Perfecte harmonie tussen intimiteit, licht en openheid

Category: Editie 96

“Een huis waar het aangenaam vertoeven is. Waar je na je werk volledig tot rust kan komen met je familie”, dat was voor de bouwheren van essentieel belang bij het zoeken naar hun droomhuis. Na een zoektocht van ongeveer twee jaar werd die wens eindelijk vervuld. Een landelijk perceel, omringd door boerderijen en mooie natuur. 
 
Verhulde openheid
Ondanks het feit dat de woning zich aan een drukke gewestweg bevindt, valt daar, eens je binnen bent, weinig van te bemerken. De bouwheren wensten veel licht en openheid naar het achtergelegen landschap toe, maar toch met de nodige nadruk op privacy en rust. Een opdracht waar architect Egide Meertens meesterlijk in geslaagd is. Er wordt steeds gewerkt aan de hand van twee belangrijke pijlers: de wensen van de opdracht-gever en de omgevingscontext van het project. “Via vrienden zijn we bij Egide Meertens Plus Architecten terchtgekomen. Na het bekijken van de website en een eerste contact bleek dat onze visies met elkaar overeenstemden. Ook stonden we achter Egide’s filosofie. Hij is zeer gepassioneerd en dat werkt aanstekelijk. De vonk sloeg onmiddellijk over.” aldus de opdrachtgevers. De façade aan de straatzijde heeft een eerder gesloten en ruig karakter. Geslotenheid die echter gecombineerd wordt met open elementen. Zodoende valt er licht in over de muur, om vervolgens via de patio de woning vooraan van natuurlijk licht te voorzien. De woning sluit zich bijgevolg niet volledig af van de gewestweg. Het is architectuur in zijn zuiverste vorm. Voor de gevel werd er, in opdracht van de eigenaar en in overleg met de architect, gekozen voor een gevelsteen type Borgen GR-201. “Deze baksteen werd specifiek gekozen voor dit project” aldus Egide Meertens. Maarten Peeters van firma De Saegher NV legt verder uit: “De Borgen GR-201 is een strengpers gevelsteen, geproduceerd in een oude ringoven, die het vuur grillig een weg laat banen tussen en rondom de stenen. Dat levert telkens opnieuw een uniek resultaat op. Door de zeer hoge baktemperaturen gaan bepaalde stenen zelfs verglazen. Anderen gaan dan weer torsen. Door de toevoeging van kolensintering en zoutkristallen wordt een uitzondelijk oppervlak gecreëerd. Een zeer artisanaal product verwerken in een moderne architectuur levert veelal een zeer modern resultaat op. Voor dit project was het van belang dat de aannmer tijdig betrokken werd bij de aard van het product, om zo vooral de wensen en haalbaarheid op elkaar af te stemmen. Uniciteit omzetten in een verwerkbaar product, dat is de opdracht van de fabrikant.” De Saegher Steenfabrieken biedt een breed gamma aan gevelstenen, toch is het geen geheim dat het bedrijf vooral in het moderne gamma haar reputatie heeft opgebouwd. Daar zit de architect voor veel tussen, de classificatie wordt vooral bepaald door de architectuur. Afhankelijk van zijn referentie kan een steen een volledig andere architecturale weg inslaan. En dat biedt zo zijn voordelen. De trends van morgen zijn nu reeds aanwezig in ons gamma.” De ruige, grillige baksteen en het glas creëen een spel van contrasten. Ruw en glad. Dat zorgt voor reliëf en variatie.
 
Magnetiserend licht
Het gesloten karakter aan de straatzijde wordt doorbroken door een patchwork van ramen en de grote glazen, pivoterende deur. Dit creëert op zijn beurt dan weer openheid en contrast. Dat gevoel wordt tevens doorgetrokken in de inkomhal, die dankzij openingen op verschillende niveaus in constante verbinding staat met de verschillende ruimtes. Openingen die tevens veel natuurlijk licht laten binnenvallen en zorgen voor een instant gevoel van verwelkoming. Een aantrekkelijke inkomruimte die
magnetiserend werkt. Je komt binnen en wordt verder door het licht aangetrokken. Zo heten niet alleen de bewoners je welkom bij het binnenkomen, ook het huis zelf. En dat licht is voelbaar doorheen het gehele concept. “Hierin kan men architectuur vergelijken met fotografie” zegt Egide Meertens. “Je speelt met verschillende invallen. Iedere lichtvariant roep een andere sfeer op, een bepaalde emotie en intimiteit”. Die keuze voor veel licht was ook iets dat de opdrachtgevers van in het begin wensten. “Bij andere woningen miste ik dat soms wel. Ik wilde graag zo veel mogelijk licht in de woning.” legt de eigenares verder uit.
 
Het binnenkomen gebeurt op het niveau van de straat. Daar was het hoger gelegen terrein een dankbare en bepalende factor voor. Op dit niveau bevinden zich ook de kelderruimtes en de garage. Buitentrappen werden doelbewust vermeden. Een praktische keuze – deze kunnen namelijk aanvriezen tijdens de winter en gevaarlijk glad
worden. De leefruimtes werden bewust een niveau hoger geplaatst, met de nadruk op rust, het achterliggende landschap en openheid. “Alles werd consequent naar het landschap toe opengetrokken”, aldus Egide Meertens. Interieur als totaalconcept Ook het interieur werd volledig vormgegeven door Egide Meertens. Elk element werd af-gestemd op het totaalconcept. Een kast is dus niet zomaar een kast maar een wezenlijk onderdeel van het interieur, van het geheel. Dat begrepen ook Eric en Marijke Dingenen van Wood You, die wel vaker samenwerken met Egide Meertens Plus Architecten. “Vooral onze hoge afwerkingsgraad wordt zeer geapprecieerd” zegt Marijke. “We zijn het bij  Wood  You ondertussen gewoon om de uitdaging aan te gaan van de iets grotere projecten, waarbij het belangrijk is om alles binnen een bepaalde deadline af te leveren aan een zeer hoge kwaliteit. Bij dit project was er een grote betrokkenheid van onze kant waarbij we ook aanwezig waren op alle werfvergaderingen. Hoe korter er op de bal gespeeld wordt, hoe beter de communicatie, en zo kan je een traject ook foutloos doorlopen en bijsturen waar nodig. Op gebied van afwerking werden er verschillende materialen gebruikt, zowel eikfineer, als corian, lakwerk of trappen in massief hout. Een bijkomend interessant weetje: wij hebben sinds een aantal jaar ook onze eigen lakkerij waardoor we alles in eigen huis hebben om de afwerking zo hoogstaand mogelijk te houden. Dat maakt het ook mogelijk dat wij als bedrijf eigenlijk alle stijlen aankunnen. Aangezien we regelmatig voor dezelfde interieurarchitecten werken is het mogelijk dat we iets meer in de moderne stijl werken dan de traditionele stijl. Hetgeen waarvoor de klant en architect bij ons terug komt is onze uitmuntende afwerking en maatwerk” licht Marijke verder toe.
 
Kijken naar de sterren
Niveau één bevat de zitruimte, de eetruimte, een keuken, een polyvalente ruimte, een deels afgesloten cocooning vertrek en een bureau. Het bureau werd bewust richting straatzijde geplaatst, deels afgezonderd van de leef-ruimtes- en toch steeds in verbinding met. Werk en privé worden aldus van elkaar gescheiden. Van zodra je boven komt, op de eerste verdieping, en je de trappen verlaat, wordt de leefruimte echter nog niet volledig prijsgegeven. Het zicht wordt als het ware even ‘geblokkeerd’ door een volume/buffetkast waarin ook nog een wc verwerkt werd. Dit volume vormt tevens de scheiding tussen de zitruimte en de polyvalente ruimte, die op dit ogenblik nog gebruikt wordt als kinderspeelkamer. Maar dat kan nog veranderen. “Naargelang de leeftijd heeft elke opdrachtgever wel andere interesses en eisen” licht Egide Meertens toe. Tussen het volume en de polyvalente ruimte bevindt er zich nog een lichtstraat die de volledigheid van de woning verlicht. Deze lichtstraat staat eveneens in verbinding met de dressing, via een binnenvenster, dat een verlenging vormt van de lichtstraat en de lucht weerkaatst. “Bij mooi weer kan je dan zo genieten van de blauwe hemel en ’s nachts kan je naar de sterrenhemel kijken. Als de maan er ook staat wordt deze nog eens weer-spiegeld in het glas van de dressing. Dat geeft een heel mooi effect” vertelt de eigenares.
 
Hoger in deze lichtgalerij vinden we ook een een unieke lichtinstallatie terug van Dr. Light, in grillig mondgeblazen glas. Elk verlichtingselement is dus uniek. Het lichtplan van de woning werd opgesteld door Egide Meertens Plus Architecten en kwam er tot stand dankzij een nauwe samenwerking met Dr. Light. De constante en vlotte wisselwerking tussen beide partijen was hierbij essentieel om tot het beste resultaat te komen. Dr. Light kiest steeds voor een innovatieve aanpak. “We trachten steeds vernieuwend uit de hoek te komen. Atypisch zelfs. We denken steeds mee met onze klanten en durven alternatieve oplossingen voor te stellen, om zo tot de beste interieurs te komen. Het lichtplan stellen we het liefst op in een vroeg bouwstadium, steeds in samenspraak met de architect en de klant. Hoe vroeger we er aan kunnen beginnen, hoe beter het lichtplan. Zo kan er steeds rekening gehouden worden met alle andere aspecten en kunnen we deze perfect op elkaar afstemmen.” Dr. Light bestaat sinds 1948 en is ondertussen toe aan de derde generatie innovatieve lichtontwerpers. “We werken vaak samen met architecten en interieurontwerpers, wat ons vaak dwingt om out-of-the-box te denken”. Bij Dr. Light wordt er dus nooit enkel gekeken naar één enkel element, wel naar de totaliteit en het creëeren van een interieurbelevenis. Dat is ook in dit project terug te vinden, de lichtinstallatie kan, als het ware, beschouwd worden als een herhaling van de sterrenhemel. Maar dan eentje die je zelf uit en aan kan zetten.Terug naar de zitruimte. “Egide hecht altijd veel belang aan circulatie. Dat er geen onnutige en onaangename doorkruisingen van ruimtes zouden ontstaan” legt de eigenares uit. Tussen de keuken, de meer functionele ruimtes en de ‘uitzakruimte’ vormt een leesruimte in U-vorm, met opening naar de tuin toe en zicht op een historisch kerkje, een scheiding. Dit vormt een soort van cocon in eigen huis. Gezelligheid, zonder gestoord te worden.
 
Esthetische Natuursteen
Die gezelligheid werd verder ook doorgetrokken op het gebied van materiaalkeuze. Daarom werd er voor de leefruimtes gekozen voor echte natuursteen, in samenwerking met het architectenkantoor en Atrio NV. “De eigenaars zijn gevallen voor de charme en het esthetische aspect van een natuursteen. De gekozen natuursteen is eigenlijk een soort van travertin. Door de speciale lichtgrijze kleur, het geborstelde oppervlak en de afmeting, 120 x 50, trek je deze uitvoering naar een hedendaagse, moderne toepassing.” Aldus Thomas Bauwens, interieurvormgever bij Atrio NV.“Het plaatsen van grotere afmetingen is niet altijd even gemakkelijk. Hier levert het motto ‘de juiste man voor de
juiste job’ steeds het beste resultaat.” gaat Thomas verder. Atrio NV is actief op verschillende vlakken in de bouw. Belangrijk is de samenwerking met architecten, aannemers en vloerders. De combinatie van creativiteit, design en technische kennis levert telkens de beste resultaten op. Natuursteen vormt de rode draad doorheen de woning. Atrio NV nam ook het haardmeubel, de badkamer en de keuken voor zijn rekening met betrekking tot de uitvoering. Het ontwerp werd door Egide Meertens Plus Architecten verzorgd. De keuken werd bewust gescheiden van de leefruimte. “Ik wilde geen open keuken en wenste geen inkijk door bezoekers. Liever geen publiek.” lacht de eigenares. Ook hier vinden we de natuursteen terug. Verder werden de technieken weggewerkt zodat er meer ruimtegevoel ontstaat. De wand tussen de keuken en de
‘cocon’ is magnetisch. Zo kan makkelijk iets tegen de wand bevestigd worden zonder deze te beschadigen.
 
Vakantiegevoel
Verder naar boven. Op het tweede verdiep vinden we de drie ruime kinderkamers terug, een kinderbadkamer, de master bedroom, een dressing en een grote badkamer. De patio aan het uiteinde, tegenover de derde kinderslaapkamer, verlicht de nachtgang en de badkamer van de kinderen. De grote slaapkamers maken dat de ruimtes kunnen mee evolueren met de kinderen, van peuter tot volwassen student.  De ouderlijke ruimte kan van het kindergedeelte afgeschermd worden door een pivoterende wand. Hier vinden we de master bedroom terug, een dressing en een grote badkamer. Naast de in-gebouwde kasten werd er in de dressing eveneens een groot meubel voorzien, met lades en een zitmogelijkheid. “Dat is eenvoudiger om alles op te vouwen en weg te leggen” zegt de eigenares. Ook vinden we er een bovenlicht terug, wat zorgt voor natuurlijk daglicht. In de badkamer werd de dubbele douche afgewerkt met natuursteen. Het groot bad geeft dankzij een zijraam uit op het historische kerkje. “In de avond wordt dit kerkje verlicht, met zo’n warme orangje gloed, net zoals in Frankrijk. Het is nog beter zichtbaar in de winter. Ook werd er boven het bad een bovenlicht geplaatst, waardoor je ’s avonds dan ook nog kan genieten van de sterrenhemel. Dat zorgt voor een instant vakantie-gevoel. We wonen hier ook zeer graag.” aldus de tevreden opdrachtgevers.
 
Met dank aan:
www.egidemeertens.be
www.artrionv.com
www.desaegher.be
www.drlight.be
www.woodyou.be