Evenwichtskunst tussen bedrijvigheid en rust

Category: Editie 96

Naast een drukke weg wonen is niet altijd even gemakkelijk. Geen evidente keuze ook. Toch toont architect Jef Beneens ons hier dat rust en drukte makkelijk te combineren zijn dankzij een paar vernuftige ingrepen.
 
Contrast druk – rust
De kantoren van landmeterskantoor Globe Zenit en de woning, beiden ontworpen door architect Jef Beneens,  gelegen aan de Paalsesteenweg in Beringen, zijn makkelijk  bereikbaar. Praktsich en ideaal voor een kantoor, minder voor een privatieve woning. Dit was ook één van de vereisten van het terrein, de kantoren dienden gekoppeld te worden aan een woning. Geen eenvoudige opdracht. En toch is Jef Beneens daar wonderlijk goed in geslaagd. De situate van het terrein heeft daar uiteraard bij geholpen. “Tussen de hoofdbaan, de zijbaan en het terrein was er een pasverschil van twee meter. Van dat verschil hebben we natuurlijk optimaal gebruik gemaakt. Daarom dat de ingang zich ook aan de achterkant bevindt”. Een praktische oplossing die meerder voordelen biedt: door de ingang achteraan te plaatsen was er ook de mogelijkheid voor een ruime parking en wordt er gezorgd voor een zekere rust, een afscheiding met de drukte van de straat. Die rust wordt onmiddellijk bewezen bij het binnenkomen in de kantoorruimtes. Er is een rechtsttreeks contrast voelbaar met de buitenwereld.  En dat zowel op gebied van energie als geluid. Eens je het geroezemoes van buiten achter je laat en je binnen-treedt, word je overwelmd door een gevoel van absolute rust. Een ideale plek om volledig geconcentreerd te kunnen werken. Dankzij een intelligent gebruik van
isolatiematerialen is er van de externe geluiden weinig te merken. Daar dragen de geluidsabsorberende panelen natuurlijk toe bij. Een optimale oplossing voor de eventuele geluidsoverlast. Een niveau lager, via een trap in zichtbeton met stalen trapleuning, bevinden zich de functionele ruimtes: hier vindt men een berging (met het landmetersgerief) terug, een apart kantoor, een vergaderzaal, een refter, een drukkerij, een ruimte voor de technieken en sanitaire voorzieningen. Verrassend genoeg is dat er, ook al werd dit niveau deels in de grond verwerkt, hier toch een gevoel heerst van ruimte, licht en openheid. Daar zorgen de brede vensterpartijen voor en de inventieve ledverlichting.
 
Op dit niveau werd er ook een buitenruimte voorzien, toegankelijk via een externe stalen trap. “Door het niveauverschil met de straat is er hier een zekere rust terug te vinden. Je merkt niet veel van de drukte Het is ook een fijne plek om in de zomer wat te eten.” Zowel de stalen trap buiten als de vloerpartij en de leuningen van de betonnen trap binnen, zijn het werk van S & K Metal-design. Dit bedrijf is gespecialiseerd in inox, staal, glas en aluminium voor trappen, ballustrades en leuningen. “Jef Beneens heeft ons zijn ontwerpen gecommuniceerd, alsook de gewenste materialen. En zo is alles tot zijn uiteindelijke vorm gekomen. Alles werd geplaatst richting eindafwerking. De trap met de zwevende treden buiten is er helemaal op het einde gekomen. Hetzelfde geldt voor de trapleuning. Die kon er natuurlijk niet geplaatst worden alvorens alles verhuisd was. De glasklemmen werden voor de terrastegels geplaatst, die zorgen voor het contragewicht van de balustrade buiten. Binnen werden de glasklemmen dan geplaatst voor de chape ... dat alles een mooi gelijk restultaat geeft, in combinatie met de vloer en de tegels.” aldus Steven Vandersanden van S&K Metaldesign. De binnenbepleistering en gyprocwerken werden verzorgd door Philip Ceyssens en zijn team van Ceyssens-Schrooten.  “Bij ons staat kwaliteit boven kwantiteit” aldus Philip Ceyssens. “Wij hebben alle binnenwanden opgebouwd met metalen profielen, voorzien van een OSB plaat en daar nog een gyproc plaat tegen. …  Alle naden worden twee maal manueel afgewerkt, daarna voorzien wij de volledige oppervlakte nog eens met spuitplamuur. Deze spuitplamuur kan ook gebruikt worden bij gladde welfsels.  Wij dragen afwerking dus heel hoog in het vaandel! In bepaalde ruimtes werden verlaagde plafonds voorzien om technieken weg te kunnen werken.” gaat Philip verder. Maar ook speciale plafondafwerkingen, systeemplafonds en MDF-werken behoren tot ons gamma. “Op deze werf zijn de welfsels wel in het zicht gebleven, zo werd er een industrielook gecreëerd. Dat is ook het concept van deze bouw.
 
Sensorisch licht
Opmerkelijk aan dit gebouw is de rust op ecologisch gebied. Het waakzaam gebruik van producten, de energiezuinigheid en de herhaling van materialen zorgen voor een een zekere kalmte. Zowel de kantoren als de woning hebben een zeer kleine ecologische voetafdruk, te danken aan technieken als warmtepompen, fotovoltaïsche systemen en inventieve LED-verlichting. Inventief, omdat dit systeem volledig daglicht-gestuurd is. “Er zitten sensoren in die opmeten hoeveel natuurlijke lichtinval er is. Aan de hand van de natuurlijke lichtinval gaan die lampen harder of stiller branden. Waar er veel natuurlijk licht is branden de leds dan een stuk minder. En enkel op plaatsen waar er meer beweging is, of een hogere lichaamstemperatuur, gaan ze aan. Minder mensen betekent dus ook minder licht en energie” aldus Jef Beneens. Er wordt dus geen electriciteit verspild en die besparingen worden doorgetrokken doorheen het gehele gebouw.
 
Wegneembaar
Verder naar boven, naar de gelijkvloers. Dit niveau bestaat uit het onthaal, een groot landschapskantoor, het kantoor van de directeur en sanitaire voorzieningen. Ook op dit niveau is het quasi energiezuinige karakter voelbaar.“Eigenlijk is de basis van het gebouw een betonnen doos waarvan de buitenkanten dragend zijn, met centraal twee kolommen. Alles werd zo eenvoudig mogelijk gehouden.” zegt Jef Beneens. De vloeren, zowel het tapijt als de imitatie plantkenvloer, zijn vervaardigd uit gerecycleerde PET-flessen. “We hebben zoveel mogelijk met recupereerbare of reeds gerecupereerde materialen gewerkt.” licht de architect verder toe.  Recuperatie en recyclage zijn concepten die dus doorheen het volledige project terugkomen. Daarnaast zijn de meeste elementen ook wegneembaar. “We hebben veel met glazen wanden gewerkt, of in-gebouwde kasten, wegneembare elementen in het algemeen. Dat maakt het mogelijk het interieur een nieuwe invulling te kunnen geven. Zo blijft alles ook steeds flexibel.” aldus Jef Beneens.
 
In al zijn eenvoud
Boven, op het eerste verdiep, bevindt zich het privé-gedeelte. “ik heb hier willen bewijzen dat je op een heel eenvoudige manier, met heel eenvoudige materailen,
een eigentijdse woning kan creëeren.” vertelt de architect. Ook hier werd er gewerkt met recuperatiemateriaal. “Dat is eenvoudiger op gebied van onderhoud en zo denken we aan de natuur.” gaat Jef Beneens verder. Qua technieken vinden we ongeveer dezelfde terug als in het kantoorgedeelte: een warmtepomp, ventilatiesystemen
en TPD. “De warmtepomp is omkeerbaar, daar kan dus in de zomer ook mee gekoeld worden. Met de vloerkoeling, kunnen we, ondanks de grote glasoppervlaktes, de woning toch volledig fris houden bij zomerse temperaturen. Zo wordt alles onder controle gehouden.” legt Jef Beneens uit. Die temperatuurcontrole is ook een dankbaar gevolg van de betonnen constructie. Een sterk staaltje bouwwerk van Concrete House. Jef Beneens ontwierp tevens hun eerste kijkwoning en tussen beide partijen is er ondertussen een nauwe samenwerking – Concrete House en Jef Beneens werkten reeds samen aan een vijftigtal projecten. Een groot voordeel van de werven met Concrete House is dat alles snel gaat. Een project kan reeds opgeleverd worden binnen de 6 maanden. “Onze structuren worden gebouwd in gewapend beton, dat zijn gladde geprefabriceerde panelen. Waardoor er een open structuur gecreëerd kan worden, met grote overspanningen. Dus daar is veel meer vrijheid naar indeling toe en dat maakt dat het gebouw aanpasbaar is op langere termijn. Door de afwezigheid van draagmuren kan alles volledig vrij ingedeeld worden. Aan de buitenzijde werd er een isolatielaag ge-plaatst van 20 cm die afgewerkt werd met siliconenpleister.” legt Steven van Olmen uit. “We trachten steeds energiezuinig te werken. Dit is in ons systeem nog eenvoudig , de structuur wordt aan de buitenzijde volledig ingepakt met isolatie, waardoor er geen bouwknopen of koudebruggen zijn. Belangrijk maar eenvoudig! Er is geen over-verhitting maar ook geen snelle afkoeling, de temperatuur is bijgevolg vrij constant en aangenaam, ongeacht de externe klimaatsomstandigheden.” licht Steven van Olmen verder toe. De eenvoud van het geheel wordt ook hier doorgetrokken in de inrichting. Ingemaakte kasten, eenvoud in materialen en kleuren – wit en beton/grijs . “Ik hou er van om zo veel mogelijk dezelfde matarialen te gebruiken. Zodoende wordt er heel veel rust gecreeerd.” aldus Jef Beneens.  Er werd alleen met standaardmaterialengewerkt. Jef Beneens bewijst hier eens te meer dat eenvoud siert. Voor de keuken werd er samen-gewerkt met Keukens Ixina uit Geel. Interieurarchitecte Ann Coeckelbergs en zaakvoerder Yves Verlinden staan ons te woord: “Voor de keuken werd
er geopteerd voor laminaat. De vereisten waren duurzaamheid, functionaliteit en eenvoud in gebruik. Daarnaast moest de keuken natuurlijk ook mooi ogen en de strakke esthetiek van de woonst verder volgen. Omwille van deze redenen werden de kasten greeploos gehouden en koos men voor een Slimline werkblad. Zo wordt de strakheid van het geheel verder doorgetrokken” legt Ann Coeckelbergs uit. Yves Verlinden gaat verder: “Bij Ixina werken we samen met de klant, van a tot z. Bijna alles wordt in eigen huis gehouden. Zowel ontwerp als uitvoering van de projecten gebeurd door eigen vakmensen wat het gemakkelijker maakt onze hoge kwaliteit en service te garanderen voor al onze projecten. Dat maakt het tevens eenvoudiger alles op te volgen tot in de puntjes. Zo wordt er ook een persoonlijker contact gecreëerd. Een van onze grote troeven is dat we werken met 3D voorstellingen van de keuken op groot scherm. Hierdoor krijgt de klant een levensechte voorstelling van hoe zijn keuken er gaat uitzien. Verschillende scenario’s worden afgetoetst. Zodoende komt men tot het beste resultaat. Ixina kan bijgevolg perfect inspelen op de wensen van de klant.”Duurzaamheid, strak contrast en eenvoud, deze kenmerken vormen de rode draad doorheen het project. “Dat heb ik echt bewust zo gehouden” aldus Jef Beneens. “Ik ben ook een grote kunstlief- hebber en die eenvoud in het interieur zorgt ervoor dat de kunstwerken eens te meer uitkomen”.
 
Logistiek perfect
Een woning aan een drukke steenweg is op zich geen evidentie. Voor architect Jef Beneens is deze ligging echter logistiek perfect. “Je geraakt overal snel en makkelijk. En je hebt een rechtstreekste toegang tot de autosnelweg. Ideaal voor als ik naar klanten moet.” Leuk is ook het contrast tussen de uitzichten. Aan de zuidkant kijk je uit op een bufferzone, die nooit bebouwd zal worden. Veel groen en rust dus. Daar werd ook een groot terras geplaatst, die door schuiframen een verbinding vormt met de zitruimte en keuken. Deze kunnen op mooie dagen opengezet worden en zo ontstaat er een binnen-buiten zone. Aan westzijde heb je zicht op de weg. Door de driedubbele beglazing merk je daar maar weinig van. Architect Jef Beneens bewijst hier dus dat een drukke ligging ook zijn voordelen heeft.
 
Met dank aan:
www.inarto-architecten.be
www.sk-bvba.be
www.pleisterwerkenmeeuwen.be
www.concretehouse.be
www.ixina.be