Als details het totaalbeeld bepalen

Category: Editie 99

Het is een bekende aanklacht:  Vlaanderen heeft te weinig bossen. Maar die kritiek
is niet overal van toepassing. Sommige stukjes van ons land zijn nog steeds ongerept en heel af en toe vind je zelfs hele woonwijken in het midden van een woud. Dat is precies wat hier aan de hand is. Op de grens van Oost- en West-Vlaanderen zijn we te gast in een statige villa. Net zoals de buren is de villa omgeven door jarenoude en boomlange, tja, bomen. Vanop de kleine straat doorheen het bos is de woning amper zichtbaar. Enkel het dak torent boven de haag uit.Een stukje oase voor jezelf. Heel wat mensen dromen ervan. Voor de bewoners van deze villa is het bewaarheid geworden. Ingesloten door bossen, bomen en struiken creëerden ze hun eigen eiland. Een eiland dat verborgen zit achter een stevige poort. Even aanbellen en de gastvrouw opent. Je zou denken dat je nu wél een mooie kijk krijgt op de woning? Maar niet dus. Een meterslange oprit leidt je met een kromming langs de tuin tot aan de ogenschijnlijke achterzijde van het huis. Opnieuw zorgt een haag voor de nodige privacy. De haag volgt de curves van de oprit en belemmert het zicht op de tuin. Nee, voor een sneak peak ben je hier aan het foute adres. De landschapsarchitect en bewoners doen er alles aan om de verrassing zo groot mogelijk te maken. Pas als je effectief de woning binnenstapt krijg je te zien wat er zich allemaal in de uit de kluiten gewassen voortuin afspeelt. Traditioneel is het niet, maar het past wel in de opbouw naar de climax: de voordeur van de woning bevindt zich eigenlijk achteraan. De woning zelf is een traditionele villa met zadeldak. De buitengevel is afgewerkt in wit en werd uitgevoerd door Buyse Paintings. Het dak is ­bezet met donkere dakpannen. Spelen met licht en donker is hier duidelijk een thema. Zeker aan de buitenkant. De villa werd tien jaar geleden gebouwd maar recent volledig heringericht binnenin. SAAI, gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van high-end meubilair, ontwikkelde de volledige visie voor de vernieuwde binnenruimte. SAAI bundelt de krachten van twee broers: Pieterjan Saey als meester-schrijnwerker en Frederik Saey als designer en interieurarchitect. “In plaats van verschillende ruimtes met een eigen functie, wilden we een grote openheid creëren. Dat begint al met de inkomhal. Van hieruit ontstaat een open zicht op de tuin. De lijnen benadrukken de openheid en de ruimte.” Meteen zet de inkomhal de toon voor de rest van het interieur. Een glazen schuifdeur scheidt de hal van de rest van de woning. Een feature in donkergetint glas en een haast Mondriaans lijnenspel trekt de aandacht van het oog.
 
Consequente lijnen
Openheid is het codewoord in de rest van de benedenruimte. Living, keuken en salon lopen naadloos in elkaar over en worden enkel gescheiden door enkele visuele barrières. De volledige benedenverdieping vormt één geheel, maar met een duidelijke onderscheiding van de verschillende functies. Onder andere de uniforme keuze voor materialen zorgt voor een grote eenheid. Details in massief messing, accenten met getint glas en natuurlijke materialen met textuur keren steevast terug. Eén van de blikvangers in de leefruimte is een uitgebreide wand afgewerkt met houten panelen. De ruwe planken werden ooit gebruikt om natuursteen op te verzagen. De groeven hebben een robuust karakter, zeker in combinatie met de resten zaagstof die het hout een extra patine geeft. “De brute planken zorgen voor een contrast met de strakke lijnen. Het geeft structuur en diepgang aan de ruimte.” Fijne details in messing kleden de ruimte verder aan terwijl het oog voor detail vooral in de afwerking en het lijnenspel herkenbaar is. Zo verbindt een verticale lijn de wand met de open haard en de wandkast. Optisch vormt het een geheel en brengt het een rustgevend patroon in de ruimte. De grens tussen wand en kast vervaagt sowieso. Ook in het televisiemeubel. Opnieuw zorgen details in messing voor herkenbaarheid, maar vooral de onzichtbaarheid van het wandmeubel gooit grote ogen. “Alles wordt een beleving. Functie en esthetiek worden één”, klinkt het. Het meubel herbergt onder andere een ruime barkast. Led-verlichting accentueert de inhoud, maar vooral de gebronzeerde spiegel als rug en de accenten in messing leveren de finishing touch.
 
Keukendetail
De volledige woning is ontworpen op maat van de bewoners. Met name in de keuken komt dat extra goed tot zijn recht. Die wordt gescheiden van de leefruimte door getint glas, met open zijkanten. De keuken heeft een zeer cleane look, maar is tegelijk zeer functioneel. “De bewoners houden ervan om gasten te ontvangen en kleine diners te plannen met een kok aan huis. De keuken is in dat opzicht ontworpen met genoeg ruimte om met meerdere koks tegelijk te koken. Alle apparaten zijn afkomstig uit de professionele lijn”, aldus Frederik Saey. De professionele aanpak gaat gepaard met de nodige luxe. Zo zijn de bedieningsknoppen van het inductievuur ingewerkt in het keukenaanrecht in Oak Grey-natuursteen. Net als de stopcontacten. De natuursteen keert terug als vloerbekleding. Toch is er een functioneel verschil. Terwijl de vloer een ruwe afwerking kreeg met meer structuur is het aanrecht glad afgewerkt wat het gebruiksgemak verhoogt. Het aanrecht is bovendien voorzien van een ingebouwde dampkap. De rest van de toestellen zit verborgen in de wandkasten waarvan de deuren makkelijk in te schuiven zijn in de wand. Opnieuw om het gebruiksgemak te optimaliseren. Uiteraard zijn de accenten in messing ook hier aanwezig. Tot in het kraanwerk toe. De gedetailleerde aanpak merk je pas echt bij het openen van de bestekkast. Elk bestekonderdeel kreeg een bakje op maat voor een mooie presentatie.
 
Aandacht voor accessoires
SAAI nam niet enkel het maatwerk voor zijn rekening. De bewoners deden ook een beroep op hun inzichten voor de losse meubels. “Hoewel we in eerste instantie vooral ontwerper en makers van meubilair zijn, zijn ook totaalprojecten mogelijk als er een duidelijke visie en klik is met de opdrachtgevers. Van de keuze van de verlichting tot het kiezen van de eettafel, stoelen en accessoires: het was een intense samenwerking waarbij we samen de ideale woning op hun maat samenstelden”, aldus Frederik die zich vooral liet inspireren door het aanbod bij RR Interieur, de decoratie- en interieurspecialist uit Knokke. Een van de blikvangers is de ronde eettafel in eik. Die heeft een diameter van 160 centimeter. “De ronde tafel benadrukt de openheid van de ruimte. In gezelschap is een ronde tafel zeer gezellig: het wakkert de conversatie aan”, klinkt het. De donkere kleur van de tafel – Ufo, zo heet de tafel – herhaalt zich in het ronde tapijt van Limited Edition dat als basis van de opstelling dient. Ook hier zijn het de details die het verschil maken. Zo is de diameter van het tapijt exact de afmeting van de glazen scheidingswand van de keuken. Drie meter om exact te zijn. De tafel in eik wordt omringd door Jalis-armstoelen van Cor. De lage rug en draaipootjes zijn mooie accenten. Dankzij het terugkeermechanisme blijven ze altijd mooi op hun plaats. De zwarte lak combineert perfect met de barstoelen van Mater. Kleinere accessoires zoals de Captain Flint-vloerlamp van Flos en een armstoeltje van Miyazaki met een duidelijk Deense invloed maakt het interieur compleet.
 
Structuur met gevoel
Het gevoel om warmte te creëren dankzij structuur is overal in het huis aanwezig. De vrije wanden op de benedenverdieping werden bepleisterd met een unieke mengtechniek. Buyse Paintings is een van de weinigen die de techniek meester is. “Het gaat om een pleistertechniek met toevoeging van kalk en marmerpoeder. De pleister wordt met borstels aangebracht, daarna met het mes bewerkt en nadien gepolierd. Dat zorgt voor een lichte structuur en muren die als het ware leven”, vertelt Danny Buyse van Buyse Paintings. De techniek is zo uniek dat er geen specifieke naam voor bestaat. “De mix voor de toevoeging is in geen enkele groothandel te koop. Het wordt ambachtelijk geprepareerd en blijft voorlopig een goed bewaard geheim.” Dat Buyse Paintings de schilderwerken uitvoerde, is geen toeval. De firma specialiseert zich in artisanale technieken, zowel voor toepassingen in klassieke interieurs als hedendaagse insteken. Zo zorgden ze op de bovenverdieping voor een strakke afwerking met overschilderbaar vlies. De nieuwe badkamer op de boven-verdieping werd dan weer volledig in tadelakt afgewerkt. Kwestie van ook hier te zorgen voor voldoende structuur en leven. Ook het vast tapijt op de deze verdieping werd trouwens geplaatst door Buyse Paintings.
 
Buyse Paintings moet een van de oudste bedrijven van België zijn. Ze bestaan al sinds 1835. Dat is bijna zo oud als ons land. Danny, telg van de schilderfamilie, stuurt een team van twaalf ervaren schilders aan. Living, keuken of salon. Vanuit elke ruimte heb je een mooi zicht op de uitgestrekte tuin. Hier besef je opnieuw dat je volledig omgeven wordt door bos en bomen. De combinatie van het grote terras, een ruim gazon en de beschutting van hagen zorgen voor een ingesloten gevoel, met meer dan voldoende ruimte om te bewegen en te genieten van de omgeving. De tuin wordt geflankeerd door het poolhouse. De cottage-stijl van het poolhouse dateert van een eerdere uitbreiding, zorgt voor een aangename stijlbreuk in het geheel en is de perfecte plek om gasten te ontvangen of met de familie te genieten van de stijlrijke villa.
 
Luxeboetiek
Eindigen doen we boven. De bovenverdieping was eigenlijk de reden van de uitgebreide renovatie. De bewoners wilden maximaal gebruik maken van de zolder-ruimte en dat gebeurt nu met volle teugen. De ruimte werd volledig opengewerkt en bevat de master bedroom met een open dressing en bescheiden badkamer met douche. Om vanuit de slaapkamer te genieten van het zicht op de tuin en het bos werd een extra volume toegevoegd in het zadeldak. De meubels voor de slaapkamer en dressing zijn net zoals in alle ruimtes volledig maatwerk. Zo gaat het bed over in een bureau, afgewerkt in fineer en met onzichtbare led-verlichting zodat de heer des huizes ook ’s avonds of ’s nachts kan werken zonder zijn eega te storen. De hoek van het zadeldak wordt extra geaccentueerd door de led-verlichting die langs de volledige lengte van de bovenverdieping ingewerkt is in de nok. Die eindigt in de dressing onder de schuinte van het dak. Centraal vind je er een eiland, afgewerkt met natuursteen. Details zoals led-verlichting bij het openen van de kasten en een driedelige spiegelwand bezorgen je het gevoel van een luxeboetiek.
 
Altijd geconnecteerd
Met dezelfde precisie als de afwerking en de materialenkeuze is de woning voorzien van alle mogelijke technische snufjes. Domotica-specialist Casa Grande connecteerde het hele huis. Van elektrische gordijnen tot en met de verwarming, rolluiken, zwembad, televisie, audio, videofonie, camerabewaking, alarmsysteem, verlichting en open haard: elk onderdeel is perfect van uit het centrale systeem te bedienen. Er zijn drie touchscreens naadloos verwerkt in het interieur doorheen het huis. Daarnaast is er ook een universele afstandsbediening waarmee je vanuit de zetel de muziek kiest, de televisie bedient of de sfeer bepaalt door de verlichting, haard of de gordijnen te sluiten. “Elke functie is apart programmeerbaar en combineerbaar, zelfs volgens het tijdstip van de dag”, weet Yves Huys van Casa Grande. Zo is er een welkomstschakelaar en vaarwelschakelaar. Afhankelijk van het uur bedient die verschillende apparaten. Lichten doven of aansteken als het donker is, gordijnen sluiten of openen volgens de nood op dat moment. De schakelaars kennen op elk moment de voorkeurssettingen van de bewoners. Zo wil je muziek overdag, maar niet voor het slapengaan. Of wil je Radio 2 horen als je de badkamer betreedt en Radio 1 als je ’s morgens aan de ontbijttafel zit. Het kan allemaal. De domotica houdt daar rekening mee. Een ander technisch snufje is de televisie in de slaapkamer. Die schuift automatisch in en uit. Uiteraard is ook alles vanop afstand via de smartphone of tablet te sturen. “We maken gebruik van het Pyng-systeem van het merk Crestron omdat het zo gebruiksvriendelijk is. Bewoners kunnen zelf bepaalde sferen veranderen en instellen tot in detail.”
 
Met dank aan :
www.saai.co
www.buysepaintings.be
www.rrinterieur.be
www.casa-grande.be