Lijnen en materialen: Mondriaan is een kunstwerk

Category: Editie 98

Knokke, stad van het mondaine leven. Maar ook verrassend divers. Van zand en strand tot gastronomisch dineren. Van hoogstaande boetiek tot kunstgalerij. Knokke combineert al wat schoon is in de wereld. Ook op vlak van architectuur. Natuurlijk is de rustieke Knokse bouwstijl toonaangevend in de badstad, maar dat er ook ruimte is voor strakke, hedendaagse architectuur toont residentie Mondriaan: een knappe realisatie van architect Luc De Beir en projectontwikkelaar Hoprom.
Pal in het centrum, op wandelafstand van het station en het strand. Evenwijdig langs de Lippenslaan. Ja, de ligging van residentie Mondriaan heeft heel wat troeven. Net als de architectuur. Dat luxe en kwaliteit centraal staan in dit project zie je meteen. Als gevelbekleding zorgt een witte natuursteen voor een natuurlijke eyecatcher. De residentie telt der tien appar tementen. Alle appartementen beschikken over een balkon vooraan en balkon of terras achteraan. Die benadrukken de strakheid van het ontwerp, met dank aan het architectonisch beton die zichtbaar is. De combinatie met de glazen balustrades zorgt voor een licht geheel waarbij de voorgevel al meteen duidelijk maakt wat de inzet is binnenin: zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke lichtinval.
 
Groene knipoog
Elk appartement geniet zowel vooraan als achteraan van een terras. Terwijl natuursteen en sierlijke glazen balustrades de voorgevel typeren werd er achteraan gekozen voor een gevel in witte bakstenen en leuningen in aluminium. Een leuke extra voor het zicht achteraan is het groendak. In een drukke omgeving zoals centrum Knokke vormt het groene dak van de garage achteraan een welkome afwisseling. Zomer, herfst of winter: deze aanpak garandeert het hele jaar lang een frisse, groene aanblik. “Het is geen klassiek groendak” vertelt Joeri Boulez, van bouwbedrijf Van Kerschaever, die het project gebouwd heeft. Dit type van extensief groendak is zeer licht en zorgt voor een snellere en betere wateropname en afgave dan de groendaken met klassiek substraat. Dergelijke groene eilandjes in de stad hebben niet alleen een positief effect op het milieu (CO2 reductie, vermindering van de stedelijke opwarming, regenwaterzuivering en - behoud, energie-efficiëntie, biodiversiteit,...), de levensduur van het dak en de akoestiek maar creëren door hun natuurlijk karakter ook een aangenamere omgeving.
 
Een baken van licht
Onderaan het appartement zorgen twee inkomhallen in glas voor een open en gastvrij gevoel. Zeker in combinatie met de donkere houten gevelbekleding ontstaat een fijn spel van lijnen en licht. Verticale houtstrips leiden je blik naar boven. Het wit-zwar te kleurenspel voelt erg hedendaags aan en is mooi afgewerkt.Tussen de twee inkomhallen bevindt zich een dubbele overkraagde oprit met toegang tot twee garagepoorten. Die zijn naadloos ingewerkt in de gevel. Met dank aan de donkere aluminium profielen die perfect aansluiten bij de houten gevelafwerking. De kleur is exact. Het enige verschil: hier benadrukken horizontale lijnen de breedte van het appar tement. Regen of zon: als bestuurder sta je hier altijd droog of in de schaduw. Ook ’s avonds is aan comfort gedacht. Strakke, geïntegreerde led-strips in de overkraging begeleiden je tot in de garages. Zoals de lichten van een landingsbaan, maar dan mooier. Heel veel mooier. Hoewel de architectuur duidelijk hedendaags en vooruitstrevend is, is er ook een knipoog naar het typische Knokse aspect. Dat is het zadeldak met oranjerode tegelpannen met koperen dakgoten. Het schuine dak biedt op de bovenste verdiepingen ruimte voor duplexappartementen. De symmetrische dakkapellen zijn een verwijzing naar de mix tussen landelijk en strak. Die zijn afgewerkt in witte tectiva-beplating. De in de massa gekleurde vezelcementplaten voegen extra persoonlijkheid toe aan het geheel.
Binnen is buiten en vice versa
Op naar de bovenste verdieping. We stappen binnen in één van de drie duplexappartementen en meteen overvalt je het heldere licht. Met grote schuiframen zowel aan de straatkant als aan de achtergevel stroomt het licht dwars door het appartement heen. Natuurlijk parket zorgt voor een rustgevend geheel. Zeker in combinatie met het terras vooraan en achteraan. Die lopen naadloos door in de binnenruimte. En ook hier vormt een houten ondergrond voor een grote natuurlijke look.Vooraan zijn de raamprofielen ingewerkt in zowel vloer als plafond. Dat zorgt voor extra lichtinval en een fijne, gedetailleerde afwerking. De open keuken sluit aan op het terras achteraan. Die is afgewerkt in witte materialen. Het keukenblad in composiet op het ruime keukeneiland is één van de blikvangers. Hier schuif je zowel aan voor een snel ontbijt, als met vrienden en familie voor een aperitief. De bijhorende ontbijthoek schenkt je een zicht op de achterliggende gebouwen.
Via een strak afgewerkte open trap in U-vorm bereik je de tweede verdieping van het duplex-appartement. Met name de leuning is een opvallende meerwaarde. Die bestaat uit een enkele houten vorm die een sierlijke, organische beweging volgt. Het hout van het parket vormt ook hier de ondergrond. Zowel op de trap als in de drie slaapkamers op de bovenverdieping. De ruimste slaapkamer geniet van een eigen badkamer met bad. Het sanitair onderscheidt er zich dankzij strakke lijnen, compleet met lavabo. In de nachthal bevindt zich ook een tweede badkamer voor de extra slaapkamers. Die is sober maar mooi afgewerkt met onder andere een inloopdouche.
 
Oog voor detail
Alle binnenschrijnwerk in residentie Mondriaan is het werk van Bart Verhulst en zijn team van het gelijknamige Verhulst Interieur uit Wielsbeke. Van schuifwanden tot binnendeuren op maat: de interieurfirma nam de volledige afwerking voor zijn rekening. “Alle plafonds, alle binnendeuren, alle inkomdeuren en alle kelderdeuren zijn ons werk”, aldus Bart die samen met twee medewerkers alle maatwerk creëert in het eigen atelier en daarna ook zelf plaatst. De kunde van Verhulst Interieur beperkt zich niet enkel tot deuren.
Voor een van de bewoners van de residentie ontwikkelde het bedrijf ook alle vast maatwerkmeubilair. Daar is een solide wand in fineerhout de eyecatcher. Met ingewerkte handgrepen en verborgen scharnieren verbergt de module praktische ruimtes zoals het toilet, de bergruimte, vestiaire en de toegang tot de dressing met aansluitend de slaapkamer. De dressing is afgewerkt met laminaat en ingewerkte led-verlichting. Een truc die ook toegepast wordt in de open leefruimte. Daar zorgt een grote kastwand voor een aangename leeshoek. De ingebouwde nis met led-verlichting is in fineer en heeft exact dezelfde kleur als een bestaand meubel aan de andere kant van het salon. Het salon wordt geflankeerd door een zwevend bureau in Corian. En ja, ook hier is er ingewerkte led-verlichting aanwezig. Doorheen de woning leiden plafondhoge deuren je rond. Overal zijn de scharnieren en de deurlijsten ingewerkt voor een naadloos geheel. Zelfs bij de schuifdeur werd gebruik gemaakt van een onzichtbaar railsysteem. Kwestie van de strakke lijnen op geen enkel moment te onderbreken.
Ons atelier is 650 vierkante meter groot en uitgerust met computergestuurde zaagmachines. Dat laat toe om erg precies te werken en volop te kiezen voor een hoogwaardige, gedetailleerde afwerking.” Dat is onder andere te merken aan de binnendeuren. Die zijn omgeven door opvallend fijne sierlijsten die de strakke lijnen van het appartement nog meer in de verf zetten.“Die hoge graad van afwerking is ons handelsmerk. Zowel voor particuliere opdrachten als residenties zoals hier.”Verhulst Interieur specialiseert zich specifiek in het uitvoeren van maatwerk. “In samenwerking met een architect ontwerpen we ook interieurs. De wens van de klant vormt altijd onze leidraad.”
 
Met de auto in de lift
Residentie Mondriaan is volledig onderkelderd en telt daardoor meerdere overdekte parkeerplaatsen en verschillende private garageboxen. Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte en zowel op het gelijkvloerse als in de kelder parkeerplaatsen te voorzien, brengt een autolift je naar de juiste verdieping. Bij het openen van de haast onzichtbare garagepoort heb je twee keuzes. Of je rijdt door de lift naar de gelijkvloerse garageboxen. Of je stopt met je wagen in de lift, duwt op de knop en laat je verticaal leiden tot in de ondergrondse garage. En voor je twijfelt: ja, ook uit de kluiten gewassen SUV’s passen perfect in de lift. “De voordelen van een autolift zijn groot: plaats besparing om er maar één te noemen”, aldus Kurt Stove, zaakvoerder van Stove Autoliften.“Met een helling richting ondergrondse garage verlies je heel wat ruimte. Met een autolift is dat verleden tijd, terwijl de kostprijs gelijkaardig is”. Ook veiligheid is een belangrijk aspect: de auto is verborgen voor eventuele dieven. De gebruiksvriendelijkheid erg groot. De bediening gebeurt via een persoonlijk, draagbaar zendertje, maar zowel in de lift zelf als beneden in de kelder is er een vaste bedieningsknop. “Veiligheidsrubbers of lichtstralen zorgen voor een veilige omgeving en stoppen automatisch bij de minste twijfel”, aldus Kur t die met zijn bedrijf autoliften aanbiedt voor zowel particuliere als residentiële projecten.“In particuliere woningen is de lift ook erg handig om andere zaken op te bergen in de kelder. Bijvoorbeeld stookhout of tuinmeubelen.” Stove is een op en top Belgisch bedrijf en ontwikkelt zelf de autoliften.
 
Dergelijke projecten als Mondriaan zijn voor bouwbedrijf Van Kerschaever geen uitzondering en zijn een kolfje naar hun hand volgens Joeri Boulez van bouwbedrijf Van Kerschaever. De regelmatig wederkerende samenwerking met architectenbureau De Beir en projectontwikkelaar Hoprom verliep ook hier optimaal. Getuige daar van het mooie resultaat zonder meer. Van Kerschaever is een algemeen bouwbedrijf met een zeer ruime ervaring in de betere villabouw en middelgrote projecten (vooral residentiële gebouwen maar ook utiliteitsbouw). Ze zijn vooral werkzaam in Knokke en omgeving alsook in het meestjesland.
Residentie Mondriaan doet zijn naam alle eer aan door het mooie lijnenspel in het doordachte ontwerp, de grote lichtinval, de kwaliteitsvolle materialen en een gedetailleerde afwerking. Kor tom een topverblijfplaats aan de kust.
 
Met dank aan :

www.vankerschaever.be
www.architecten-debeir.be
www.hoprom.be
www.blatec.be
www.verhulstinterieur.be
www.stove.be