Charmante burgerwoning krijgt strakke make-over

Category: Editie 96

Ruim een jaar geleden trokken de vrouw des huizes en haar gezin in hun gerestaureerde burgerwoning in Berchem, na amper een jaar verbouwingswerken. Nochtans moest de woning zéér grondig onder handen worden genomen, iets waar de heer des huizes gelukkig verstand van had. Om hun ideeën in een creatief ontwerp te gieten, deed het gezin een beroep op Objekt Architecten uit Aalst. Het vrij jonge bureau kan bogen op een aantrekkelijk portfolio, met creativiteit als absolute rode draad. Mevrouw: “We hebben heel veel zelf gedaan en hadden wat dat betreft al de ervaring uit een vorige verbouwing. Het huis was al lang niet meer bewoond en na al die tijd ook niet meer bewoonbaar, het was in zeer slechte staat. We hadden een idee van wat we wilden, de architect heeft dat uitgewerkt en aanpassingen aangereikt waar we zelf als leek nooit aan zouden hebben gedacht.” Waaraan de woning na de verbouwing moest voldoen, was voor de eigenaars al snel duidelijk. Veel plaats was een absolute vereiste, net als een oplossing waarbij het speelgoed van de kinderen niet hoeft rond te slingeren in de woonkamer. Ook een bureau dat enigszins afgezonderd was van de leefruimte, was een vereiste.
 
Niels Van der Straeten van Objekt
Architecten: “De klant had een duidelijke visie en daar zijn we natuurlijk van uitgegaan. Bij elk project proberen we tot de essentie te komen van wat de klant wil, het waarom achter zijn verhaal. Waaróm wil hij de keuken daar, waaróm verkiest hij die materialen? Zo komen we tot een dieper verhaal, waarmee we aan de slag gaan. Er is heel wat geworkshopt en gebrainstormd met de klant en het hele team om uiteindelijk tot een eerste ruw ontwerp te komen. Daar is nog veel aan gewijzigd, maar het was wel meteen een stevige basis. In elk geval was er naast het programma van de klant voldoende ruimte voor creativiteit, voor ons als bureau toch wel een vereiste om onze tanden in een project te zetten.”
 
Een zee van ruimte
Als we de woning binnenkomen, zien we meteen dat de vraag naar veel ruimte alvast is ingelost. De woonkamer met aangrenzende keuken biedt een zee van plaats en in de stijlvol ingerichte zitruimte is alvast geen speelgoed te bespeuren. Wat daar meteen in het oog springt, zijn de sierlijsten aan het plafond en de twee antieke zuilen centraal in kamer. Bouwvrouw: “Die sierelementen waren hier aanwezig, maar in erbarmelijke staat. Het heeft heel wat herstelwerk gekost om er opnieuw iets moois van te maken.”
Het parket op de vloer gaat aan de hoge dubbele deuren met geslepen glas over in witte gietvloer, daar waar de keuken begint. De keuze van de vloer lag enigszins voor de hand, aangezien de opdrachtgevers opteerden voor een strakke, heldere look. De plaatsing gebeurde door Sincostura uit Wommelgem, gespecialiseerd in gietvloeren, maar ook in mortelvloeren, troffelvloeren, marmertapijt en steentapijt. Wat het bedrijf bijzonder maakt, is zonder twijfel de vakkennis en expertise van zaakvoerder en meestergast Guido Van Os. Met 22 jaar ervaring weet die perfect waar de klepel hangt. Guido Van Os: “Gietvloer kan op alles worden gegoten, behalve op plankenvloer. Het is zeer makkelijk in onderhoud en bovendien prima bestand tegen krassen, putjes of andere beschadiging. Zo’n vloer krijg je bijna niet stuk.” Een ander voordeel: als je de kleur van je gietvloer beu bent, leg je er een ander laagje op. Met keuze uit meer dan 1600 kleuren, is dat nauwelijks een probleem. Guido Van Os plaatst elke vloer zelf en heeft dus de handen vol. Dat zijn twee dochters binnenkort mee in de zaak stappen, is dan ook een welkome nieuwe stap. Door de kleinschaligheid van het bedrijf wordt een persoonlijke aanpak gegarandeerd. Daarnaast laat Sincostura zich voorstaan op zijn eerlijke prijzen, duidelijke offertes en een stipt naleven van gemaakte afspraken. Met een VCA-attest op zak garandeert het bedrijf zowel kwaliteit als veiligheid.
 
Verrassende kasten
In de keuken springen een aantal elementen meteen in het oog, te beginnen bij het marmer van de tafel, het eiland en het werkblad, dat uiteindelijk geen marmer blijkt te zijn maar keramiek. Bouwvrouw: “Echt marmer zagen we niet zitten, met het oog op vlekken en onderhoud. Op dit materiaal kun je gewoon je gang gaan, het is makkelijk in onderhoud en blijft altijd even mooi ogen.” De bleekbruine kastenwand is een echte eyecatcher, niet in het minst vanwege zijn hoogte. Gesitueerd in een vide, loopt de kast door tot het bureau op de bovenliggende verdieping. Daar bevindt de kastruimte zich aan de andere kant. In de keuken gaat de hoge kast over in de keukenwand waar zich – in hetzelfde hout – de koelkast en de toestellen bevinden. Een bijzondere constructie in een ook ietwat bijzondere bleekbruine kleur. Bouwvrouw: “We houden van strak, maar willen ook weer niet alles wit, vandaar de keuze voor bleekbruin.” Het binnen-schrijnwerk staat op het conto van Lagrange Interieur, specialist in interieur van vloer tot plafond, van keukens tot badkamers en alles ertussen. Didier Lagrange: “We werken heel klantgericht, maar wel vanuit onze eigen ideeën. We zoeken naar een idee dat past bij de klant, bij het project en bij het ontwerp van de architect. Als het past binnen het budget en we met de klant op één lijn liggen, beginnen we aan het ontwerp.” Voor deze woning heeft Lagrange ingestaan voor het binnenschrijnwerk en het vaste meubilair, de keuken, de maatkasten, de dressing en de balustrade aan het bureau. Bijzonder in de keuken is de grote kast naar boven toe, die doorloopt naar een kast in het bureau op de bovenliggende verdieping. Maar dat is niet alles. Didier Lagrange: “Alle kasten zijn ‘push to open’, ook de ijskast en de schuifdeur naar de wasplaats, die werkt met een elektrisch systeem. Dat is niet altijd vanzelfsprekend, zeker niet met zulke grote kasten, waarvoor bij uitstek het juiste beslag moet worden gezocht.” Een van de doelstellingen van Lagrange is een goed gevoel teweegbrengen bij de klant. Didier Lagrange: “Als de klant het gevoel heeft dat het helemaal zijn keuze en idee is, zelfs als wij daar een handje bij hebben geholpen, is ons opzet geslaagd.” Daarnaast staat ook flexibiliteit hoog in het vaandel, eventuele aanpassingen gebeuren snel en efficiënt. Aluminium, betrouwbaar en voor alle stijlen Het ruimtegevoel in huis wordt nog versterkt door de grote
raampartij in de keuken, met uitzicht op de tuin. Alumarc & Co  uit Wuustwezel heeft gezorgd voor het buitenschrijnwerk  in de achtergevel. Het bedrijf is gespecialiseerd in buitenschrijnwerk en aanverwanten: vliegenramen, screens, gevelbekledingen, rolluiken… alles in aluminium. En dat voor zowel nieuwbouw als renovatie. Alumarc & Co is ook exclusief verdeler van Sapa Building System aluminium profielen.
Bouwvrouw: “De keuze voor aluminium past goed bij het moderne opzet van de woning. Bovendien is het materiaal duurzaam, sterk en roest het niet. We zijn zeer tevreden met het resultaat.” Bart Adriaensen van Alumarc & Co: “Bijzonder aan deze raampartij is de grote deur met de ingewerkte scharnieren en het grote glasvlak in het vlak van de gevel.” Zowel het materiaal als de kleur en andere eigenschappen worden eerst besproken met de klant. Alumarc & Co speelt daarin niet alleen een uitvoerende, maar ook een informerende en adviserende rol. Als de keuze is gemaakt, wordt overgegaan tot het maatwerk en de plaatsing.
Het bedrijf heeft een eigen atelier en kan bogen op jarenlange ervaring en een uitgebreid bestand van tevreden klanten. Vader Marc en zoon Bart  pakken met hun team de werken aan van A tot Z en in eigen beheer, alles wordt bij hen in het atelier gemaakt.
Alumarc & Co werkt zowel voor particulieren als professionals en zowel met als zonder plaatsing.
 
Oud ontmoet nieuw
De trap naar de bovenverdiepingen is gezandstraald en leidt ons eerst naar een heldere ruimte die dienstdoet als bureau en speelkamer. Aan de ene kant geeft de ruimte uit op een grote raampartij met uitzicht op de tuin en het toekomstige groendak. Aan de andere kant wordt ze begrensd door de vide en een houten balustrade. Het betonnen plafond is wit geschilderd, de verlichting (met spots) is in het beton gegoten. De tegel-vloer in de aangrenzende badkamer is nieuw, maar met een authentieke uitstraling. Het bad en de werkelijk gigántische inloopdouche zijn van Corian, net als het lavaboblad bovenop het vintage kastje dat de eigenaars zelf hebben uitgezocht. Ook hier zorgt een groot raam voor een open uitzicht, over de vide en het bureau heen richting tuin.
In de master bedroom ligt, zoals overal op deze verdieping, het originele parket dat succesvol is gerenoveerd. Het ornament op het plafond is dan weer helemaal nieuw, maar past perfect bij de originele ornamenten en sierlijsten elders in huis. Drie grote ramen bieden uitzicht op de straat en zorgen voor natuurlijk licht op de kamer. Nog een verdieping hoger bevinden zich de kinderkamers, eveneens met originele vloer. Het uitzicht op de achterliggende beschermde tuinen is zonder meer rustgevend. De eveneens gerenoveerde zolder helemaal boven heeft nog geen specifieke bestemming, al ontbreekt het niet aan mogelijkheden. Beschermde gevel met verrassingselement
Ook aan de buitenkant gezien is deze woning opmerkelijk. De achtertuin biedt een uitzicht op de drie bovenliggende verdiepingen, elke verdieping wat kleiner dan de onderliggende, wat een getrapt effect creëert. Dat wordt speels gereflecteerd in de grote raam- en deurpartijen van het gelijkvloers en de eerste etage. Waar de deur beneden zich links bevindt, met het raam rechts ervan, is het de verdieping erboven net omgekeerd. Maar wat de achtergevel echt bijzonder maakt, is de gelijmde baksteen, waardoor er geen voegen zichtbaar zijn en alle aandacht naar de stenen kan gaan, die ‘gewoon’ op elkaar gestapeld lijken. De voorgevel springt vooral in het oog door de mozaïek op de tweede verdieping, schijnbaar een overblijfsel uit de 19de eeuw maar in werkelijkheid even nieuw als de rest van de verbouwing. Niels Van der Straeten: “De voorgevel van het huis is beschermd, een van de elementen die deze opdracht zo bij-zonder maakten. We moesten dus met bepaalde dingen rekening houden, zoals het raamwerk dat wel mocht worden hersteld, maar niet vervangen. De mozaïek hebben we ingewerkt tijdens de gevelrenovatie, we hebben ons ervoor gebaseerd op de originele blauwdrukken.” Wie het oorspronkelijke huis heeft gezien, had vast nooit kunnen denken dat dit er ooit uit zou voorkomen. Een strakke woning met charmante ornamenten, ruim maar niet kil, kindvriendelijk maar stijlvol. Niels Van der Straeten: “Een project als dit is ook voor een architect bijzonder. Huizen van deze leeftijd hebben hun specifieke kenmerken, eigenschappen, materialen. Daarvan te mogen vertrekken is een leuke, niet-alledaagse uitdaging.”Als we even later voorbij de woning rijden op weg naar huis, staan enkele geïnteresseerden een foto te maken van de mozaïek. Ze proberen er vast een leeftijd op te plakken. 100 jaar misschien, of 150? Wij zwijgen als vermoord.
 

Met dank aan:
www.objektarchitecten.be
www.alumarc.be
www.lagrange-interieur.be
www.sincosturabvba.be