Wonen zoals jij het wil

Category: Editie 97

Een woning volledig naar eigen smaak ontwerpen en inrichten, waar over elk detail is nagedacht en waarbij de uitvoering minutieus werd verzorgd. Zo zou je dit mooie woonproject in de Antwerpse Kempen kunnen omschrijven.
 
Vooraleer we de woning in detail gaan bekijken, vertelt de bouwheer ons meer over het project. Anders dan de meeste woningen die we bezoeken, valt hier onmiddellijk de niet-alledaagse aanpak van het bouwkoppel op. “We hebben bewust gekozen voor een architect die enkel een plan maakte voor de buitenkant en voor de ruimtes binnenin”, vertelt de enthousiaste bouwheer. “Onze architect heeft de ruwbouw perfect opgevolgd totdat het gebouw winddicht was, maar daarna hebben we zelf alles in handen genomen. We hadden een heel duidelijk beeld hoe de ruimtes binnenin ingedeeld moesten worden en hadden daar geen externe hulp voor nodig. Twee jaar zijn we bezig geweest met de voorbereidingen voor de werken en inrichting: firma’s aflopen, magazines doorbladeren, kijkwoningen bezoeken… totdat we perfect in detail wisten waar we voor wilden gaan. Heel belangrijk in ons verhaal was de keuze voor de partners met wie we gingen werken. We hebben bewust veel tijd gestoken in het zoeken naar de meest kwaliteitsvolle partners voor alle bouwwerken: van het dak tot de verlichting, van de verwarming tot de elektriciteit… ”
 
We beginnen onze rondleiding aan de buitenzijde van de woning. Meteen valt het contrast van de twee stenen op: lichtgrijs versus donker antraciet. In combinatie met de grijze raamprofielen, zien we meteen dat het een geslaagde keuze is. Deze grote raampartijen zijn geplaatst door de firma Bruvo (Bruynseels-Vochten). Pieter van Oevelen vertelt ons wat meer over hun aanpak: “We maken ramen en deuren in PVC en aluminium voor de particuliere markt en voor openbare gebouwen. En dat doen we al meer dan dertig jaar. Vandaag tellen we zo’n tweehonderd werknemers die dag in dag uit in de weer zijn om kwaliteit te leveren. We doen trouwens alles zelf in eigen beheer: van advies en opmeting tot samenstelling en plaatsing. Onze vakmannen werken met de modernste technologie en zijn uitgerust met het juiste gereedschap om hun werk volgens de regels van de kunst uit te voeren. Wekelijks produceren we zo’n vijfhonderd ramen en deuren. En daarvoor werken we alleen met gerenommeerde en innovatieve leveranciers, zoals met Reynaers voor de aluminium profielen in deze woning. Aluminium ramen zijn trouwens heel geschikt voor grote raampartijen, die je vaak in moderne woningen terugvindt. Ze roesten niet, barsten niet en trekken niet krom. De kwaliteit ervan wordt gegarandeerd omdat ze niet aangetast worden door de zon of vochtigheid. Een ideale oplossing voor een optimale licht en ruimtelijke beleving.”
 
Binnenkomen doen we via de grote glazen pivoterende deur. Het eerste wauw-effect is een feit als we naar de halfopen trap kijken. “De betonnen trap werd door een vriend ontworpen”, zegt de bouwheer. “Eens de trap er stond, is deze vervolgens met hout bekleed. Twee schrijnwerkers zijn er samen dagen aan bezig geweest. Het was puur maatwerk.” Een ander punt – en dat zal zo zijn in de hele woning - dat opvalt is het schilderwerk, met oog voor het kleinste detail en perfect afgewerkt. Heel origineel is het zwarte plafond, die de ruimte niet verkleint maar door zijn hoogte net vergroot. En zo is met de wit-zwart kleurencombinatie de toon meteen gezet voor de hele woning.
 
Tijdloos en ruimtelijk
De doorgang van de gang naar de leef- en eetruimte gebeurt via een prachtige pivoterende deur van Anyway Doors. In combinatie met de trap geeft deze meteen een zekere grandeur aan de woning. De firma noemt het zelf eerder een ‘Room Divider’ en viel met het concept al meermaals in de prijzen bij diverse designwedstrijden. Een groot voordeel is dat de deur gemonteerd wordt met unieke pivotscharnieren zonder inbouwdelen in de vloer.Voor de andere ruimtes koos het bouwkoppel voor hetzelfde kwaliteitsmerk, maar dan voor trendy zwart-wit deuren. Koen Dries van Anyway Doors vertelt er ons meer over: “In hedendaagse interieurvormgeving wordt vandaag vaak gespeeld met een combinatie van zwart en wit. Zwart is een strakke keuze voor elementaire elementen zoals verlichting, schakelaars en raamkozijnen. Met deze zwarte accenten creëer je een speels contrast met witte muren en kasten. En door de omlijsting en fijne accenten - zoals het lijntje rond de ingewerkte handgrepen en het slotje in zwart uit te voeren - creëer je een tijdloos deurgeheel. De zwarte deuromlijsting is gemaakt van geanodiseerd aluminium en het wit deurpaneel is gemaakt van krasvast en onderhoudsvriendelijk Resopal Massiv plaatmateriaal. Elke binnendeur wordt volledig op maat gemaakt. Het eindresultaat is dus niet alleen visueel tijdloos, maar ook kwalitatief opgebouwd.”
 
We staan nu in een grote open ruimte, vlak voor de houten eettafel - met industrieel onderstel - die warmte in de ruimte brengt. De mooie zware designstoelen vallen op. Links van ons bevindt zich de keuken, rechts van ons het salon.
 
Alle wensen vervuld
Het bouwkoppel heeft een hele zoektocht achter de rug voor het salon van hun dromen. Na heel wat woonboulevards afgeschuimd te hebben, zijn ze uiteindelijk voor een volledig handgemaakt en op maat gemaakte oplossing gegaan. Zo konden ze zelf de hoogte en diepte van de zetel, de hardheid van de kussens, de kleur en het materiaal kiezen. Om het in de woorden van de bouwkoppel te zeggen: “Ik ben er zeer tevreden van.” We merken de wit-zwarte combinatie op: de lage witte hangkast contrasteert mooi met de zwarte muur. Strak en sober.
 
Een keuken voor het leven
We draaien ons om en stappen naar de keuken. En die is indrukwekkend, dat is het minste dat je kan zeggen. Het plan voor de keuken was trouwens zo goed als klaar voor de woning zelf, herinnert de bouwheer zich. De inspiratie hiervoor deed het bouwkoppel op bij een bevriend koppel. De keuken is – net als andere meubels in huis – van de hand van Keukens Konings. Dieter Konings: “Eerst en vooral is er het eiken gedeelte, met het donker gekleurde hout dat veel warmte uitstraalt in de ruimte. Werken met eik is één van onze specialiteiten. De natuurlijke uitstraling van een massief eiken keuken, in combinatie met de modernste keukentoestellen zorgt voor een keuken waarin met plezier wordt geleefd. Dit hebben we dan gecombineerd met een heel lang eiland/werkblad in het solid surface materiaal Corian, dat volledig naadloos is uitgevoerd. Het zorgt voor een heel mooi contrast met het eikenhout. Die lijn van het witte minimalisme hebben we eveneens doorgetrokken naar het tv- en bureaumeubel, maar ook naar het badkamermeubel. Als gepassioneerd en bloeiend familiebedrijf zijn we gespecialiseerd in het creëren van oplossingen perfect op maat en volledig naar de wens van de klant. We produceren en monteren zelf waardoor we kunnen instaan voor een perfecte afwerking en kwaliteit. En omdat we onze keukens en verder ook alle meubilair altijd op maat maken, gaat er nergens ruimte verloren en zijn we niet gebonden aan ‘standaardmaten’.”
 
Het fornuis en de dampkap zijn van Novy, opvallend daarbij is dat deze met elkaar geconnecteerd zijn. Dominik Van Houtte: “Ons InTouch systeem biedt de mogelijkheid om de Novy dampkap te bedienen vanaf de inductiekookplaat, wat natuurlijk zorgt voor heel wat ergonomische en praktische voordelen. Zo bevinden alle bedieningen zich op werkbladhoogte; ze zijn goed zichtbaar en intuïtief te bedienen. Het systeem is eenvoudig in gebruik, zonder dat installatie van extra modules nodig is. Met behulp van een RF-signaal stuurt u via de inductiekookplaat uw dampkap aan. Een afstandsbediening en extra bekabeling zijn dus overbodig. En uiteraard kunt u de kookplaat én de dampkap volledig onafhankelijk van elkaar gebruiken. De InTouch bediening vindt u terug op een breed gamma fornuizen, zoals op de Pro inductiekookplaten. Deze bieden een grote flexibiliteit en hoogstaande technologie. U bepaalt zelf hoe u uw potten verdeelt over de kookzones om een zo optimaal mogelijke verdeling te krijgen. Zo kunt u zelfs zones koppelen om extra grote potten en pannen met één en dezelfde beweging te bedienen. Niets dan voordelen om het koken zo aangenaam en praktisch mogelijk te maken.”  Vermelden we ook nog even de ingebouwde wijnkast en koelkasten, van het merk Atag, die de keuken ook een meerwaarde bieden.
 
Over naar de badkamer. Daar steelt het witte bad de show. Het is in Corian opgetrokken, net hetzelfde materiaal als het keukeneiland en het badkamermeubel. Een glazen wand scheidt het bad van de inloopdouche, wat zorgt voor een heel aangenaam ruimtelijk effect. De tegels op de vloer en muur zijn hier anders dan in de rest van de woning: donkergrijs met een mooie structuur.
 
Alle wensen vervuld
Hetzelfde contrast als in de woonplaats, vinden we ook in de aanpalende bureau-ruimte waar de raamdecoratie – net als boven - de show steelt. Deze werd verzorgd door BD Atelier. Barbara Doms vertelt er ons meer over: “De keuze voor de raamdecoratie is gevallen op zwarte, houten jaloezieën. Niet toevallig, want er zijn al heel wat houten en zwarte accenten in de woning en zo trekken we die lijn door. De jaloezieën brengen de strakheid van de woning naar voren, maar niet overdreven. Het moet aangenaam en gezellig blijven, en die rol vervullen de jaloezieën perfect. De lamellen in tropisch hout zijn in België gefabriceerd en kunnen makkelijk bediend worden. Een van de grote voordelen is dat je ze naar hartenlust kunt kantelen, zodat je wel licht binnenkrijgt maar geen inkijk. Opvallend is dat er in de woning verschillende ramen zijn die je niet kan opendoen, daardoor hebben we in het kader kunnen werken en behoud je een vlakke muur. Het was voor mij een heel aangenaam project om mee met het bouwkoppel te denken en samen te werken. Dat typeert mijn aanpak. Ik werk graag zo persoonlijk mogelijk met de klant, zodat de uiteindelijke keuze echt beantwoordt aan al zijn wensen.”
 
Van warm naar koud
Wat ons toch ook wel opvalt, is de temperatuur in de woning. Buiten straalt de zon en is het meer dan dertig graden. Maar binnen is het aangenaam. Je merkt niets van de zwoele warmte buiten, ook al is de eet-en leefruimte volledig op het zuiden gericht. De zonnescreens zijn afgelaten en spelen hun rol, maar de temperatuur wordt ook geregeld door de warmtepomp. Deze werd geïnstalleerd door de firma JVD Warmtepomptechnieken. Joris Van Dyck: “De warmtepomp haalt aardwarmte uit de bodem, een onuitputtelijke bron van gratis energie. Het principe is eenvoudig. Onder de vloeren wordt een netwerk van leidingen aangebracht waardoor water stroomt. In de winter is de temperatuur van het water 30 tot 40° C, in de zomer 14 tot 17° C. Dus met eenzelfde systeem is je woning lekker warm in de winter en heerlijk koel in de zomer. Met de ‘natural cooling’ kan je de woning tot vier graden verkoelen en dat is bij warme zomerdagen een wereld van verschil. Eens je het systeem in huis hebt gehad, wil je nooit meer iets anders. Een bijkomend voordeel is dat het zo goed als geen elektriciteit verbruikt, het draait op één circulatiepomp. Vergeleken met een airconditioningsysteem scheelt dat enorm veel. Als bedrijf zijn we gespecialiseerd in warmtepompen, we doen dit al meer dan 15 jaar en hebben zo’n 1.200 geplaatste referenties. Ook de technieken doen we in eigen beheer, en niet met onderaannemers. We willen graag alles zelf opvolgen zodat onze klanten echt kunnen profiteren van onze ervaring, vakmanschap en persoonlijke service.”
 
“Wist u dat de woning trouwens zo goed als energieneutraal is”, geeft de bouwheer ons nog mee. “Ik wou het energiepeil zo laag mogelijk houden en het is dan ook een BEN-woning (bijna energieneutraal) geworden.” Ook de verlichting is energievriendelijk, overal werd geopteerd voor dimbare led-technologie. En dat niet alleen, de verschillende armaturen maken elke ruimte ook af, daarbij werd vaak gekozen voor een wat meer industriële look. Vermelden we nog even dat de ventilatie zoveel mogelijk weggewerkt is en je weet dat aan elk detail gedacht is.
 
Het bezoek beëindigen we in de tuin aan de achterzijde van de woning. Op het ruime gazon komt nog een terras, een zwembad en poolhouse. De werken hiervoor moeten nog beginnen. Maar dat het resultaat op hetzelfde niveau zal staan als de woning zelf, daar twijfelen we niet aan…
 
Met dank aan:
 
www.bruvo.be
www.anywaydoors.be
www.keukens-konings.be
www.novy.be
www.atag.be
www.bdatelier.be
www.warmtepomptechnieken.be