Van kleine uitbreiding naar totaalrenovatie

Category: Editie 98

Een kleine uitbreiding van hun oorspronkelijke woning. Dat was het opzet voor de bouwvrouw en bouwheer in 2014. Van het een kwam echter het ander en uiteindelijk besliste het koppel om hun woning totaal te renoveren, tot en met de tuin. De woning, oorspronkelijk gebouwd in 1991, oogt nu ruimer en lichter dan ooit.
 
Eenheid met weldoordachte accenten
De witte, frisse gevel in crepi springt meteen in het oog. Een pad brengt mij naar de voordeur aan de linkerzijde van de woning. Ik word verwelkomd door de vrouw des huizes. In de inkomhal valt de wandbekleding op. Het textuurbehang van Arte, ‘Skin’, zorgt voor een warme toets en een contrast met de lichte tegelvloer. De inkomhal is praktisch ingedeeld. Er is een dressing voorzien en een lavabo.
 
De eerste ruimte in de inkomhal is de wasruimte. Hier, net zoals in de rest van de woning, zorgde Luxhome voor het volledige interieurontwerp en de ingebouwde maatwerkkasten. In de wasruimte, hal en leefruimte werd gekozen voor inbouwspots van Deltalight: ‘Grid’. Het minimale design van deze verlichting past wonderwel samen met het strakke interieur in zwart en wit.
 
Verder in de inkomhal werd de gloednieuwe badkamer geïnstalleerd. Dit is een plek waar het koppel helemaal tot rust kan komen. De sauna, gebouwd door Becaus, draagt daar in grote mate toe bij. Stefaan Becaus: ‘We wilden de sauna naadloos in de badkamer integreren en tegelijk voor een ruimtegevoel zorgen. Daarom kozen we voor de glazen voorwand. Het is een biosauna, wat betekent dat de temperatuur iets lager ligt dan een gewone sauna en de luchtvochtigheid iets hoger. Hierdoor creëer je een aangenaam binnenklimaat, met een minder beklemmend gevoel. De sauna werd gebouwd met Hemlock- hout.’ Om het gevoel van rust te versterken, tekende Luxhome de badkamer uit met bijzondere aandacht voor de belijning. Ook de vloer volgt die belijning. De ruime inloopdouche met zwarte kranen is voorzien van een subtiele led-lijn.
 
Van hokjes naar open leefruimte en keuken
De lichte tegels lopen door van de inkomhal naar de leefruimte. Het is in deze ruimte dat de grootste veraderingen zijn gebeurd. De bouwvrouw: ‘Oorspronkelijk was het de bedoeling om onze woning slechts met enkele vierkante meters uit te breiden, en dit aan de achterzijde. Uiteindelijk kozen we voor een echte totaalrenovatie die ons niet alleen meer ruimte biedt, maar ook veel meer lichtinval. De indeling van de kamers is volledig veranderd. Waar vroeger alles opgedeeld was in kleinere ruimtes met verschillende deuren, hebben we nu een open leefruimte, evenwel met een gedeeltelijke scheidingswand tussen keuken en leefruimte. De volledige achterzijde van de woning en een deel van de zijmuur zijn beglaasd, wat ons een mooi zicht geeft op de tuin en het zwembad.’
Het koppel ging voor de renovatie in zee met architecte Miranda De Boeck:‘De eigenaars zijn bij mij op kantoor geweest en zeker wat betreft de leefruimte hebben we interieurelementen uit mijn kantoor overgenomen.We wilden echt het vakantiegevoel nastreven en buiten naar binnen trekken. Dat hebben we gerealiseerd door een aantal elementen te laten doorlopen van binnen naar buiten. De grijze steenstrips op de muur, Ardesia Nera van Beltrami, lopen bijvoorbeeld door. Ze werden bewust gekozen omdat je ze binnen en buiten kan gebruiken. Het contrast met de gladde crepi buiten maakt het dan weer interessant. Maar ook het plafond wordt doorgetrokken naar de overdekking van het terras, dezelfde hoogte en dezelfde kleur. Hetzelfde geldt voor de vloertegels en de led-lijn.’
Net als in de inkomhal en wasruimte werd in de leefruimte gekozen voor inbouwkasten, waarin de televisie kan verborgen worden. Onderaan bevinden zich enkele praktische lades. In die kastenwand werd ook een haardvuur op gas ingebouwd, van Kalfire. Monique Geurtjes, Kalfire:‘Wij zijn een Nederlands familiebedrijf waar momenteel de tweede generatie aan het roer staat. We zijn gespecialiseerd in gesloten hout- en gashaarden, steeds met oog voor innovatieve technieken en mooi design. Alles wordt in huis ontwikkeld en geproduceerd. We gaan steevast voor een minimalistische look, met een strakke belijning, zonder omlijsting. Onze haarden passen dus perfect in een hedendaags interieur.’
Kalfire verdeelt haar producten in België via een netwerk van exclusieve dealers/installateurs. De gashaard in deze woning werd geplaatst door Bosmans Haarden. Monique Geurtjens: ‘In deze woning werd een Kalfire G125/37C geplaatst met vlakke achterwand en afgewerkt met witte steentjes.Voor de achterwand en de bekleding hebben onze klanten de keuze uit verschillende opties.Voor ieder wat wils dus. Deze haard werkt met een 3D- brander, wat betekent dat je niet slechts één vlamlijn hebt, maar een echt 3D-vlammenspel met een groot volume. Al onze haarden zijn handig in gebruik.We voorzien een afstandsbediening en we hebben een uniek gemakkelijk mechanisme om de ruit los te maken voor eventuele reiniging. Onze haarden zijn energie-efficiënt. Met de eco-stand gebruik je tot 40% minder energie en blijft het vuurbeeld prachtig.
 
De zetel en het tapijt vonden de eigenaars bij Oosterlinck. Een aantal contrasterende elementen werden voorzien, zoals de kleurrijke kussens en de houten salontafeltjes, maar die verhinderen niet dat de leefruimte rust uitstraalt. Er werd immers goed nagedacht over de belijning en detaillering, zodat er geen enkel storend element is. De bewuste inplanting van de lichtpunten versterkt dit gevoel.
Een aangepaste indeling voor meer ruimte en licht
Aan de andere zijde van de scheidingswand bevinden zich de open keuken en eetruimte. Ook hier geniet je ten volle van de lichtinval en het zicht op de tuin. Het eerste wat opvalt, is de indrukwekkende Indigo Dear lamp van Ron Gilad, een hanglamp bestaande uit verschillende bureaulampen. De tafel en stoelen heeft het koppel zelf gevonden in de Directeurswoning in Gent. Ze waren er meteen verliefd op.
Met zoveel ramen moet je natuurlijk zonnewering voorzien. Er werden echter geen rolluiken of luifels opgehangen. De ramen zijn gemaakt uit vierseizoens-glas van Profel, geplaatst door Baku. In de winter wordt de zon binnengetrokken, in de zomer wordt ze afgeweerd. Zo kan de leefruimte koel gehouden worden. Alle ramen op de benedenverdieping werden overigens vervangen, ook de vier kleinere ramen in de voorgevel. De gordijnen, in een witte, transparante voilestof, vonden ze bij Pigment. Zelfs met gesloten gordijnen oogt de leef- en eetruimte licht.
De witte keuken met Miele-toestellen werd geplaatst door Luxhome. Het witte werkblad in composiet contrasteert mooi met de zwarte, glazen spatwand. De bouwheer: ‘Via Miranda zijn we bij Luxhome terechtgekomen. Zij hebben op basis van haar plan het interieur uitgewerkt. Ze stelden voor om de indeling van de keuken en eetruimte te veranderen, zodat we optimaal van de zuidgerichte tuin konden genieten.Via Luxhome kwamen we dan in contact met de onderaannemers, zoals Lichtpunt. Aangezien Luxhome alles coördineerde, verliep alles vlot en zonder tijdverspilling tussen de verschillende werken.’
Pieter Dhaenens, Luxhome: ‘Wij willen bij elk project inspireren en een meerwaarde creëren. In dit geval hebben wij inderdaad voorgesteld om de indeling van de keuken en de leefruimte te wijzigen. De eigenaars gingen hier meteen in mee. We zijn gespecialiseerd in totaalrenovaties en denken graag mee met de klant. Soms zelfs tot het voorstellen van bepaalde stoelen of een ander meubelstuk. Het grote voordeel is dat wij in eigen huis kunnen produceren en dus op een zeer flexibele manier maatwerk kunnen leveren. Voor ons is kwaliteit ook prioritair: hoogwaardige materialen en een kwalitatieve afwerking. De maatkasten in deze woning werden vervaardigd in wit of zwart gekleurde eiken fineer.’
Voor de verlichting in de keuken koos het koppel voor de zwarte ‘Grid on’ opbouwverlichting en witte ‘Spy Trimless’ inbouwverlichting van Deltalight. Die laatste zijn richtbaar en kunnen dus bijvoorbeeld in een later stadium een kunstwerk of ander decoratiestuk verlichten.
De leefruimte wordt verwarmd door vloerverwarming, via een bijzonder systeem dat slechts een zeer beperkte vloeropbouw nodig heeft.
 
Slapen in alle rust
De vrouw des huizes leidt ons verder naar de bovenverdieping via de trap in donkere eik.
Op de bovenverdieping werd de slaapkamer, de logeerkamer en het toilet aangepakt. In het toilet zorgt de wandbekleding van Pigment voor een opvallend en kleurrijk accent. De stijl van de benedenverdieping werd doorgetrokken: dezelfde inbouwkasten en minimalistische verlichtingsarmaturen. De lichtgekleurde laminaat zorgt voor een warme en rustige sfeer. Het oog voor detail blijkt onder andere uit de eenvoudige, hedendaagse klinken.
Een tuin met vakantiegevoel
De tuin speelt een belangrijke rol in de beleving van de woning. De gedeeltelijke overdekking van het terras zorgt ervoor dat de leefruimte naar buiten toe wordt uitgebreid. Er werd in de overdekking evenwel een gat voorzien voor lichtinval én om het verandagevoel te vermijden. De eettafel, stoelen en ligbedden aan het zwembad zijn van het merk Tribu.
Ook de buitenmuren zijn opgefrist. De bouwvrouw: ‘Aangezien we voor de buitenberging en het overdekte terras al voor crepi hadden gekozen, hebben we dit op aanraden van onze architecte doorgetrokken voor de hele woning. Nu is alles één geheel.’
 
De tuin en het zwembad werden aangelegd door de firma Becaus. Stefaan Becaus: ‘Tijdens de eerste gesprekken bleek meteen dat we veel vrijheid kregen van de bouwheer en -dame. We kozen voor een wintergroene basis, onder andere met groenblijvende steeneikhagen, zodat zij het hele jaar door kunnen genieten van een mooie tuin. Het zwembad is een Starline Monoblock, voorzien van een tegenstroom, een geautomatiseerde waterbehandelingsinstallatie en een warmtepomp. Die zwembaden worden door middel van geavanceerde productietechnieken vervaardigd uit hoogwaardig vinylester composiet in een duurzame, dubbelwandige en geïsoleerde construc- tie. Ze zijn uiterst onderhoudsvriendelijk en zorgen voor een moderne, strakke lijn. Het terras en de zwembadboor- stenen zijn uitgevoerd in exclusieve Portugese natuursteen. Wij houden altijd rekening met het totaalplaatje. De tuin en het zwembad moeten mooi op elkaar worden afgestemd. Aangezien onze klanten slechts één aanspreekpunt hebben voor tuin en zwembad, kan de uitvoering en afwerking vlot en op korte termijn gerealiseerd worden.’
 
Tevreden met het eindresultaat
De samenwerking tussen architecte Miranda De Boeck, Luxhome en bouwheer en bouwdame leidde tot een succesverhaal. De bouwvrouw: ‘Eigenlijk is het goed dat zij met een open vizier naar de woning kijken, zonder vast te houden aan wat er al is. Tegelijkertijd hebben zij echt met ons rekening gehouden, met wat wij nodig hebben. Mijn man is bijvoorbeeld vrij groot. Daar werd het interieur aan aangepast.’
Miranda De Boeck: ‘Alles hangt natuurlijk af van de ingesteldheid van de klant. In dit geval gingen de eigenaars helemaal mee in het verhaal van het ontwerp en de inrichting. Zo bekom je natuurlijk mooie resultaten. Eens het ontwerp er was, keken we verder, en uiteindelijk zagen we welke mogelijkheden er nog waren om er echt iets moois van te maken. Ook van een iets kleiner huis kan je dus iets indrukwekkend maken als je het slim aanpakt. Het moet niet altijd de typische achterbouw zijn. Qua oppervlakte is er niet heel veel bijgekomen, maar het voelt veel ruimer.’
 
De bouwvrouw: ‘We zijn heel blij dat we de stap gezet hebben om toch voor een grotere renovatie te kiezen en meteen ook de tuin erbij te betrekken. Anders hadden we misschien in de komende jaren toch nog kleine aanpassingen gedaan. Nu zit alles ineens goed.’
 
Met dank aan :

www.luxhome.be
www.mirandadeboeck.be
www.kalfire.com
www.becaus.be
www.aco.be