Symbiose tussen oud en nieuw

Category: Editie 96

Van hofstede naar hedendaagse woning
In het landelijke Merendree renoveerde architect Thierry De Vos een klassieke hofstede tot een hedendaagse gezinswoning met kantoorgebouw. Met respect voor de omgeving en aandacht voor privacy, creëerde hij een woning waarin oud en nieuw naadloos in elkaar overgaan.
 
Inkomhal als knooppunt van de woning
Via de houten toegangspoort komen we terecht aan de voorzijde van de woning. Links bevindt zich een ruime carport met in het midden een boom die kan doorgroeien via een uitsparing in het dak. Een groenzone leidt ons naar de voordeur en inkomhal. Die inkomhal is het knooppunt van de woning, die het oude deel, de gerenoveerde hoeve, met het nieuwe deel verbindt. De hal, aan beide zijden beglaasd, creëert een verrassende doorkijk naar de tuin.
 
Bouwheer en architect Thierry De Vos legt uit dat de toegang tot het perceel vroeger aan de andere kant lag, waar nu het architectenbureau is. En dat is niet het enige dat ze veranderden: ‘Toen we de woning kochten, was het een typische oude hoeve met een schuur, volledig omsloten door hoge sparren. Mijn vrouw en ik werden er meteen verliefd op wegens het introverte, ingesloten terrein, maar natuurlijk wilden we ook een aantal dingen veranderen. De woning was zonevreemd. We wisten dat we tot 1000 m3 mochten uitbreiden én dat de uitbreiding in de lijn moest liggen van het bestaande gebouw en de omgeving. Binnen die krijtlijnen hebben we de woning dan gerenoveerd en de oppervlakte gemaximaliseerd.’
 
Samenspel tussen oud en nieuw
Vanuit de inkomhal volgen we de bouwheer, langs een toilet en techniekenruimte, naar de leefruimte, het nieuwe deel van de woning. Via een glazen schuifraam leidt hij ons meteen naar de ruime, verzorgde tuin, die ze zelf hebben aangelegd. Verschillende, geschrankte hagen sluiten de privétuin af van het architectenbureau, ondergebracht in de oorspronkelijke schuur. Ook aan de straatzijde zorgen de hagen voor de nodige privacy. Er zijn twee terrassen voorzien, één met een eettafel en een ander met ligzetels. In september komt er nog een zwembad bij.
 
Van in de tuin wordt de architecturale visie voor de woning meteen duidelijk. Thierry De Vos: ‘We wilden het oude deel in ere herstellen. Het nieuwe deel, dat daar loodrecht op staat, moest daar dan een hedendaagse interpretatie van worden. Zo vervaagt de grens tussen oud en nieuw.’ Het zadeldak met Boomse pannen werd doorgetrokken naar het nieuwe deel, maar dat heeft dan in plaats van klassieke dakgoten een terugliggende dakrand en ingewerkte dakgoten. Ook het uitzicht van de oorspronkelijke, gekaleide gevel wilde het gezin behouden. Voor het nieuwe deel werd evenwel gekozen voor
verlijmde baksteen, wat resulteert in een meer hedendaagse uitstraling. De typische houten, landelijke luiken komen in het nieuwe deel terug in de vorm van drie houten schuifluiken met lamellen, die dienst doen als zonnewering. Het hedendaagse zit hem dus echt in de detaillering.
 
 
 
Dialoog met het groen
We gaan terug naar binnen. In de leefruimte met halfopen keuken valt meteen op hoeveel licht er in de ruimte binnenvalt. Thierry De Vos: ‘We wilden in het nieuwe deel zeer extravert bouwen, met grote raampartijen: bijna 20 meter glas, van keuken tot leefruimte. Dat is een opvallend contrast met de introverte architectuur van het oude gedeelte. Het voordeel is dat we constant contact hebben met de tuin. Je zou het bijna een overdekt terras kunnen noemen. Daarom hebben we het terras met de eettafel ook verder geplaatst, met een graszone tussen de woning en het terras. Dat versterkt nog eens het gevoel van buiten leven, ook al is het slecht weer.’ Ook de oriëntatie is zeer gunstig. Door de diepte van het leefvolume kan het gezin tot ’s avonds genieten van de zon. Thierry De Vos: ‘Er is dus een samenspel tussen oud en nieuw, maar ook een contrast tussen de introverte en extraverte architectuur. Dat vind ik altijd heel interessant. Het huis ziet er aan de buitenzijde misschien klassiek uit, maar door de detaillering van het nieuwe gedeelte krijg je toch een hedendaagse woning.’
In de inkomhal viel ons het beveiligingsklavier op. De beveiliging van de woning werd overgelaten aan VDBS-beveiliging. Ook die technieken werden zoveel mogelijk weg-gewerkt. De verschillende bewegingsdetectoren vallen amper op. Zowel in de woning als in het kantoorgebouw bevindt zich een klavier om het systeem te bedienen, verbonden met één centrale. In de woning is dat draadloos. Zowel binnen- als buiten werd een alarm geïnstalleerd. Aan de poort van het kantoorgebouw, waarachter een polyvalente ruimte schuilt, werden magneetcontacten voorzien. Vicky Roels, zaakvoerder VDBS: ‘Wij werken uiteraard altijd op maat, rekening houdend met de te beveiligen zones, de grootte van de woning én de wensen van de klant. Wij gaan ofwel ter plaatse of we baseren ons op het plan. Op één dag wordt alles geplaatst en geprogrammeerd. Nadien staan wij als erkende installateur ter beschikking voor elk onderhoud en eventuele depannage.’
 
Warme, huiselijke sfeer
De bouwheer leidt ons naar de keuken, met aansluitende doorloopberging naar de inkomhal. De keuken is halfopen. Een glazen wand doet dienst als doorgeefluik. Zo is de kok van dienst verbonden met wat er in de leefruimte gebeurt, maar is er toch nog de mogelijkheid om bepaalde zaken aan het zicht te onttrekken. De witte spatwand is reflecterend en geeft op die manier een zicht op de tuin. De keuken werd volledig op maat gemaakt en voorzien van Miele-toestellen. Ondanks de openheid en het minimalisme, wilde het gezin een warme en huiselijke sfeer in de leefruimte creëren. Zo werd er gekozen voor een donkere Wengé-parket, in een Hongaarse punt gelegd, als verwijzing naar de zadeldaken. De open haard loopt door tot op de grond, om ook die donkere vloer te kunnen laten doorlopen. De parketvloer vinden we terug in de hele woning, behalve in de inkomhal en de badkamers, waar dezelfde tegels liggen als op het terras, overal in dambordmotief. Om ’s avonds te kunnen cocoonen, werd gekozen voor transparante gordijnen met klassieke plooi. Zelfs overdag heb je door de luchtige gordijnen nooit het gevoel dat je in een afgesloten kamer zit. Die gordijnen vond het koppel bij OVS Decoratie. Ook de interieurstukken voor de leefruimte werden met zorg uitgekozen om een minimalistische, maar toch warme sfeer te creëren. Om de transparantie en openheid naar buiten te behouden, werd eerder gekozen voor kleinere
meubelstukken in lichte kleuren. Die stukken vonden ze onder andere bij RR Interieur. De witte, lederen sofa van Edra bijvoorbeeld, die fungeert als de reflectie van de open haard. Die sofa past perfect bij de witte Flexform-zeteltjes en de ‘Elliptical’ salontafel, eveneens geleverd door RR Interieur. Het gezin vond ook twee stukken van ontwerper Jules Wabbes: de Livourne-sofa en een kleinere, zwarte De bruine Butterfly-zetel had het koppel al eerder gekocht. Het is een original uit 1954. De iconische Bertoia-stoelen tot slot, passen wonderwel bij de witte aluminium tafel, geplooid uit één aluminium blad.
Boven de eettafel hangt de ‘Mini naked’ van Modular met goudkleurige binnenspiegel. Het licht kan gedimd worden voor een warme gloed op de tafel. De eenvoud indachtig, werd de lamp bewust centraal in het midden opgehangen, en niet aan de muren. Boven de salontafel hangt de Avico van FontanaArte. Wat de exclusieve interieurstukken betreft, liet het gezin zich onder andere adviseren door RR Interieur.  Thierry De Vos: ‘RR Interieur weet dat wij bezig zijn met interieur en een heel goed idee hebben van wat we mooi vinden en wat niet. Ze voelden heel goed aan wat wij wilden. De stukken die ze ons voorstelden, vielen meteen in de smaak.’ Omdat RR Interieur heel wat merken in het
aanbod heeft, kunnen zij voor elk project de gepaste meubelstukken vinden. De interieur-experts van RR Interieur gaan resoluut voor de persoonlijke aanpak. Elke stuk moet passen bij de woning én de bewoners. Thierry De Vos: ‘De structuur werd zo veel mogelijk uit het zicht gehouden. In de leefruimte is er, net zoals in de master bedroom, een open structuur tot in de nok. Enkel drie stalen kolommen, die het dak dragen, zijn zichtbaar. De waterafvoer van de transparante gevelkant zit in die stalen kolommen ingewerkt. Dat is weer die detaillering die terugkomt.’
 
Detaillering en eenvoud
Thierry De Vos: “Detaillering is heel belangrijk, net als de eenvoud van het concept. Zo zijn alle technieken ingewerkt. Nergens zie je ventilatiesystemen zitten. Ook de verlichting is ofwel ingewerkt ofwel heel doordacht geplaatst. De ‘Bolsters’ van Modular bijvoorbeeld plaatsten we doorheen het hele huis, gegroepeerd per twee of drie, van leefruimte tot slaapkamers. Ze zorgen op die manier voor de flow in de woning,
zonder dat ze storen.’
 
Slapen in de oude hoeve
Tijd om ook het oorspronkelijke deel van de woning te verkennen. We doorkruisen opnieuw de inkomhal en komen zo in het oude deel terecht. Aangezien het oorspronkelijke gebouw zeer introvert was gebouwd, was het een logische keuze om daar de slaap- en badkamers in onder te brengen: twee kinderslaapkamers, de kinderbadkamer en de masterbedroom met open badkamer. Alles is op het gelijkvloers. De gang leidt ons allereerst naar de twee kinderkamers. Thierry De Vos: ‘De kinder-kamers zijn identiek, en hebben beide een mezzanine. Zo hebben de kinderen hun eigen huisje in het huis. Beide kinderen kozen ervoor om op de mezzanine te slapen. Beneden is er dan speelruimte en plaats voor een bureau.’ De master bedroom en bijhorende badkamer bevinden zich op het einde van de gang. De Fortuny-lamp van Palluco is in deze kamer een echte eye catcher. De dressing is maatwerk. Het volume van het gebouw bleef gelijk, maar de oorspronkelijke hoogte van 2m30 vonden Thierry en zijn vrouw te laag. De kamer werd tot aan de nok opengetrokken, waardoor je er nu een heel open en ruim gevoel hebt. De open badkamer wordt van de slaapkamer afgesloten door een wand. Via een klein kijkraam heb je vanuit de badkamer zicht op de oprit van de woning. Het terrein is volledig afgesloten, dus ook daar is de privacy gegarandeerd. De badkamer werd uitgerust met een open douche en een losstaand bad van Kos met een kraan van Vola. De overige kranen, ook die in de kinderbadkamer, die zich net voor de grote slaapkamer bevindt, vond het koppel bij Zucchetti (de Pan-reeks). Thierry De Vos: ‘We hielden het heel eenvoudig. We kozen voor grote, brede lavabo’s met twee kranen. Dat is iets hedendaagser en voor ons meer dan voldoende. In een spiegelkast kunnen we al onze spullen kwijt. De wanden werden afgewerkt in glasmozaïek.
 
Advies van experts
Als architect weet Thierry De Vos natuurlijk op wie hij beroep kan doen om zijn visie uit te werken. Zoals eerder vermeld werd voor dit project beroep gedaan op OVS Decoratie.  Olivier Van Speybroeck, OVS Decoratie: ‘De witte, polyester gordijnen in de leefruimte van deze woning zijn zeer luchtig en transparant. Ze hangen bewust een beetje op de grond voor de huiselijkheid, om het strakke wat te counteren. Ze zijn tevens praktisch in onderhoud.’ OVS Decoratie voorzag ook de slaapkamers van witte rolgordijnen en ze zorgden voor alle schilderwerken binnen. ‘Wij luisteren altijd naar de wensen van de klant en doen dan een voorstel binnen die criteria. We nemen ook altijd de tijd om de klanten te informeren over de voor- en nadelen van de verschillende materialen.’ OVS Decoratie is onder andere specialist in houten jaloezieën. Thierry De Vos: ‘Ook voor het architectenbureau deden we beroep op OVS. We kozen voor de bovenverdieping voor zwarte lamellen, in combinatie met het zwarte, stalen schrijnwerk. Voor de benedenverdieping viel de keuze op de witte variant.
 
Interieur met persoonlijkheid
Thierry De Vos en zijn gezin wonen reeds 7 jaar in de woning. Het huis komt tegemoet aan al hun wensen, zowel privé als professioneel. Thierry De Vos: ‘Als architect kom je natuurlijk in contact met veel mooie dingen. Geregeld willen we dan ook iets veranderen. Maar vaak is het toch een tijdje wachten voor we echt dat stuk vinden dat perfect past. We willen immers een interieur met persoonlijkheid. Geen interieur dat je in alle boekjes kan vinden.’
 
Met dank aan:
www.tarch.be
www.ingebroken.be
www.rrinterieur.be
www.ovs-decoratie.be
www.meubili.be