Relaxen in de sauna met zicht op de akkers

Category: Editie 97

Helaas, maar het is niet anders. Vlaamse verkavelingen zijn vaak erg voorspelbaar en vooral herkenbaar. Doodlopende straten met respectabele villa’s die zich netjes verspreiden langsheen de straat en mooi afstand houden van elkaar. Verrassend is het zelden. En toch kan het anders. Dat toont deze combinatie van renovatie en nieuwbouw in Torhout. De bouwheren en architecten zorgden voor een aantrekkelijke uitbreiding van een bestaande villa dankzij slimme vormen en het optimaal gebruik van verloren gewaande bouwgrond. Tien jaar geleden kochten de bouwheren hun droomwoning in een rustige verkaveling in West-Vlaanderen. Een aantrekkelijke, hedendaagse villa met een grote tuin en zicht op de akkers. De grote tuin is vooral te danken aan de vreemde vorm van het perceel. Als laatste perceel in de rij heeft het een trapeziumvorm waarbij een uitgerekte spie voor moeilijk bruikbare bouwgrond zorgt, maar wel voor veel ruimte. De klassieke villa met zadeldak omhelst op de verdieping vier slaapkamers. Met twee jonge dochters bleef één slaapkamer ongebruikt. Ideaal voor bouwheer Sven Algoet om er zijn thuiskantoor te houden. Onder de merknaam Sweet-Switch® brengt hij wereldwijd het ruimste assortiment stevia gezoete, lekkere en gezonde producten op de markt, en dit ondertussen in meer dan veertig landen, op elke van de zes continenten. 

 

Zonder bouwaanvraag

Maar dromen en vooral noden veranderen met het verstrijken van de jaren. En bedrijven groeien. De kamer als kantoor voldeed niet langer aan de wensen en de omvang van het eigen bedrijf. Uitbreiding drong zich op. Het oorspronkelijk idee groeide uit tot een volledige make-over van de bestaande villa en de komst van een ruime uitbreiding. “Ons eerste idee was om in de tuin een losstaand glazen paviljoen te planten als kantoorruimte. De tuin is toch groot genoeg om onze dochters Margaux en Marilou Victoria voldoende speelruimte te geven vertelt Charlotte, de trotse mama.” “In eerste instantie dachten we aan een uitbreiding van minder dan 40 vierkante meter zodat we konden bouwen zonder bouwaanvraag. Dat moesten we snel herzien. Gaandeweg werden de ideeën groter.  Als we dan toch bouwen, dan wilden we ook een zwembad, een bar, extra berging voor het tuinmateriaal en een wellness-ruimte”, aldus de bouwheer. Om alle functies te combineren trok het koppel naar architect Yannick Degryse. De uiteindelijke oppervlakte van de uitbreiding? 172 vierkante meter. Toch iets meer dan de initiële 40 waarmee het hele plan startte.”

 

Afstemmen

De werken voor de transformatie duurden precies een jaar. Omdat het om een uitbreiding gaat, konden de bewoners tijdens de bouwwerken blijven genieten van hun bestaande woning. De verbinding en de opfrissing van de bestaande woning gebeurde pas in de allerlaatste fase. “Talperbouw deed voor ons de ruwbouw. En ik moet zeggen dat het zeer stipt en vriendelijk gebeurde. Ook voor eventuele overlast voor de buren waren ze zeer oplettend. Ze zijn zeer vriendelijk en communiceren goed. Ook met de architect. Dat moet je hen zeker nageven.” Bouwheer Sven looft ook de afrekening op het einde. “Uiteraard kregen we op voorhand een offerte. Maar zoals je zo vaak hoort, had ik me verwacht aan een meerprijs na oplevering. Het tegendeel was waar. De factuur van Talperbouw was precies een doorslag van de offerte. Dat maakt de samenwerking des te aangenamer.” Zo vertellen Dieter en David, beiden zaakvoerders van Talperbouw. “Vriendelijk goeiedag zeggen, kost geen geld. We vinden het belangrijk dat er een goed persoonlijk contact is. In de eerste plaats met de klant door hen op de hoogte te houden van planning, prijs en timing. Maar ook met de buren. Verbouwen kan nu eenmaal hinder met zich meebrengen in de vorm van geluidsoverlast of andere hinderlijke zaken voor omwonenden” Dieter en David van Talperbouw blikken tevreden terug op het project. “Met de grote glaspartijen en een uitgebreide zwevende overkraging konden we tonen wat we in onze mars hebben. Als je achteraf het resultaat ziet, met het bijhorende uitzicht, dan kan je enkel zeer tevreden zijn.”

 

De bestaande villa kreeg duidelijk een upgrade. Een nieuwe zwarte deur, bijpassende poort en ramen zetten meteen de toon. De bakstenen gevel kreeg een stevige opfrisbeurt en veranderde van weinigzeggend grijs in statig wit. Vooraan is de uitbreiding niet meteen zichtbaar. Wie verder langs de schuine kant van het perceel wandelt, ziet wel duidelijk het monolitisch volume boven de haag uittorenen. Om het hoekje bevinden zich zowel de ingang naar het kantoor, als een uitgang via de tuinberging. Die tuinberging is trouwens netjes afgewerkt in fijne latjes thermowood met een natuurlijke kleur. Maar de private ingang, die is dus vooraan. En we zijn beleefde mensen, dus bellen we daar aan. De indeling in de klassieke villa is rechttoe rechtaan. Een ruime inkomhal verwelkomt de bezoeker. Ingewerkte vestiairekasten zorgen voor ruimte en een open trap leidt naar de slaapvertrekken. De donkergrijze treden contrasteren mooi met de lichtgrijze PU-gietvloer van Liquid-Floors die de rode draad vormt doorheen het volledige huis. Zowel in het bestaande als in het nieuwe gedeelte. De magie start pas echt als je de leefruimte binnenstap. Van hieruit heb je meteen zicht op de maïs in bloei. En vooral op het uitnodigende heldere blauwe water van het buitenzwembad. De hoek van de leefruimte werd volledig opengewerkt en voorzien van grote glaspartijen om het zicht naar buiten te benadrukken. Meteen toont zich ook de ruime uitbreiding aan de zijkant van het perceel.

 

Met vooral heel veel gebroken wit en hier en daar een lichtgrijze accentmuur sluit het interieur van de twee gedeeltes mooi aan met de donkergrijze accenten van het buitenschrijnwerk. Ook de bestaande trap kreeg met een donkergrijze afwerking een stevige make-over. “De witte buitengevels zorgen voor een compleet andere look dan de vroegere beige baksteen. Ook de houten ramen kregen een opfrisbeurt. Van bruin naar donkergrijs, passend bij het schrijnwerk van de uitbouw en bij de kleur van de nieuwe voordeur van de bestaande villa”, vertelt Koen Van Acker. Met zijn firma Schilderwerken Koen Van Acker nam hij de volledige woning voor zijn rekening. De verfkleuren binnenin zijn volledig afgestemd op de RAL-kleuren van de gietvloer. Om de invloed van de verschillende ondergronden correct in te schatten bij de kleur- en verfkeuze werd beroep gedaan op een expert van Boss Paints. “We deden alle schilderwerken, zowel binnen als buiten. Zowel van de gevel als de houten ramen van de bestaande woning. Dankzij het technisch advies van Boss Paints genieten de eigenaren van tien jaar garantie op het buitenschilderwerk”, verklaart schilder Koen Van Acker. De schilder is trouwens volop op zoek naar extra krachten. “We werken zowel voor particulieren als in opdracht van architecten of promotoren.” 

 

De uitbouw volgt de schuine perceelgrens achteraan. Vanuit de tuin is de niet-alledaagse vorm niet merkbaar. Ook niet binnenin. Het grootste volume wordt via een brede hal verbonden met de bestaande woning. Daarin zit een aardige verrassing verwerkt: een sauna met zichtraam. “Dit is fantastisch. Van in de sauna kijk ik uit op de tuin, het zwembad en de velden. Zeker ’s avonds als de sfeerverlichting zijn werk doet, is dit een fantastisch zicht. Hier kom je echt tot rust”, aldus Sven. Het saunacomplex bestaat zowel uit een traditionele sauna als een infrarood-element. De sauna is direct verbonden met de badkamer in het nieuwe gedeelte. Hierin bevindt zich zowel een bad als een ruime inloopdouche. De waterbestendige gietvloer die het huis verbindt, doet meteen dienst als douchevloer. 

 

Werk versus privé

Terug in de verbindingshal is de bar de volgende ruimte. Die is er zowel voor privégebruik als voor het kantoor. Overdag is dit de eetruimte voor medewerkers van het bedrijf. ’s Avonds transformeert de ruimte tot loungeplek en feestbar. Met een lange centrale houten tafel als blikvanger is het uitnodigend om hier te aperitieven of om even uit te rusten na het zwemmen. Sowieso zorgt het grote schuifraam ervoor dat je nooit ver hoeft te lopen om een duik te nemen. De uitgebreide bibliotheek- en barkast herbergt ook een koelkast zodat je op elk moment alles bij de hand hebt. Naast de bar is het kantoor. De open ruimte biedt meer dan voldoende plaats voor vier tot zes bureaus. In de volledige kantoorruimte heb je schitterende zichtassen en door de royale raampartijen komt de zon op elke moment van de dag de ruimte binnen.” De volledige nieuwbouw is voorzien van een indrukwekkend spanplafond, volledig naadloos en met tientallen ingewerkte LED-spots. Bovendien zorgt de achterliggende isolatie bij dit strakke spanplafond ervoor dat er in de volledige woning een perfecte akoestiek is, uitermate belangrijk in het kantoor maar ook voor de muziekkwaliteit in de bar.”

Om overdag het kantoor van de woning te scheiden volstaat een schuifdeur. “De dochters mogen gerust pianospelen in de leefruimte, met de schuifdeur dicht is er geen lawaai-overlast in het kantoor”, aldus de bouwheer. De ruime schuifdeur toont mooi het modernisme dat centraal staat in de uitbouw. Daarbij horen ook blokdeuren. De toegang tot de wellness-ruimte, de scheidingsdeur van het aparte toilet bij de bar en het kantoor: ze werden vervaardigd door Oosthout. De fabrikant van binnendeuren is al sinds 1979 specialist in de materie en biedt zowel moderne als klassieke stijlen aan. De West-Vlaamse bouwheren kozen duidelijk voor de minimalistische aanpak met binnendeuren die volledig ingewerkt zijn in het vlak. De hoge deuren zijn voorzien van ingewerkte scharnieren en een kader dat geïntegreerd is in de muur. “Aanvankelijk had ik mijn twijfels over het nut van zo’n afwerking, maar als je het geheel bij elkaar ziet, bieden de vlakke deuren een grote esthetische meerwaarde”, klinkt het. “Deze binnendeuren worden op maat gemaakt en volledig afgewerkt volgens het gekozen deursysteem. Alle openingen voor de scharnieren, slot en kruk worden in ons productieproces gemaakt. Dat zorgt voor een snelle en vlotte installatie”, vult Anneke Blomme van Oosthout aan. Met ruim veertig modellen in de designcollectie waarin heel wat variatie en maatwerk mogelijk is, biedt Oosthout een uitgebreide keuze aan. Het beste bewijs ontdek je in de toonzaal van Oosthout waar zowat driehonderd modellen staan uitgesteld. “Van massief hout tot gerecycleerd hout en verfdeuren in alle maten en designs.”

 

Vensters op de wereld

Zichtlijnen vormen de basis van deze woning. Vanuit de keuken kijk je zo in het nieuwe gedeelte, maar evengoed richting het zwembad. Het ruime terras, het twaalf meter lange bad en de landbouw achteraan zijn sowieso de focuspunten waarrond het volledige ontwerp geconcentreerd is. Dat is met name te danken aan de grote ramen die zich van vloer tot plafond uitstrekken langsheen de volledige uitbouw. Hier zoek je tevergeefs naar een muur. Het volledige zicht richting de tuin is in glas opgetrokken met dank aan Ramen Dedecker. “Ze deden voor ons zowel de voordeur als de grote glaspartijen in de nieuwbouw. Uitstekende stielmannen”, steekt Sven de loftrompet af. Precisie was dan ook nodig. Om zo weinig mogelijk structuren te tonen in de glasoppervlakte werd gekozen voor glas-op-glas-verbindingen. Een delicate methode, maar wel een mooie oplossing. Een opzet waarin de bouwheren, architect en plaatser duidelijk slaagden. Ook van binnenuit zijn profielen amper zichtbaar. Zowel boven als onder zijn de ramen verzonken geplaatst om een nog ruimere lichtinval te creëren en zo weinig mogelijk het panorama te verstoren. “We werken enkel met Schüco-profielen. Dat is Duitse kwaliteit. En net omdat we alles zelf fabriceren kunnen we uitvoeren wat een ander niet kan”, weet raamfabrikant en -installateur Nicolas Dedecker. “Net daarom denken we graag mee tijdens een project. Dit is daar een goed voorbeeld van. Door de profielen verzonken te plaatsen geniet je nog meer van een open zicht. Door daarnaast te kiezen voor een glas-op-glas-verbinding zijn er geen verticale stijlen zichtbaar. Zo komt het panorama en het zicht op het zwembad nog meer tot zijn recht.” Voor het schuifraam installeerde Ramen Dedecker een zogenaamde monorail. Door een grote glaspartij in een vast gedeelte wordt de strakheid van de architectuur benadrukt. In het nieuwe gedeelte zorgde Ramen Dedecker ook nog voor de finishing touch: een nieuwe voordeur voor het kantoorgedeelte: een deur haast volledig in glas met trekker in steellook. 

Kantoor en woning vloeien naadloos in elkaar over, maar toch is er genoeg privacy voor de twee functies. En het zicht op de akkers en het zwembad, daar profiteren de kantoormedewerkers mee van. Het zal hen ongetwijfeld motiveren en inspireren om mee te bouwen aan dit boeiende en innovatieve Sweet-Switch® verhaal. Vanuit dit prachtige kantoor, boordevol zonlicht en met eindeloos uitzicht, de wereld veroveren met gezonde chocolades en confiserie, daar zou iedereen voor tekenen. Deze geslaagde combinatie van bestaand en nieuwe, werk en privé toont dat ook perceelvormen die misschien niet meteen het meest eenvoudig lijken om te bouwen, toch verrassende resultaten met zich mee brengen. Het is een kwestie van slim omgaan met ruimtes, indeling en grenzen. Wie dat goed doet, realiseert ongezien mogelijkheden. Dat bewijst deze geslaagde (ver)bouw(ing).

 

met dank aan : 

 

www.ydga.be

www.sweet-switch.com

www.talperbouw.be 

www.oosthout.com

www.ramendedecker.be

www.liquidfloors.be

schilderwerken.vanacker@telenet.be