De verborgen charmes van een strakke woning…

Category: Editie 99

Wit. Zwart. Beton. Deze drie korte woorden schieten natuurlijk te kort om deze mooie moderne woning te omschrijven. Kijk, lees en droom maar even mee…
 
Vandaag bevinden we ons in hartje Hageland, niet ver van het Kasteel van Horst. We worden verwelkomd door een mooi winterzonnetje. De buitengevel van de woning biedt een strakke indruk, het doet ons wat aan een Minecraft constructie denken: verschillende modules die op elkaar geplaatst werden. Privacy is hier duidelijk van belang, je kan nergens naar binnen kijken. Via een betonnen pad komen we tot de glazen inkomdeur aan de linkerzijkant van de woning. De glaspartij is volledig naar boven doorgetrokken. Imposant.
 
Voordelen van beton
De bouwheer koos bewust voor een betonnen constructie. “Deels omdat we de bouw snel wilden verwezenlijken, maar ook omwille van de stijl. We wilden de betonnen look ook binnenin laten terugkomen en uitspelen als designelement. Eerder hadden we al projecten van deze aannemer bezocht en ze spraken ons echt wel aan.” De aannemer in kwestie is het bouwbedrijf Concrete House. Steven Van Olmen vertelt ons meer over de voordelen van een betonnen ruwbouw. “Allereerst is het een duurzame manier van bouwen die zorgt voor een prima energieprestatie van de woning. Het verschil met andere bouwsystemen ligt vooral in de goede thermische
isolatie, samen met de luchtdichtheid en de thermische inertie. Zo wordt de betonnen constructie langs de buitenzijde volledig ingepakt met een dikke isolatielaag en vermijden we koudebruggen. De constructie op basis van glad gewapend beton vermindert ook drastisch het aantal onderlinge aansluitingen, wat de luchtdichtheid ten goede komt. Thermische inertie gaat dan weer over de capaciteit om warmte op te nemen en daarna terug af te geven. Zo zijn de temperatuurschommelingen bij een betonnen constructie heel beperkt en blijft de warmte zowat de hele tijd constant. Wat natuurlijk een positief effect heeft op de energiefactuur. Zeker bij moderne woningen met grote raampartijen is dat een troef. Ook architecturaal biedt betonbouw heel wat mogelijkheden, vooral qua overspanningen. Een derde voordeel is de bouwtermijn die veel korter is dan bij een traditionele baksteenwoning. Wat maakt dat de duurtijd van een bouwproject stevig ingekort kan worden.”
 
Voor dit project koos de bouwheer dus eerst voor de aannemer, deze raadde hem vervolgens enkele architecten aan. Daarbij viel de keuze op Inarto architecten. Zaakvoerder Jef Beneens: “We hebben al meerdere projecten gerealiseerd met Concrete House. Als ontwerper heb je met betonbouw heel wat mogelijkheden om met overhangende delen te werken. Je hebt constructief zo goed als geen beperkingen en het is heel dankbaar om creatief mee aan de slag te gaan. Het bouwkoppel wenste een heel strak geheel, daarom hebben we gekozen om met zo min mogelijk kleuren en materialen te werken. Zwart, wit, beton… that’s it. Daarnaast was het ook de bedoeling om het zonlicht zoveel en zolang mogelijk in de woning te halen, wat perfect gelukt is. Ook de privacy was belangrijk, het is een gesloten gevel geworden maar met een heel ruime lichtinval.”
 
 
 
In harmonie met de omgeving
We stappen -zolang het zonnetje nog schijnt - naar het terras achteraan. Ook dit werd in beton opgetrokken, wat meteen de link met binnen maakt. We staan even stil bij het uitzicht en de strakke tuin. Het plan voor alle tuinwerken werd uitgetekend door tuin-architect Ken Verelst. “Het moest een onderhoudsvriendelijke tuin worden die bij de architectuur van de woning past. Ook moest er een waterpartij komen en een afscheiding - door middel van een haag - met de woning aan de rechterkant. De uitdaging was natuurlijk om in de tuin achteraan rekening te houden met het unieke uitzicht op de fruitgaard, dat moest absoluut behouden blijven. Zo heb ik naast de grote graspartij geopteerd voor enkele hoogstammige fruitbomen die in harmonie zijn met de omgeving. Vooraan is dan weer gekozen voor verschillende grassoorten die heel makkelijk zijn qua onderhoud. Ik opteer vaak om daartussen nog enkele vaste planten te voorzien om het strakke geheel toch wat te breken. Zoals hier in de voortuin met twee meerstammige bomen die zullen bijdragen tot het karakter van de woning, zonder het zicht te belemmeren. Omdat er ook veel grind gebruikt is - dat komt soms wat koud over – heb ik ook langs de kant een meerstammige boom voorzien. Binnen twee of drie jaar zal het er heel anders uitzien, want alles werd nog maar kort geleden ingeplant. Hoe ik te werk ga? Als tuinarchitect luister ik altijd eerst naar de klant om vervolgens creatief aan de slag te gaan, rekening houdend met het geplande budget. Concreet teken ik de plannen uit en de klant kan dan zelf kiezen wie de werken uitvoert. Uiteraard kan ik hem daarbij helpen.”
 
We draaien verder rond de grote raampartijen van de woning en komen via een rechthoekige waterpartij op het tweede betonterras, dat met een witte muur afgeschermd is van de straatkant. De beide terrassen zijn deels overdekt en wat je bij daglicht amper opmerkt is de gleuf in het plafond. Daarin verborgen zit een ingebouwde led-verlichtingslijn die bijna rond de volledige woning gaat. Oog voor detail, zeg dat wel. Tijd om naar binnen te gaan. De inkomhal zet al meteen de toon met het zwartwitcontrast in combinatie met de betonlook. Links is er de toegang naar de technische ruimte en het toilet. Rechts zien we een hoge deur die naar de garage leidt. We staan nog even stil bij de perfect ingebouwde kast onder de trapruimte en rond de hoek. In de leefruimte valt onmiddellijk de gegoten witte vloer op (inclusief vloerverwarming.) Het gebeurt niet zo vaak dat een vloer zo sterk het karakter van de woning mee bepaalt. Van de vloer kijken we op naar de achterkant van de woning waar het weidse zicht op de gazon en de boomgaarden achteraan gewoonweg verbluffend is. Het lijkt wel eindeloos en de rust die het in de wo-ning brengt, valt moeilijk te beschrijven. “We hebben – na een paar jaren in een stadsloft – terug gekozen voor een woning in een open gebied”, vertelt de bouwheer ons. “De bouwgrond leende zich er perfect toe om met grote glaspartijen te werken en volop het uitzicht te benutten. Vanuit onze slaapkamer kijk je trouwens nog verder in het groen.” De leefruimte zelf is strak ingericht. Het groot tapijt biedt extra warmte, de lage houten tafel en de twee zitstoelen zorgen voor wat licht kleurcontrast. Het hoeksalon kwam mee over van de loft en past volgens de bouwheer veel beter in deze woning. Het witte tv-meubel contrasteert mooi met de zwarte muur waar het grote tv-scherm hangt. Boven het meubel loopt een strak en lang rechthoekig led-element, dat later nog zal terugkomen.
 
Combinatie van drie visies
Van de leefruimte draaien we ons om naar de eetplaats en keuken, die beiden één mooi geheel vormen. De lange witte tafel met tien stoelen lijkt ons wel uit te nodigen voor een gezellig familiediner. Drie discrete en toch wat speelse design lichtelementen vervolledigen het plaatje. Het witte kookeiland oogt strak en contrasteert met het zwarte meubel dat de inkijk vanop straat volledig afschermt. Het meubel is zo’n twee meter hoog, waardoor er bovenaan nog genoeg licht doorkomt. Een perfecte oplossing om in alle privacy te koken met het prachtig natuurzicht. Qua verlichting zien we boven het kookeiland hetzelfde led-element terugkomen als boven het tv-meubel. Elders werd er met discrete zwarte inbouwspots gewerkt. Opnieuw komt hier het driekleurenelement prominent naar boven: het wit van de linkse muur en het plafond, het zwart van het keukenmeubel en het beton van de rechtse muur. De keuken werd net als al het andere maatwerk en het sanitair verzorgd door de firma Van Lommel. Ken Vangenechten begeleidde het volledige project. “We werden aangeraden door het bouwbedrijf dat de woning gerealiseerd heeft en waarmee we wel vaker mee samenwerken. Ze kennen onze manier van werken en zijn vertrouwd met onze kwaliteitseisen. De uitdaging bij een project als dit is om drie zaken te combineren: de visie van de architect, de wensen van het bouwkoppel en ons eigen inzicht. Daarbij houden wij ook rekening met het financiële aspect, want niemand wil natuurlijk een onbetaalbaar project. Essentieel daarbij is dat we niet op de kwaliteit inboeten: het is allemaal maatwerk en perfect afgewerkt. Centraal stond hier het karakter van de woning: de strakke lijnen en de grote contrasten. Dat zie je bijvoorbeeld goed in de keuken, waar we het zwartwitcontrast volop hebben uitgespeeld: een wit composietblad en eiland versus het zwarte greeploze keukenmeubel. Voor de kast onder de trap en het tv-meubel hebben we dezelfde materialen gebruikt, wat voor een mooie eenheid zorgt. In de badkamer hebben we dan weer het esthetische laten primeren, wat soms echt wel het verschil maakt in een strakke woning. Zo is er in plaats van een spiegelkast gekozen voor een groot spiegelpaneel dat de ruimte mooi vergroot. De blikvanger is hier zonder twijfel het alleenstaand bad. En laten we de dressing niet vergeten, waar ook de kleuren van de keuken terugkomen. Het moest een heel strakke wand worden die een mooi symmetrisch geheel vormde. We zijn natuurlijk heel fier op dit project, het geeft een mooi beeld van ons werk.”
 
We keren op onze stappen terug en gaan de hal in en merken daar ook het op maat gesneden ­inkomtapijt op, verzorgd door A Project. Via de betonnen trap – die nog zal afgewerkt worden met ledverlichting op de muur en een glaspartij langs de open kant – komen we uit op de overloop waar de vloer opnieuw de show steelt. Ditmaal treffen we een zwarte luxe vinylparket aan van het merk Moduleo. Deze werd tevens geplaatst door de firma A Project, specialist in vloerbekleding, schilderwerken en raamdecoratie. Zaakvoerder Wouter  Van Houtte: “Kiezen voor een juiste vloer is heel belangrijk. Niet alleen het esthetische aspect is van tel, maar ook de functie, kwaliteit, akoestiek, duurzaamheid, onderhoudsgemak… Onze medewerkers staan dan ook paraat in onze nieuwe showroom om iedereen met gepast advies bij te staan. Eens de keuze min of meer gemaakt is, kunnen onze klanten een gratis staal mee naar huis nemen. Ook belangrijk is dat we zelf voor de plaatsing zorgen, daarbij ben ik als zaakvoerder ook present op de werven. Van onze klanten horen we vaak dat ze dankbaar zijn voor het geleverde werk én voor het respecteren van de planning. Specifiek voor dit project was het ook belangrijk dat we een gecertifieerd Moduleo-plaatser zijn.” Het Merk Moduleo maakt deel uit van de IVC Group, marktleider in luxe vinylvloeren. Julie Verzelen, marketing communication manager bij IVC Group: “Moduleo zijn luxe vinylvloeren die de schoonheid van natuurlijke producten combineert met de robuuste duurzaamheid van vinyltechnologie. Voor deze woning heeft de klant gekozen voor de Impress collectie in een donkere hout-imitatie. Typisch voor deze collectie is de textuur via reliëfdruk waarbij je de groeven en knopen kan zien én voelen. Net alsof het echt hout is. Daarnaast bieden we nog tal van andere keuzes qua afwerking: diverse houtlooks maar ook beton- of granietlook behoren tot de mogelijkheden. Welke collectie de klant ook kiest, al onze vinylvloeren zijn kras- en vlekbestendig, makkelijk in onderhoud en gemakkelijk te plaatsen (click systeem). Ze zijn slipvast, hebben een slijtlaag en absorberen het geluid en de warmte. Daarbovenop zijn ze ook uitermate geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Voor onze vloeren kan je terecht bij een van onze talrijke partners zoals A project, je vindt die heel makkelijk via de zoekmodule op onze website.”
 
Vanop de overloop stappen we recht de ruimte voor ons binnen, in de badkamer treffen we opnieuw de gegoten witte vloer. Aan de rechterkant is er een mozaïekmuur in verschillende tinten, die mooi afsteekt tegen het designbad en de inloopdouche.
De grote spiegel boven het hangmeubel lijkt de ruimte wel te vergroten. Zowel links als rechts kan je via een schuifwand door naar de master bedroom. Rust alom hier, dankzij de terugkerende luxe vinylparket die perfect past bij het strak opgemaakt wit bed met natuurlijk – we vallen in herhaling – het magnifieke uitzicht. Aan de rechterkant is er de indrukwekkende dressing, een gang van enkele meters lang dat aan de linkerkant volledig ingebouwd is met dressingkasten. Ons bezoek beëindigen we met de twee gastenkamers, gescheiden door een badkamer met inloopdouche en in dezelfde stijl als de grotere versie. De slaapkamers zijn sober vormgegeven en sluiten mooi aan bij de rest van de woning. Missie geslaagd!
 
Met dank aan :
www.concretehouse.be
www.inarto-architecten.be
www.kenverelst.be
www.keukens-vanlommel.be
www.a-project.be (in ontwikkeling)
www.moduleo.com
www.ivcgroup.com