Een woning voor nu én de toekomst

Category: Editie 96

Meestal kloppen we aan bij een vrij recente nieuwbouw of verbouwing, maar vandaag bezoeken we een pracht van een woning in de Antwerpse Kempen waar de bouwheer en bouwdame al zo’n vijf jaar verblijven. En dat heeft zo zijn voordelen, want - geef toe - het is pas na een aantal jaren dat je echt kan weten en voelen of je woning een succes geworden is. De bouwdame laat er geen twijfel over bestaan. Ze is net als haar man nog steeds in de wolken met de keuzes die ze vijf jaar geleden maakten en met het resultaat natuurlijk. Samen met architecten Jan Aerts en Annelies Liekens verwelkomt de bouwdame ons en geen van hen heeft enige moeite om zich het begin van het project te herinneren. “Een huis voor onze toekomst”, zo vat de bouwdame het kort en krachtig samen. Al kwam er natuurlijk meer bij kijken. “Toen we besloten om te bouwen, woonden onze drie kinderen nog thuis. We wisten dat dit in onze nieuwe woonst maar tijdelijk zou zijn, omdat ze alle drie klaar stonden om hun vleugels uit te slaan. Daarom moest de woonst zeker niet te groot worden en zijn de drie kinderkamers, net als de hele bovenverdieping, beperkt qua oppervlakte. En kijk, vandaag leven mijn man en ik hier al een tijdje enkel met ons tweeën.” Naast het praktische hadden de bouw-dame en bouwheer natuurlijk nog andere wensen. “Qua stijl omschreven we onze wensen tijdens het eerste gesprek met onze architect als modern en gezellig. Eerder sober maar zeker niet te minimalistisch. We wilden beneden ook elke ruimte optimaal benutten en bijvoorbeeld geen aparte eetplaats in de keuken, maar wel een keukeneiland. We eten altijd aan onze familietafel, die bij gelegenheid ook nog uitgetrokken kan worden. Dat is het gezelligste. Qua materiaal was de keuze voor parket heel belangrijk voor ons, dat geeft een echt warm gevoel. Voor de rest hebben we ons voornamelijk laten leiden door de architect. Zo wilden we eerst de inkomdeur aan de voorkant, maar na advies is die er wat verborgen aan de zijkant gekomen. Waar we wel op stonden was dat we geen buitenbepleistering wilden, maar stenen. Dat vraagt heel wat minder onderhoud en voor de toekomst was dat een belangrijk punt. Het moest zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn.”
 
Voldoende privacy én energiezuinig
Tijd om de architecten aan het woord te laten. Jan Aerts en Annelies Liekens: “Meer en meer is het bouwproces een aaneenschakeling geworden van cijfers, regels en wetgeving allerhande. Het is opletten dat dit niet ten koste van de creativiteit gaat. Onze doelstelling is dan ook om de creativiteit een vooraanstaande plaats te geven door niet uit te gaan van een standaarddraaiboek. Elke klant en elk project is voor ons dan ook uniek.” Wat was voor de architecten in dit project de belangrijkste uitdaging? Jan
Aerts en Annelies Liekens: “Dat was misschien wel om de woning voldoende privacy te bieden, hoewel die aan een vrij drukke weg ligt en je aan de rechterkant met dichte buren zit. Dat hebben we opgelost door vooraan een patio met waterpartij als buffer te voorzien. De avondzon op de spiegelvijver zorgt er voor een warm ingetogen karakter. Voor de patio groeien hoge grassen die het zicht naar de leefruimte en de tuin achteraan mooi verbergen, zonder het licht af te remmen. De patio zelf wordt ingesloten door kamerhoge muren die overvloeien in de buitenmuren van de dubbele garage, die ook aan de voorzijde is gelegen. Het platte dak van de garage loopt deels als luifel door over de patio om zo het ingesloten karakter te versterken en de zachte overgangen tussen buiten- en binnenruimte ook vormelijk in beeld te brengen. De functioneel overstekende luifel wordt herhaald boven de inkom, het ruime terras achteraan en een zitgedeelte aan de masterbedroom en versterken de horizontale volumewerking.”
Na dit inleidend gesprek, beginnen we aan onze ronde door de woning. We stappen even terug naar buiten om de voorzijde nog eens aandachtig te bekijken en merken meteen op wat de architecten bedoelden met de privacy. De grassen staan nog laag, maar het effect is onmiskenbaar en de keuze voor de grijze gevelstenen kunnen we alleen maar bewonderen. Langs de zijkant zien we eerst de garagepoort met grote lamellen in onbehandeld roodbruin padoek hout. Daarnaast is er de pivoterende inkomdeur, eveneens in hout. Je komt binnen en kijkt meteen uit via een raamdeur naar de patio. Mooi. Rechts is er een doorgang naar het sanitair gedeelte, de garage en de kelder met technische ruimte.
 
Raampartijen met een adembenemend zicht
We keren op onze stappen terug naar de inkomhal, waar we via een tweede grote glazen pivoterende deur – ditmaal in het zwart – de achterzijde van de woning betreden. De grote vierkante keramische tegels van de inkomhal gaan over in geloogd eikenhout parket. Verleggen we onze blik dan merken we de grote rol die de ramen in het buiten-zichtverhaal spelen. Want je kan natuurlijk nog zo’n mooie tuin hebben, zonder perfecte glaspartijen heb je er niets aan. De raampartijen en profielen zijn het werk van de firma Alu 2+. Chris Lowies: “Ons bedrijf ontwerpt, produceert en plaatst aluminium
buitenschrijnwerk voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Ook pvc en hout behoren tot de mogelijkheden. We bieden totaaloplossingen voor elk bouwproject: van rolluiken en zonnewering, tot verluchtingroosters en sectionaal poorten. Daarbij focussen we steeds op kwaliteit, perfect maatwerk met inventieve oplossingen voor alle type woningen: van pastoriewoning tot strakke moderne villa’s. Eerst denken we natuurlijk actief mee met de architect en/of bouwheer vanaf de ontwerpfase van het bouwproject. Nadien tekent ons ervaren team van projectleiders het project in detail uit, waarna het buitenschrijnwerk in eigen atelier wordt geproduceerd. De plaatsing doen wij volledig in eigen beheer, zo kunnen we de kwaliteit doorheen het volledige traject zelf bewaken. Voor al ons aluminium schrijnwerk werken we trouwens samen met SAPA, wereldleider in aluminium oplossingen.” De tuin is van de hand van tuinarchitect Patrick Verbruggen. Een tijdloze, rustgevende tuin die in al zijn klasse en eenvoud perfect aansluit bij de wensen van de bewoners. Een perfect voorbeeld van een signatuurproject van de tuinarchitect of om het in zijn eigen woorden te omschrijven: “Het is de kunst om eenvoudige doch blijvende oplossingen te vinden die door de jaren heen evolueren, zonder dat er om de haverklap moet ingegrepen worden. De angst voor een te sobere tuin is doorgaans ongegrond. Een tuin evolueert in de tijd; daarbij komt dan nog de steeds weerkerende variatie van de seizoenen. De sfeer van een tuin dient kalm en sereen te zijn met het accent op ruimte, licht en schaduw, de seizoenen en het landschap.” We zouden het niet beter kunnen schrijven. De kracht van de tuin wordt nog extra versterkt door de adembenemende perenboomgaard, een echte eyecatcher. We zijn nog net te vroeg voor de volle bloesems, maar de eerste opengaande knopjes zijn al mooi zichtbaar.
 
Rust en harmonie
De eerste ruimte is de eetplaats, bovenaan de familietafel dalen drie strakke lichtelementen neer en een vloertapijt zorgt voor nog extra warmte. Gezelligheid troef.
Vanuit de eetruimte gaan we links de keuken in. Het strakke witte keukeneiland werd opgetrokken in het solid surface materiaal Kerrock. De combinatie zwart-wit wordt hier volop uitgespeeld. Dat past mooi bij de blauwe hardsteen op de vloer. De ingebouwde en de opbouwspots zorgen voor een afwisselend lichtspel. Vermelden we nog even de doorgang naar de bijkeuken waar zich ook nog een extra zij-ingang van de woning bevindt. We keren op onze stappen terug via de eetruimte naar de leefruimte, waar een grote witte ingebouwde boeken- en decoratiekast, een idee van de bouwdame, de perfecte overgang vormt. Vanuit de leefkamer hebben we enerzijds zicht op de tuin en anderzijds op de patio. Opvallend is de brede witte wand, met het televisiescherm en de lange ingebouwde open gashaard. De sfeervolle hoeksalon en de lage salontafel komen, net als alle andere losse meubelen beneden, van de top-firma Master Meubel. Zij brengen rust en harmonie in de woning. Goele Vermeeren vertelt ons wat meer over hun aanpak: “In onze showroom vind je een uitgebreide collectie designmerken en meubelstukken. Niet zomaar een opeenstapeling van zaken, maar een doordachte combinatie van meubels en decoratie-accessoires die al meteen een beeld geven van de sferen die je kan creëren. Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van het design en de productie van elk stuk dat we hier tonen. Ook hebben we een eigen team van tien interieurarchitecten die naar eigen, uitgesproken combinaties zoeken. Ze gaan graag met de klanten in dialoog om samen tot het beste resultaat te komen. Daarnaast hebben we ook onze eigen ateliers. Zo kunnen we voor elke klant het perfecte interieur creëren. Nieuw is onze Master Shop, waar we geschenken en design accessoires aanbieden. Al wie dat ons een bezoek brengt, merkt meteen dat we niet zomaar een meubelwinkel zijn. Onze selectie van exclusieve designmerken stellen we tentoon in een uniek en apart gebouw. Wat de inspiratie en het shopplezier alleen maar zal versterken.” Kers op de taart Kers op de taart van de binneninrichting zijn ongetwijfeld de lichtgrijze beige gordijnen die perfect passen bij de vloer en zwartwitcombinatie. Deze komen van bij Callens Interiors. Zaakvoerder de heer Callens vertelt ons wat meer over hun aanpak: “We zijn een klein familiebedrijf dat volledig op maat werkt. Al meer dan dertig jaar adviseert en confectioneert ons bedrijf de mooiste gordijnen en overgordijnen met passie. We hebben een grote keuze in stijlen – klassiek en hedendaags – zowel budget-vriendelijke als exclusieve topmerken. Maar het belangrijkste is toch wel dat het persoonlijk contact centraal staat. In samenspraak met de klant proberen we altijd zo goed mogelijk resultaat te bereiken. En dat lukt aardig, want onze beste reclame is de mond-aan-mondreclame. Onze meeste klanten komen vaak via via bij ons terecht en dat wil natuurlijk veel zeggen. Zelf gaan we ook eerst tot bij de klanten thuis om het beste advies te kunnen geven en alles op te meten vooraleer we het geheel afwerken in ons eigen confectieatelier. Nadien zorgt ons ervaren plaatsingsteam ervoor dat onze klanten jarenlang kunnen genieten van een ideaal afgewerkt en sfeervol interieur. Qua trends en evolutie merken we dat mensen de laatste vijf jaren ook meer en meer gaan voor automatisatie, zodat ze hun raamdecoratie in alle comfort vanop afstand kunnen bedienen. Ook daarvoor hebben we de perfecte knowhow in huis.”
 
Ons bezoek beëindigen we met een blik op de bovenverdieping. De open houten trap vinden we ietwat verborgen achter de boekenkast. Boven in de hal valt meteen de dubbelkast op die de hele breedte inneemt. Opmerkelijk is dat deze langs beide kanten benaderd en geopend kan worden. Ingenieus. Op de vloer loopt hetzelfde parket als beneden door, de deuren reiken tot aan het plafond. De drie kinderkamers en hun badkamer laten we links liggen en we draaien rechts via een pivoterende deur de badkamer van de bouwheer en bouwdame in. In de hoek bevindt zich de inloopdouche waarvan de wand afgewerkt is met dunne rechthoekige tegels. Via een ingebouwde schuifdeur komen we aan de achterkant van de dubbelkast en vinden we de toegang tot de masterbed-room. Deze wordt afgesloten via een niet helemaal doorgetrokken witte muur. Rust alom. En hadden we al geschreven dat het zicht op de perengaard fenomenaal was?
 
Wij staan even stil bij de warmtepomp. De keuze ervoor was niet toevallig want energiezuinigheid was een van de eisen van de bouwheer en bouwdame. Wim Laeremans van AVK-Service: “Ons bedrijf werd opgericht in 1998 en we zijn gespecialiseerd in warmte-pompen, zowel voor huishoudelijk als industrieel gebruik. Wij beschikken over een eigen studiedienst die zorgt voor een eigen ontwerp, calculatie en verdere uitwerking van het project tot en met het uitvoeren ervan. Een warmtepomp haalt haar warmte uit de omgeving (lucht, water of bodem) op voldoende hoge temperatuur om zo te zorgen voor de verwarming van woningen en sanitair warm water. Warmtepompinstallaties zijn misschien nog niet zo super bekend, maar de voordelen zijn duidelijk. Zo verbruikt een warmtepompinstallatie heel wat minder
energie en ligt ook de CO2-uitstoot beduidend lager dan bij een klassiek verwarmings-systeem. In deze woning werd overal gekozen voor vloerverwarming. Via een zonesysteem kan ook elke ruimte apart verwarmd worden en krijgt ze haar eigen temperatuur, wat natuurlijk ook energiebesparend werkt. Dat is echt een extra pluspunt voor dit project. In de badkamer werd dan weer geopteerd voor wandverwarming die voor een heel aangename stralingswarmte zorgt.”
 
Met dank aan:
www.janaerts.be
www.alu2.be
www.patrickverbruggen.be
www.mastermeubel.be
www.callensinteriors.be
www.avk.service.be