renovatie met als doel binnen buiten leven

Category: Editie 97

Wat doe je wanneer je woning al wat jaren op de teller heeft staan en je niet meer tevreden bent met je leefomgeving? Dan heb je drie mogelijkheden: verhuizen naar een andere stek, een nieuwe woning bouwen of een grondige renovatie overwegen. Maar niet al deze opties zijn voor iedereen haalbaar. De eigenaar van deze woning in Wechelderzande koos voor de laatste.
Hoewel het gelijkvloers aanvankelijk al vrij ruim was, wilde hij het geheel nog vergroten. Optimaal genieten van de tuin en het uitzicht stonden ook hoog op zijn verlanglijstje.
In de pers had hij een project van interieurarchitecte Britt Van Namen gezien wat hem heel erg aansprak en dus besloot hij bij deze dame zijn licht op te steken. We lopen via de zijkant van de woning de achtergelegen tuin in en lopen het grote terras met geïntegreerd zwembad op. Britt Van Namen licht toe: 'Hoewel ik vooral gespecialiseerd ben in totaalrenovaties, vroeg de bouwheer me of ik de aanleg van het terras en zwembad in mijn plannen wilde opnemen. Ik ben op zoek gegaan naar een partner die dit als totaalpakket kon aanbieden en zowel terras, zwembad als de tuinberging kon realiseren. Zo ben ik bij bij Relax Zwembaden terechtgekomen.' Zaakvoerder Alex Vansteenkiste van Relax Zwembaden: 'Wij hebben met meer dan twintig jaar ervaring alles in huis voor de realisatie van het totaal-project rond een zwembad. Zo kunnen wij ook de aanleg van het terras, de berging voor de technische installaties en de heraanleg van het omzomende tuingedeelte verzorgen.' Voor dit project werd gekozen voor grote langwerpige keramische tegels die in verband werden gelegd. Ook het zwembad met overhangende rand werd in dit materiaal uitgevoerd. Door het hele bad in te voegen en in te lijmen met epoxy is de duurzaamheid, waterdichtheid en de hygiëne gegarandeerd. Andere troeven zijn gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. Het 'skimmerbad' vraagt weinig onderhoud want het opvangsysteem verzamelt vanzelf het grovere vuil en drijvende onreinheden zoals stofjes en eventueel binnengewaaide zaden en blaadjes. Het geautomatiseerde rolluik dat over het hele bad getrokken kan worden, is veilig voor kleine kinderen en houdt het water proper en warm. Het werd mooi onopvallend weggewerkt onder een rustzone in het water die aansluit aan de trap. De temperatuur van het water wordt op peil gehouden door een warmtepomp. De technische installatie bevindt zich in een met hout afgewerkte constructie waarvan een gedeelte dienst doet als tuinberging.
 
Binnen wordt buiten en omgekeerd
Aan de achterzijde van de woning werd het oorspronkelijke schuine dak van de keuken behouden en werd aan de rechterkant van het terras een uitbreiding van de bestaande eetkamer bijgebouwd. Om een optisch geheel te verkrijgen tussen het schuine dak links en het plat dak rechts, heeft men de dagkant visueel laten doorlopen met behulp van een brede strook zwarte aluminium. Vanop het terras kijk je zo op een uniforme achtergevel, zonder het gevoel te krijgen dat hier iets werd bijgebouwd. Geen tuin of terras is af zonder het bijpassende meubilair. De terrasmeubelen en de zitcombinatie in de woonkamer zijn afkomstig van Master Meubel. De plaatijzeren tafel heeft haar naam niet gestolen: La Grande Table is een ontwerp van Xavier Lust voor MDF Italia. De bijpassende stoelen Sign zijn ook van MDF Italia. Zeg niet zomaar driezit tegen de SOL+LUNA zetel van Extremis. Overdag is deze stoel immers om te bouwen als ligbed bij het zwembad. 's Avonds tover je hem om tot een sofa om te genieten van een aperitiefje bij de ondergaande zon. In de andere hoek bij het zwembad nodigt de Float van Paola Lenti uit tot het lezen van een goed boek. Deze easy chair is vervaardigd uit een polyester stof die geen water doorlaat en zelfs bestand is tegen de kracht van een hogedrukspuit. Het is slechts een kleine greep uit het uitgebreide assortiment van Master Meubel. Wie renovatieplannen heeft en inspiratie wil opdoen, moet zeker een kijkje gaan nemen in de showroom in Turnhout of in de aanpalende kijkwoning. In de exclusieve en uiterst volledige collectie designmerken vind je vast en zeker je gading. Master Meubel is niet zo maar een meubelwinkel, maar bestaat uit een heel team van professionals en biedt met eigen meubelmakerij, spuiterij, stoffeerderij en  atelier voor raamdecoratie een complete service als het op interieurinrichting aankomt
 
Architecturaal lijnenspel
Tijd om een kijkje te nemen in de woning zelf. We lopen naar de voordeur over een pad dat in dezelfde tegel als het terras werd aangelegd. Aan de oorspronkelijke voorgevel werd niets veranderd, met uitzondering van de voordeur. Wanneer we de woning binnenlopen, lijkt het alsof we in een andere wereld terecht zijn gekomen. Niet alleen het rustgevende en eigentijdse aspect van deze realisatie maar ook de aandacht voor het grafische valt meteen op. Interieurarchitecte Britt Van Namen licht ons toe. 'De eigenaar had eerdere projecten in publicaties in de pers gezien en was zo op mijn website beland. Toen hij me de eerste keer contacteerde, vertelde hij me dat mijn visie en stijl precies die waren waar hij naar op zoek was. Hoewel ik altijd vertrek vanuit de wensen en verwachtingen van de klant, was het in dit geval al van bij aanvang een uitgemaakte zaak: we zaten meteen op dezelfde golflengte. Essentieel voor de bouwheer was het uitbreiden van de leefruimte en het gevoel creëren dat je binnen tegelijk ook buiten zit.'
In de hal wordt meteen de trend gezet voor wat we verder in de woning te zien zullen krijgen: een combinatie van hout, zwart en wit en een open lichte sfeer met architecturaal lijnenspel. De volledige opening naar de woonruimte toe word gevuld met een glazen deur met zwart poedergelakt kader in staal die door het hele gelijkvloers heen een doorkijk biedt tot in de tuin. Op die manier wordt het invallend daglicht van de inkomhal ook optimaal benut in de leefruimte. Aan de rechterkant bevindt zicht het toilet en bureau. Hier werd in een nis een op maat gemaakte handenwasser ingebouwd in een type natuursteen dat ook in de keuken zal terugkeren.
Aan de linkerkant leidt een zwevende eiken trap naar de slaapvertrekken. Hier valt al meteen de persoonlijke touch van de interieurachitecte op. Hoge eiken lamellen tot in de nok van het dak doen dienst als balustrade. Diezelfde lamellen zien we trouwens terugkeren als room divider tussen de eetkamer en het salon. Het samengesteld geolied parket geeft de beide ruimtes een aangenaam warme touch. Blikvanger in het salon is ongetwijfeld de grote wandcombinatie met ingebouwde open haard, een snufje dat getuigt van de creativiteit van de interieurarchitecte. De eigenaar wilde immers identiek dezelfde zwevend haard als in één van Britts voorgaande projecten.
'Maar ik maak geen twee keer hetzelfde.' vertelt ze. 'Dus heb ik hier een totaal nieuw concept bedacht: als basis een eenvoudige brede sokkel in gebogen zwart gelakt staal met daarboven een grote gashaard, een realisatie van de firma AMA uit Kapellen. De sokkel en de stalen plaat in de achterwand langs de haard laten deze optisch groter lijken. De gesloten driezijdige Fairo gashaard van Kalfire heeft als voordeel dat je hem met een druk op de afstandsbediening laat werken.  Meer nog: wil je tijdens een natte zomeravond of warme donkere najaarsdag enkel genieten van het zicht van de vlammen, dan kan dat. Van een gashaard kan je immers in elk siezoen en ongeacht de temperatuur genieten. Dankzij de eco-stand kies je zelf hoeveel warmte je genereert. Geen omslachtig gedoe met hout aanvullen of wachten tot het vuur goed brandt. Hier bereik je met één druk op de knop de gezelligheid en de warmte die je wenst; een pluspunt voor wie weinig tijd heeft en 's avonds snel gezellig wil ontspannen. De keuzemogelijkheden zijn legio: ingebouwd, groot, klein of als room divider en qua design passend bij elke interieurstijl. Dit ruime assortiment is naast een aanbod aan houthaarden en vrijstaande kachels te bekijken in de totaal vernieuwde showroom van AMA in Kapellen.
Vlak boven de haard gaat de tv schuil achter zwarte openschuivende panelen die in het geheel vallen Zo valt het tv-scherm in deze wand veel minder op wat visueel voor meer rust zorgt. Aan de rechterzijde breekt een paneel in zwart geborstelde en gelakte lariks het geheel. De textuur en structuur van dit materiaal zorgt voor een subtiel en uniek  contrast met de eiken fineer van de rest van de wand. De ingebouwde verlichting maakt het op donkere herfstavonden extra gezellig zitten bij de open haard.
 
Maatwerk tot in de kleinste details
Overal in de woning werden voldoende opbergmogelijkheden voorzien, zodat extra losstaande meubels zo goed als overbodig worden. Dit zorgt samen met de keuze van materialen en kleuren voor een vorm van rust en open ruimtegevoel. In combinatie met de haardwand nodigt het op maat gemaakte barmeubel uit tot ongetwijfeld gezellige najaarsavonden. De blinde grepen, gefumeerd glazen tussenschotten en ingebouwde verlichting geven dit meubel een unieke look, kenmerkend voor de persoonlijke touch en stijl van de interieurarchitecte. In de eetkamer vormt een op maat gemaakt dressoir een afscheiding tussen de open gang en de rest van de ruimte die zich op een reeds bestaande verhoog bevindt. Dit meubel heeft een dubbele functie: aan de ene kant doet het dienst als opbergmeubel, aan de gangzijde zijn open schappen voorzien voor boeken. Alle maatwerk, zowel van de haard, barmeubel, dressoir, trap en keuken werd uitgevoerd door smART Interior. Zoals de naam het al laat vermoeden, is dit geen doordeweeks maatwerk maar wordt elke realisatie als een kunstwerk en exclusief geheel behandeld. Zaakvoerder Yves Pauwels begeleidt als gepassioneerd interieurspecialist elk project van begin tot einde zodat de klant altijd een betrouwbaar en persoonlijk aanspreekpunt heeft. Dat de man oog voor detail heeft en alles tot in de puntjes afwerkt getuige kleine elementen zoals de afdekplaatjes voor de stopcontacten in de keuken en de op maat gemaakte lamellen in de hal en woonkamer. Ook in de eetkamer keert de rode draad in het verhaal terug: centraal ingewerkt in de eetkamertafel een vierkant in dezelfde natuursteen als de keukenbladen. Master Meubel leverde voor deze ruimte ook het zitmeubel. In de modulaire sofa van Piero Lissoni voor Living Divani is het heerlijk relaxen dankzij de extra zachte stoelen die onderling combineerbaar zijn. De muur tussen de eetkamer en de keuken werd afgebroken en het oorspronkelijk kleinere venster van de keuken werd vervangen door een grote raampartij die volledig opengeschoven kan worden. Op die manier werd een gevoel gecreëerd dat je in de zomer als het ware over een buitenkeuken beschikt. Ook het plafond in de keuken werd bewust hoog gehouden voor een optimaal ruimtelijk gevoel.Hier werd gekozen voor natuursteen, zowel voor de vloer als voor de werkbladen. De nerf van deze Emperador Grey natuursteen sluit mooi aan bij de aanpalende terrastegels en de eiken fineer van de kasten. Ook de blinde grepen en de spoelbak met subtiel verlek werden uit hetzelfde materiaal vervaardigd. Heel mooi detail: de deur naar de achtergelegen berging werd weggewerkt achter een kastdeur en ligt verborgen in de wand waarin de koelkast, combi- en traditionele oven op ooghoogte werden ingebouwd. Om het ruimtelijk gevoel ook hier te benadrukken, werd het dampkapvolume hoog geplaatst en zorgt een opening in de wand van de kookzone voor een doorkijk naar de voordeur. Net als in de keuken kunnen de grote raampartijen in de woonkamer volledig opengeschoven worden. Deze constructie werd samen met de plaatsing van de nieuwe voordeur gerealiseerd door de firma ADR Construct, gevestigd in Wommelgem. Als specialist in maatwerk voor de realisatie van veranda's, erkers, tuinkamers, lichtstraten en ramen en deuren was dit ongetwijfeld de ideale partner om dit project tot een goed einde te brengen. De integratie van het bestaande schuine dak moest immers zodanig gebeuren dat het gehele plaatje klopte. Dankzij de technische know-how van ADR Contstruct is in dit opzet geslaagd. Een extra steunbalk maakte het mogelijk dat het plafond van de aanbouw mooi aansluit op het reeds bestaande plafond van de eetkamer. Niet alleen buiten maar ook binnen laat niets vermoeden dat dit gedeelte er achteraf werd bijgezet. Om geen stijlbreuk te krijgen met de andere raampartijen en om de constructie te kunnen dragen, was zwart poedergecoat aluminium hier de beste optie. Aluminium heeft immers als voordeel dat het zware constructies kan dragen zodat grotere raampartijen en kleinere kozijnen mogelijk zijn. De ramen werden verzonken geplaatst, zodat binnen- en buitenvloeren doorlopen. De vouwramen in de keuken kunnen volledig opengeschoven worden voor een naadloze overgang tussen keuken en terras. Een mechanisch en in de gevel geïntegreerd lamellensysteem aan de buitenzijde zorgt voor de nodige verduistering en warmtewering bij extreme hitte. Alle ramen zijn voorzien van een zevenpuntssluiting zodat inbrekers geen kans krijgen en het gelaagde zonwerende glas garandeert de doorvalveiligheid.
Dat deze renovatie geslaagd is, lijdt geen twijfel. Dankzij de visie en het oog voor detail van interieurarchitecte Britt Van Namen en de keuze en samenwerking met betrouwbare partners is dit een woonruimte waarin strakke functionaliteit en tijdloos design hand in hand gaan met eenvoud en subtiele details zonder in te boeten aan een warme uitnodigende atmosfeer.
 
met dank aan:
 
www.brittvannamen.be
www.relaxzwembaden.be
www.mastermeubel.be
www.amahaarden.com
www.smartinterior.be
www.adrconstruct.be