Een hedendaags stukje geschiedenis

Category: Editie 98

Damme. Een stukje geschiedenis op Belgisch bodem. En dat is er aan te zien. De witte gevels volgen elkaar in het toeristische polderdorp in snel tempo op. En allemaal stralen ze de rijke historische achtergrond van het dorp uit.Voor wie tot rust wil komen en de drukte van de stad wil vermijden, is dit de absolute trekpleister.
Uitgestrekte weilanden, karaktervolle kasseiwegen en woningen vol geschiedenis. Jawel, Damme is en blijft een uniek dorp in ons Vlaamse land. Hier keer je even terug in de tijd. In vervlogen tijden was dit een havendorp waar vissers en kooplui de klok rond hun waar aan de man brachten. Die geest waart er nog altijd rond. De architectuur van het dorp is volledig bewaard gebleven. De drukte van de vissersvloten heeft plaats gemaakt voor complete rust en stilte. Het is precies die rust die deze volledig gerenoveerde rijwoning uitstraalt. En waar de bewoners naar op zoek waren. Na de hectiek van Antwerpen en de zomerse toeloop in Knokke zochten de bouwheren een plek waar ze ongestoord konden genieten van elkaar en van de natuur. Een oude vervallen woning – op de rand van het dorp en de verlaten polders – bood hen precies wat ze zochten.“Het oude historische centrum is amper enkele meters verwijderd – we gaan te voet naar de bakker en de slager – en toch kijken we uit op zeven hectare beschermd natuurgebied. Die ligging is voor ons onbetaalbaar.”
 
Imposante welkom
De gevel van de woning toont meteen de essentie van Damme. Het kleine rijhuisje van weleer werd volledig gerenoveerd en is vooral in gedachten nog aanwezig. Van buitenaf overheerst wit stucwerk in combinatie met donkere ramen. De halfopen bebouwing toont meteen zijn grote troef: naast de woning start het uitgestrekte weiland met schapen. In dat weiland is ook een opvallende buur. De ruïnes van een kazemat. Ooit was dit een wapenarsenaal. Vandaag is de munitie verdwenen, maar de stenen restanten blijven duidelijk zichtbaar in het panorama. Maar terug naar de woning. De absolute blikvanger van het huis is de voordeur. Niet zomaar een voordeur maar een imposante houten abdijdeur dat spits oploopt. De deur dateert uit de 17de eeuw en is afkomstig uit de abdij van Abbeville. Het zet meteen de toon van wat er binnen in het huis zich afspeelt: een imposante mix van oud en nieuw. Van antiek en rustiek. “Elke stap die je zet in Damme is een stap in de geschiedenis”, klinkt het bij de bouwheren. Die sfeer is ook duidelijk merkbaar in en rond de woning. Hoewel alle hedendaagse bouwtechnieken aanwezig zijn, blijft de historie zijn stempel drukken.
 
Ademende kalk
De gekaleide gevel spreekt tot de verbeelding. Dat is dankzij de broers Jeroen en Pieter Schaeverbeke. Samen met hun team van vijf ervaren stukadoors en schilders namen ze de gevel onder handen. “Om de authenticiteit van de woning te bewaren, werd een kalei op kalkbasis gekozen. Deze basis heeft het bijkomende voordeel dat de gevel ademend is”, aldus Jeroen Schaeverbeke van het gelijknamige bedrijf. Schaeverbeke was in Damme niet aan zijn proefstuk toe. De broers hebben al 27 jaar ervaring in kalei- en schilderwerken. “Een belangrijke troef is dat met Pieter of ikzelf altijd een van beide zaakvoerders aanwezig is op de werf. We werken actief mee met onze gasten. Dat betekent dat je als bouwheer ook altijd een rechtstreeks aanspreekpunt hebt ter plaatse. We merken dat dit erg in de smaak valt bij onze opdrachtgevers.” Ook voor tweede verblijven in het buitenland rukt Schaeverbeke uit. “Ook al is het even rijden en moeten we ter plaatse overnachten: de bouwheer is zeker van een perfecte uitvoering van de werken én van de timing. Met buitenlandse aannemers ter plaatse is die zekerheid er niet altijd.”
 
Als de massieve houten deur opent, kom je in een grote inkomhal terecht. Het hoge plafond zorgt meteen voor een indrukwekkend welkom. De kroonluster die boven je hoofd hangt, voegt natuurlijk ook heel wat sfeer toe. Dankzij de architecturale planning van deze uitgebreide renovatie geniet je meteen van een zicht op de tuin. Stalen binnendeuren met grote glaspar tijen leiden je blik van aan de voordeur, door de ontbijthoek, recht naar de natuur. Het zorgt niet enkel voor een leuke binnenkomer, maar ook voor heel wat natuurlijke lichtinval in een ruimte met weinig buitenramen. De inkomhal heeft een erg statige uitstraling. Het uitgestrekte 17de-eeuwse wandtapijt aan de muur draagt daartoe bij. Net als de vloer die belegd is met oude kerkdalen. Toch is er ook ruimte voor een knipoog. De ingebouwde vestiaire bijvoorbeeld: die is afgesloten door oude Chinese kastdeuren. Sluiten doen ze niet meer perfect, maar schoonheid hebben ze in overvloed.
 
Charme met patine
Van de inkomhal gaat het rechtstreeks naar de grote open leefruimte. Een lange eettafel biedt alle ruimte voor een uitgebreide lunch of diner. De gastvrijheid druipt eraf. Alle vrienden en familie zijn hier welkom om de benen onder tafel te schuiven. Plaats zat. Typisch voor de stijl van de bewoners is de creativiteit waarmee oud en nieuw gecombineerd worden. De ingemaakte kast die de lange eettafel flankeert, is afgewerkt met oude directoire-kastdeuren. De leeftijd van de kastdeuren is duidelijk te zien in de verweerde verf met pastelkleur. Charme heet dat dan. Een Venetiaanse sierluster boven de eettafel voegt extra luxe toe.
 
Franse eik
Behalve in de keuken en de ontbijtkamer waar de opvallende rode tegels de show stelen, is elders in het huis duidelijk gekozen voor eenheid in vloerbedekking: een rustiek parket in Franse eik. Door te spelen met verschillende plankbreedtes ontstaat een aangename dynamiek doorheen de woning. De afwisselende breedtes, variërend van 15 tot 19,5 centimeter, creëren een speelse en toch rustgevende ondergrond. Zowel in de open leefruimte op het gelijkvloerse als in de nachthal en slaapkamers op de verdiepingen. Het parket is afkomstig van Van den Branden. Het familiebedrijf uit Heist-op-den-berg maakt parketvloeren van ruwe boom tot afgewerkte planken. “We zijn zowel fabrikant als plaatser. We nemen het volledige proces voor eigen rekening.Van natuurlijke boom tot houten plankenvloer in iemands woning. Dat doen we volledig in eigen beheer met eigen mensen”, aldus Harald Van den Branden. Na een bezoek aan de showroom kozen de bewoners voor een Molenaarsafwerking voor een landelijk effect. De massieve Franse eik is een zogenaamd samengesteld parket: het hout is verlijmd met multiplex. “Dat heeft heel wat voordelen. Met name is het hout veel stabieler. Door de verlijming hebben temperatuur en luchtvochtigheid geen invloed meer op het uitzetten van het hout. Daardoor kan de afwerking en plaatsing met nog meer detail gebeuren.”
 
Het aangrenzende, uitgestrekte salon kijkt uit op de tuin. Met drie grote dubbele raampartijen die allen tot de vloer reiken, is de connectie met de buitenlucht compleet. Luxe dankzij een mix van oude meubelen en decoratieartikelen met hedendaagse toevoegingen staat ook hier centraal. Het schoolvoorbeeld daar van zijn de weldadige overgordijnen. Ook de praktische indeling van het huis is hier duidelijk merkbaar. Om de hoek is een aparte televisiekamer. Zo verstoort de contrasterende nieuwe technologie niet de sfeer van het interieur. Ook de typische halfhoge kelder – een restant van het oorspronkelijke rijhuis – komt hier tot uiting. Zo bevindt de bureaukamer van de bouwheer zich bovenop die kelder die een hoek van de open leefruimte inpalmt.
 
Roestrode inspiratie
Ontbijten gebeur t in Damme op een unieke locatie. De aparte ontbijtkamer vormt de buffer tussen de keuken en het salon. Het zicht? Het natuurdomein en de tuin. Of wat had je gedacht. Het interieur is volledig geïnspireerd op een 18de-eeuwse buffetkast. De patine met roestrode elementen is het centrale uitgangspunt voor de volledige vormgeving. Dat merk je aan de zacht rode muren en kleine terracotta-tegels op de vloer. Meubels in rotan maken het geheel compleet. Dezelfde sfeer overheerst ook in de keuken. Hoewel hier een 17de-eeuwse Italiaanse voorraadkast de inspiratiebron vormde. Puur hout neemt hier de hoofdrol op zich. Zowel in de voorraadkast als in de wand en nieuw maatwerk dat afgewerkt is met steigerhout. Het zorgt voor een robuuste en toch uitnodigende look. Koken gebeurt op een indrukwekkend fornuis – alweer met een schitterend landschap als vaste compagnon – dat mooi aansluit op een uniek tafelblad in tadelakt.
 
Hermès
Hoog tijd om boven een kijkje te nemen. De verdiepingen bieden ruimte aan een ruime dressing en vijf slaapkamers. Elke slaapkamer is ingericht volgens een specifiek thema. Met meubelen en decoratie van Hermès tot Ralph Lauren: elke kamer heeft een eigen sfeer en gevoel. Van klassiek tot art deco: elke stijl is hier aanwezig. Ook aan de kleinkinderen is gedacht met twee amusante bunkerbedden in hout. Het kleurrijke tapijt uit het Atlasgebergte zorgt voor extra pigment, net als het speelse behang. Bovendien beschikt elke slaapkamer over een eigen badkamer. Die zijn gelijkaardig afgewerkt met telkens een inloopdouche met ingelegde mozaïeken en zandkleurig marmer. Ook in de hoofdbadkamer. Daar is zelfs het volledige bad ingewerkt in de ogenschijnlijke massieve marmer. De lichtkleurige natuursteen past er mooi bij de marmeren vloertegels in Rouge Belge.
 
Carte blanche
Het rijkelijke interieur is volledig te danken aan Christie De Groof van Christie’s Interieur. Als décoratrice en interieurontwerpster nam ze car te blanche om haar eigen woning in te richten naar haar stijl en voorkeuren. De materialen en meubels zijn een mix van antieke stukken uit de eigen voorraad en specifiek gezochte onderdelen uit de hele wereld. Stuk voor stuk originele onderdelen die een grote voorliefde voor kwaliteit uitstralen. Het behangpapier van Hermès – tot in het gastentoilet toe – illustreert dat met verve. Een specifieke stijl of periode kan je niet toewijzen aan het interieur: het is een ultieme mix van sfeer en luxe. De kunst van Christie is om het geheel te combineren tot een complete woning met eenzelfde look en feel. Van een 19de-eeuwse Ierse bibliotheekkast tot Chinese Han-vazen die dateren van voor de christelijke jaartelling. Het vraagt kennis van zaken en een uitgekiend stijlgevoel om zulke uiteenlopende objecten tot een aangenaam en uitnodigend overkoepelend geheel samen te brengen. Christie zelf verwoordt het zo: “Mijn doel is om huizen te transformeren tot een harmonieuze plek waar je eigenheid perfect tot uiting komt. Interieur verandert je manier van leven.We verbinden traditie met een elegante, tijdloze, goed uitgebalanceerde twist.”
Je merkt het: luxueuze materialen en hoogstaande decoratie zijn alomtegenwoordig in deze knappe renovatie. Bovenal is het een meer dan geslaagde mix van oud en nieuw. Precies waar ook Damme voor staat: een hedendaagse setting creëren met oog voor geschiedenis, ambacht en rust. Door antieke meubelen te combineren met moderne afwerkingen en een kunstig interieur is het woord patine de leidraad in de woning. En laat dat net ook de charme zijn van het dorp waar de woning zich bevindt. Oud en nieuw combineren tot een hedendaags resultaat waar rust en vrijheid centraal staan.
 
Met dank aan :
 
www.christiesinterieur.be
www.kaleien-schaeverbeke.be
www.parket-vandenbranden.be