TOTAALRENOVATIE MET AANDACHT VOOR SFEER EN LICHT

Category: Editie 97

Niet ver van het pittoreske centrum van Gierle ligt deze villa in oorspronkelijke hoevestijl te midden van de maïsvelden. Een bestaande oudere woning kopen en omtoveren tot een eigentijds pareltje: het is niet iedereen gegeven. Maar wanneer je zoals de eigenaars van deze woning al een duidelijk beeld hebt van hoe het resultaat er moet uitzien, is het halve werk al geleverd. Met de hulp van architecte Sofie De Backer toverde de bouwheer de uit de jaren '70 daterende woning om tot een gezellige thuishaven waar authentieke elementen zij aan zij gaan met hedendaagse tijdloosheid. Door de combinatie van zwart, wit en hout werd hier een warme homogene sfeer gecreëerd zonder in te boeten aan lichtinval.
 
Via de ruime oprit bereiken we de woning waarvan de buitenmuren gekaleid werden. De houten luiken aan de raampartijen geven meteen een heel gezellige indruk, iets wat verder binnenin de woning ook zal blijken. Hout is hier trouwens één van de in het oog springende elementen. Zo werd de dubbele garage aan de rechterkant in een houten kleedje gestoken wat mooi contrasteert met de zwarte garagepoorten. Ook de achtergevel werd volledig gekaleid. Hiervoor werd beroep gedaan op de firma Lembrechts Marc bvba. Kaleien zorgt voor en rustgevend effect en is een prima afwerking voor bestaande oude gevels. Hier lagen de voegen van het metselwerk vrij diep. Kaleien accentueert de vorm van deze oude gevelstenen en geeft de woning meteen meer karakter. Het is een dampdoorlatend product dat water en vuil afstoot. Marc Lembrechts heeft hier de natuurlijke kalei van Stoopen & Meeus gebruikt. Bij vochtig weer zal die donkerder kleuren en opdrogen in zones wat een meer authentiek uitzicht geeft. Bij de firma Lembrechts Marc bvba kan je ook terecht voor zandstralen en lakwerken, een toepassing die binnenin de woning werd gebruikt. Alle deuren, balken en de bestaande trap werden gezandstraald en afgewerkt met een beits en twee lagen hoogwaardige, matte twee componenten vernis (zeer duurzaam). Na de behandeling in eigen atelier en ter plaatst voor de balken en de trap, ziet het houtwerk als nieuw uit. Naast het beitsen en vernissen is er ook een mogelijkheid tot andere afwerkingen: lakken of ceruseren. Marc Lembrechts brengt altijd eerst een staal aan zodat de klant nooit voor verrassingen komt te staan. Kwaliteit en vakmanschap zijn slechts enkele van zijn troeven. Bij deze firma met bijna een kwarteeuw ervaring kan je trouwens ook terecht voor al uw schilder- en schrijnwerk, zij realiseren eveneens totaalrenovaties. Vanuit het poolhouse lopen we naar de achterkant van de woning met gevelbreed terras in blauwe hardsteen tegels en een smeedijzeren balustrade. Die werd er geplaatst voor de veiligheid van het zoontje van de bouwheer.
 
Oorspronkelijke elementen in een nieuw kleedje.
'Toen ik een aantal jaar geleden deze woning kocht, was die met haar vijfenveertig-jarige leeftijd aan een grondige renovatie toe.' vertelt de enthousiaste bouwheer. 'Aan de originele structuur en buitenkant werd weinig of niets veranderd. We hebben wel een nieuw dak laten plaatsen en ook de buitenmuren kregen een nieuw kleedje. Binnen-in hebben we deels met recuperatiemateriaal gewerkt.' Dat blijkt wanneer we de lichte inkomhal betreden. De aanvankelijk donkere houten trap en balustrade zijn bestaande elementen uit de originele woning, maar werden gezandstraald waardoor ze mooi aansluiten bij de oude Bourgondische tegelvloer. Ook alle deuren werden op deze manier behandeld door de firma Lembrechts Marc. De grote zwarte spiegel en de vitrinekast met zwarte smeedijzeren deuren vormen een mooi contrast met de witte muren. Aan de rechterkant bevindt zich het toilet en het bureau, waar wit en zwart een koel tegengewicht vormen voor de warme houten elementen. De design stoelen en dito verlichting geven het geheel een hedendaagse look en de wit gelakte wandkast met fijne handgrepen maken de ruimte tijdloos. Ook hier zorgt decoratie in keramiek voor een subtiel accent.
 
Voor het ontwerp van het interieur ging de bouwheer in zee met interieur-architecte Sofie De Backer.'Ik had eerder al de verbouwingswerken bij de mama van de bouwheer gedaan en dat project was zo naar wens verlopen dat hij besloot om me ook voor zijn renovatieproject in te schakelen.' vertelt Sofie. 'De eigenaars hadden de woning gekocht van een iets ouder stel en de stijl van de woning paste totaal niet meer bij de huidige trends. De bouwheer en zijn echtgenote hadden al heel wat ideeën en informatie verzameld en een soort van moodboard gemaakt van welke stijl, sfeer en inrichting ze wilden. Ze wisten bij voorbaat welke elementen ze wilden behouden, zoals de deuren, trap en balken die gezandstraald moesten worden. Alleen wat betreft de indeling van de woning hadden ze niet meteen een duidelijk beeld en daar heb ik hen in begeleid. Van bij het begin zaten we meteen op dezelfde golflengte. Ik heb een voorontwerp gemaakt en na enkele kleine aanpassingen was het volledige draaiboek in detail met alle kleuren en gebruikte materialen klaar. Op basis daarvan volgde een definitief ontwerp en konden de werken starten. De woning werd binnenin zo goed als volledig gestript.' Een pluspunt bij deze intereurarchitecte is dat zij aan haar website ook een webshop heeft gekoppeld waar je meubels, verlichting en decoratie kan kopen of gewoon inspiratie kan opdoen. We keren terug naar de hal en lopen de eetkamer binnen. Hier heerst een aangename warme sfeer met heel veel lichtinval dankzij de grote raampartijen die uitzicht geven op de tuin. De goede smaak van de bouwheer en -vrouw valt hier het meeste op. De houten meubels passen perfect bij de gerecupereerde eiken vloer en ook de keuze aan decoratiemateriaal is tot in de details verzorgd. In tegenstelling tot het nieuwe plafond van de eetkamer werden de bestaande balken in het salon behouden. De muur boven de open haard werd in een donkerder kleedje gestoken wat voor een leuk accent zorgt. De oorspronkelijke raamgaten werden aangepast om meer uitzicht en lichtinval te krijgen. Rechts van de eetkamer lopen we door de zwarte metalen deur naar de keuken. Net als in de rest van de woning keert ook hier de combinatie van zwart-wit en hout terug. Het kleine raam werd vervangen door een grotere glaspartij om ook hier optimaal van het daglicht en uitzicht te kunnen genieten. Achter de wandvullende kast in eiken fineer bevindt zich de wasplaats. Sofie De Backer:' De keuken bestond aanvankelijk uit twee kleinere kamers, die we samen hebben gevoegd. De eigenaar wilde zowel een keukeneiland als een tafel geschikt om met vier personen aan te zitten. Dus heb ik dat in één geheel ontworpen, zonder een aparte tafel nodig te hebben. Vanuit de woonkamer krijg je dus de idee van een tafel, terwijl het grote blok aan de andere kant voor het gevoel van een kookeiland zorgt. Door gebruik te maken van hetzelfde type lampen als boven de eetkamertafel, lijkt de keuken als het ware een verlenging van de eetkamer. Hoewel we zoveel mogelijk met natuurlijke materialen hebben gewerkt, werd voor het aanrecht wel composiet gebruikt omwille van typische eigenschappen ervan. De eiken fineer hier keert ook in de dressing terug net als het smeedijzer van de hal, bureau en de keukendeur dat ook boven in de badkamer terug te vinden is. Kleine details als dezelfde fijne greepjes, de gordijnen en de verlichting keren overal in huis terug. De terugkeer van lijnen en het uitpuren van materialen is iets wat onze stijl kenmerkt, namelijk een eenheid creëren doorheen de gehele woning. Op die manier voelt alles ruimtelijker, groter en rustiger aan.'
 
Tijd om een kijkje te nemen op de verdieping. Oorspronkelijk bevond zich hier een mezzanine, maar die werd ingeruild voor een extra slaapkamer. Op het einde van de gang bevindt zich aan de rechterkant de master bedroom die we via de dressing bereiken. Aanvankelijk was deze ruimte een zolder boven de garage. Onderweg werpen we via een smeedijzeren deur een blik in de badkamer met dubbele wasbekken en bad. Alle gyprocwerken op deze verdieping net als de omkasting van de deur naar de keuken, de keuken zelf en de eetkamer werden uitgevoerd door de firma Gyma uit Sint-Lenaarts. Als Gyproc Pro Team werd deze firma geselecteerd uit de belangrijkste afwerkingsbedrijven in België. Bij Gyma kan je dus terecht voor alle soorten gyprocwerken voor zowel privé-woningen als grotere projecten. Gyma beschikt over een eigen interieur-schrijnwerkerij en atelier voor het verwerken van inox en aluminium. Dit alles met behulp van een aangepast en up to date machinepark. De schuine wanden van het dak op de verdieping werden bekleed en kregen een nieuw plafond. In de master bedroom werden de bestaande wanden in L-vorm verhoogd tot in de nok voor een optimaal gebruik van de ruimte en bergingscomfort. Ook hier werden enkele van de oorspronkelijke balken behouden. Ook in de badkamers zorgde Gyma voor scheidingswanden van de douchecabines, bekleding van de schuine dakgedeeltes en de verlaagde plafonds. In de master bedroom keren de kleuren van de woonruimtes terug. Ook hier heerst dankzij het behoud van de originele balken in combinatie met de eiken vloer en witte muren dezelfde warme huiselijke sfeer als op het gelijkvloers. Aan de andere kant van de gang bevindt zich de kinderkamer en verder nog twee slaapkamers en een badkamer met inloopdouche.
 
Dat deze renovatie geslaagd is en volledig beantwoordt aan de noden van een jong gezin, leidt geen twijfel. Het is heerlijk thuiskomen na een drukke werkdag in dit tijdloze en tegelijk eigentijdse interieur waar licht en warme gezelligheid hand in hand gaan.
 
met dank aan:
 
www.sofiedebacker.be
www.lembrechts.be
www.gyma.be