Als perfectionisme rust brengt

Category: Editie 97

Wie vertrouwt is met de architectuur van Anja Vissers, herkent haar handtekening. Strak, minimalistisch en zorgvuldig uitgelijnd, letterlijk tot op de centimeter, tot in de kleinste details. Dat is niet anders bij deze woning uit 2016 in de provincie Antwerpen. Robuust maar elegant rijst ze op achter de brede grijze poort, een charmante reuzin met uiterst verfijnde trekjes.
Anja Vissers: “De woning was qua ligging al een mooie uitdaging, want ze ligt op een breed stuk grond. Oorspronkelijk waren dit twee gronden, die zijn samengevoegd. Dat heeft mijn ontwerp natuurlijk essentieel bepaald.”
 
Alles doordacht, alles in lijn
Het is geen wit crépy dat ons toelacht eens we het domein betreden, maar zilverwitte gevelsteen in drie verschillende formaten, verlijmd in wildverband. De ramen zijn van donker aluminium. Binnenkomen doen we in een inkomhal waar een hele hoek met keurig weggewerkte vestiairekast en toilet als meubel is verwerkt. Links gaat het naar de praktijkruimte van meneer. Voor de praktijk zelf ligt nog een kleine ontvangstruimte met secretariaat. Alles is afsluitbaar met schuifdeuren. De meubels zijn op maat gemaakt, tot het wasbakje in de praktijkruimte toe. In een nis in het plafond is keurig plaats gemaakt voor de gordijnen, de lichtstrips zijn ingewerkt in het plafond. Het is maar een voorsmaakje van de mate waarin in dit huis aan alles is gedacht. Bij het ontwerpen heeft de architect rekening gehouden met zowat alle snufjes en bijzonderheden die nog zouden worden toegevoegd. De ventilatie, de lichtarmaturen, de geluidsboxen… Alles heeft zijn plaats, keurig weggewerkt om het strakke uitzicht niet te verstoren. Overal hangen ook schilderijenrails om lelijke gaten in de muren te vermijden. En zoals gebruikelijk bij Anja Vissers, maakt ook het interieur deel uit van het ontwerp. Losse meubels zijn er amper. Maar misschien nóg frappanter, eens je het ziet, is de ultra-strakke belijning. Vanuit de praktijkruimte zien we daar een sterk staaltje van. Alles ligt perfect in lijn met elkaar. De deur van de
praktijkruimte ligt in één lijn met het meubel in de inkomhal, het raam dat uitkijkt op de patio, de waterpartij buiten… Met in perfect evenwicht bij dat alles, de verlichting. Alles op één lijn, buiten volledig in lijn met binnen. Pas als je het ziet, echt zíet, merk je hoe bijzonder dat wel is. De bouwdame: “Een van de redenen waarom we voor Anja hebben gekozen, is dat we een geheel wilden dat klopte en waarbij architectuur en interieur op elkaar waren afgestemd. Dat kan zij als geen ander en wel in een doorgedreven vorm. Het is een van haar sterktes. Alles, van de eerste steen tot de laatste spot, is op elkaar afgestemd. Los daarvan klikte het ook direct, wat natuurlijk ook zeer belangrijk is.”
 
Geen naden, geen voegen
De deuren die de inkomhal afsluiten van het privégedeelte zijn groot, breed en pivoterend. Enkele dingen springen meteen in het oog zodra we de privéruimtes betreden. De gigantische glaspartijen met schuiframen, bijvoorbeeld, en de witte gietvloeren. Achter de openschuifbare wand in de woonkamer schuilt de tv, omringd door ingebouwde kasten. De gordijnen schuiven weg achter de kast, zodat een dik pak stof voor het raam vermeden wordt. Het wandmeubel is, net als de rest van het binnenschrijnwerk, het werk van Segers Interieur uit Retie. Segers Interieur is al 39 jaar een familiebedrijf dat door de jaren heen een indrukwekkende know-how heeft opgebouwd. Dat ze met 31 werknemers het hele productieproces nog steeds zelf in de hand hebben, draagt ongetwijfeld bij tot de kwaliteit waar Segers zich op kan laten voorstaan. Voor dit huis verzorgden ze al het binnenschrijnwerk, van de pivoterende deuren tot de gyproc wanden en de meubels toe. Zaakvoerder Johnny Segers: “We kennen de strakke, minimalistische stijl van de architect en kunnen beantwoorden aan haar verwachtingen. Je zult in het schrijnwerk dan ook geen lelijke naden en voegen zien, alles is in verstek gezaagd en mooi weggewerkt.” Een groot deel van het binnenwerk bestaat uit strak eikfineer met rechte draad, naturel gekleurd zoals het parket. Verder zien we wit laminaat, door en door gekleurd zodat geen naden zichtbaar zijn. Het keukenblad is van wit Corian. Segers is een vaste partner van Anja
Vissers, tot groot voordeel van het project. Johnny Segers: “Samenwerken met een vertrouwde architect en vertrouwde onderaannemers, betekent dat iedereen op elkaar is afgestemd. Dat is aangenaam werken, maar iedereen is vooral ook heel professioneel en toegewijd.” Hoewel Segers Interieur zich al enkele jaren veeleer toelegt op het moderne werk, voelen ze zich ook comfortabel bij klassiekere stijlen. Drie interieur-architecten geven er elke klant uitgebreid persoonlijk advies.
 
Leven en genieten
Vanuit de eetruimte leidt een schuifdeur naar de keuken, een combinatie van wit laminaat, Corian en eikfineer. De deur naar de berging en de achteringang is verborgen. Zeer opmerkelijk zijn wel de krukjes op wieltjes, in bruin hout met een wit kussen. Ze bieden niet alleen een steuntje voor de voeten, er is ook een ruimte voor magazines. ’s Morgens baadt de keuken in het zonlicht, net als het aansluitende terras met buitendouche. Buiten geven padoek en beton de toon aan. En die toon is er een van leven en genieten, getuigen de zwemspa en het overdekte terras met barbecue en open haard. Daar nodigt een grote tafel in wit laminaat, met zitbanken aan twee kanten, uit tot gezellig en langdurig tafelen. Het plafond van dit terras bestaat ook uit gevelsteen en het hoeft niet te verbazen dat ook hier de verlichting secuur is ingewerkt.
 
Talent voor sfeer
De eetkamer bevindt zich in een grote vide, met uitzicht op de patio-met-waterpartij vanwaar natuurlijk licht naar binnen valt. Boven de eettafel springen meteen de aparte lichtarmaturen in het oog, in de vorm van zwarte kaders. De verlichting is het werk van licht-adviesbureau Moon Lighting uit Antwerpen. Zaakvoerster van Moon Lighting is Karolien Van Hollebeke. Met vijftien jaar ervaring heeft ze niet alleen een scherp oog voor functionaliteit, ze weet ook de vinger te leggen op een gevoel en kan een sfeer omzetten in een gepaste verlichting. Dat aanvoelen van zowel de klant als de architect, is een van de sterktes van haar bedrijf. Ze neemt dan ook uitgebreid de tijd voor elk project en volgt elke werf op van a tot z.
Karolien Van Hollebeke: “We gaan resoluut voor de persoonlijke aanpak, alleen zo komen we tot het beste resultaat. Wij zijn bij elk project nauw betrokken en werken steeds oplossingsgericht, zelfs als het strikt genomen niet onze verantwoordelijkheid is. We hebben een goede band met de andere onderaannemers, net zoals met onze leveranciers trouwens. In een sfeer van vertrouwen krijgt iedereen meer gedaan.” Service staat bij Moon Lighting hoog in het vaandel, maar het succes van het bedrijf draait ook op het talent om in elke woning de juiste sfeer te kunnen vangen. Karolien Van Hollebeke: “Bij het maken van een lichtplan vertrekken we altijd vanuit de functionaliteit, gecombineerd met flexibiliteit en sfeer. Dan komt daarbij het esthetische aspect, in samenspraak met de architect of interieurarchitect. De stijl van Anja Vissers is zeer hedendaags en minimalistisch, trimless, gelijk met het plafond, alles met zuivere lijnen. Wij kunnen meegaan in dat verhaal en zo een meerwaarde bieden voor de architect.”
 
Uitblinken door onopvallendheid
Een leuk detail in de eetkamer is de gecamoufleerde deur die toegang geeft tot een praktische oplossing voor een alledaags probleem. Achter de deur schuilt een ruimte die aan twee kanten toegankelijk is. De kinderen kunnen er hun schoolgerei en andere spullen achterlaten zodat ze die niet hoeven te laten slingeren. De bouwdame: “Voor ons moest het huis in de eerste plaats functioneel en leefbaar zijn en dat is het in elk geval. Het is heel praktisch en vormt een mooi, logisch geheel. Dit is daar een goed voorbeeld van.” Wat niet direct opvalt, en daarmee meteen een bewijs is van sterk vakmanschap, zijn de geschilderde muren, werk van schilderbedrijf Meeus uit Turnhout. Wie zich afvraagt waarin de ene schilder het verschil kan maken tegenover de andere, is na een gesprek met Davy Meeus heel wat wijzer. Davy Meeus: “Kwaliteit, kwaliteit en nog eens kwaliteit. Dat is waardoor wij ons onderscheiden. We zijn geen heel groot bedrijf, we tellen zes personeelsleden. Maar elk project dat we aannemen, werken we af alsof het om onze eigen woning gaat.” Waarin schuilt die kwaliteit dan precies, vragen we ons af. Davy Meeus: “In de eerste plaats in de afwerking, natuurlijk. Bijvoorbeeld: hoe goed een muur ook bezet is, we plamuren altijd alles uit voor een nog strakker resultaat. Dat verschil zíe je, als je in een ruimte staat. Ook qua planning zetten we de puntjes op de i. Voor de klant maakt een betrouwbare planning een wereld van verschil.” Dat de nauwgezette werkwijze van Davy Meeus aanslaat, blijkt uit het succes van zijn bedrijf. Ook architect Anja Vissers is een trouwe partner. Davy Meeus: “Klanten komen bij ons terug, wat voor ons het grootste teken van vertrouwen is.” Davy is zich door de jaren heen meer en meer gaan specialiseren in moderne projecten, maar heeft een brede expertise en kan voor uiteenlopende projecten worden ingezet, zowel door professional als particulier. Het bedrijf is niet alleen gespecialiseerd in schilderwerken binnen en buiten, maar ook in sierbepleistering.
 
Een vloer om op te bouwen
Terug binnen leidt een houten trap met een op maat gemaakte handgreep ons naar de bovenverdieping. De trap zelf is, net als het parket boven, werk van het Antwerpse Woodline Project. Zij plaatsten in de woning 101m² parket in Europees eik. Het parket is 15 millimeter dik en ligt er in drie breedtes: 16, 20 en 22 centimeter. De planken zijn geplaatst in wildverband en afgewerkt met schaduwvoegen. Zaakvoerster Agnieszka Kuczko van Woodline Project: “Ook op de trap ligt massief Europese eik, afgewerkt met schaduw-effect tussen de verschillende treden enerzijds, en tussen de trap en de muur anderzijds. Dat zorgt voor een zwevend effect.” Wat nóg opmerkelijk is, is dat Woodline Project slechts twee personeelsleden heeft: meneer die plaatst en afwerkt, mevrouw die zorgt voor de verkoop en de papierwinkel. Agnieszka Kuczko: “Mijn man is uiterst perfectionistisch en van het devies: wat hij zelf doet, doet hij beter. We kunnen oprecht zeggen dat al onze projecten tot in de puntjes zijn afgewerkt. Doordat we maar met z’n tweeën zijn, hebben we ook een nauw persoonlijk contact met de klant en zijn we prima afgestemd op zijn wensen.”  Net als de andere onderaannemers, werkt Woodline Project vaker samen met Anja Vissers. Agnieszka Kuczko: “Anja is veeleisend en streng, net als wij. Dat zorgt voor mooie resultaten.” Woodline is er niet alleen voor binnenvloeren en trappen, maar ook voor terrassen en traprenovaties. Dat laatste doen ze met speciale straalsystemen. Luchtgommen produceert minder stof, gaat minder diep in de nerven en werkt op basis van lucht en mineraalkorrels.
 
Gezellige contrasten
Boven kijkt een groot, breed bureau uit op de vide en de armaturen boven de eettafel. Ernaast maken open bibliotheekkasten de sfeer. Van aan de kasten heb je dankzij de vide vol zicht naar beneden. Achter het bureau bevindt zich een breed raam net boven ooghoogte waarlangs de zon binnenvalt. Een eerste deur brengt ons naar de tv-kamer, afsluitbaar met een schuifdeur. Ook deze kamer heeft grote ramen, waarvan één uitkijkt op de vide. Er loopt een gordijnrail ingewerkt in een nis in het plafond helemaal rond de kamer, zodat die volledig kan worden verduisterd. Aansluitend op de tv-kamer bevindt zich een wasplaats met natuurlijk licht en handige linnenbakken, en dáárnaast vinden we de dressing en de master bedroom. De aansluitende badkamer kijkt via een schuifraam uit naar buiten en heeft zowel een losstaand bad als een inloopdouche, en één grote lavabo. De gietvloer is voor het uitzicht doorgetrokken in een gelijkaardig materiaal voor de douchewanden. Verder ligt op de bovenverdieping hoofdzakelijk parket. De combinatie van wit en hout  - de bladen van de badkamers en de bureaus zijn van wit laminaat - zorgt ontegensprekelijk voor gezelligheid. Op het einde van de gang bevindt zich een toilet met een handwasbakje en ook dát is een ontwerp van de architect. De twee kinderkamers liggen in een deels overhangend volume van het huis. De kamers zijn identiek en hebben elk een door de architect ontworpen duplex-bed met bureautje. Ze hebben tevens een gemeenschappelijk badkamertje met twee schuin tegenover elkaar liggende lavabo’s, wat ’s ochtends heel wat duw- en trekwerk vermijdt. Ook deze badkamer heeft een inloopdouche. Deze woning is ontegenzeggelijk imposant. Groot en toch praktisch, functioneel en toch minimalistisch. De bouwdame: “We wilden absoluut een moderne woning, een strakke look, een echt zen-gevoel. We hebben volledig vertrouwd op de expertise van de architect en dat heeft geloond. Een zeer groot pluspunt is dat we de hele bouw nagenoeg zorgeloos hebben kunnen meemaken. Anja heeft echt alles voor ons opgelost en ons overal waar nodig met raad en daad bijgestaan. Heel deze bouw was voor ons een rustgevende situatie.“
 
met dank aan:

www.architectenburo-anja-vissers.be
www.segersinterieur.be
www.moon.lighting
www.schiderwerkenmeeus.be
www.woodlinevloeren.be