Villa Seawitch verenigt oude en nieuwe luxe

Category: Editie 97

Noem het de stijl van Het Zoute of architectuur in Normandische stijl. Hoe je het ook beschrijft, je weet meteen wat we bedoelen. De meest mondaine badplaats van de Noordzee blinkt uit in chique boetieks, maar ook en vooral in een unieke bouwstijl. De klassieke villa’s uit de jaren 1930 domineren vandaag nog steeds het beeld in de exclusieve woonwijken nabij het strand. En als het van de gemeente afhangt blijft dat uitzicht nog lang zo bewaard. En maar goed ook, want ook in deze Normandische villa’s zijn heel veel hedendaagse mogelijkheden. Dat bewijst villa Seawitch van projectontwikkelaar Padron. De look en feel van de luxueuze vakantiewoning zijn perfect in lijn met de historische architectuur. Het enige verschil: binnenin is het een en al hedendaags comfort en interieurafwerking die de klok slaan.
 
Terug in de 21ste eeuw
Villa Seawitch ligt op een boogscheut van het strand, in een rustige en vooral Normandische wijk. De buurt met veel grandeur blinkt uit in architecturale hoogstandjes uit vervlogen tijden. Villa’s die zo uit de zwart-wit-fotografie stammen. Kleine paadjes verbinden de villa’s en zorgen voor een aangename sfeer. Jawel, van het instappen van het pad ben je meteen in vakantiestemming. Via een charmant poortje betreed je villa Seawitch. Die omgeving is rijkelijk en fantasierijk. Elk detail is compleet gerenoveerd en tip top afgewerkt. De oude villa werd er volledig gestript. Op de buitenmuren na. Zelfs de tuin was enkele maanden geleden nog een woestenij, maar daar is vandaag helemaal niets meer van te merken. Het groene landschap lijkt hier al eeuwenlang zijn plek te vinden. Het is de kunst van een volwassen tuin te bouwen op een braakliggend stuk grond. En natuurlijk nodigt de tuin uit om te genieten van de lommer en de zon.
 
Klassieke stijl, hedendaagse technieken
Bij deze uitvoerige renovatie werd enkel de buitenschil van het huis bewaard. Met zijn witte pleister en houten vakwerk ziet de villa er even klassiek uit als vóór de renovatie. Maar vergis je niet. Het gaat wel degelijk om een compleet nieuwe gevel.
Om de villa ook op thermisch en isolerend vlak in de 21ste eeuw te loodsen werd er buitenaf isolatie toegevoegd op de bestaande gevel. De isolatie werd nadien afgewerkt met een nieuwe buitenschil, qua vormgeving identiek aan de oude. Voor de isolatiewerken en de sierpleister zorgde Cherchye Aspect, een gespecialiseerde aannemer. Dat ook hier oog voor detail vanzelfsprekend is, merk je aan het baksteenmotief van de gelijkvloerse gevel. Het is een tromp-l’oeil. Doorheen de witte sierpleister lijkt het alsof je de voegen van de onderliggende bakstenen ziet- zoals in de oorspronkelijke gevel. Bakstenen zijn er echter niet. De voeglijnen zijn kunstmatig.
“AXO-BRIXX is een gevelisolatiesysteem (ETICS) met sierpleister”, vertelt Patrick Cherchye, zaakvoerder van Cherchye Aspect, die de werken uitvoerde. “Bovenop de isolatie komt een wapeningslaag waarin het baksteenmotief letterlijk uitgekerfd worden. Nadien werken we de gevel af met een fijnkorrelige sierpleister op basis van siliconenhars.” Deze nieuwe techniek biedt verschillende voordelen. “Boven de ramen en deuren is er geen extra versteviging nodig om het metselwerk te dragen en het zorgt ook voor een stevige ruimtebesparing in de gevelopbouw. AXO-BRIXX is zowel toepasbaar voor nieuwbouw als renovatie. Zo kunnen historische gebouwen toch geïsoleerd worden en de look van het metselwerk behouden zonder een nieuwe gevelsteen te moeten plaatsen.” AXO-BRIXX is een product dat werd ontwikkeld door AXO industries. AXO Industries treedt op als verdeler van gevelisolatiesystemen en zorgt zelf voor de opleiding van de uitvoerders en assistentie op de werf bij het toepassen van AXO-BRIXX.
 
Invloeden van de kust
Maar eerst nodigen het interieurarchitectenduo van Kraaiprojecten ons binnen uit. Want jawel, zo rustiek het aan de buitenkant eruit ziet, zo hedendaags is de villa binnenin. De inkomhal herbergt meteen een verrassing en een duidelijk statement. In samenwerking met de architect van het project, GC Architecten, koos Kraaiprojecten voor enkele opvallende highlights met een directe link naar de zee die zo nabij is. Eén van de mooie features is de opengewerkte nis onder de trap in de inkomhal. De koperen gloed past mooi met de wand in eikfineer in barcode-motief (van Decospan) - elke fineerlat heeft een andere breedte en verhoudt zich anders tegenover zijn buur - waarin zowel de vestiaire verstopt zitten, maar ook een toilet en toegang tot de wasplaats en garage, inclusief koelcel. Zichtbare handgrepen zijn er niet. Het maakte de verrassing des te groter. De link met de zee vind je op twee manieren in dit gedeelte van de woning. In de garage is er een inloopdouche, kwestie van je in alle comfort te kunnen afspoelen na een dagje aan het strand. In het toilet zorgt een muurgrote print van aantrekkelijke mosselen voor kleur en textuur. Trouwens, ook de kleine lava-stenen met verschillende zwartschakeringen als vloerbekleding belichamen de ode aan de zee. Jawel, dit is een vakantie-woning en die sfeer straalt het meteen uit.
Voor we verder de luxueuze villa verkennen is het goed om wat achtergrondinfo mee te geven. “De bestaande woning was somber. Er was weinig lichtinval en bestond vooral uit kleine onpraktische ruimtes. De tweede verdieping was quasi onbruikbaar gezien de geringe hoogte van het plafond”, vertellen de interieur-architecten. “De vraag van Padron was om deze klassieke villa om te bouwen tot een hedendaags concept waarin ruimte, luxe en vakantie centraal stonden.” Zo gezegd, zo gedaan. Om tot de plannen te komen, gingen de interieurarchitecten in samenwerking met de architect eerst op zoek bij zichzelf. “Hoe willen we hier zelf een vakantie doorbrengen. In de winter of in de zomer?” Die vraag bleek het startschot van de renovatie en vooral de volledig vernieuwde indeling van de villa. De kleine ruimtes maakten plaats voor een open gevoel waarbij de connectie met buiten op elk moment voelbaar is. De villa is ruim voldoende om tien mensen een heerlijke vakantie aan te bieden. Of om er jaar in, jaar uit te wonen en af en toe wat vrienden of (klein)kinderen te inviteren. Dat kan evengoed.
 
Open ruimte
Vanuit de inkomhal wacht de uitnodigende open leefruimte de bewoners of gasten op. Sfeervol en functioneel. Dat is de opzet. Door het gebruik van materialen en kleuren ontstaan verschillende zones in de leefruimte. De zithoek sluit mooi aan rond de centrale open haard. Het gebruik van natuursteen als platform of extra zitruimte is een slimme en vooral elegante oplossing. De zithoek kijkt uit op de weelderige tuin achteraan, en op een open wandkast die asymmetrisch is opgedeeld om dienst te doen als televisie-meubel en bibliotheek. En hoewel de centrale haard in de zithoek voor een subtiele afscheiding zorgt, blijft er meer dan genoeg plaats om een rechtstreekse verbinding te maken met de eetruimte. Daar zorgt een ronde, zwarte tafel in eikfineer voor een mooi passend geheel. Gezellig aanschuiven op zondagmorgen of vrienden ontvangen voor een diner: hier is alles mogelijk. De zwarte afwerking van het hout zorgt voor een mooie samenhang met het totaalplaatje. Het natuurlijke materiaal sluit perfect aan bij de authentieke uitstraling van het interieur. Voor de losse meubelen, zoals de tafel en zetel in de leefruimte gingen de interieurarchitecten te rade bij RR Interior, een van Knokke’s bekendste en vooraanstaande interieurzaken. “Wij willen dat alles perfect is en dat gaat van de collecties in onze drie zaken, tot interieuradvies, thuisbezoeken, plannen opmaken en de beste service qua leveringen. Het klinkt misschien cliché, maar de klant is echt koning bij ons en dat nemen we zeer serieus. Wij zetten sterk in op het menselijke aspect en de totaalbeleving. Een steeds hoger niveau van esthetiek en service aanbieden was - en is nog steeds - onze drive. Anders zijn, mooier, beter,... daar draait het om”, aldus Rik Ruebens van RR Interior. De aanwezige meubels zorgen voor een uitnodigende chique. Zeker in combinatie met de elegante, gebogen stalen ramen en een erker waar de houten vensterbank zo ontworpen is dat het meteen dienst doet als bureauruimte.
Naast de leefruimte bevindt zich de halfopen keuken. Door het ontbreken van een deur en de plaats van het kookeiland ben je op elk moment betrokken met het leven in huis. Het staal is ook hier weer een terugkerend fenomeen. Onder andere als verborgen lamellen aan het grote raam waarop servies geëtaleerd kan worden. Ook boven het kookgedeelte zorgen fijne stalen constructies voor uitstalruimte voor kruiden of kookboeken. Het zwart gaat naadloos over in de magnetische muur, kwestie van dat boodschappenlijstje of dat favoriete recept altijd bij de hand te hebben. Het zwart staat in contrast met het indrukwekkende kookvolume dat volledig afgewerkt is in inox. De schittering zorgt voor een levendige keuken met veel opbergmogelijkheden. De natuursteen Bianco Lecce in patchwork staat op zijn beurt zowel in relatie als contrast met het kookeiland in inox.
 
Functioneel en uitnodigend
Op de bovenverdieping bevinden zich vijf slaapkamers en vijf badkamers.
Een vernuftig staaltje ruimtelijk inzicht als je weet dat de eerste verdieping slechts 100 vierkante meter groot is. En toch is ook hier openheid en ruimte het leidmotief. Eerst en vooral al via de zwarte trap met ingewerkte greep in de muur. De trap verdeelt het gelijkvloers op een statige manier en zorgt ook voor visuele verrassing. Zwart parket benadrukt de wandelzone. Zo is één van de slaapkamers bereikbaar gemaakt via een glazen brug over de trap heen. Zowel als je boven staat, of beneden, zorgt dit voor een indrukwekkend zicht. Sowieso begeleidt een muurgrote print van kitesurfers je in de nachthal. Jawel, ook hier is de zee altijd dichtbij. Om akoestische redenen – kinderen die eerder gaan slapen bijvoorbeeld – is de nachthal gescheiden van de trap door een grote deur in glas en staal. De kamers zijn gelijkaardig afgewerkt en hebben allen een ensuite badkamer met ruime instapdouche of rijkelijk ligbad. De combinatie van terugkerende materialen wordt consequent behouden. Zelfs in de puristisch vormgegeven, geëmailleerde wastafels van Alape. In elke badkamer werd minstens één opbouwwastafel voorzien. De mooie rondingen zorgen voor een organische toets in combinatie met de zachte kleuren die er regeren. Ook de stijlvolle kranen passen perfect in dit geheel. De uitgepuurde kranen banen zich als het ware een weg door de muur waarna ze zich spreekwoordelijk krommen richting wastafel. Het minimalistisch design draagt bij tot de persoonlijkheid en de stijl van de hedendaagse vakantiewoning. De fijne esthetische oplossing brengt in al zijn eenvoud een krachtig statement en een duidelijk karakter in de badkamer.
 
Ruimte creëren
Opmerkelijk is de hoeveelheid licht in elke kamer. Zelfs de kleinste slaapkamer geniet van maar liefst zeven ramen. Ingewerkte kasten met opnieuw het herkenbare fineer van Decospan zorgen voor een ruimtelijke aanblik. In tegenstelling tot de benedenverdieping is het fineer hier afgewerkt met geometrische krassen, wat het geheel een wat robuustere look geeft. Een van de leukste kamers bevindt zich op de zolderverdieping. Die was voordien niet bruikbaar, maar is nu omgetoverd tot een ruim verblijf waar nissen zorgen voor verborgen schatten. Bergruimte, bijvoorbeeld, maar evenzeer een lounge- of speelhoek onder het dak.
Eén van de manieren van de bouwheer, architect en interieurarchitecten om zoveel mogelijk ruimte te creëren voor vakantiegasten is het gebruik van schijnbaar scharnierloze deuren. De plafondhoge deuren zijn volledig ingewerkt in het vlak. Er zijn geen scharnieren zichtbaar, noch omlijstingen. Deze unieke deuren sluiten perfect aan bij het minimalistische en strakke design. En hoewel villa Seawitch een project is dat beide stijlen perfect bij elkaar brengt, toont het deursysteem hier zijn klasse om zich te mengen in een klassieke benadering. De deuren komen tot hun recht in het toilet, de deuren van de slaapkamers en de schuifdeur tussen slaapkamer en badkamer. Ook beneden in de hal zorgt het systeem voor de mogelijkheid om zowel een toilet als de toegang tot de bergruimte volledig te laten opgaan in de houten wand. Boven maakt de strakke afwerking met bijpassende zwarte deurgrepen de mooie link tussen de zwart-wit-combinatie die met name op de verdieping een rode draad vormt.
 
Het contrast tussen oud en nieuw is ook merkbaar in de technieken van het huis. CBE installeerde er moderne vloerverwarming, hoogwaardige ventilatie, een uitgebreide koelcel en een hedendaags domotica-systeem. Dankzij die domotica kan het huis van op afstand bediend worden. De verwarming alvast aanzetten op weg naar je vakantiewoning, of de sfeerverlichting activeren voor de komst van een bezoeker? Het kan allemaal. Dankzij enkele geprogrammeerde instellingen op vlak van verlichting kan je kiezen uit verschillende sferen. Van gezellig tot helder en alles tussenin. “Ook op vlak van verwarming is villa Seawitch klaar voor de toekomst. Zo is er de mogelijkheid om een warmtepomp aan te sluiten voor eigen ecologische energie”, aldus Bas Carlier van CBE.
 
Bart Sobry, zaakvoerder/oprichter van Padron by Potrell: “Wij willen bij klanten een bijzondere meerwaarde creëren door projecten te ontwikkelen met een opmerkelijke architectuur en hoogwaardige afwerkingsgraad. Wij streven naar de exclusieve perfectie en werken samen met beproefde partners, interieurdesigners en architecten. Zij leven zich perfect uit in elke uitdaging en elke detaillering. Als onderdeel van Potrell, renovatie- en nieuwbouwspecialist, garandeert Padron eveneens kwaliteit en service. Ze vormen beide een inspiratiebron voor elkaar en voor hun klanten.”
 
Met villa Seawitch levert projectontwikkelaar Padron duidelijk een visitekaartje af. De villa is immers reeds verkocht via vastgoedkantoor Dirk Willemyns.
 
met dank aan :

www.padron.be
www.gc-a.eu
www.kraaiprojecten.be
www.aspect.be
www.axoindusties.be
www.rrinterieur.be
www.alape.com
www.xinnixdoorsystems.be
www.cb-e.be
www.decospan.com