Doordachte renovatie met aandacht voor mobiliteit en comfort

Category: Editie 98

Een uit de kluiten gewassen en unieke renovatie waarbij je volledige car te blanche krijgt van de bouwheer....het is de droom van elke architect.
Die eer viel te beurt aan Bart Decoster van architectenbureau Ardesc uit Balen. Geen toeval want de man is van alle markten thuis. Niet alleen heeft hij al 25 jaar ervaring als architect op de teller staan, maar dankzij een nauwe samenwerking van vijftien jaar met een interieurarchitect weet hij ook hoe je de binnenkant van een woning moet aanpakken. En dat is een pluspunt, zeker bij een project als dit waarbij het takenpakket van de architect bijzonder uitgebreid was.
 
Deze voormalige advocatenwoning, gelegen in een prachtig park, dateert van rond het begin van de vorige eeuw. Ze werd al twee maal grondig gerenoveerd, de laatste maal door de huidige eigenaars die hier in 1986 hun intrek namen. We lopen via een nieuw aangelegd pad het park binnen en worden terug in de tijd geflitst. We wanen ons meteen in één of andere Britse serie. Links dobberen watervogels rustig op de vijver en wat verderop worden we begroet door Mathilde, de bij momenten niet zo vriendelijke zwarte zwaan die haar taak als waakhond ter har te neemt. De majestueuze villa van haar baasjes verdient niets minder want dit pareltje van bouwkundig erfgoed is bijna perfect bewaard gebleven in al haar glorie ondanks de talloze verbouwingen die ze onderging. Ook de bijgebouwen verderop bleven vrijwaard van wat de tands des tijds kan aanrichten. De oorspronkelijke paardenstal, koetshuis en conciërgewoning zien er nog net zo uit als honderd jaar geleden.
De villa in cottagestijl kreeg recentelijk een facelift en een uitbreiding met een uitbouw aan de rechterkant.
 
Alles begon toen de eigenaars het bordes en het terras aan de achterkant wilden laten overdekken. In een restaurant waar ze regelmatig over de vloer kwamen, was hen een renovatie van Bar t Decoster opgevallen. Dat werd de aanleiding tot een doorgedreven samenwerking met deze creatieve duizendpoot. Bart Decoster: 'In een eerste fase moest ik een ontwerp maken voor de overkapping van het bordes en voor een tuinkamer en afdak op het terras achteraan. We hebben de woning aan de buitenzijde terug laten aansluiten bij de oorspronkelijke architectuur. Zo werd de oorspronkelijke balustrade aan de voorkant behouden, maar we hebben hier delen tussenuit gehaald om plaats te maken voor de houten zuilen die het dak van de 'porche' dragen. Deze constructie vergde gedetailleerd en ambachtelijk maatwerk en gelukkig kan ik op een aantal betrouwbare partners rekenen voor dergelijke projecten.' Eén van die partners is Schrijnwerkerij Ronny Wens. Samen met zijn uitstekende vakmannen zorgde dit gereneommeerde familiebedrijf voor al het buitenschrijnwerk, ook van het nieuw aangebouwde gedeelte. Zaakvoerder Ronny Wens: 'Dankzij onze 30-jarige ervaring hebben wij ons gespecialiseerd in bijzondere projecten die preciesiemaatwerk vereisen. In het verleden hebben wij regelmatig samengewerkt met Bart Decoster. Vanuit onze ervaring staan wij open voor specifiek complexe projecten waarbij een bijzonder vakmanschap en ambachtelijke werkwijze vereist zijn.Wil een klant een exacte kopie van een bestaande buitendeur, dan kunnen wij daar perfect voor zorgen. Dit project van Bart Decoster was dus een kolfje naar onze hand. Wij gebruiken voor ons schrijnwerk uitsluitend massief hout omdat dit materiaal nog altijd de meest natuurlijke en warme uitstraling heeft. Hier was het bijgevolg een voor de hand liggende toepassing, te meer omdat hout zich zeer goed laat bewerken.Voor de tuinkamer en overdekkingen kozen we voor meranti nemesu, een hoogwaardige houtsoor t die zich bovendien ook goed laat lakken. Alle lakwerk gebeurde trouwens in onze eigen moderne lakkerij.' Ook de ramen, de dakoversteek en de garagepoorten in het nieuwe gedeelte zijn van de hand van de firma van Ronny Wens. De massieve kantelpoor ten werden voorzien van een ROB systeem zodat een goede isolatie gevrijwaard bleef. Bij Ronny Wens kunnen klanten niet alleen terecht voor buitenschrijnwerk, maar ook voor trappen en deuren. Dankzij het familiale karakter -met twee dochters en schoonzonen is de opvolging verzekerd- staat men hier garant voor een vlotte communicatie en opvolging en een persoonlijk onthaal van de klanten op afspraak in de toonzaal in Retie. Wanneer we richting achterkant van de woning lopen zien we het tweede staaltje van de ambachtelijke knowhow van de schrijnwerker. De verouderde veranda maakte plaats voor een volwaardige tuinkamer en ook hier kreeg een deel van het terras een overkapping en werden de oude luifels aan de ramen verwijderd. Het geheel oogt klassiek en landelijk en sluit perfect aan bij de stijl van de woning. Dit was echter slechts de eerste fase van de renovatie.
Helaas werd één van de bouwheren minder mobiel en dus moest hier een praktische oplossing voor gevonden worden. Om geen stijlbreuk te plegen in de bestaande authentieke woonvertrekken, werd in overleg met Bart Decoster besloten tot de uitbreiding er van met een gedeelte dat aangepast was aan de behoeftes van een minder beweeglijke bewoner.
We lopen helemaal rond en keren terug naar dit nieuw aangebouwde gedeelte van de villa.
Alles in deze constructie staat dus in het teken van het comfort en de mobiliteit van de bouwheren. Zo werd een inpandige ondergrondse garage voorzien voor twee wagens. Om het gevaar voor overstroming te voorkomen zorgt een pompsysteem met buffer ervoor dat bij regenval al het water naar de aanpalende vijver overgeheveld wordt. De blauwe hardsteen onderaan de gevel rondom de uitbouw is tot in de perfectie uitgetekend en heeft overal een minimale voeg. Voor de dagkanten van de garagepoort werd de natuursteen zelfs in boogvorm verzaagd en van een siergroef voorzien, een creatief idee van de architect en praktisch uitgevoerd door de firma Bernaerts-De Laet uit Geel. Ook dit bedrijf werkt op regelmatige basis samen met de architect en ook weer om één belangrijke reden: ambachtelijk vakmanschap. Want met 28 jaar ervaring in het plaatsen van natuursteen en keramische vloeren in alle formaten, vormen en verbanden is dit de aangewezen par tner voor dit project.
Wouter Bernaerts, zoon van oprichter Jan:'Wij werken regelmatig samen met Bar t Decoster, niet alleen voor vloer- en tegelwerken maar ook voor ruwbouwprojecten, een ander aspect van onze firma waar wij twee ervaren ploegen voor hebben. Bar t komt bij ons aankloppen met bijzondere en complexe projecten die eigen zijn aan zijn manier van werken. Voor ons zijn dit altijd dankbare werken om uit te voeren omdat we hierbij in ons vakmanschap kunnen uitblinken. Wij hebben drie ploegen die zich uitsluitend met vloer- en tegelwerken bezighouden.Wij werken samen met de beste steenkappers die alle opdrachten tot op de millimeter correct uitvoeren. Zij doen op hun beur t regelmatig beroep op ons voor het leggen van natuurstenen vloeren rechtstreeks in de mor tel. Deze ambachtelijke manier van werken wordt vooral gevraagd voor woningen in landelijke stijl. Daarbij zijn wij ook bedreven in het plaatsen van grote formaten. In de hedendaagse moderne badkamers bijvoorbeeld zien we een stijgende vraag naar imitatiemarmer iets wat we ook op de vloer van de badkamer in dit project hebben gebruikt. Dit soort tegels kunnen wij perfect in het formaat van 1 bij 2,4 meter leggen zodat het lijkt alsof het gehele opppervlak uit één stuk marmer bestaat. Ook marmermozaïek is één van onze specialiteiten die we hier in de badkamer van de woning hebben toegepast. voor de wanden, de badrand en de inloopdouche.'
We keren terug naar de voordeur en zijn nieuwsgierig wat we hierachter zullen aantreffen. In de grote hal lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Een renovatie dringt zich hier niet meteen op want zowel de originele parketvloeren, binnendeuren als het stucwerk maken deel uit van het oorspronkelijke karakter van de woning. Enkel het gastentoilet werd volledig vernieuwd en voorzien van een elektronische schuifdeur.
We lopen verder door naar de woonkamer en zithoek. Hier bevindt zich de doorgang naar het nieuw bijgebouwde gedeelte en werd ook de lift geplaatst die toegang verleent tot elke verdieping. De huislift werd volledig op maat van dit project gemaakt en geplaatst door de firma thyssenkrupp Home Solutions. Vernuftig detail: wanneer je de lift naar het gelijkvoers stuurt, opent zich automatisch de deur naar de achter tuin. En wanneer de bouwheren vanuit de tuin de lift willen nemen, wordt hij automatisch naar dit niveau opgeroepen dankzij een codesysteem. Bart Gussé van thyssenkrupp Home Solutions: 'Voor dit project was de vlotte toegankelijkheid van alle niveaus in de woning één van de prioriteiten. In samenspraak met de architect hebben we de plannen en de mogelijkheden ter plaatse bekeken. In overleg met de bouwheren en rekening houdend met hun wensen, hebben we geopteerd om hier het type HE3 huislift te integreren. Deze lift is uitgevoerd met schuifdeuren en kan zo goed als onbeperkt gepersonaliseerd worden, zowel op technisch als op esthetisch vlak. Het was ook belangrijk dat de lift directe toegang gaf tot de tuin en dus hebben wij ervoor gezorgd dat de bediening van de lift compatibel werd met de geautomatiseerde buitendeur.
Het unieke voordeel van onze liften is dat ze aangepast kunnen worden aan bijna elke situatie. Zo volstaat amper één vierkante ruimte om een lift te kunnen plaatsen. Nog een voordeel is dat er geen diepe put of een hoge uitloop uit het dak nodig is, wat bij renovaties als deze zeker een plus is.'
Met meer dan 60 jaar ervaring is thyssenkrupp Home Solutions marktleider en specialist in trap-, huis, en platformliften. Door de groeiende vraag naar oplossingen om langer en op een veilige en comfortabele manier thuis te blijven wonen, zit deze sector letterlijk en figuurlijk in de lift.
De nieuwe zitkamer werd in het verlengde van de stijl van de woning ingericht, maar met een hedendaags accent. De massieve, gerecupereerde oude parketvloer moet laten vergeten dat het hier om een recent gebouwd deel gaat. Afgezien van twee stalen steunbalken in het plafond is dit een volledige klassieke houtskeletbouw. De reden laat zich al raden: het hele renovatieproject tot en met de heraanleg van de tuin moest zo snel mogelijk gebeuren en dus nam het totale project amper één jaar in beslag. Dat dergelijke complexe renovatie zo vlot is verlopen, heeft architect Bart Decoster niet alleen aan zijn eigen doorgedreven inzicht te danken, maar ook aan de partners waar hij beroep op gedaan heeft. 'Ik denk op voorhand heel goed na over elk project en werk dit uit tot in de details. Zo wil ik op voorhand ook al weten welk soort raamdecoratie een bouwvrouw wenst. Op die manier kan ik de raampartijen van het juiste maatwerk laten voorzien zodat alles perfect in mekaar past. Ik werk al jaren met dezelfde onderaannemers en weet wat ze waard zijn. Dankzij onze gelijkgestemde en duidelijke communicatie weet ik waar elk van hen voor staat en kan ik altijd beroep op hen doen, ongeacht de omvang van de uit te voeren werken. Eén telefoontje volstaat vaak om dingen voor mekaar te krijgen binnen het gewenste tijdsbestek.'
Achteraan de ruimte zorgt een haard voor een gezellige warmte. Achter deze wand vinden we links de trap naar de garage. Deze werd aan het zicht onttrokken door een op maat gemaakte kastdeur. Aan de rechterkant gaan we langs de haard om de trap op naar de slaapvertrekken.
De toegangsdeur naar de slaapkamer werd in één vlak geïnte- greerd in de wand waar het bed tegen geplaatst werd. Deze constructie op basis van een clicwall systeem, werd geplaatst door TW-Studio Interiors. Gespecialiseerd in high-end binnenschrijnwerk en maatwerk, zorgde dit bedrijf voor alle binnendeuren, raamtabletten en richtte ze de twee dressings in. Deze bereiken we via een automatische schuifdeur met drukknop. Marc Reusen van TW-Studio Interiors: 'Zo'n twee jaar geleden ben ik voor de eerste keer in contact gekomen met Bart Decoster. Dit is het tweede project waarvoor hij me gevraagd heeft en naast een hele uitdaging was dit ook een bijzonder dankbare renovatie. Als zelfwerkend patroon heb ik vijftien jaar ervaring in binnenschrijnwerk. De sterkte van mijn firma is dat wij alles aankunnen: zowel binnendeuren, kasten, badkamermeubels als dressings en dit voor zowel grote als kleine projecten in het binnenland en buiten onze landsgrenzen.' Het is niet verwonderlijk dat Marc Reusen twee jaar geleden gevraagd werd om mee in het verhaal van de groep TW-Studio Industries te stappen en het in landelijk maatwerk gespecialiseerde TW-Studio Interiors op te starten. Dat de man uitblinkt in zijn vak, blijkt uit de gedetailleerde en perfecte afwerking van de slaapkamer, dressings en het badkamermeubel. Als interieurvormgever heeft hij bovendien ook het talent om ruimtes optimaal te benutten zonder het esthetische aspect uit het oog te verliezen. De fronten in gelakte mdf vormen een mooie eenheid doorheen beide kamers.Aan de binnenkant werd elke kast en lade bekleed met melamine in houtstructuur. Om de uniformiteit van de dressing te behouden werd de schuine dakwand geïntegreerd achter een rechte kastdeur. Een spiegel kan met behulp van schranieren gedraaid worden in de gewenste richting en met een magneet terug aan de muur vastgeklikt. Elke kast is voorzien van LED verlichting die automatisch aanspringt bij het openen. Indirecte verlichting bovenaan de kasten en onder of boven de tabletten zorgt voor een aangename warme sfeer. In de eerste dressing werd de verloren ruimte naast de liftdeur benut als berghok voor poetsgerief. In de tweede dressing werd extra ruimte voorzien voor reiskoffers.
In de badkamer vinden we de voorliefde voor marmer van de architect terug.Vloertegels in marmereffect in combinatie met mozaïek muurbekleding geven deze badkamer een Engels cachet.Toch is hier alle modern comfort voorzien en werd er ook terdege rekening gehouden met de mobiliteit van de bewoners. Als tegengewicht voor de koude look van het marmer werden in de badrand en de zitbank van de inloopdouche multicolor LED strips ingewerkt. Dit geeft de ruimtes niet alleen een sfeervol maar tegelijk ook een eigentijds accent.
Dit vrij complexe project was voor alle partners niet alleen een uitdaging maar ook een dankbare renovatie waarin zij elk hun professionele know-how hebben kunnen demonstreren. Het resultaat is dan ook een mooie en unieke referentie geworden, zowel voor de vakmannen als voor de architect. Naast Bart Decoster zijn nog vijf van zijn collega's bij Ardesc actief, elk met hun eigen specialiteit. Zo kan dit bureau een uitgebreid takenpakket aan: van landelijke tot moderne woningbouw, renovatie, interieur, openbare en commerciële bouwprojecten.
 
Met dank aan:
 
www.ardesc.be
www.jankok.be
www.ronnywens.be
www.bernaerts-delaet.be
www.tk-huislift.be
www.tw-studio.com