Wanneer esthetiek en comfort hand in hand gaan

Category: Editie 98

Wanneer je op zoek bent naar een bestaande woning die volledig beantwoordt aan je wensen en je die na een lange zoektocht niet vindt, dan blijft er vaak maar één optie over: een nieuwbouwproject.
Dat is het verhaal achter deze hedendaagse woning in de Noorderkempen.
Aanvankelijk waren de bouwheren van dit pand op zoek naar een bestaande woning. Maar het jonge koppel had wel een aantal vereisten waaraan hun nieuwe thuis moest beantwoorden. Er diende voldoende ruimte te zijn voor het bureau van de zaak van de bouwheer en ook zijn collectie oldtimers moest een praktisch onderkomen vinden.
De eigenares vertelt:' Ik wilde geen huis met een aaneenschakeling van het ene gebouwtje na het andere dat we nog volledig moesten verbouwen. Onze zoektocht heeft zo'n vier jaar geduurd. We hebben ontzettend veel huizen bezocht en telkens was er een 'ja, maar'. Ook de locatie vormde een struikelblok. We wilden allebei in onze geboor teregio blijven wonen. Na vier jaar waren we niet alleen wat ouder maar was ook ons budget wat aangegroeid. Dus besloten we om toch maar de stap te zetten naar een nieuwbouwproject. Amper drie maand na onze beslissing vonden we een geschikte grond en zijn we met de bouwplannen gestart.'
 
Wanneer we langs het pad via de zijkant de tuin inlopen, valt meteen de soberheid en de strakke aanleg van de beplanting op.
Veel bomen werden gerooid en nieuwe werden herplant om een groene oase van rust te creëren. Vanop het overdekte terras met grote betontegels kijk je uit over het gazon en de onderhoudsvriendelijk aangelegde randbeplanting.
 
Aan de achterzijde van de woning is de blikvanger de zwemvijver. In eerste instantie werd eraan gedacht om van dit gedeelte een variabel element te maken: eerst een zandbak voor de kinderen en later een moestuintje. Maar omdat de eigenares niet houdt van langdurig aanslepende projecten en halve maatregelen, kwam er deze waterpartij als mooi geïntegreerd vlak in de natuurlijke omgeving.
Voor de aanleg ervan werd, in samenwerking met de tuinarchtiect, beroep gedaan op de firma Gostar Vijvers en Tuinen, specialist in de aanleg van exclusieve tuinen en vijvers. Zaakvoerder Joren Van der Auwera: 'De klant verkoos een zwemvijver boven een klassiek zwembad en klopte hier voor bij onze firma aan. Als vierde generatie tuinaannemers en tweede generatie vijverbouwers is de aanleg en onderhoud van een zwemvijver één van de
specialiteiten. De voordelen er van zijn legio: het is een waterpartij die op een onopvallende manier deel uitmaakt van de gehele tuin, die een minimum aan onderhoud vraagt en door de eenvoudige technische installatie is ook de plaatsingskost erg budgetvriendelijk. Bij dit project werd op de betonconstructie een comfortfoam geplaatst en daar bovenop een EPDM folie. De rand werd afgewerkt met zwart gepoederlakt metaal. De eenvoudige filtering gebeurt met behulp van twee pompen en een warmtewisselaar zorgt voor aangenaam zwemwater van om en bij de 28 graden. Eén van de sterke punten van onze werkwijze is dat onze zwemvijvers volledig biologisch werken zonder toevoeging van milieuvervuilende chemicaliën. Het onderhoud is heel eenvoudig: af en toe wat natuurlijke bacteriën toevoegen, grof vuil voor de filteringang verwijderen en de planten één keer per seizoen bijsnoeien.'
 
Zo weinig mogelijk verschillende materialen
Wanneer we de woning betreden, valt in de inkomhal de brede trap naar de verdieping op. Een laag geplaatste led-strook langs de wand en in de trapleuning zorgt voor een discrete en stijlvolle sfeerverlichting. Meteen krijg je hier een samenvatting van het opzet van dit project: de combinatie van een sobere minimalistische vormgeving en toch huiselijke sfeer. 'We wilden met zo weinig mogelijk verschillende materialen werken en dus werd, met uitzondering van de natte ruimtes, in heel de woning dezelfde parketvloer gelegd in combinatie met uitsluitend witte muren.' vertelt de bouwvrouw terwijl ze ons rondleidt doorheen het gelijkvloers. Aan de rechterkant bevindt zich de ruime woonkamer. Wandhoge ramen zorgen over de gehele achtergevel voor voldoende lichtinval en zicht op het groen van de tuin zodat zelfs op een donkere najaarsdag verlichting overdag niet nodig blijkt. Hier vind je de enige uitzondering op de rest van de woning: een zwarte nis met een schilderij van BrunoVekemans. Dit is slechts één van de kunstwerken die door de bouwheren met zorg werd uitgekozen.
 
Zin voor esthetiek is dus dit jonge koppel niet vreemd. De eigenaars hadden een vrij duidelijk beeld van de stijl waarin ze wilden bouwen en van de indeling. Hun wensen waren enerzijds voldoende ruimte, een ondergrondse garage, vier slaapkamers en een grote kantoorruimte aan de voorzijde van de woning. Terwijl de bouwheer zich vooral bezighield met de esthetische kant van het project, was voor zijn echtgenote het praktische comfort van groot belang. Er zijn wel wat voorontwerpen aan het definitieve plan voorafgegaan. Maar dat is logisch bij een dergelijk project. Het bouwkoppel had de lat namelijk erg hoog gelegd. De bouwheer verkoos traditioneel metselwerk en beton, een nog altijd erg betrouwbare methode wat voldoende keuze aan aannemers garandeert waardoor de prijs erg concurrentieel blijft.
 
Praktisch comfort in een hedendaags design.
Dat de bouwvrouw vooral aan de praktische kant van de inrichting heeft gedacht, blijkt onder meer uit de keuze voor een gashaard in plaats van een echte openhaard. Geen gesleur met houtblokken en geen vervuiling, want met een peuter in huis en een baby op komst, liggen de prioriteiten ergens anders. De ingebouwde gashaard doet niet alleen dienst als voorziening van extra warmte, maar draagt bij tot de huiselijke sfeer. Achter de op maat gemaakte wandcombinatie gaat ook de tv schuil achter een schuifdeur. De levering en plaatsing van de haard werden gedaan door de firma Goeyvaerts uit Deurne. De keuze voor een gashaard met houtstammetjes is niet lukraak gebeurd. De voordelen ervan zijn immers legio: een aangename sfeer, de looks van een echte haard, hoog rendement en een instant warmte met één druk op de knop.Want ook in deze sector is het gemak van de smartphone doorgedrongen. De firma Goeyvaerts is al sinds 1949 actief in de fabricatie van fornuizen en haarden en heeft als familiebedrijf een know-how opgebouwd die niet te evenaren is. Maar wat deze firma uniek maakt is dat zij elke fabricatie- haard kunnen ombouwen naar de wensen en noden van elk project. Of u nu kiest voor een klassieke openhaard, pellet-, gaskachel of haard op bio-ethanol, elk model kan aangepast worden aan de stijl van uw woning en geïntegreerd in een meubel op maat.Totaalprojecten met maatwerk in staal, schouwmantel in marmer of hout, met ingebouwde tv of audiosysteem of gewoon een praktisch opbergmeubel... niets is hier onmogelijk. Daarom vinden zowel particulieren als vakmannen hun weg naar Goeyvaerts. In de showroom met zo'n 140 modellen van gerenommeerde Europese merken vindt u vast en zeker een haard naar wens. En om helemaal zeker te zijn van uw keuze wordt een 3D- simulatie gemaakt van het te verwachten resultaat. Bij Goeyvaerts is men niet alleen op technisch vlak mee met de tijd, er wordt ook met de trends meegegaan. Zo zijn er ook buitenhaarden op hout of gas, al dan niet verplaatsbaar. En ook op ecologisch vlak beantwoordt deze firma nu al aan de normen voor de toekomst.
 
Losstaande kasten vind je in deze woning niet. De eigenaars zijn duidelijk gesteld op een rustgevend en strak interieur waarbij comfort een grote rol speelt.
Achteraan de leefruimte onttrekt een grote roomdivider de open keuken aan het zicht van de gasten. Dit was ook weer een praktisch idee van de gastvrouw zodat ze in alle rust kan koken zonder het contact met haar genodigden te verliezen. Overal zien we wit gelakte kasten en een kookeiland in Corian®.
Om het minimalistische karakter ook hier te bewaren, verbergt een deur de bergruimte in de keuken. Achter deze deur bevindt zich ook een trap naar de ondergrondse garage.
De grote gemarmerde vloertegels maken de ruimte licht en luchtig. En nog een erg praktisch detail: de deur die uitgeeft op de inrit van de ondergrondse garage verhindert nodeloos gesleur met zware boodschappen.Vanuit de wagen kan je zo als het ware alles meteen op zijn plaats wegbergen.
Aan de linkerzijde van de trap vinden we naast het gastentoilet en ingebouwde vestiaire een deur die ons naar de grote bureauruimte brengt, een spiegelbeeld van de woonruimte. Ook hier zorgen grote raampartijen voor voldoende licht. Het ruimtelijk aspect wordt versterkt door een glazen wand waarachter het bureau van de bouwheer schuilgaat. Aanvankelijk was het de bedoeling om hier een personeelsruimte met toilet en kleine keukenwand te maken, maar door de onverwachte groei van de zaak van de bouwheer, bleek deze ruimte niet meer te voldoen. Maar dankzij de polyvalente aard ervan zal een andere bestemming snel gevonden worden. Kunstwerken maken ook hier het plaatje erg aantrekkelijk.
 
Op de eerste verdieping leidt een gang ons links naar de twee slaapkamers van de kinderen en de hobby- of speelkamer. Elke ruimte is precies even groot en ook de terrastegels op het balkon dat langs de gehele achtergevel loopt, zijn netjes gelegd volgens de breedte van elke kamer. Zo is de kans klein dat de kinderen ooit ruziemaken over wie welke kamer krijgt. Ze zijn allemaal even groot en hebben quasi hetzelfde uitzicht.
Net als op het gelijkvloers zijn de raampartijen wandhoog om voor voldoende lichtinval en gevoel van ruimte te zorgen. Dit zijn geen grote slaapkamers, er is enkel plaats voor een bed, een bureau en wat kleine snuisterijen. Kleren en overtollige spullen krijgen voldoende plek in de ingebouwde kasten die over de lengte aan de overkant van de gang doorlopen. Op die manier krijgt rommel geen kans en krijg je hier net als beneden een gevoel van rust en symmetrie. Dezelfde indirecte verlichting als in de hal en subtiele nachtverlichting geven de gang een extra dimensie.
Aan het andere uiteinde bevindt zich links de masterbedroom met aanlsuitend de badkamer en dressing. Aan de overkant vinden we de wasplaats en doucheruimte voor de kinderen. Al de sanitaire voorzieningen in badkamers en toilet en de installatie voor regenwaterrecuperatie werden uitgevoerd door de firma Lauryssen uit Brecht. Met 40 jaar ervaring in sanitair, verwarming, ventilatie en dakwerken heeft dit bedrijf alle know-how in huis om zijn klanten een onberispelijke service te bieden. Zaakvoerder Jan Lauryssen: 'In 2018 bestaat onze firma 40 jaar. In al die jaren hebben wij een zeer grote expertise opgebouwd waardoor we voor elk project de meest geschikte oplossing kunnen bieden aan onze klanten. Onze hoofdactiviteit is leveren en plaatsen van sanitair, verwarming en airco.Vanuit onze technische bagage en dankzij onze ervaren medewerkers slagen wij erin om heel snel duidelijke offertes aan te bieden. Wanneer een project ons wordt toegewezen, zorgen wij voor één werfleider als aanspreekpunt doorheen het hele traject. Verschillende teams van vakmannen hebben elk hun eigen specialiteit: par ticuliere villabouw, appar tementen of projecten binnen de zorgsector. Ook na de oplevering kan een klant beroep doen op onze diensten, zowel voor onderhoud als herstellingen. Onze firma is binnen de particuliere en professionele markt niet alleen een begrip op vlak van sanitaire werken, centrale verwarming, ventilatie en dakwerken. Wij hebben bovendien onze kennis over hernieuwbare energie de laatste jaren verder uitgebreid en specialiseerden ons eveneens in badkamerrenovaties. Alle werken worden door eigen vaktechnisch geschoolde medewerkers uitgevoerd. De nodige kennis en ervaring is in huis zodat wij geen beroep moeten doen op onderaannemers.'
Niets werd aan het toeval overgelaten en over elk detail werd minutieus nagedacht. Het resultaat is een mooie symbiose van esthetiek, hedendaags design en praktisch comfort.
 
met dank aan :

www.gostar.be
www.lauryssen.be
www.goeyvaerts.com
www.schueco.be