Woning met kantoor, strakke charme in een perfect plaatje

Category: Editie 96

Dat architect Reginald Schellen de hoogste kwaliteitseisen stelt, is genoegzaam bekend. De privéwoning met kantoor die we bezoeken, gelegen in het landelijke Bierbeek, is daar bij uitstek een voorbeeld van. Soms zegt een klein woordje alles: de woning is áf. Dat is niet alleen te danken aan de visie, de stijl en de aanpak van de architect, maar ook aan de
creativiteit, de veeleisendheid en de betrokkenheid van de opdrachtgevers.
 
Programma, passie en perfectionisme
Reginald Schellen: “We vertrekken altijd vanuit het programma van de klant en dat bevatte een aantal bepalende elementen. De heer des huizes is toegewijd aan zijn bedrijf, waarin ook mevrouw en beide kinderen actief zijn. Het kantoor moest dus in de woning worden geïntegreerd. Links vooraan wordt het huis dan ook ingenomen door het home office, over twee verdiepingen gespreid. Van de straatkant gezien hebben we dat deel onderscheiden door glas en donkere natuursteen. Een ander belangrijk element was de passie voor auto’s en motors, die een grote garage en kelderruimte noodzakelijk maakte. De woning heeft dus een autolift en ondergronds plaats voor zes wagens.”
Andere eisen waren de slaapkamers met aansluitende badkamer voor de twee twintigers, verbondenheid met de natuur buiten, en de strakke, moderne stijl van Reginald Schellen: grote ramen, wit crepi, oversteken, zonovergoten terrassen en een algemene uitstraling van welzijn en vakantie. Met als rode draad doorheen dat alles: comfort en gebruiksgemak. Mooi én praktisch, tot in de puntjes afgewerkt. En daar komen we bij de vrouw des huizes, die stellig haar stempel heeft gedrukt op het eindresultaat. Een architect met wie het klikte, die haar dromen en ideeën kon omzetten naar een tastbaar resultaat, was voor haar een vereiste.
 
Een lift op maat van woning en auto
De autolift naar de garage is het werk van het Izegemse bedrijf RDL Engineering, gespecialiseerd in ontwerp, productie, plaatsing en onderhoud van autoliften en goederenliften.Vincent De Leersnijder: “Het gaat hier om een RDL-autolift tussen het gelijkvloerse niveau en het kelderniveau. De lift is het alternatief voor een ruimte-verslindende op- en afrijhelling. Op deze manier kunnen de bewoners discreet, veilig en met alle gebruiksgemak wagens in de kelder plaatsen.”
 
Om dat te bereiken, moesten vier
toegangen tot de autolift beveiligd worden: de buitenpoort op het gelijkvloers, de poort in de kelder en twee binnendeuren op het gelijkvloers. Vincent De Leersnijder: “Via die binnendeuren geeft de woning toegang naar de autolift. De bedieningsposten die in de woning zichtbaar zijn, passen in de architectuur van de woning en zijn discreet opgesteld.”RDL Engineering is dé Belgische producent van autoliften. Het bedrijf heeft
controle over het hele traject van een project, van het prille begin tot het einde. Concept en productie, plaatsing en oplevering, keuring en dienst-na-verkoop, alles is in handen van RDL Engineering, zonder extra rompslomp of geregel voor de klant. Omdat niet elke woning hetzelfde is en het bedrijf meedenkt met klant en architect, zijn ze niet alleen gespecialiseerd in standaard autoliften, maar leveren ze ook liften op maat.
 
Een domein met perspectieven
Het domein is achteraan een stuk breder dan aan de voorkant, wat architecturaal  perspectieven bood. Reginald Schellen: “We hebben een brede achtergevel kunnen creëren, zodat alle leefruimtes en slaapkamers contact hebben met de natuur.” En ‘natuur’ mag hier heel letterlijk worden genomen: aan de tuin grenst een natuurgebied, dat in de tuin wordt weerspiegeld. Zo zijn de struiken en fruitbomen rechts van het huis gekozen in functie van de dieren die er leven. Vlak bij het huis bevinden zich de jacuzzi en het tuinhuis. Reginald Schellen: “Het terrein helde fel af naar achter, zodat we een deel hebben opgehoogd en daar ook de jacuzzi en het tuinhuis hebben geplaatst. Achter de ophoging gaat het terrein immers weer naar beneden en we wilden vermijden dat de jacuzzi en het tuinhuis in dat lager gelegen deel zouden liggen.” De ingebouwde jacuzzi op het terras is het werk van ClimaWorld uit Knokke-Heist. Zij leveren alles wat met wellness te maken heeft, van hamams en sauna’s tot zelfdragende swim spa’s en jacuzzi’s met mozaïek. Als importeur in de Benelux van Hydropool, zijn ze specialist in zelfreinigende jacuzzi’s en swim spa’s. Maar ook wie zich beter thuisvoelt in het meer budgetvriendelijke segment van de Serenity spa’s kan bij hen terecht.  Ann Deglas: “Wij onderscheiden ons onder andere door onze techniciteit. Zo hebben we een systeem waarbij de klant het hele wellnessgebeuren kan regelen via een eenvoudige app, van de temperatuur in de sauna tot het chloorgehalte in het zwembadwater.”De jacuzzi die ClimaWorld voor deze woning heeft geleverd, was enigszins bijzonder. Ann Deglas: “Het systeem is een volledig zelfdragende structuur in de grond, self cleaning via een gepatenteerde filtratie met bodem aanzuigsysteem. De kelder onder de jacuzzi is vanzelfsprekend waterdicht, opdat de technieken zoals de zeef, de massagepompen en de elektische sturing droog zouden blijven.” Wat ClimaWorld verder bijzonder maakt, is dat ze ISO-gecertificeerd zijn. Dat is veeleer uitzonderlijk voor een kmo in hun gebied. De 35 jaar ervaring van de zaakvoerder speelt daarbij ongetwijfeld een niet onaanzienlijke rol.
 
Oog voor detail
Binnenkomen doen we in een inkomhal die als wachtruimte fungeert. De bouwvrouw: “Op de vloer ligt een donkere keramische tegel met minuscuul reliëf, die terugkeert in de keuken en het kantoor. Een witte trap met zwevende treden in bekleed beton leidt naar de bovenverdieping. Daarachter bevindt zich een donkergrijze reliëfwand met uitspringende baksteen, die zich uitstrekt van boven tot de kelderverdieping. Die vonden we te bijzonder om achter een gesloten trap weg te stoppen.” Detail: het grijs van de muur is hetzelfde als dat van de raamomlijsting. Mevrouw kookt elke dag en daar is de keuken aan aangepast. Te beginnen bij het uitzicht: van achter het witte keukeneiland met Corian werkblad lonkt door de grote raampartijen de tuin met aangrenzend natuurgebied. Met een beetje geluk spot je er een paar herten of bevers.  De donkere houten keukenkasten – ingewerkt in een blok dat doorloopt in de achterliggende bergruimte – contrasteren met het wit van het eiland en de dampkap. Die is ingewerkt in een eveneens witte balk die als een soort van spiegelbeeld het eiland reflecteert. Tussen de keuken en het salon bevindt zich het eetgedeelte, waar de lange witte tafel dienstdoet als verbindend element tussen de verschillende functies. Wat de vloer betreft, wordt de keuken onderscheiden door dezelfde tegel als in de inkomhal. Hoewel de vloer lijkt door te lopen in het terras, wijkt de keramische tegel buiten lichtjes af van die binnen. In de rest van het vertrek ligt bleek parket. Het donkere hout van de keukenkasten komt terug in de wand van de open haard, die een volledige muur in beslag neemt. Een muur met verrassingen, want rechts naast de open haard is de kattenbak onzichtbaar in het wandmeubel verwerkt. Links leidt een nauwelijks zichtbare deur naar het kantoorgedeelte.
Al het binnenschrijnwerk is van de hand van Wood You uit Meeuwen-Gruitrode, specialist in interieurbouw in uiteenlopende stijlen. ‘Interieur’ staat hier voor echt álles wat binnenschrijnwerk betreft, van plinten en deuren tot keukens, badkamers en dressings. De nadruk ligt daarbij op totaalprojecten. Erik Dingenen: “Samen met de architect, de opdrachtgevers en onze eigen binnenhuisarchitecte hebben we voor deze woning het volledige interieur uitgewerkt, gemaakt en geplaatst. Bijzonder daarbij was onder andere dat heel veel elementen elders in de woning terugkomen. En natuurlijk dingen als het grote kastenblok dat van de keuken doorloopt naar de bergruimte, of de speciale haardwand. ”Wood You werkt vooral in opdracht van binnenhuisarchitecten, maar ontwerpt ook zelf en heeft zo het hele proces in handen. Het eerste contact met de klant verloopt steeds via zaakvoerder Erik Dingenen. Erik Dingenen: “Dat persoonlijke contact vinden zowel wij als de klanten belangrijk. Zo ben ik bij elk project betrokken, al ligt de concrete afwerking van een project in handen van de projectleider. ”Met zelf twintig jaar ervaring als schrijnwerker, kent Erik Dingenen als geen ander het klappen van de zweep. Wood You onderscheidt zich dan ook door een hoogstaande, piekfijne afwerking, tot in de kleinste details. Erik Dingenen: “We hechten veel belang aan kwaliteitswerk en vergaande afwerking, zodat onze klanten tevreden zijn en de architect precies krijgt wat hij heeft ontworpen.”
 
Wel hoorbaar, niet zichtbaar
In een woning die zodanig wordt bepaald door detail, hoeft het niet te verbazen dat ook de technologie tot in de puntjes is afgewerkt. De home cinema’s en luidsprekers zijn het werk van Altronik uit Aalst, specialist in audio- en videotoepassingen in en rond de woning. Voor deze woning heeft Altronik in de woonkamer een BOSE Lifestyle Home Cinema System geïnstalleerd, met heel compacte luidsprekers aan de tv en nauwelijks zichtbare inbouwluidsprekers in het plafond. Ideaal voor een filmavond of een streepje muziek. Ook in het bureau kan op hoog niveau van muziek worden genoten, dankzij een BOSE-versterker met luidsprekers in het plafond. In de keuken, de
berging en op het terras werden - opnieuw zeer discrete - inbouwluidsprekers gecombineerd met het BOSE Multiroomsysteem, waardoor in de verschillende ruimtes tegelijk naar verschillende muziekbronnen kan worden geluisterd. De zit-/kantoorruimte op de verdieping is uitgerust met een BOSE home cinema system met soundbar, die in de compacte ruimte een perfecte klankverdeling garandeert.
Guy Van Nieuwenborgh: “Het bijzondere aan dit project is de mooie integratie van de inbouwluidsprekers in de plafonds, waardoor de moderne architectuur niet wordt aangetast. Dat wordt bovendien gecombineerd met hoogstaande geluidskwaliteit en gebruiksgemak voor de bewoners: het audiosysteem kan via smartphone of tablet worden bestuurd.”Altronik geeft advies op maat en zorgt niet alleen voor de uitwerking en de plaatsing van het systeem, maar ook voor duidelijke uitleg wat het gebruik betreft, zodat de klant meteen aan de slag kan.
 
Soepel met stijl
Tegenover de raampartij zorgt een volledig witte kastenwand voor extra licht. Achter de wand schuilt een verrassing: decoratieve elementen voor elke gelegenheid en elke tijd van het jaar zijn er op kleur gesorteerd. Dat vraagt om een woordje uitleg. Bouwvrouw: “Ik heb gekozen voor neutrale kleuren in de ruimte, wat het mogelijk maakt te spelen met accenten. In de kussens, de decoratie… Kleine ingrepen zorgen voor een heel nieuwe uitstraling.”
De sfeer van de leefruimte wordt, zoals in de rest van het huis, in grote mate mee bepaald door de serene maar toch warme raamdecoratie van Callens Interiors uit Aartselaar. Het kleine familiebedrijf met eigen naaiatelier en plaatsingsdienst werkt
al twintig jaar samen met Reginald Schellen. Ze zijn dan ook op en top vertrouwd met zijn stijl en hebben ruime ervaring met het integreren van uiteenlopende soorten raamdecoratie in moderne woningen. Zaakvoerder Lode Callens: We hebben hoofdzakelijk schuifgordijnen geleverd. Gezien de grote raampartijen was het vooral een uitdaging om de gordijnen zo compact mogelijk opzij te laten schuiven. Om dat mogelijk te maken hebben we gekozen voor een zeer soepele stof met wave-plooien. Verder hebben we verticale en horizontale jaloezieën geplaatst, vooral in het bureau en de badkamers, systemen die de klant toelaten zelf zijn mate van privacy te regelen. ”Hoewel dit een project is in een bij uitstek moderne stijl, is Callens Interiors even vertrouwd met andere stijlen. Een van de grootste voordelen van de kleinschaligheid van het bedrijf is wel dat ze heel persoonlijk kunnen werken en op die manier aan ieders verwachting kunnen voldoen, welke stijl, smaak of aanpak ook de voorkeur wegdraagt. In de kantoorruimte hangen, net als in de rest van het huis, op strategische plaatsen geluiddempende panelen om een te indringende akoestiek te verzachten. Sommige zijn bedrukt, andere niet, maar allemaal gaan ze op decoratieve wijze op in het interieur.  De vloertegel is dezelfde als die in de keuken, het hout van de kasten en bureaus is een blekere versie van dat van de keukenkasten en de haardwand. Aansluitend op de kantoorruimte bevindt zich een extra keuken voor personeel, eveneens met Corian blad.
 
Op kwaliteit wordt niet bespaard
Wat níet opvalt en net daardoor opmerkelijk is, is het schilderwerk van Q-Painting uit Sint-Katelijne-Waver. Met bijna twee decennia ervaring weten zaakvoerder Jorden Coremans en zijn partner van aanpakken. Geen wonder dus dat ook zij terugkerende medewerkers van Reginald Schellen zijn. Jorden Coremans: “Elke muur in de woning is drie keer nagekeken, drie keer geschuurd - twee keer volledig en één keer plaatselijk - en drie keer geschilderd. Daar kruipt een pak meer werk in dan als je het bij twee lagen houdt, maar wij besparen niet op verf of werkuren. Kwaliteit vraagt inspanning. Onze grootste beloning daarbij is dat de klant tevreden is en dat we steeds weer worden gevraagd voor mooie projecten zoals dit, waarbij we intussen vertrouwd zijn met de architect en zijn werkwijze. ”Voor de kleurkeuze heeft Q-Painting de klant geadviseerd door middel van een kleurenconsulente. Jorden Coremans: “In een woning als deze is de consulent algauw een halve dag bezig, om het volledige plaatje te doen kloppen. De keuze van de verf is afgestemd op de gordijnen, de stoffen, de vloeren, de meubels…”
Jorden Coremans en zijn partner zijn met z’n tweeën de dragende kracht achter Q-Painting, maar doen toch geen toegevingen ten voordele van sneller of makkelijker werken. In deze tijden maakt hen dat behoorlijk exclusief.
 
Ontwaken met vakantiegevoel
Boven geven de drie slaapkamers uit op het zonneterras, aan beide kanten afgebakend door witte bloembakken die de privacy garanderen. Op de slaapkamers ligt hetzelfde parket als in de leefruimte. De bouwvrouw: “Elke slaapkamer heeft zijn eigen badkamer, en ook hier hebben we gekozen voor consistentie in look en materialen. De stenen douchebekleding heeft het effect van hout, wat zowel samengaat met de bruine kastjes als met het witte Corian blad en de witte vloertegels.” De ouderlijke badkamer zit vernuftig gecamoufleerd tussen
de ingebouwde kasten van de dressing – denk aan de al even discreet verborgen deur tussen woonkamer en kantoor. In de dressing zijn wit en bruin opnieuw de toonaangevende kleuren. De op maat gemaakte schoenenkast is een ogenblikkelijke eyecatcher, die aan de achterzijde dienstdoet als bedwand. Helemaal beneden treffen we een fitnessruimte aan, waar een groene muur meteen voor het nodige energieshot zorgt. In de aangrenzende ruimte bevindt zich de infraroodcabine, het werk van ClimaWorld uit Knokke-Heist. De ruime garage met aangrenzende bergruimtes biedt voldoende plaats voor de verzameling motors en auto’s, wat ons brengt  bij een van de technische hoogstandjes in de woning.
 
Alles voor het beste resultaat
Een vraag die zich  in deze tijden onvermijdelijk opdringt: hoe energiezuinig is de woning? Reginald Schellen: “De woning is bijna energieneutraal, met een E-peil van 25 en een K-peil van 28. Op energiezuinig wonen zetten we volop in: een captatienet, een warmtepomp die zowel kan warmen als koelen, een geavanceerd verluchtings-systeem en zonnepanelen. En oversteken boven de ramen, die vermijden dat de temperatuur in huis te hoog wordt. Op de eerste verdieping hebben we de volle oversteken vervangen door lamellen.” Over dit huis is duidelijk nagedacht, niets is aan het toeval overgelaten.
Reginald Schellen: “Bij dit project zijn 27 onderaannemers betrokken, wat betekent: veel afspraken die moeten worden gemaakt en nagekomen, veel puzzelstukjes die in elkaar
moeten passen. De opdrachtgever hield wat dat betreft ook nauw de vinger aan de pols, we hebben doorheen het hele project zeer kort op de bal gespeeld. Het feit dat ik
door de jaren heen een betrouwbaar team van vaste onderaannemers heb opgebouwd, is wat dat betreft goud waard. Elke partij weet dat het werk van zijn voorganger tot in de puntjes verzorgd is en kan dus op zijn beurt mooi, kwaliteitsvol werk leveren. Ook de communicatie loopt vlotter tussen vakmensen die elkaar kennen en vertrouwd zijn met mij en mijn werkwijze.” Het resultaat is een woning die ontegensprekelijk af is, een plaatje dat volledig klopt. De grootste kunst daarbij is misschien wel dat de sfeer in deze strakke, moderne woning niet koel, afstandelijk of steriel is. Op een tekstpaneel in de woonkamer heeft de vrouw des huizes een aantal spreuken verzameld. ‘Home is where the heart is’, staat er onder andere te lezen. Het is hier wel van toepassing.
 
Met dank aan:
www.schellen.be
www.autolift.be
www.climaworld.be
www.woodyou.be
www.altronik.be
www.callensinteriors.be
q-painting@telenet.be