Een woonproject waar vorm en functionaliteit in evenwicht zijn

Category: Editie 98

We zijn te gast in een imposante villa in een residentiële en aangename wijk van Blankenberge. Deze ietwat ondergewaardeerde badstad heeft de afgelopen jaren een heuse transformatie ondergaan. Met de ontwikkelingen die er nog aankomen, is Blankenberge aan een heuse opmars bezig op vastgoedvlak.
Al van buitenaf bekeken, straalt deze riante woning, opgetrokken in witgeschilderde baksteen, rust uit. Het grondperceel is 1200 m2 groot. De totale woning met de etage erbij strekt zich uit over 800 m2. De villa is omgeven door een praktische tuin waar het jonge gezin optimaal gebruik van maakt. Een gedeelte is ingericht als ‘speeltuin’, aan de westkant is er een ruim grasperk met terras, en aan de oostkant nog een terras.
 
Het is een indrukwekkend verbouwproject geworden. Zeg maar, een totale make-over of ontmanteling van de oorspronkelijke woning die dateert van 1968 en in de loop der jaren diverse transformaties en verbouwingen onderging. De huidige eigenaars-bouwheren trokken er in 2012 in. Pas in het voorjaar van 2015 nodigden zij interieurarchitect Diederik Degraer uit Kortrijk uit om de mogelijkheden met de woning te bekijken.
“Dit huis smeekt om verbouwing”, was de bevinding van interieurarchitect Degraer.
Het feit dat de eigenaars drie jaar het huis konden ‘verkennen’, had zo zijn voordelen. Zij hadden de nadelen van de onlogische indeling van het huis aan den lijve ondervonden.
Diederik Degraer: “Deze villa was compleet ‘afgeleefd’. De beschikbare woonruimte was zeer slecht ingedeeld. De dakconstructie was nog goed, maar het dak op zich is volledig vernieuwd. De buitenmuren hebben we behouden en de topgevels werden verhoogd voor het plaatsen van een sarking isolatiesysteem (harde isolatieplaten op de bestaande dakconstructie), omdat aan de binnenzijde isoleren niet overal mogelijk was. Aan de binnenzijde werden nieuwe muuropeningen voorzien om de communicatie tussen de verschillende ruimtes te optimaliseren. Aan de buitenzijde werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande raamopeningen. Op slechts enkele plaatsen werden nieuwe raamopeningen voorzien om voldoende daglicht te verkrijgen.”
 
Optimalisering van de benutte oppervlakte
Voor deze vernieuwbouw werd de indeling van de woning totaal omgegooid. De woonoppervlakte heeft nu de juiste proportie en de verschillende ruimten beantwoorden perfect aan de behoeften en verlangens van de bouwheren. Die nieuwe indeling is functioneel en bevordert de communicatie. Het huis is overzichtelijker geworden en de verschillende kamers staan in vlotte verbinding met elkaar. Interieurarchitect Degraer verplaatste de inkom naar de noordkant die zich links van het huis bevindt als je het frontaal van de straatkant bekijkt. Om de toegankelijkheid tot de woning te vergroten, werd naast de treden ook een hellend vlak aangelegd.Via een opvallende, XL-voordeur betreed je de ruime inkomhal, deze werd in een oude raamopening voorzien. Rechts bevindt zich een praktijkruimte – want de bouwheren oefenen een vrij beroep uit – die uitgeeft op de straat. Naast de praktijkkamer is er een toilet met een opvallende op maat gemaakte lavabo: een schuin aflopend vlak met een horizontale opening die als waterafloop fungeert.
 
Een onwaarschijnlijke woonkamer
De deur in de hall aan de andere kant geeft toegang tot het centraal gedeelte van het huis dat als woon-eetkamer is ingericht. Deze ‘open’ kamer gaat tot in de nok van het dak en is op de eerste verdieping door een galerij omgeven. De houten trap die naar de eerste verdieping leidt, bevindt zich in de woonkamer. De woonkamer geeft onder meer toegang tot een multifunctionele zitkamer waar de drie kinderen van het gezin kunnen spelen, gamen, tv kijken,... Het is opvallend hoe de interieurarchitect in dit groots verbouwproject ervoor heeft gezorgd dat alle kamers vlot met elkaar in verbinding staan, je snel van de ene ruimte naar de andere gaat en steeds met oog voor privacy. Boven de tafel van gewalste staalplaat hangt een gigantische, sobere, stijlvolle cirkelvormige luchter van Delta Light die voor magnifieke sfeerverlichting zorgt in deze toch wel bijzondere woonkamer.
 
De keuken: het hart van de woning
De woonkamer staat in onmiddellijke verbinding met het hart van de woning: de keuken. Die is op het zuiden gericht. Het is een ruime, bijzonder lichte kamer met een vierkant ‘continent’ in het midden: half kookeiland, half eeteiland. Dit keukencontinent is een ontwerp van interieurarchitect Degraer. De keukenbladen zijn in Dekton Aura. Het ultracompacte Dekton by Cosentino vormt een nieuwe en innoverende categorie van oppervlakken. Het materiaal is de perfecte bondgenoot voor ontwerpers en architecten. Dekton is dan ook ontworpen met de bedoeling wereldwijd een toonaangevende positie in te nemen op het vlak van architectuur en design, met toepassingen voor zowel binnen als buiten. Dekton bestaat uit een verfijnde mix van grondstoffen die ook gebruikt worden in de productie van glas-, porselein- en kwarts- oppervlakken. Het kan de vorm aannemen van elk type materiaal met een hoog kwaliteitsniveau. Dekton wordt geproduceerd in platen van groot formaat (320 x 144 cm) en met minimumdiktes (0,8 cm, 1,2 cm en 2 cm). Het oppervlak heeft een aantal superieure technische eigenschappen zoals hoge krasbestendigheid, zeer goede kleurstabiliteit, hoge bestendigheid tegen vorst en dooi. De grootste troef van Dekton in de keuken in vergelijking met andere materialen is de hittebestendigheid. Als je onderleggers bent vergeten, hoef je je geen zorgen te maken wanneer je een pot van het vuur haalt of een ovenschotel op het werkblad neerzet.
 
In de keuken liet de interieurarchitect twee openingen in de muren maken voor schuiframen. Het ene schuifraam is gericht op het oosten en geeft uit op een terras waar het gezin kan genieten van de ochtendzon. Het andere schuifraam geeft uit op het westen, tevens de straatkant, waar een tweede terras is dat paalt aan een groter grasperk. Dit terras is ideaal voor warme zomeravonden.
De schuiframen zijn van Zwitserse makelij: Vitrocsa van Schüco. Minimale raamprofielen en maximale beglazing, zorgen voor een bijzonder grote lichtinval.
Al het binnenschrijnwerk en maakmeubilair zijn op maat gemaakt door Tweepunteen volgens ontwerp van interieurarchitect Degraer : keuken, ingemaakte kasten praktijk, de wastafel in het toilet, dressings, badkamers, slaapkamers, ...
 
De keukeninrichting is bijzonder efficiënt en strak. Alle keukentoestellen zijn opgeborgen, alleen de drie ovens - microgolf, warme lucht en stoomoven - zijn zichtbaar naast elkaar ingebouwd. Boven het keukencontinent is een stan- daard ledprofiel met dimmogelijkheid ingebouwd in een vierkanten plafondblok. Dat geeft een mooie, egale verlichting. De keuken wordt bijgelicht met spots van Delta Light. In datzelfde hoge vlak boven het keukencontinent is een Novy-dampkap ingebouwd met buitenmotor zodat het geluid tot een minimum wordt herleid. De buitenverharding en natuursteen binnen zijn het werk van Willy Roelstraete bvba.
Er werd gebruik gemaakt van een licht beige natuursteen Sinai Pearl, een Egyptische kalksteen met subtiele kleurnuances in een sabbiatino-afwerking, 60x40-formaat. Gezien de hoge slijtsterkte van dit materiaal kon deze natuursteen gebruikt worden voor zowel de binnenvloer van de keuken, de inkomhal en de praktijkruimte als het ochtenden avondterras buiten, maar ook in de kinderbadkamer op de eerste verdieping. De specifieke eis van de interieurarchitect was hier om een optisch effect te creëren waarbij de vloer van binnen naar buiten doorloopt zonder onderbreking. Dit werd door het team tegelzetters van Willy Roelstraete bvba extra in de verf gezet door tegels te plaatsen met doorlopende voegen van binnen naar buiten zonder hoogteverschil. Dit vraagt veel voorbereidende opmetingen en ervaring gezien hiermee reeds in de beginfase van het project moest rekening gehouden bij het plaatsen van de cementchape en positie van de nodige uitzettingsvoegen. Voor de binnenvloer werden de tegels gekalibreerd op een uniforme dikte van 1,5cm zodat die perfect konden worden verlijmd op een traditionele cementchape. De buitentegels werden op een standaard dikte van 2 à 2,5 cm geplaatst in de witte mortel op een natte chape. Door de specifieke eisen van de bouwheer en het oog voor detail van interieurarchitect Degraer was een goede communicatie en samenwerking nodig doorheen de volledige bouwfase. Als klein familiaal bouwbedrijf onderscheidt Willy Roelstraete bvba zich in dit opzicht van concullega’s. Zaakvoerder Wesley Roelstraete, gesteund door de jarenlange ervaring en passie van zijn vader Willy, begeleidt dagelijks zelf de tegelzetters op de werkvloer en staat rechtstreeks in contact met de verschillende partijen binnen dit type renovatieprojecten. Zo kan het bedrijf heel kort op de bal spelen en zeer flexibel zijn in uitvoering.
Via de keuken bereik je ook de garage die plaats biedt voor twee wagens, een apar te fietsstalling en nog een kleine werkruimte.
 
Een gezellige familiezitruimte
Op de benedenverdieping heb je tenslotte nog een ruime, aantrekkelijke zitruimte die uitgeeft op de oostkant en die je via twee doorgangen vanuit de woonkamer kunt betreden. Hier kan het gezin gezellig samen bij het haardvuur zitten. De muur waarin de haard is ingebouwd is volledig bedekt met een plaat van gewalst staal waarin een vlammotief zit. Die staalplaat is de interieurarchitect zelf gaan kiezen want net zoals bij een marmeren vloer heb je ook bij staalplaat diverse natuurlijke ‘motieven’. Het komt erop aan de meest gepaste exemplaren uit te kiezen.
 
Voor de uitvoering van het interieurontwerp van dit residentieel verbouwingsproject deed interieurarchitect Diederik Degraer een beroep op Kordekor die als ver trouwd multidisciplinair uitvoerder zowel de schilderwerken, exterieur als interieur, het plaatsen van gespannen zolderingen, de raamdecoratie, en plaatsen van mortex in de badkamers op zich nam. Met 65 jaar ervaring heeft Kordekor zijn strepen behaald in de totaalafwerking van interieurs.
Het bedrijf realiseert unieke interieurs in woningen, kantoren, horeca en openbare ruimtes en gaat hiervoor partnerships aan met externe ontwerpers. Kordekor treedt dan als projectcoördinator op. Ook par ticulieren kunnen rechtstreeks terecht bij Kordekor voor de verschillende vaksdisciplines die afzonderlijk inzetbaar zijn. Voor de schilderwerken van dit project opteerde de bouwheer voor de plaatsing van een glad vlies afgewerkt met een subtiele borstelstreep in matte, rustige, natuurlijke kleurnuances.
Waar mogelijk, zijn de plafonds verlaagd. Gezien de complexiteit van bepaalde verlaagde plafonds prefereerde interieurarchitect Degraer voor de plaatsing van akoestische spanplafonds van Barrisol waarmee Kordekor reeds jarenlang ervaring heeft en exclusief verdeler in Vlaanderen is.
Die akoestische spanplafonds hebben zeker hun effect op de galerij van de eerste verdieping die de beneden woonkamer omringt. Rond die galerij bevinden zich vier slaapkamers die voorzien zijn van akoestische deuren. Ook de Ar tolis spanwanden, waarvan Kordekor eveneens exclusief verdeler voorVlaanderen is, tussen de galerij en de slaapkamers zijn voorzien van akoestische isolatie.
De keuze voor de raamdecoratie is een samenspel van een functioneel horizontaal lamellen systeem geworden in combinatie met dichtschuivende gordijnen in een gestructureerd transparant weefsel.
De benedenverdieping heeft overal vloerverwarming. Die was niet zo eenvoudig in te bouwen want op bepaalde plaatsen was er maar tien cm ruimte boven de fundering. Het vloerverwarmingssysteem zorgt ervoor dat de geproduceerde warmte in de woonkamer gelijkmatig verdeeld wordt en niet boven in de nok van het dak cumuleert.
In deze woning werd dit frequent voorkomend nadeel met hoge plafonds volledig opgevangen door de vermelde akoestische isolatiematerialen.

Een verbluffende eerste etage
Aanbeland op de eerste verdieping bezoeken we de twee aan elkaar palende jongensslaapkamers aan de oostkant van het huis, boven de familiezitruimte.
Die slaapkamers zijn een spiegelopstelling van elkaar en hebben elk een kleine multifunctionele mezzanine – onder de nok van het dak – die kan ingericht worden als speelruimte of extra slaaphoek.
Aan de andere kant op de eerste etage, boven de kinderzitruimte en de praktijkruimte, bevinden zich een berg- en was- plaats én de logeerkamer.
Tegenover die wasplaats is de kinderbadkamer aan de noordkant ingericht met douche, twee lavabo’s en voorzien van smart verlichting met sensoren. Handig, want kinderen laten weleens het licht branden in de badkamer en het toilet. Zo wordt de elektriciteitsrekening onder controle gehouden.
Naast de kinderbadkamer bevindt zich de kamer van de ‘prinses des huizes’, met eigen dressingroom. Net als de jongenskamers heeft de meisjeskamer een mezzanine.
De kinderkamers én de keuken hebben elk een wand met magneetbehang om allerlei berichtjes of tekeningen, aan op te hangen. Tenslotte, aan de zuidkant boven de keuken en de garage, is de master bedroom met aparte badkamer. Op zich een hoogstandje qua originaliteit in vorm en inrichting. Als je de ‘slaapkamer’ in L-vorm betreedt, kom je eerst in een soort ‘gang’ die langs beide kanten is ingericht met maatkasten. In het midden bevindt zich een lange toonbank met ladenblok.
In de master bedroom ligt overal parket en zijn de geschaafde Oregon balken witgeverfd op een zodanige manier dat de nerven nog duidelijk zichtbaar zijn.
Deze slaapkameropstelling geeft een bijzonder ordelijke en praktische indruk. De interieurarchitect en bewoners spreken over de “exporuimte met ladenblok en glazen toonkast voor accessoires”.
Op het einde van de open ‘exporuimte’ is het bed opgesteld. De master badkamer is met een glazen wand en deuropening van de slaapkamer gescheiden. Dat geeft een bijzonder mooi, stilistisch beeld. De vloer en wanden in de badkamer zijn in Mortex, eveneens het werk van Kordekor. De inloopdouche is met een antischimmel verf behandeld en heeft geen voegen. Het bad op pootjes is gemaakt uit kunststof. Ook hier zijn natuurlijke tinten alom gebruikt zodat de bewoners echt tot rust komen na een drukke werkdag. Opvallend aan het huis is dat de buitenramen zwart zijn en wit aan de binnenkant. In de slaapkamer komt dit goed tot uiting. In de master bedroom zijn er verwarmingsconvectoren en in de master bathroom vloerverwarming.
 
Met dank aan :

www.degraer.com
www.cosentino.com
www.willyroelstraete.be
www.kordekor.com