Luxueus vakantiegevoel door intieme openheid

Category: Editie 98

Thuiskomen en onthaasten... dat wenst toch iedereen? Naast openheid en ruimte was dat ook de wens van bouwheren Karo en Pieter. Een aangename en lichte woning, waar je kan ontspannen na een drukke werkdag, waar het fijn wonen en leven is.
 
Carte Blanche
De architecten van Block Office kregen ‘car te blanche’ bij dit project. Fijn, maar vooral ook geen evidentie gezien de breedte van het bouwperceel. Een hele uitdaging dus. Architect Frederik Standaer t licht verder toe: “Het is een uitzonderlijk groot en breed perceel op een unieke locatie. Zulke percelen kom je niet meer vaak tegen en die opportuniteit wilden we natuurlijk niet laten schieten. Na een kleine wedstrijd met een andere architect konden we eraan beginnen.” Ondanks de uitdagingen van het perceel liet het bouwprogramma daarentegen wel veel vrijheid toe. “De bouwheren hadden geen strak eisenpakket en hebben ons in se ‘carte blanche’ gegeven. Deels ook dankzij de wedstrijd. We werden meer aangezet tot het ontwerpen van iets uitzonderlijks” aldus Frederik. “We wensten vooral ook een praktisch huis, daarom dat we voor Block Office hebben gekozen” vult eigenaresse Karo verder aan. Dat gegeven van die uitzonderlijke breedte werd maximaal uitgespeeld. De zuidwestelijke oriëntatie van het perceel speelde natuurlijk ook in het voordeel van het concept. Daardoor was het mogelijk alle leefruimtes naast elkaar te plaatsen. “Dat zorgt er tevens voor dat deze woning zo indrukwekkend is naar de straatkant toe” vertelt Frederik. De natuurstenen gevel aan de voorkant heeft een gesloten karakter en staat in sterk contrast met de grote vensterpartijen aan de achterzijde, die een weids uitzicht bieden op het achtergelegen landschap. Een woning is natuurlijk niet compleet zonder afgewerkte buitenkant.Voor het contrast met het strakke architecturale karakter werd er gekozen voor Flammet natuursteen van bij de groep Stone. Chantal Benmeridja licht verder toe: “Flammet is een exclusief product dat wereldwijd via de groep Stone wordt aangeboden. Het is een Zweeds kwartsiet met een eigen karakter door zijn typische grijs-olijfgroene kleur en heeft een vrij regelmatig natuurruw oppervlak. Dit gesteente heeft een uitstekende slijtvastheid en is uiterst geschikt voor alle gebruik, zowel in individuele woningen als in gebouwen met matig of intensief gebruik”. Bij Stone is elke tegel, ieder gevelelement uniek en 100 % natuurlijk. Gevormd door moeder Aarde. Vandaar ook de slagzin “Stone, selected by nature”. Aan natuursteen zijn tal van voordelen verbonden, naast de x-factor is het ook een meerwaarde voor elk vastgoed. Het is herstelbaar en natuur- steen kent een breed toepassingsgebied. Niet enkel gevelwerk dus, maar ook trappen, vloeren, haarden of deurlijsten... het zijn maar een aantal mogelijkheden die opgenoemd worden. Al sinds 1959 staat Stone voor klantvriendelijkheid, adviesverlening, kwaliteit en vernieuwing... reeds meer dan een halve eeuw gespecialiseerd in natuursteen! Altijd met net dat tikkeltje extra!
 
Verrassende buitenruimtes
Buiten vinden we een trapsgewijze opsplitsing terug: op het eerste niveau de woning, op een sokkel geplaatst. Niveau twee bevat de buitenruimtes, extensies van het interieur. Het derde niveau is een eerder traditionele tuin waar er naar hartenlust in gespeeld kan worden. Geen enkel element wordt aan het toeval overgelaten en telkens is er wel een verrassing. Architectuur, exterieur en interieur zijn volledig op elkaar afgestemd.
De grote tuin werd opgedeeld in verschillende buitenruimtes: overdekte terrassen en patio’s. Zo is er bijvoorbeeld de lounge met open haard en een avondterras dat zich achter de voorgevel bevindt, naast de zitruimte. Heel rustig en afgeschermd van de straat.Aan de keuken zijn er ook buitenruimtes voorzien, onder andere voor een moestuintje. Eens de raampartijen worden opengeschoven, vormen ze een extentie van de eetkamer. Zoals doorheen de volledige woning wordt ook hier de grens buiten-binnen doorbroken. De buitenkamers vormen een wezenlijk onderdeel van de leefruimtes. Enkel de glazen wanden vormen de scheiding. Het zwembad, naast de externe lounge, vormt een verlenging van de binnenvijver, aan drie zijden omsloten. Binnen is dit effect sterker merkbaar.
Koen Van den Heuvel geeft ons meer uitleg over het zwembad. “Elk zwembad heeft zo zijn eigen uitdagingen, maar bij B & K gaan we er prat op telkens de meest hoogstaande kwaliteit en service te leveren.We zorgen ervoor dat elk project leuk blijft. Hier opteerde de klant voor een betonnen kuip, afgewerkt met liner, wat resulteert in een luxueuze finish. B & K is ondertussen ook een begrip geworden in Diepenbeek en omstreken. Klanten kunnen er zelf hun zwembad samenstellen naar eigen smaak. Alles kan ook zelf uitgevoerd worden indien gewenst, natuurlijk steeds in samenspraak, en met het professioneel advies van B & K.
“Wij zijn gespecialiseerd in zwembaden en bouwen tussen de 35 à 40 zwembaden per jaar. Betonnen zwembaden, zelfbouw zwembaden, renovaties van bestaande zwembaden, zwemvijvers of hippe overloopbaden ... Het belangrijkste is het vertrouwen van de klant. We garanderen telkens de nodige service en opvolging” vertelt Koen.
 
Verstoppertje
Die verrassingselementen worden verder doorgetrokken in het interieur, reeds vanaf het binnenkomen. Dat gebeurt in een heldere inkomhal, waar we zowel de vestiaire als het gastentoilet terugvinden, netjes weggewerkt. Wat onmiddellijk opvalt is de openheid. Opmerkelijk, gezien de gesloten facade. Maar niets is minder waar. Dankzij een intelligent spel van zwevende elementen, vide’s en patio’s ontstaat er lichtheid doorheen de hele woning. Een intieme open sfeer. Ondanks die openheid wordt er toch niets prijsgegeven, dankzij een slim spel van zichtlijnen. Het hele interieur speelt, bij wijze van spreken, verstoppertje. Je ontdekt en herontdekt de ruimtes. De woning kan bijna gelezen worden als een verhaal.Tussen alle ruimtes is er een vloeiende overgang, zonder ooit de circulatie of de intimiteit te verbreken.
“Het binnenkomen moet een verhaal vertellen over de woning. De toegang zit verscholen achter een houten scherm, dat zorgt voor privacy naar de straatkant toe” legt de architect uit. De buitenruimtes worden telkens “gevangen” in een bepaalde context. Dit gegeven keert overal in de woning wel ergens terug. Aan de inkom bevindt er zich een patio met kurkbomen, die tegelijk dienst doet als lichtschacht voor de verdieping. De zwevende trap is hier echter de ware eyecatcher! Het pronkstuk! “Deze mag zeker gezien worden” zegt Karo.
Opvallend is dat er weinig of geen deuren zijn.“Het is een heel open plan. Enkel waar het echt noodzakelijk is hebben we deuren geplaatst” zegt Frederik. Al het overbodige werd weggehaald. Eenvoud siert! Voor daar waar er wel deuren nodig waren sloeg Block Office de handen in elkaar met het professionele team van Brems Doors.“We werken steeds met een kleine ploeg van ervaren professionals en streven telkens naar de hoogste graad van afwerking” zegt Luc Mevis. “Maatwerk is zeer belangrijk! En natuurlijk ook het mooie resultaat”. Zo zijn er de Frameless L93 deuren, steeds op maat gemaakt, met een gegarandeerd perfecte finish. Met hun onzichtbaar ingepleisterd deurkozijn en hun vlak gelakt deurblad verdwijnen deze deuren in de wand. “Dat past natuurlijk perfect in het verhaal van het minimalistische, maar kan daarnaast ook perfect tot zijn recht komen in een meer landelijk moderne woning” aldus Luc Mevis. “Het grootste aandeel van onze projecten zijn moderne, hedendaagse woningen. Uitgezuiverde lijnen in combinatie met mooie materialen. Net zoals dit project van Block Office. Daarnaast hebben we ook een belangrijk aandeel projecten (zo’n 25%) dat meer neigt naar het landelijk moderne. Deze mogen dan wel klassieker ogen, toch wordt er ook hier innovatief te werk gegaan. Er wordt buiten de klassieke context gedacht”. Innovatief, out of the box denken en hoogstaand vakmanschap, dat zijn de trefwoorden bij Brems Doors, de rode draad doorheen het alles. “Ons publiek bestaat vooral uit architecten en interieurontwerpers, maar ook jonge koppels, mensen die op zoek zijn naar kwaliteit en meerwaarde aan een correcte prijs. Een mooie deur die goed geplaatst is gaat jaren mee. Daar zijn zowel de eigenaars, als wijzelf, trots op. Het vergt natuurlijk de nodige inspanningen en dat draagt uiteindelijk ook bij aan het totale verhaal. Goede soep maakt je uiteindelijk met verse groenten, en wij kijken niet op de ingrediënten!” voegt Luc er nog aan toe.
 
Ruimtes en materiaalgebruik vertellen een verhaal
Als bezoeker word je door het licht aangetrokken en gaat je aandacht onmiddellijk naar de keukendoorgang, die uitgeeft op de tuin. De lichte materialen in combinatie met de open bouwstijl beïnvloeden het humeur en zorgen voor balans in het geheel. YP Eurofix verzorgde het volledige interieurmaatwerk: de keuken, de slaapkamer, het café, de vestiaire, ... en het indrukwekkend supermeubel.
Gertie Bijnens van YP Eurofix: “We hebben hier vooral gewerkt met beton, eik fineer in lintzaagmotief, mdf satijn glakt en Kerrock. Zulke projecten zijn mooie uitdagingen om aan te gaan.” Alles is keurig weggewerkt en heeft zijn eigen plaats. YP Eurofix kent de strakke stijl van de architecten en kan daar ook helemaal op inspelen. De belangrijkste troeven van YP Eurofix zijn maatwerk en duurzame topkwaliteit, en daar staan ze in Limburg intussen ook voor gekend. Geen project is hen te groot. Het interieur is georiënteerd op één centrale kern: één supermeubel met speelhoek, tv-meubel en bureau in geïntegreerd. “Die kern is tegelijk ook een vide en verlicht de volledige woning” legt Frederik uit. “De trap is een zijdelinkse verderzetting van die vide. Zo worden er ineens een heel aantal interessante zichtlijnen gecreeërd, zonder al te veel prijs te geven. Keuken, zitruimte en bureau blijven onzichtbaar, ondanks het vele glas”. Het bureel dat zich aan de rechterzijde van de inkom en patio bevindt, maakt deel uit van dit supermeubel. Door dit te combineren met de speelhoek voor de kinderen aan de andere zijde van de wand, en een deur te voorzien naar de zithoek – die vaak open staat – wordt ‘work and play’ hier letterlijk samengevoegd. Je kan kiezen voor afzondering maar je kan ook genieten van gezelschap en interactie met je omgeving.
“Omdat we de volledige breedte ter beschikking hadden, hebben we er voor gekozen keuken en eetruimte als één geheel te ontwerpen” gaat Frederik verder. Het kookeiland uit licht LCDA- beton vormt één geheel met de eettafel in Kerrock© die afgewerkt is met eik fineer, en lijkt, door de toevoeging van speelse lichtelementen, te zweven.
We gaan verder naar de zitruimte. Het supermeubel vormt hier een scheiding tussen de drukkere eetkamer en het meer rustige deel van de woning.“Elke ruimte heeft zijn eigen verhaal. Door met hoogte en licht te spelen krijg je natuurlijk andere accenten” zegt Frederik. In het verlengde van de zitruimte kan je de semi-overdekte koivijver terugvinden met een soort van pergolasysteem. Op zonnige dagen reflecteert deze het licht, wat voor een leuk effect zorgt. Het effect van die buitenruimte is ook boven voelbaar door de patio. Noemenswaardig is de profielloze overgang tussen vloer- en vensterpartijen, alles sluit op elkaar aan. Naast de zitruimte vinden we de ontspanningsruimte, of het “café” terug.
Op naar de bovenverdieping, via de zwevende trappen. De nachthal is heel open.“Vroeger was een nachthal een donkere hal, zonder licht, met veel deuren. Dat is iets dat opengebroken moet worden. Elke circulatie moet een verhaal krijgen, een beleving” aldus Frederik. Opvallend hier is de helderheid van de ruimte.“Hier hebben we gewerkt met een combinatie van openheid en museumlicht”. Een groot contrast met de meer traditionele nachtgangen. Dit is niet enkel een ruimte waar je door circuleert, het is er ook fijn vertoeven.Vanuit de nachthal heb je namelijk ook zicht op de vide, het centrale meubel en de koivijver. Een fijne plek om even weg te dromen.
Aan de rechterzijde vinden we de kinderkamers terug, evenals een speelse badkamer met groene wand. Links bevindt zich de ouderlijke suite, met zithoek, terras, dressing en badkamer.
Ook in de slaapkamer komt het eik fineer terug. De slaapruimte met zwevend bedmeubel doet denken aan een alkoof, een intieme plek waar je volledig tot rust komt. Zoals eerder vermeld werd het volledige maatwerk verzorgd door YP Eurofix.
 
Spelen met kleuraccenten en licht
Er is geen zon vandaag, maar daar merk je binnen niets van. Dankzij het intelligent spelen met grote vensterpartijen, kleuraccenten en lichtelementen blijft het humeur binnen zonnig. Het rustige kleurenpalet – grijs, wit en zwart – wordt verwarmd door accenten in eik fineer. “Het eenvoudige kader maakt het mogelijk om met kleuraccenten te werken, zo springen ze er des te meer uit” vertelt Frederik. Dat zonnige karakter wordt ook gereflecteerd in de keuze van designaccessoires en kleurrijke meubels, van purper tot oranje. Karo koos voor felle kleuren die door hun samenspel met het interieur rust creeëren. Neutraliteit en contrasten in kleurgebruik zorgen voor harmonie.“In de inkomhal zou ik ook graag een kleurrijk ocean sole giraf beeld willen plaatsen” voegt Karo er nog aan toe. Elke ruimte heeft ook een ander licht en een andere beleving. “Licht zorgt voor versterking van de ruimte” legt Frederik uit. “Het hele verlichtingssysteem werkt met domotica. Ik kan het allemaal via mijn mobiel bedienen. Handig en gemakkelijk” zegt Karo.
Naast een aantal eenvoudige leds hebben we ook gespeeld met verschillende lichtarmaturen. Ze zijn praktisch en hebben tegelijk een esthethisch karakter. “Het zijn echte eyecatchers! Dat creeërt een speels effect en brengt het geheel tot leven” aldus Frederik.
 
Luxury Blocks
“We zijn erg trots op onze bijzondere woning” zegt Karo. “Er zijn ook al een aantal nieuwsgierigen komen kijken”. De architecten van Block Office staan voor strakke lijnen en zuiver ontwerp, met telkens de nodige aandacht voor ruimte, licht en detaillering. Het zijn “luxur y blocks”, tijdloze woningen waar je graag in thuiskomt.
 
Met dank aan :

www.blockoffice.be
www.stone.be
www.ypeurofix.be
www.brems.be
www.kreon.com
www.schueco.be