Als licht en ruimte de leidraad vormen

Category: Editie 98

Een woning met veel licht en ruimte, dromen we daar niet allemaal van? Waar je comfor tabel woont én leeft op je eigen tempo. Deze prachtwoning op de grens van de Zuiderkempenen het Hageland heeft het allemaal. Geniet maar even mee... Vooraleer we onze ronde door de woning aanvatten, zitten we eerst even samen met de bouwdame. Zij vat voor ons kort samen wat de wensen van haar en haar man waren bij de start van het nieuwbouwproject. “Licht en ruimte, met deze twee woorden kan je onze wensen het best omschrijven. En het moest een woning worden om in te wonen én te leven. We hebben kinderen en kleinkinderen, ook zij moeten zich hier thuis voelen als ze op bezoek komen. Het moest dus functioneel zijn maar tegelijker tijd ook mooi, want het oog wil ook wel wat. Qua stijl kozen we voor strak, zonder te veel tierlantijntjes. Onze architect had onze wensen goed begrepen en na het tweede ontwerp is er zo goed als niets meer veranderd.”
De architect in kwestie is Bert Van der Borght.“Licht en ruimte waren inderdaad essentieel”, beaamt hij. “Maar ook de privacy was belangrijk. Dat uit zich door de gesloten voorgevel en de open kijk achteraan. Verder waren er geen strikte eisen van het bouwkoppel, enkel het feit dat het inderdaad een woning moest worden om in te leven. Ik heb dus de vrije hand gekregen om de woning te ontwerpen. Daarbij speelde de locatie een belangrijke rol. Zoals vaak ga ik uit van de specificiteit van het perceel en de oriëntatie. Want hoe en wanneer de zon schijnt, heeft natuurlijk heel veel invloed op de woning en de tuin. In je ontwerp moet je daar natuurlijk rekening mee houden en kan je bijvoorbeeld ook al op het leefcomfor t anticiperen door luifels of zonnewering te voorzien. Sowieso vormt elk project een persoonlijke vertaling van de bouwwensen. Ik let er altijd goed op dat elke woning zijn eigen karakter krijgt en het geen dertien in een dozijn project wordt. En ik probeer ook heel praktische woningen te ontwerpen, zodat er echt in geleefd kan worden. Want daar draait het tenslotte toch om.”
 
Emoties als inspiratie
Tijd om onze ronde te beginnen. We stappen eerst even terug naar buiten en bewonderen de strakke voorgevel die voor de nodige privacy zorgt en het leven binnenin afschermt. Enkel de grote glazen pivoterende deur biedt een doorkijk naar binnen, recht door de woning richting de tuin en het achterliggend bos. De raampartijen en profielen zijn het werk van de firma Alu 2+. Chris Lowies: “Ons bedrijf ontwerpt, produceert en plaatst aluminium buitenschrijnwerk voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Ook pvc en hout behoren tot de mogelijkheden.We bieden totaaloplossingen voor elk bouwproject: van rolluiken en zonnewering, tot verluchtingroosters en sectionaal poor ten. Daarbij focussen we steeds op kwaliteit, perfect maatwerk met inventieve oplossingen voor alle type woningen: van pastoriewoning tot strakke moderne villa’s. Eerst denken we natuurlijk actief mee met de architect en/of bouwheer vanaf de ontwerpfase van het bouwproject.
Nadien tekent ons ervaren team van projectleiders het project in detail uit, waarna het buitenschrijnwerk in eigen atelier wordt geproduceerd. De plaatsing doen wij volledig in eigen beheer, zo kunnen we de kwaliteit doorheen het volledige traject zelf bewaken. Voor al ons aluminium schrijnwerk werken we trouwens samen met SAPA, wereldleider in aluminium oplossingen.”
 
Een strakke en sobere tuin
Het buitenterras is betegeld met langwerpige tegels van verschillend formaat. Links zien we het zwembad met een zwarte liner (dat houdt het water iets warmer). Oorspronkelijk zou het een zwemvijver worden, maar de kinderen van het bouwkoppel hebben het laatste woord gekregen en dus werd het een zwembad. Daarnaast vinden we de poolhouse die in dezelfde stijl opgetrokken is als de woning. De tuin zelf is in verschillende niveaus opgetrokken en vergt weinig onderhoud, ook een wens van het bouwkoppel. We wandelen via een leuk kronkelend paadje tot aan het bos en de uithoek van het perceel vanwaar we een imposant zicht hebben op de woning.
De tuinwerken werden uitgevoerd door Haro Tuinaannemingen. Zaakvoerder Hans Rodyns geeft ons wat meer uitleg:“Het plan voor de tuin is ditmaal niet door ons maar door een externe tuinarchitect opgemaakt. Het moest strak en sober zijn en natuurlijk ook onderhoudsvriendelijk, dat was heel duidelijk de opzet. En heel weinig kleur en bloemen.Voor de sfeer stond groen en de variatie eraan centraal. Dit is eigenlijk wel typisch een tuin voor ons, waar we in gespecialiseerd zijn. Wij stonden in voor de volledige uitvoering ervan.Al hebben we in ons bedrijf natuurlijk ook zelf een tuinarchitect, omdat we het belangrijk vinden dat we voor de volledige realisatie van een project kunnen instaan. Zo doen we alles in eigen beheer: van het grondwerk – verharding en verdichting- tot natuurlijk het inzaaien en planten van al het groen. En daarbij hoort ook de nazorg, zo verzorgen we voor dit project nog altijd het onderhoud. Als tuinspecialist kan je zo vroegtijdig ziektes of andere problemen opmerken en daar ook iets tijdig aan doen. Dat is natuurlijk een van de grote voordelen als we het zelf kunnen opvolgen. Daarnaast staan we ook in voor constructies en zwembaden. Daardoor heeft de klant maar een aanspreekpunt en ontstaan er geen misverstanden tussen aannemers onderling.”
 
De inkomhal, met grote vierkante tegels die overal op de benedenverdieping doorlopen, is de start van ons bezoek. Aan de linkerkant bevindt zich een strakke witte inbouwkast met een grijs paneel waarachter de sanitaire ruimte zich mooi verstopt. Rechts is er een doorgang naar de leefruimte en voor ons staat de trap afgeschermd door een witte wand. We stappen door een glazen pivoterende deur de eetruimte in. Het familiale gevoel waarover de bouwdame sprak, manifesteert zich onmiddellijk met de grote gezellige eettafel. Opvallend zijn de mooie verlichtingselementen boven de tafel die extra sfeer brengen. En als we over sfeer spreken, kunnen we niet buiten de kunstwerken die aan de muur hangen. Met hun kleuren brengen de schilderijen van Bea Danckaert de nodige warmte in huis.
 
Praktisch én esthetisch
We draaien verder richting de heel spatieuze leefruimte, waar je goed ziet hoe de wensen van het bouwkoppel in praktijk werden omgezet. De discrete zwevende kasten dragen bij tot het ruimtelijk gevoel, terwijl de grote glaspartijen volop het licht haar rol laten spelen. Er is niet alleen het prachtzicht op de achtertuin, ook het zijzicht wordt volop uitgespeeld.Vermelden we nog de verticale glaspartij lang de voorkant en je weet dat de opdracht geslaagd is. In de leefruimte pronkt een mooi ingebouwde gashaard die dat tikje extra gezelligheid brengt. De kleuren – beige en grijze tinten – zorgen samen met het grote hoeksalon op een wit tapijt voor een warm gevoel, weg van enige kilte. Terwijl de verlichting discreet verwerkt werd in het plafond.
We keren op onze stappen terug door de eetruimte naar de keuken. Mooi hoe de drie ruimtes met elkaar verbonden zijn zonder tussendeuren, maar toch hun functie en eigenheid behouden. De bouwdame licht haar wensen voor de keuken even toe:“Ik wou dat het fornuis op het kookeiland kwam en niet tegen de muur zoals vaak gebeurt. Zo kan ik perfect contact houden met mijn gasten terwijl ik aan het koken ben tijdens het aperitief. Ik sta veel langer aan mijn fornuis dan aan de handafwas, die doe ik wel achteraf.” De houten tafel aan het witte kookeiland zorgt voor een mooie harmonie, net als het grote horizontale wandelement met enkele kookboeken.
De wasplaats en de garage laten we links liggen.
 
De werken aan de muren zijn van de hand van kunstenares Bea Danckaert. Ze vertelt ons vol overgave over de grote passie in haar leven. “Eigenlijk schilder ik al heel mijn leven lang. Als kind was ik al druk in de weer met verf en penselen, maar het is pas tijdens mijn jaren aan de kunstacademie dat het schilderen me volledig heeft ingepalmd. Sindsdien heeft het me niet meer losgelaten. Ik schilder ook elke dag, niet altijd even veel maar toch. Het is veel meer dan mijn werk en mijn hobby, eigenlijk is het de rode draad in mijn leven. Ik voel me ook heel blij als ik schilder, daarom dat ik vaak met vrolijke kleuren werk. Ook het licht speelt een belangrijke rol in mijn werken, ik speel vaak met contrasten.Vroeger schilderde ik meer figuratieve werken – zeg maar herkenbare zaken – maar nu zijn het al jaren allemaal abstracte werken. Daarvoor laat ik me leiden door mijn emoties, zij zorgen voor inspiratie. Eigenlijk zijn mijn schilderijen puur emotie. Mensen die geïnteresseerd zijn in mijn werken, kunnen altijd een kijkje nemen op mijn website, een eventuele verkoop gebeurt via mij of in een kunstgalerij. Daarnaast kan je ook online heel wat kunstposters bestellen, die hebben trouwens mee gezorgd voor mijn internationale doorbraak.”
 
Opzet geslaagd
Tijd om boven een kijkje te nemen. De trap heeft donkerbruine zwevende treden en ingebouwde verlichting langs de rand. Opvallend is dat er hier gespeeld werd met twee verschillende wandkleuren.We komen in een ruime bovenhal, bekleed met laminaat, dat opnieuw een prachtzicht biedt op de kruinen van de naaldbomen in het bos. Aan de rechterkant bevindt zich de bureelruimte van het bouwkoppel: strak en rustig. We draaien terug en zien dat boven de voordeur de glaspartij naar boven is doorgetrokken.
 
Aan de linkerkant van de bovenhal leidt een smalle, sfeervolle gang ons naar de andere ruimtes. Links bevinden zich twee logeerkamers, deze zijn wat speelser vormgegeven met een turquoise wand. Op het einde van de gang ligt de badkamer voor de gasten, inclusief een ruime inloopdouche en opgetrokken in dezelfde materialen als de badkamer van het bouwkoppel.
We ronden ons bezoek af in de master bedroom en bathroom. Ook hier is er – en we vallen in herhaling – via het ruime dakterras een mooie lichtinval en zicht op het bos. Het slaapgedeelte wordt van de dressing gescheiden door een strak tussenelement, het blijkt een kast te zijn die enkel langs het dressinggedeelte open kan. Nice.Vermelden we nog het airco-element aan de wand, dat volledig gecamoufleerd wordt door een reproductie van de Kus van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt.
De raamdecoratie in de woning werd verzorgd door de firma Tremdecor. Zaakvoerder Bjorn Van Nuffelen geeft wat meer uitleg over hun aanpak. “Het eerst wat we doen, is zoeken naar het juiste systeem dat past in de woning. En dit zowel voor de praktische als de esthetische kant. Daarbij staan de wensen van de klant centraal: wat vindt hij mooi en wat zijn zijn verwachtingen? In dit geval was de vraag om te zorgen voor een mooie combinatie van strak én gezellig. De keuze hiervoor viel op een vouwgordijn. Deze heeft niet alleen een geluiddempende eigenschap, het maakt een ruimte ook meteen gezelliger. Eens deze keuze gemaakt, moet natuurlijk ook nog de stof zelf gekozen worden.We hebben een heel ruim aanbod in onze winkel en maken daar al een eerste selectie met de klant.Vervolgens kan hij de stoffen mee naar huis nemen om zo de kleur op verschillende momenten van de dag – en dus met een andere belichting – te bekijken. Dat laat toe om de juiste keuze te maken, die toch vaak verschilt van wat je in onze winkel zou kiezen. Indien gewenst komen we dan nog langs voor extra advies, maar meestal is de keuze dan duidelijk. Deze aanpak typeert ons en is een van onze sterke punten, net als het feit dat we alles zelf plaatsen. We werken trouwens merkonafhankelijk, waardoor de klant altijd een ruime keuze heeft van de beste producten.”
 
De laatste stap brengt ons in de badkamer waar de grote beige-grijze tegels domineren. Ook het bad en de wand van de ruime inloopdouche zijn ermee bekleed. Boven de strakke wastafel zien we de brede horizontale spiegel en het lichtelement. En als laatste vermelden we nog even de mooie lichtinval die via de koepel op het plafond binnen sijpelt. Opzet geslaagd? Wees maar zeker!
 
www.bertvanderborght.be
www.alu2.be
www.sapagroup.com
www.desaegher.be
www.harotuinaannemingen.be
www.joostvalgaeren.be
www.danckaertbea.com
www.tremdecor.be