Geslaagde make-over tovert gesloten landelijke woning om in lichtrijke moderne villa

Category: Editie 96

Een uitzonderlijk zicht, dat geef je niet zomaar op. Ook niet wanneer je een nieuw, samengesteld gezin bent. In plaats van op zoek te gaan naar een andere woning of een groot stuk bouwgrond, besloten de bouwheer en de bouwvrouw daarom de bestaande, landelijke woning te verbouwen. En het werd een volledige nieuwe start, want er werd gekozen voor een heuse stijlbreuk met het verleden. De landelijke woning kreeg een modern jasje aangemeten met een open rug en dat zit duidelijk als gegoten…
 
Velden, velden, bos en een grote, statige knotwilg, wie wil daar niet op uitkijken vanuit zijn tuin. Wanneer de koeien dan ook nog eens in beeld passeren, is het landschap helemaal af. Het is begrijpelijk dat de bouwheer zich de inspanningen wou getroosten om dit niet te moeten missen. En die inspanningen mag je letterlijk nemen, want de bouwheer is aannemer en nam dus zelf de hele ruwbouw voor zijn rekening. Geen evidentie als je weet dat een groot deel van de benedenverdieping behouden bleef. Peter Van de Velde: ‘Je weet nooit hoe de vorige architect en aannemers hebben gewerkt. Vooral op het gebied van stabiliteit tast je in het duister. En die was hier cruciaal als je een nieuwe verdieping op een bestaande structuur wenst aan te brengen. Om die niet te zwaar te belasten hebben we met zoveel mogelijk lichte materialen gewerkt voor de wanden die erop kwamen. Nagenoeg alle binnenmuren zijn blijven staan, met uitzondering van de keuken waar we een muur hebben weggenomen om een grotere keuken te maken. Vandaar de stalen balk die daar zichtbaar is. Die hebben we moeten steken om dat op te vangen. Verder zijn er grotere openingen gemaakt in de gevels – zoals de erker die verdwenen is – om meer ramen te kunnen plaatsen en hebben we van de twee aparte garagepoorten in de voorgevel één grote gemaakt. Ook tijdens de fase van de ruwbouw hebben we nog enkele aanpassingen gedaan, zoals het raam opzij dat oorspronkelijk niet was voorzien. Dat is eigen aan bouwen en al zeker als het voor jezelf is. Dan tel je de werkuren beter niet (lacht).’ 
 
Voor sommige details waren ze bereid om heel ver te gaan. Voor het recupereren van de trap, het vrijstaande, gietijzeren bad in de master bedroom en de schouw naast de inkomhal kwamen zelfs kranen en bekistingen aan te pas om ze schadevrij te houden. Na de ruwbouwwerken was de stijlbreuk het meest zichtbaar. Je had er letterlijk een landelijke benedenverdieping, weliswaar met grotere openingen, met daarop een moderne bovenverdieping. Tot de gevelbepleistering alle twijfels wegnam en er een strak, modern geheel van maakte. Achteraan kwam nog een aparte garage die overloopt in het overdekte buitenterras. Het is er aangenaam vertoeven, zo dicht bij de sierlijke zwemvijver die de bouwheer zelf heeft aangelegd met waterdicht beton. Het is een eyecatcher die mooi geïntegreerd werd in het tuinontwerp.  
 
Om alles mee in goede banen te leiden, nam de bouwheer contact op met een bevriend architect. Na vele gezamenlijke projecten voor andere klanten, werkten ze nu samen aan zijn project. Jurgen Van Durme, DiVAA Architecten: ‘Echt anders is het niet, omdat we gewoon zijn om samen te werken. Wel is het zo dat we aan een half woord voldoende hebben om elkaar te begrijpen. Als architect is dat dankbaar. We moesten extra ruimte en privacy creëren voor vier kinderen, vandaar de keuze om het hellende dak af te nemen en een tweede verdieping op dezelfde hoogte te maken met een plat dak. Achteraan kwam een bijbouw over twee verdiepingen met hun living beneden en master bedroom boven. Die laatste is in het concept opgevat als een suite in een hotel waarbij alles ruim en open is met maximaal zicht naar buiten. Vandaar ook de beslissing om met een vide te werken en niet af te sluiten. Een geslaagde ingreep die hen laat genieten van het uitzonderlijke zicht. De metamorfose van landelijk naar strak modern doen we zeker niet elke dag. Het zijn projecten die zeldzaam zijn, maar voor ons als architect heel leuk om te doen. Behalve met de bouwheer zelf, die instond voor de ruwbouw, was het ook een toffe samenwerking met de andere aannemers in dit project. Stuk voor stuk mensen uit de buurt, iets waar wij als bureau een punt van maken omdat het een meerwaarde is. We zijn heel trots op het eindresultaat en dat mag de bouwheer ook zijn. Je ziet aan alles – zeker aan het interieur dat ze volledig zelf hebben gedaan – dat ze veel smaak hebben. Ook de tuinaanleg is een meerwaarde voor de woning in die prachtige en beschermde omgeving.’
 
De woning is inderdaad heel goed gelegen. In een rustig, doodlopend straatje, een zijstraat van een al even rustige hoofdweg. Je hebt er meteen zicht op de achterliggende velden en het bos. Het is aangenaam toekomen bij de woning, die dezelfde rust als de omgeving uitstraalt.
 
Niets laat nu nog vermoeden dat hier voordien een typisch landelijke woning stond. Wat bij het binnenkomen door de grote, pivoterende voordeur meteen opvalt, is de grote hoeveelheid natuurlijk licht in de woning. Daar zijn de grote raampartijen niet vreemd aan. Zeker in de uitbreiding, waar vroeger een kleine erker was, is het aangenaam vertoeven. De combinatie van het mooie uitzicht en de maximale lichtinval zorgt ervoor dat er in deze zithoek een gevoel van rust en gezelligheid heerst. De aangename haard versterkt dat gevoel. Geen enkele ruimte in de benedenverdieping is volledig afgesloten van de rest, waardoor je die openheid die ze verlangden, nog meer ervaart. Door overal, zelfs in de keuken, parket te gebruiken, krijg je ook dat effect en uniformiteit. In combinatie met vloerverwarming zorgt parket voor een aangenaam loopcomfort. Extra rust om een boek te lezen, krijg je in de leeshoek, de eerste ruimte die je binnenkomt na de inkomhal. Hier valt de ligzetel en de gerecupereerde schouw op die nu louter een esthetische functie heeft. Tussen deze ruimte en de uitbreiding in, vinden we verder de eethoek waar een mooie luster hangt. Alle verlichting in de woning is van Candela
en zorgt voor extra sfeer. Met uitzondering van de houten tafel in deze eethoek, zijn de smaakvolle meubels en stoelen van Wooninrichting Oosterlinck, eveneens uit Wetteren. Griet Oosterlinck: ‘Wij zijn een klein, familiaal bedrijf uit de regio en kennen de bouw-heer en bouwvrouw al lang. We hebben in het verleden ook al samengewerkt. Door de omschakeling van een landelijke woning naar een moderne villa, wijzigt het interieur automatisch mee. Ze waakten er wel over dat het interieur niet overladen zou worden en dat de sfeer niet kil strak zou worden. Daarom hebben we bijvoorbeeld gekozen voor een stoffen salon en geen in leder. Hierbij leverden we plaids en sierkussens van Missoni met passende kleuren bij de rest van het interieur. De Minotti zitcombinatie gaat daar-door mooi op in het geheel dat een warme uitstraling heeft. Hetzelfde geldt voor de stoelen van Cassina rond hun houten tafel en de chaise longue in de leeshoek van Vitra. Verder hebben wij nog een lounge zetel van Cassina – de LC 4 – en de zwarte ronde bijzettafels Fat-Fat B&B Italia geleverd. Eens de klant voor een bepaalde richting kiest, weten wij door onze ervaring wat we hen best aanraden. Zeker op het gebied van moderne meubelen, hebben wij een ruim assortiment en alle merken in huis. Het bedrijf is drie generaties geleden door mijn grootvader opgericht en is gestart vanuit een schrijnwerkerij zoals dat vaak het geval was. Na verloop van tijd hebben we het klassieke meubel wel achter ons gelaten en zijn we meer geëvolueerd naar modern design. Het leuke aan dit project is dat je met mensen kan samenwerken die je al kent en een nauw contact met de klant kan houden. Wij zijn daarom net bewust een klein bedrijf gebleven, we willen zelf het contact met onze klanten behouden. Zo bouw je immers een vertrouwensrelatie op en dat leidt altijd tot betere resultaten. Zoals hier in dit smaakvol geheel.’ 
 
De keuken bevindt zich op dezelfde locatie als voorheen, maar het zicht is helemaal anders. De gesloten achtergevel van voorheen heeft plaats geruimd voor een open achtergevel met centraal en maximaal zicht op de zwemvijver, tuin en achterliggende velden. De Keyzer mocht voor deze unieke locatie een strakke keuken ontwerpen. Diederik Beels: ‘Inderdaad een heel mooie setting die ik er ontdekte toen ik ging opmeten en de sfeer ging opsnuiven. En bovendien als ontwerper een dankbare klant om voor te werken. De bouwvrouw heeft heel veel smaak en is goed geïnformeerd over alles wat er op de markt is. Zo is ze door een publicatie van ons in een magazine bij ons terechtgekomen. In de toonzaal werd ze meteen verliefd op een model. We hebben vervolgens een lang gesprek gehad, een methode die we bij al onze klanten hanteren. Je moet elkaar namelijk leren kennen om de beste keuken voor die klant te kunnen ontwerpen. En het moet ook klikken uiteraard, maar dat was hier zeker geen probleem. Na het gesprek had ik voldoende informatie om een ontwerp te maken. Dat werd bij onze volgende bespreking bijna meteen goedgekeurd. De keuken is op maat vervaardigd – inclusief de ingewerkte deur naar de berging – in eik fineer en afgewerkt met een Carbon Black lak. Wij werken meestal en graag met hout, massief of eik fineer. Laminaat doen we ook, maar als houtverwerkend bedrijf van oorsprong, hebben we al drie generaties lang een voorliefde voor hout en nobele materialen. Alle inbouwtoestellen zijn van Miele, behalve de dampkap van Novy. Het werkblad in Grieks marmer maakt het geheel smaakvol af. Vooral door de unieke tekening van dit stuk marmer. Normaal is die wit-grijs, maar hier heeft die een bruine ader, wat een aardse toets toevoegt en het geheel nog meer cachet en warmte geeft. In combinatie met het uitzonderlijke zicht, is het een keuken waarin ik ook graag zou vertoeven en het doet ons veel plezier dat dit eveneens voor de klant geldt.‘
 
Via de inkomhal en de gerecupereerde trap – waaronder nog een doorgang is naar een open vestiaire – komen we in de bovenverdieping.  Om daar de hoogte te halen van die nieuwe verdieping werd een extra trede gecreëerd bovenaan de trap, die helemaal zwart werd geschilderd. Deze verdieping telt vier kamers die met elkaar verbonden zijn door een centrale gang. Uiterst links is er een toilet met daarnaast de deur naar de eerste kamer. Elke kamer heeft een uniek zicht en de nodige privacy. Zeker deze kamer die over een eigen badkamer beschikt achter de hoek en die iets lager gelegen is. Ook hier valt de mooie verlichting van Candela op en de maatkasten die alle beschikbare ruimte benutten. Die laatste  zijn een realisatie van Meubelmakerij Verdonck, Stijn Verdonck: ‘Wij kennen zowel de bouwheer als –vrouw al lang. Wij zijn pas in de afwerkingsfase gecontacteerd met de vraag voor maatwerk. In de kamer van de dochter hebben wij maatkasten vervaardigd, in de kamer van de zoon nog een mobiele ladekast voor onder de bureau en ook nog enkele kasten in de garage. De klanten wisten heel goed wat ze willen, dat maakt ons werk gemakkelijker. Dat is niet altijd het geval, maar de bouwvrouw en ik begrepen elkaar snel. Het is een mooi project om aan mee te werken en aangenaam in kamers met dergelijk uitzicht. Wij zijn al gedurende drie generaties gespecialiseerd in het vervaardigen van maatwerk. Wij doen daarnaast totaalinrichtingen en renovaties, zij het met onderaanneming. Wij doen zowel maatwerk voor landelijke, klassieke als voor moderne, strakke of minimalistische projecten en hebben zowel ervaring in massief als in plaatmaterialen. Wij komen graag ter plaatse om alles op te meten, uit te tekenen en vervolgens, na goedkeuring van de klant, uit te voeren. Maatwerk is uitdagend en stimuleert onze creativiteit. De grootte van het project is daarbij van ondergeschikt belang. Ook in dit geval hebben we onze creativiteit en ervaring kunnen aanspreken. Neem daarbij de aangename samenwerking met en de tevredenheid van de klant en dan spreek je over een geslaagd project in een mooie woning.’ 
 
 
Drie kamers hebben uitzicht op de velden. Zo ook de tweede kinderkamer iets verderop in de gang die nu dienst doet als logeerkamer. De derde kinderkamer bevindt zich aan de voorkant en dus aan de andere kant van de gang. De muren en deuren op deze bovenverdieping zijn opvallend neutraal. Daardoor komt het parket hier nog meer tot zijn recht. Het voegt een warme en gezellige toets toe aan het geheel waarbij de combinatie van wit en zwart overal is doorgetrokken in het interieur. Maar de bouwheer en vooral de bouwvrouw wilden absoluut geen kil interieur. Vandaar hun keuze voor parket en pakweg geen gepolierde betonvloer. Alexandra Van de Velde van Houthandel Van de Velde: ‘Het parket zorgt in deze woning voor veel charme en karakter en is in de hele woning doorgetrokken, zelfs in de keuken. Beneden gaat het om planken in half massieve Franse eik van 22 cm breed die verweerd werden afgewerkt wat het hout een naturel vergrijsde look geeft. Die is gemakkelijk in onderhoud en bewijst dat dit in een keuken kan gebruikt worden. In combinatie met vloerverwarming is half massieve parket de beste optie. Boven zijn de planken iets minder breed, 19 cm, en is het parket eerst lichtgrijs gebeitst alvorens het werd ingeolied. De deuren zijn schilderdeuren met een minimalistische en invisible look. Ze staan in het vlak, want het was de bedoeling om die zoveel mogelijk onzichtbaar te maken. Vandaar ook de keuze voor onzichtbare scharnieren en magnetische sloten. Ze hebben gekozen voor strak beslag, beneden in mat zwart en boven in inox. Het voordeel van die invisible deuren is dat ze zowel duwend als trekkend in het vlak kunnen liggen. Ze werden volledig mee uitgepleisterd en gaan daardoor helemaal op in het geheel. Een heel fijn project om aan mee te werken. Niet alleen door de schoonheid van de woning en de omgeving, maar vooral omdat we met lokale mensen konden werken die we al heel lang kennen. Zowel met de bouwheer als met de architect werkten we in het verleden al samen. Wij zijn een familiebedrijf dat vier generaties geleden als pure houthandel startte. Na verloop van tijd breidden wij uit met een ruime toonzaal – binnen en buiten – waar mensen, zowel privé als professioneel, terecht kunnen voor een waaier aan producten. Dat gaat van parket en laminaat over allerhande deuren tot muur en gevelbekleding. Met onze eigen plaatsings-dienst kunnen we elk project van A tot Z begeleiden en uitvoeren.’
 
Aan het einde van de sobere en sacrale gang ligt dan de grote troef van de boven-verdieping, de master bedroom inclusief badkamer en dressing. Een tweede badkamer die in de gang uitkomt, is gereserveerd voor de zoon. Van zodra je de master bedroom binnenkomt, ben je verkocht. Aan het uitzicht – dat van hieruit nog uitgestrekter is, het gerecupereerde vrijstaande bad aan het uiteinde, het open karakter van deze ruimte, de inloopdouche met wanden in beton ciré; werkelijk alles is er aanwezig om een instant vakantiegevoel op te wekken bij de bewoner. Het moet er heerlijk ontwaken zijn, zeker bij mooi weer. En de open vide – waarbij even gedacht werd om die binnenin de kamer af te sluiten – is een absolute meerwaarde binnen dit loftconcept. De bouwheer is er, samen met de architect, duidelijk in geslaagd om de gesloten, landelijke woning om te toveren in een ruime, sfeervolle en open, strakke villa. Dankzij de verbouwing leerde de bouwvrouw, die hier voorheen al woonde, haar eigen omgeving op een andere manier kennen en herwaarderen. Ze heeft haar passie voor interieurinrichting ook ten volle kunnen uitleven in haar woning. Ik kan me inbeelden dat ze hier nu nooit meer weg willen. En gelijk hebben ze…  
 
Met dank aan :
www.divaa.be
www.candela-verlichting.be
www.wooninrichting-oosterlinck.be
www.dekeyzer.be
www.meubelmakerijverdonck.be
www.vandevelde-hout.be
vandeveldeenzoon@skynet.be