje voor singles en een iets ruimere voor koppels. Op het einde van de gang hebben de gasten nog een grote inloopdouche met een wand in 3D strips van dezelfde natuursteen als die van de tegels.
 
Hoewel we ons hier in de kelderverdieping bevinden, kan je achteraan gewoon naar buiten en via ramen natuurlijk licht binnenhalen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het glooiende landschap van Pays des Collines. Een landschap dat volledig wordt uitgespeeld bij La Douceur de la Miclette en 360° interessant blijft. Je kan je er uren aan vergapen en hoeft er nauwelijks iets voor te doen. Wat Sven wel deed was de aanleg van de dierenvertrekken opzij van de woning en de omheining van de weides
achteraan. Het hout daarvoor kwam van bij VEH die ook de mooie toegangspoort in Padoek vervaardigde. Rebecca Vermeiren: ‘Sven en Cindy zijn kennissen en we hebben kinderen op dezelfde school. Wij wisten van hun project en zij hebben ons leren kennen als een speciaalzaak in tuinconstructies en tuinmeubelen. Voor alle tuinprojecten doen wij zowel de verkoop aan particulieren als de plaatsing zelf. Voor de omheining van de weide hebben ze materiaal bij ons gekocht, de plaatsing hebben ze zelf gedaan. Na verloop van tijd hebben ze ook bij ons aangeklopt voor de op maat gemaakte toegangspoort in Padoek met automatisatie. Die hebben wij dan voor hen geplaatst. Pa-doek heeft als voordeel dat die mooi vergrijsd en geen onderhoud vereist. De poort is een mooie aanvulling op het smaakvolle geheel. Daar net voorbij, op het binnenplein, hebben ze Bankirai schermen van ons aan de gevel hangen die eveneens als decoratief element dienen. We zijn ook ingeschakeld voor de toegankelijkheid van het gebouw, dus alles wat met parlofonie en videofonie te maken heeft. De meeste grote werken die wij doen zoals terrassen, poorten, tuinhuizen, carports en poolhouses, installeren we zelf. Dat is onze specialiteit en alles wordt op maat gemaakt. We bestaan intussen 25 jaar en mijn broers en ik zijn de tweede generatie van het bedrijf. Het is leuk als je projecten in de eigen omgeving kan doen, zeker met aangename mensen. Gezien we in de buurt wonen, is een verblijf bij hen niet echt aan de orde. Maar zodra de well-ness klaar is, mogen ze ons eens verwachten.’Toeval of niet, één van de eerste gasten bij La Douceur de la Miclette was Pierre Miclette, een Canadees die hier wou logeren vanwege de naam. Intussen is hij al verschillende keren opnieuw gekomen maar dan om, net zoals de meeste gasten, de rust te komen opzoeken. En niet alleen de gasten, Sven en Cindy zelf zijn om die reden hier komen wonen. Ze zijn er in geslaagd om de kwaliteiten van de omgeving ook in het gebouw door te trekken. Door het gebruik van natuurlijke materialen, duurzaamheid en door alles tijd te geven. De filosofie van rust en ruimte zoals ze het zelf zeggen. Die delen ze graag. Als bezoeker ervaar je dat meteen. Het is alsof je de ratrace even buitenspel kan zetten want Pays des Collines laat zich niet opjagen…
 
 
Met dank aan
www.ladouceurdelamiclette.be
www.heremans-tbh.be
www.nordex.be
www.beltrami.be
www.veh.be
www.metalismen.be