Impressionant met riet en Mondriaan

Category: Editie 97

We geven het toe. Er bestaan ergere zaken dan op een zomers hete dag af te zakken naar Knokke om een imposante architectenwoning te bezoeken. Architect Luc De Beir ontwerpt meestal voor anderen, maar gelukkig ook voor zichzelf. Voor zijn eigen woning kon hij zich helemaal uitleven. En dat deed hij. De beleving is indrukwekkend, de vormlijnen zijn oogstrelend, maar wat nog de meeste indruk maakt zijn de details.
Het mondaine Knokke is een gemeente zoals er maar weinig zijn. Luxe en schoonheid gaan er lopen met alle aandacht. Perfectie is hier de standaard. Zowel in de keuze van je kleding, de kleur van je nieuwe wagen als het ontwerp van je woning. In die omgeving – waar verwachtingen torenhoog zijn – er toch nog bovenuit springen, is een kunst die er maar weinig beheersen. Architect Luc De Beir is een van die weinigen. We ontmoeten hem bij hem thuis. In Knokke dus. Op een dag waarop het kwik niet onder de dertig zakt en waarop iedereen liefst het kantoor ruilt voor het zwembad. Maar voor Luc en zijn woning zijn dit de perfecte omstandigheden voor een woningreportage. De weelderige tuin, de witte pleistermuren en het rieten dak zorgen sowieso voor een zomerse en frisse aanblik. Het kwik kan niet hoog genoeg zijn.
 
Open tuin
Enkele jaren geleden kochten Luc en zijn vrouw Diane een bestaande villa op een rechthoekig perceel van zo’n 2.000 vierkante meter. De weinig tot de verbeelding sprekende oorspronkelijke villa en het rechthoekige zijn vandaag helemaal verdwenen. De woning werd letterlijk met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor Lucs visie op zijn eigen woning. En die visie begint al met de inplanting. “Oorspronkelijk bevond de voordeur zich aan de zijkant van het perceel, via een pad dat bereikbaar is dankzij erfdienstbaarheid.
We hebben de doorgang behouden, maar de toegang bevindt zich nu aan de straatzijde. Op die manier is de tuin meteen een deel van het bezoek”, vertelt Luc. Dat mag je best letterlijk nemen. De ruime villa is volledig afgewerkt in grote glaspartijen. Gasten zien niet eerst de voordeur, maar stappen zo de tuin in om aan te sluiten bij het zomerfeestje. Of hebben meteen zicht op de open keuken voor een winters diner.
 
Uitnodigend is de aanblik sowieso
De ontvangst begint aan de toegangspoort. De imposante poort is strak en hedendaags. Het aluminium oppervlak in donkerbrons zet de toon. Het geïntegreerde logo van het architectenbureau toont dat details en afwerking van het hoogste niveau zijn. Ook aan de straatzijde. Eenmaal de poort zich opent, toont zich het meesterwerk in vol ornaat. Het rieten dak van het drie verdiepingen tellende alleenstaande huis is al zichtbaar van op straat, maar eenmaal binnen merk je de geslaagde combinatie van de deze traditionele dakdektechniek met minimalistische en zeer hedendaagse architectuur. Glas en witte pleister worden afgewisseld met strakke dakkappellen in bronskleur. Het bruine riet zorgt voor een opvallend contrast. Het indrukwekkend volume telt bewust weinig verschillende materialen. Het zeer lichte geheel wordt enkel onderbroken door een hoge en massieve hoekschouw in smalle, donkere gevelstenen. “Het rieten dak is een modeverschijnsel, maar ik vind het wel charmant. Het geeft een meerwaarde aan de woning en de beleving ervan.
 
Vloeiend
Grote raampartijen zorgen voor een heldere en natuurlijke lichtinval. Zeker op het gelijkvloers is de hoeveelheid glas indrukwekkend. Alu Verschueren zorgde voor alle op maat gemaakte ramen. “Het zijn details, maar elk raamprofiel werd verzonken geplaatst en volledig geïntegreerd in de gevel. De profielen hebben haast geen zichtbare randen. Ze gaan van bodem tot plafond. Op die manier zijn er ook nergens opstaande dorpels. Binnen en buiten vloeien zonder drempel in elkaar over. Ook van binnenuit zijn alle raamprofielen zo veel mogelijk weggewerkt. Muren gaan rechtstreeks over in glas dankzij de precisie, echt millimeterwerk voor de plaatsers”, aldus de bouwheer, eigenaar en architect. “Het zijn zo’n details die het verschil maken. Op het eerste zicht niet opvallend, maar in het geheel van de ruimtebeleving hebben ze een grote invloed.” Joris Verschueren van Alu  Verschueren voegt nog toe dat het buitenschrijnwerk is aangepast aan de kustomstandigheden met zilte lucht en verhoogde windbelasting. Daarom is het glas dikker gemaakt en is de laagdikte van de kleurlaag gewijzigd.“
Het bronskleur van het schrijnwerk is mogelijk gemaakt door anodisatie. We kozen voor een dikkere anodisatie omdat dit meer bestand is tegen het weer. Ook de beglazing is aangepast. Het glas is dikker om een grotere windbestendigheid te garanderen. Gezien de omvang van de ramen vormde het gewicht een grote uitdaging bij het plaatsen.” Voor een groot esthetisch effect viel de keuze op het design schuifraamprofiel Artline van Sapa. “Dit is een zeer minimalistisch schuifraam, met weinig zichtbare profielen. Op die manier komt het glas en het zicht extra tot zijn recht.” De slogan ‘light is more’ is hier niet gestolen. Het brons keert overal terug. Zowel de garagepoort als de voordeur zijn opnieuw vervaardigd in het donkerbruine aluminium. De deurgreep van de voordeur zit onzichtbaar verwerkt in het hedendaagse vlak. “De constante kleur is een technisch hoogstandje. De voordeur is ook pivoterend”, vult Joris aan.
 
De tuin
De tuin is een wezenlijk onderdeel van de beleving. Vloeiende en organische vormen nemen je mee voor een wervelende omgeving. Het vierkante stuk bouwgrond is absoluut onherkenbaar. De organische vormen tonen zich ook in het reliëf. Tuinonderneming Monbaliu uit het nabije Oudenburg zorgde voor glooiende lijnen in het gazon. Langs de bescheiden graszone groeien en bloeien bomen, planten en struiken. Het grind met schelpen op de wandelpaden langs het huis en op de oprit bewijst meteen de link met de kust. De aanblik is natuurlijk en gezellig. “Het doel was een volwassen tuin die voortvloeit uit de woning. Er zijn geen harde lijnen, maar veel losse, natuurlijke vormen met accenten in snoeivormen”, legt tuinarchitect en -aannemer Bart Monbaliu uit. De verwijzingen naar de kust zijn legio. Zo is er beplanting met dennen en duindoorn. “Die zorgen voor grijze schakeringen in combinatie met de grijze siergrassen. Als bodembedekker kozen we niet voor traditionele boomschors, maar voor zand. De lichte kleur geeft volume aan de tuin en voelt natuurlijk aan. Dat geldt ook voor de dreef in kleischelpen. Het is niet klassiek, maar wel rustgevend en natuurlijk.” Enkele bestaande bomen in de tuin werden behouden en ingewerkt in het glooiende landschap. “Die glooiingen sluiten mooi aan bij het terras in gietbeton dat werd afgeschuurd om de keien te tonen. Die zorgen voor een mooi patroon.” Voor de afwerking van het terrasoppervlak werd gekozen voor hydrofuge-techniek. “Hiermee krijgt het beton een natte look, waardoor de
kleuren nog beter tot hun recht komen.”
Diane De Beir-Monbailliu vult aan: “Een van mijn favoriete plaatsjes is ons stukje ‘hide away tuin’. Dit is een verloren hoekje waar we een hangmat hebben geplaatst en een buitendouche. Een zwembad is er zeer bewust niet. We wonen aan de kust. De zee is hier vlakbij. Als de kinderen willen zwemmen moeten ze naar het strand.” Nog een leuke extra is de ooievaar in de tuin. Niet figuurlijk, wel letterlijk. “We kregen al een ooievaar op bezoek. Nu bekijken we of we de natuur een handje kunnen helpen zodat ze in onze tuin hun nest maken. Elke dag ontbijten en een nest ooievaars zien in onze tuin, dat zou een prachtig cadeau zijn.”
 
Als de voordeur opent, betreedt je een wereld van licht, wit en een tikkeltje kunstzinnigheid. De ruime inkomhal zorgt ervoor dat je meteen een grote grandeur ervaart en dat je een welkom gevoel krijgt. “Ruimte om te bewegen en circuleren is ook een vorm van luxe en beleving in een woning. Rondlopen in je eigen woning, elkaar kunnen kruisen: het is essentieel en voegt heel wat toe in plaats van een hal met zes deuren waar telkens een nieuwe kamer achter schuilt.” Aan de rechterzijde is er meer dan ruimte genoeg voor ingewerkte maatkasten en zelfs een geïntegreerde kleine zitbank in gebrand metaal. Ideaal om als bewoner de schoenen aan te trekken voor je de deur achter je dichttrekt. In de kasten toont zich een mooie truc die overal in huis zo veel mogelijk gebruikt wordt: verborgen stopcontacten in lades en kasten. In de inkomhal laden bijvoorbeeld de iPhones op. Links bevindt zich het kleinste kamertje met wastafel. De indirecte verlichting en opnieuw een strook in gebrand metaal zorgt voor een aparte uitstraling. Zelfs in het toilet is er een architecturale ingreep. Het raam loopt ook hier van plafond tot vloer. Om toch voldoende privacy te garanderen tijdens een toiletbezoek is er een scheidingswand met terugloop. Zo komt er toch meer dan genoeg daglicht binnen, zonder zelf gezien te worden.
 
Kamerhoge deuren zorgen voor de nodige privacy. Elke deur is perfect geïntegreerd in het vlak. “Mijn doel is om minimalisme uit te stralen. De rust van onzichtbare deuren werkt dat in de hand”, klinkt het bij de architect. Voor de uitwerking koos
Luc De Beir voor invisidoor van Argent Alu in combinatie met invisible neo-scharnieren, dit alles vervaardigt en geplaatst door Hellebuyck. Bij invisidoor wordt het kader mee in de muur gepleisterd, inclusief scharnier. Het systeem is bruikbaar bij
verschillende deurdiktes (tot 50 mm) en zowel voor klassieke deuren als voor plafondhoge deuren zoals hier in Knokke. Invisidoor is standaard voorzien van een magnetisch slot waardoor deuren altijd perfect gesloten zijn en naden amper opvallen. Een akoestische slagdichting dempt het lawaai bij het openen of sluiten van de deuren. De invisible neo-scharnieren van Argent Alu sluiten perfect aan bij het strakke design van het interieur en de woning. Hoewel de scharnieren – die trots mogen pronken met een Red Dot design award – beschikbaar zijn in verschillende kleuren van brons, koper, messing tot zwart, koos de bouwheer voor een uitvoering in sobere inox-look.
 
Mondriaan
Vanuit de inkomhal heb je drie opties. Nu ja, eigenlijk zijn het er vijf. Of je gaat rechtdoor richting zitruimte en studieruimte. Of je neemt de grote trap naar de eerste verdieping. Of je neemt de lift. Of je gaat richting kelder. Of je slaat linksaf richting keuken. Wij doen het eerste. Naast de keuken is er eerst nog een bijkeuken om zaken koel te houden, bereidingen te doen of een greep te doen in de koelcel. “Als je het niet hebt, mis je het niet. Maar nu we wel een koelcel in huis hebben, zouden we het niet meer kunnen missen. Het is zo handig”,
glimlachen Luc en zijn vrouw Diane. Meteen door naar de keuken dan. Hier steelt de monumentale schouw, ook een realisatie van Hellebuyck, de show. Grote vlakken natuursteen – geblazen ceppo-natuursteen – zijn er opgesteld in een Mondriaan-motief: onregelmatige vlakken met verschillende richtingen en afmetingen. Dat motief is geen toeval. Piet Mondriaan was een van de bekendste figuren in de Nederlandse kunstbeweging De Stijl. De liefde voor de kunststroming met zijn primaire kleuren en rechte lijnen is eigen aan de familie De Beir.  Al in 1924 koos de grootvader van Luc voor de Vlaamse modernistische architect Huib Hoste voor de plannen van zijn dokterswoning. De architectuur was – ook toen al – volledig geïnspireerd op De Stijl.
 
Doorheen het hele interieur keert het speelse lijnenspel terug, zo zal blijken. “Sommige mensen willen een aparte eetplaats. Wij niet. Ik kook zelf graag en een open keuken is een manier om toch de tijd met je gasten te spenderen. Het zorgt ook voor een vorm van showcooking”, aldus Luc. De bar dat het keukengedeelte scheidt van de eettafel is volledig gemaakt in Corian. De maatkasten boven en onder de bar openen en sluiten met touch-technologie. Eén tikje en de schatten tonen zich spontaan. Al dit maatwerk is van de hand van Hellebuyck. Opvallend is de verlichting boven de zwarte, op maat gemaakte eettafel. Grote rode, bruine en gele bollen zorgen voor een kleurrijk spektakel. Het glas werd geblazen in Tsjechië.
In de zitruimte wat verderop zijn rust en kalmte de twee codewoorden. De open ruimte is ontdaan van overdadige franje, maar herleidt tot een minimalistisch geheel. Een groot deel van dat minimalisme is ook te danken aan de gietvloer. Van voordeur tot bovenste verdieping. Van keuken tot in de douche: de lichte PU-gietvloer strekt zich overal uit. Net als de ingewerkte plinten. Het zorgt voor een strak geheel van boven tot onder. Maar goed, de zitruimte dus. Centraal zorgt een kunstzinnige foto voor een alternatieve kijk op het laatste avondmaal. Daartegenover vind je de wandkwast met liftsysteem waarbij de deuren in één vlak geplaatst zijn. Die is afgewerkt met een mix van door Hellebuyck gesorteerde gerookte lariks en wit afgewerkte vlakken. Achter de houten wand verbergt zich de televisie die aangesloten is op het domotica-systeem. “Als we de tv activeren, gaat de kast automatisch open. En omgekeerd, de kast sluit als we bijvoorbeeld overschakelen naar de radio. Als architect weet je snel: als je de zaken niet automatiseert, dan worden ze niet gebruikt. Een televisiekast die niet vanzelf sluit, staat in de meeste gevallen bijna altijd open.” De Belgische fabrikant van domotica-installaties Duotecno leverde alle nodige onderdelen voor de installatie. Inclusief de handige nachtfunctie. Deze werkt met de kleinste bewegings-sensor op de markt, in concreto de Pir (Passive Infra Red) van Duotecno. “Als ik na middernacht opsta, licht automatisch een gedimd licht op richting het toilet. Zodat ik niet met mijn gezicht tegen de muur loop”, lacht Luc. Andere extravagante domotica-oplossingen zijn er niet. Maar het systeem bestuurt wel alle verlichting, verwarming, beveiliging, audio en video. “Ook bepaalde sfeerlichten zijn zo ingesteld dat ze automatisch oplichten als iemand in de buurt is. Automatiseren is nodig. Gebeurt het niet automatisch, dan zijn dit soort zaken het eerste dat vergeten wordt.” De domotica is uiteraard aan te sturen via tablet of smartphone, maar er zijn ook drie touchscreens verspreid op centrale plaatsen in de woning. Ook de stereo/audio-installatie – met ingebouwde luidsprekers van Kef en een surround-systeem van Bose/Bose Lifestyle-systeem met soundtouch-technologie – is gekoppeld. Duotecno stond ook in voor de videofonie die volledig is ingewerkt in de toegangspoort, inclusief bijpassende kleuren en afwerking van de knoppen. “We zijn heel fier op deze samenwerking. De mate van integratie is erg groot”, aldus Alexander Potier van Duotecno.
 
Afwerking
Even werd nog nagedacht om de gordijnen via de centrale aansturing te bedienen. Maar uiteindelijk kozen Diane en Luc voor oude, getrouwe gordijnen en lamellen. Vervarcke Interieur uit Knokke zorgde voor de raamdecoratie. Lange, sierlijke gordijnen zorgen voor een mooie structuur en lichte toets in de keuken. “De gordijnen zijn op maat gemaakt uit een semi-transparante stof, genaamd Stardust. Dat past perfect in deze architectuur. Het luchtige zorgt ervoor dat de openheid van de woning bewaard blijft. Ook in de slaapkamers gebruiken we dezelfde gordijnen, maar met een extra verduistering op een aparte rail om het mooi donker te kunnen maken”, vertelt Isabel Vervarcke van het familiebedrijf. In de zitruimte en het thuiskantoor zorgen donkere stores voor een kleurschakering en het breken van het daglicht. Dat het gezin De Beir bij Vervarcke aanklopte voor de raamdecoratie is geen toeval. Al meer dan honderd jaar is Vervarcke gespecialiseerd in interieurs, van textiel tot vloerbekleding. De donkere stores passen perfect in het statige thuiskantoor. “De dikte van de lamellen is aanpasbaar. Van 25 millimeter tot 90 millimeter.  Hier kozen we voor een relatief brede lamel wat zorgt voor een mooie lichtinval. Het mooie van dit systeem is dat je alle kanten uit kan. Open, gesloten, of gekanteld: je bepaalt zelf de verduistering en de mate van privacy. Bij een vouwgordijn kan dit niet. Het is of open, of toe”, aldus Isabel die samen met haar man zowel het opmeten als het plaatsen zelf voor haar rekening neemt. Het interieur van de studieruimte is haast volledig opgebouwd uit maatwerk met opnieuw gerookt larikshout. Het bureau zelf, uiteraard, maar evengoed de bibliotheekkast. Hier is opnieuw het Mondriaan-motief van de partij. Open stalruimte in combinatie met gesloten kastjes die opnieuw openen met een tikje is het leidmotief. Alle schrijnwerk, en het is er niet weinig, werd uitgevoerd door Hellebuyck uit Wingene. Van de keuken tot de verschillende badkamers. De maatwerkspecialist richt zich op interieurafwerking en totaalprojecten. De werken worden altijd uitgevoerd door eigen vaklui en de zaakvoerders zelf. 
 
Opvallend aan deze architectenwoning is de hoge mate van afwerking. Ook voor de kamers en ruimtes die niet meteen erg toegankelijk zijn. Zo is de garage netjes afgewerkt met een passende vloer, dezelfde schilderwerken en zelfs designverlichting. Ook de kelder is met dezelfde zorg afgewerkt als de, ik zeg maar wat, de eetruimte. De gietvloer is ook hier aanwezig. De muren zijn even mooi geschilderd. De elektriciteitskast lijkt zo uit een film. Nee, voor half werk is hier geen ruimte.
 
Van de kelder naar de verdieping, met de lift duurt het niet lang. Daar zorgt een lounge-kamer voor een eerste verrassing. Op het schuine plafond komen opnieuw de bolverlichting van de keuken terug, maar dan in verkleinde versie. De organische vorm van de kamerbrede zetel is even weelderig als de tuin. De grote, donkere bibliotheekkast is ideaal voor tv en Playstation. Verder in de hal bevinden zich de kinderkamers, telkens met een eigen douchekamer. De zoon des huizes heeft een slaapkamer met een eigen terras. De dochter heeft dan weer een extra bed voor logerende vriendinnetjes. De inrichting van de twee kamers en de badkamers is gelijkaardig. PU-gietvloer rond om rond de inloopdouche, strak kraanwerk met slechts één bedieningskraan die zowel de temperatuur als het waterdebiet regelt. De elektrische tandenborstel? De laadt mooi op in de lade van het badkamermeubel. Ja, ook hier zijn stopcontacten weggewerkt. Het terugkerende larikshout is opnieuw van de partij aan de studeertafels in de kamers. Ook plezant is het toilet voor de kinderen. Ze delen een toilet en meteen ook een bibliotheek. De wastafel in het kleine toilet moest plaats ruimten voor een bib vol boeken en strips. Aan leesvoer geen gebrek. Wedden dat een toiletbezoek van de kinderen altijd wat langer duurt?
 
“Na de eerste woning van de familie De Beir en de kantoren van het architectenbureau was dit de derde keer dat we rechtstreeks voor een eigen opdracht van hen werkten”, vertelt Birger Vandamme die met Intertec de schilderwerken uitvoerde. Ze namen alle schilderwerken en afwerkingen voor hun rekening. Zowel van de binnenmuren, het plafond als het ingebouwde schrijnwerk. “De afwerkingsgraad is erg hoog. Voor de wanden en plafonds werkten we met een vlies voor de perfecte rechte vlakken”, aldus Birger die samen met zijn team van acht ook actief mee schildert. “Ik probeer er altijd bij te zijn. Het is mijn manier om zeker te zijn van een goede opvolging en het oog voor detail die van ons verwacht wordt.” Voor de kleurenkenners: het volledige interieur is geschilderd met verf van Boss-Paint.
 
De knappe afwerking is ook het resultaat van minutieus pleisterwerk. Group Joeri nam die taak op zich voor het binnenpleisterwerk en ging op vraag van de bouwheer nog een stap verder. Aangezien er in dit project veel inbouwkasten en speciale led-verlichting aanwezig is, is de rechtheid en afwerkingsgraad van het pleisterwerk van uiterst belang. De architect/bouwheer wist uit ervaring dat hij hiervoor bij Group Joeri aan het juiste adres was. Zo zijn de dagkanten - dat zijn de binnenvlakken van de raamopeningen - voorzien van een pleisterlaag met ingewerkte akoestische isolatie. “Door het toevoegen van deze isolatie is er bijzonder weinig lawaai van buitenaf dat de woning bereikt. We gebruikten deze techniek op vraag van de bouwheer langs alle glaspartijen. Met alle ramen dicht ontstaat er een volledige scheiding tussen buiten en binnen. De dagkanten zijn doorgaans het doorgeefluik voor buitengeluiden. Dit doorgeefluik is dankzij het pleisterwerk volledig dicht”, legt Joeri Soete van Group Joeri uit. “Naast deze specifieke techniek was de nauwkeurige uitvoering van het grootste belang. Onze klanten stellen hoge eisen op vlak van kwaliteit, maar dat hebben we graag.”
 
Ook aan de bepleisterde buitenmuren werd heel wat aandacht besteedt. Cherchye Aspect combineerde de buitenpleister met een isolerende onderlaag. “De gevelisolatie gebeurde via een Etics-systeem. Op de binnenmuur in snelbouwsteen voegden we 20 centimeter EPS-isolatie toe die daarna werd afgewerkt met een vlakke sierpleister. Om de strakke architectuur te benadrukken werd gekozen voor een fijnkorrelige afwerking van 0,7 millimeter in plaats van de klassieke 1,5 millimeter. Deze moderne sierpleister contrasteert zeer mooi met het traditionele van het rieten dak”, aldus  Patrick Cherchye van Cherchye Aspect. Het voordeel van de combinatie van isolatie en sierpleister is winst in ruimte. “De dikte van de buitenmuren blijft compact en behaalt toch moeiteloos de nodige isolatiewaarden. Binnen een klassieke opbouw met geïsoleerde spouw en gevelsteen is dit niet altijd mogelijk.”
 
De ouderlijke slaapkamer bevindt zich op dezelfde verdieping. In rechtstreeks contact met een groot dakterras is dit een aaneenschakeling van detailafwerking. De hoekschouw is een van de pijlers in de slaapkamer. In plaats van een afwerking in natuursteen, koos de architect hier voor een Mondriaanse invulling van de gerookte lariks. Het hout is kris-kras verdeeld over ongelijke vlakken en loopt mooi door tot in de hoofdsteun van het bed. De geometrische vormen komen ook terug in de ensuite badkamer. Daar is het spel van vlakken een mix van hout en spiegelglas. Het badkamermeubel met twee wastafels werd op maat gemaakt in Corian door interieurafwerker Hellebuyck. “Voor een constante in de materiaalkeuze is ook het bad volledig in Corian afgewerkt”, aldus Andy Hellebuyck. De ruime inloopdouche is volledig in PU-gietvloer. De badkamer en slaapkamer worden gescheiden door een grote inloopkast. De ingebouwde kleerkasten – opnieuw een realisatie van Hellebuyck  – worden aardig verlicht door ingewerkte led-verlichting. Net als de keermuurtjes van de traphal trouwens. Met slimme openingen en een leuk gebruik van led-strips met een zachte lichtkleur is de traphal absoluut een pareltje.
 
Wellness
De traphal geeft rechtstreeks toegang tot een studeerruimte voor de kinderen. Ook hier is een aparte sfeer gecreëerd met de bolverlichting en een donkere kleur. De studeerruimte is de passage richting verdieping nummer drie: voor wellness en gasten. Als extra toets richting wellness zorgde Luc De Beir voor een trapwand in gebrand metaal met led-verlichting. Mondriaan toont zich opnieuw. Net als bovenaan de trap. In de wellness-ruimte heerst duidelijk een andere sfeer. Dat komt door het veelvuldig gebruik van hout. Met fijne houtlatten is zowel de wand van de zolderverdieping als de sauna zelf, en de de schuifdeur bekleedt. Meer zelfs, ook binnen in de sauna loopt het houten latwerk gewoon door. Hiervoor zorgde BaVo uit Waarschoot. Deze specialist in sauna’s en stoombaden is een familiebedrijf en zelf fabrikant. Door met oplossingen op maat te werken zorgen ze voor heel wat mogelijkheden. Van verlichting tot houtsoort, van glaspartij tot opwarmsysteem: alles is aanpasbar aan de klant. Luc De Beir zorgde zelf voor het ontwerp. BaVo verzekerde de een perfecte werking en leverde alle hout. “Zowel de banken, de wanden van de sauna als de wanden van de zolderkamer zijn volledig afgewerkt in Abacchi-hout. Dit is een Afrikaanse houtsoort dat uitstekend warmte weerstaat”, vertelt Valerie van Vooren van BaVo.
 
“Terwijl meestal de sauna wordt aangepast aan zijn omgeving, werkten we hier omgekeerd. De sauna zorgde voor de basis van het de volledige interieurafwerking. We leverden daarvoor alle schrijnwerk op maat.” De sauna is uitgerust met een biokachel. Daardoor is niet enkel de temperatuur regelbaar, maar ook de vochtigheid. Er is plaats voor drie volwaardige ligplaatsen en enkele zitplaatsen. Hoeveel mensen er ook genieten van de warmte, het zicht hebben ze sowieso. Vooraan zorgt een grote glaswand voor een directe verbinding met de zolderruimte en zicht op de tuin. De glazen wand gaat van vloer tot plafond, inclusief een glazen deur. Op de zolderverdieping is er naast de lounge met sauna ook ruimte voor fitnesstoestellen en een ruime logeerkamer.
 
Op een bijhorend terras zorgt de zonneboiler met vacuümtechnologie voor de nodige warmte van het water. Deze duurzame factor vind je ook terug in de dakisolatie. Op vraag van de architect en bouwheer voerde Isol Invest de dakisolatie uit met minerale wol zonder chemisch bindmiddel. Concreet gaat het over de Ecose-technologie van Knauf. “Het bindmiddel is gebaseerd op duurzame grondstoffen in plaats van chemische afgeleiden. De voordelen zijn dubbel: omdat het natuurlijk is, treedt er bij het plaatsen geen irritatie op. Als plaatser is het aangenamer om mee te werken. Maar daarnaast is het natuurlijk ook een pak milieubewuster”, aldus Stefaan Manderick van Isol Invest. “Voor de productie van de isolatie zijn geen kunstmatige ingrediënten nodig waardoor er minder vervuiling en minder energie nodig is bij de productie.” Naast dakisolatie is Isol Invest gespecialiseerd in zolderrenovaties en totaalprojecten.
 
met dank aan :
 
www.architecten-debeir.be
www.aluverschueren.be
www.tuinondernemingmonbaliu.be
www.argentalu.com
www.hellebuyck.be
www.duotecno.be
www.rrinterieur.be
www.vervarcke.be
www.intertec.be
www.groupjoeri.com
www.aspect.be
www.bavosaunabouw.be
www.isolinvest.be
www.liquidfloors.be
www.vankerschaever.be
www.corian.be