Als droomprojecten werkelijkheid worden...

Category: Editie 96

Toen de vrouw des huizes een landelijk manoir om de hoek van het terrein waar zij hun op gingen bouwen, zag staan, wist zij dat ze haar droomidee gevonden had. Dankzij een samenwerking met de juiste mensen die dit idee hielpen uitwerken, werd het realiteit. We trekken naar het mooie Limburg om te zien hoe dromen werkelijkheid kunnen worden.  We worden ontvangen door de heer Charles-Werner Cops, zaakvoerder van Habitude Villabouw en ook architect, die ook de woning die het gezin inspireerde voor hun eigen project, realiseerde. “Mevrouw zag de mooie manoir om de hoek en was er op slag verliefd op, waarna het gezin ons contacteerde. Wij hebben toen een drietal ontwerpen gemaakt, en het derde was een schot in de roos”. De droom van het gezin? Een landelijk manoir met speelse elementen. Door variatie in de ramen en de verschillende dakpartijen is die opzet alvast geslaagd. Het geheel ziet eruit als een centraal landhuis met bijgebouwen. “Het moest voor het gezin geen al te grote woning met grote ruimtes worden, maar wel een woonst met alles erop en eraan”, vertelt de heer Cops. De grote, houten poort staat open om ons binnen te laten op dit prachtige domein. Langs een strakke voortuin leidt een pad, dat rondom de woning richting de tuin loopt, ons naar de voordeur.  Voor we binnengaan werpen we nog een blik in deze grote, groene tuin om het uitzicht op te nemen. Achter de tuin strekken zich weides
en wat verder bossen uit. Een eenzame boom die nog niet in het blad is gekomen op deze aprildag tekent zich af tegen de blauwe hemel. Een schilderachtig plaatje dat ook de architecten niet ontgaan is, zullen we snel merken. De tuin is een realisatie van Groendesign Roskams uit Heusden-Zolder. Deze ervaren ploeg tuinaanleggers dat intussen aan haar 27ste jaar bezig is, mag terugkijken op evenveel jaren ervaring in hoogstaande referentieprojecten van tuinontwerp en –aanleg. Het bedrijf richt zich vooral op privé-woningen en –tuinen, met als bedoeling het creëren van een ideaal ontwerp, helemaal naar de hand van de bewoners. Vandaag de dag heeft niet iedereen tijd om een rijk begroeide tuin te onderhouden, zoals je ook rond deze woning kan zien: hier is resoluut gekozen voor eenvoud en onderhoudsgemak. Een wens waar Groendesign Roskams probleemloos op inspeelt. Tijdens een verkennend gesprek worden de wensen van de bewoners in kaart gebracht, zodat de tuinaanleggers precies weten hoe zij perfect aan deze wensen kunnen voldoen. Na dit gesprek wordt een voorontwerp gepresenteerd met de essentiële componenten, zoals de verschillende bestratingsmaterialen, de niveauverschillen van het perceel en hoe daarmee wordt omgegaan, de keuze van beplantingen enzoverder. Zoals het bij Roskams gebruikelijk is, werden in en rond de tuin van deze woning uitsluitend kwalitatieve en natuurlijke materialen gebruikt waardoor de gebouwen perfect tot uiting komen. Twee centrale assen Centraal in de woning zijn twee assen, waarrond de ruimtes zich ontplooien. Bij het binnenkomen staan we op de eerste as, die dwars door het huis richting de tuin loopt. Vanuit de lichte inkomhal kunnen we dan ook door een glazen deur, afgewerkt met smeedijzer, meteen de tuin zien. Rechts van de inkomhal is het vestiaire en een toilet, en daarnaast leidt een trap onder een zacht verlicht gewelf ons naar de kelder-ruimte, die we later nog bespreken. Wanneer we door de smeedijzeren deur stappen, staan we op het kruispunt tussen de twee assen: enerzijds de as naar de tuin, en haaks daarop een as die over de hele breedte van de woning loopt, van de leefkeuken over de eet- en relaxruimte en eindigend in de pianoruimte.
 
 
Leefruimtes
Vanuit de keuken wandelen we door de eetkamer richting de zithoek. Boven de prachtige tafel hangt een wel heel opvallend element: namelijk een imposante luster, gekozen door Mirablau. Langs een lage kast met marmeren top stappen we het salon in, een sfeervolle cocon met zachtblauwe accenten, waar de familie zich voor de gashaard met realistische open haardlook van Cosyflame Incognito - eveneens geplaatst door Bouwcenter Dils - kan neervlijen. Deze haard heeft alle voordelen van een gasvuur, zoals de onderhoudsvriendelijkheid en makkelijk aan en uit schakelen, maar geeft het gevoel van een realistisch vuur, compleet met knettergeluid. Bovendien is het glas van het haardelement volledig ontspiegeld en zonder profielen, zodat het volledig open lijkt.
Qua kleuren in huis is de sfeer landelijk, zonder te zwaar te zijn. Alle schilderwerken in huis werden uitgevoerd door Koen De Backer. Muren afplakken, alles vlakschuren, primer plaatsen en verf aanbrengen, alles werd door de heer De Backer onder handen genomen. Voor de verf werd gekozen voor de decoratieve coatings van Sikkens.“In plaats van alles wit, werd hier gekozen voor landelijke, matte kleuren”, weet de heer De Backer ons te vertellen. Voor de interieurverf werd gekozen voor de Alphacryl Morpha, een elegante, matte, isolerende en afwasbare verf. Maar niet alleen de schilderwerken binnen werden verzorgd door Koen De Backer: ook de schilderwerken buiten en de behangwerken binnen zijn van zijn hand. “Het moest strak geschilderd zijn, mat en goed afgewerkt. Ook de deuren werden geschilderd, hier kozen we voor de krasvaste zijdeglanslak Rubbol BL Satura”. Links en rechts van het salon zijn nog twee extra ruimtes voorzien: aan de straatkant een bureautje voor de heer des huises, in donkerdere, rustgevende tinten, en aan de tuinzijde een bekaste, lichte ruimte met ingebouwde zonnewering voor de vleugelpiano. Beide ruimtes staan in direct contact met het leefgedeelte.
 
Interieur
“De aankleding wilde mevrouw landelijk. Dankzij de samenwerking met Mirablau slaagden we erin om er een moderne toets aan te geven, zodat het toch niet te klassiek ‘Flamand’ werd.” Zo merken we een paar bijzondere stukken op: de tafellamp van de Nederlandse kunstenaar Jaan Mobach, de lage kast van de Belgische firma Denolf, gepersonaliseerd met de marmeren top en de eettafel in eik, met bronzen afwerking in de poten. Bart Broekhoven, kunstenaar en één van de eigenaars van Mirablau, legt uit: “Mirablau zorgde voor alles wat aankleding en meubilair aangaat: de tafels, stoelen, sofa’s, de verlichting en de decoratieve elementen. Zelfs de raamaankleding, tapijten, het behang en de kunst in huis kozen wij”. In de leefruimte valt het haardelement op: het is behangen met een volledig handgemaakt behangpapier van Elitis uit bladzilver en heel dungesneden kurk. Ook qua decoratieve elementen wist Mirablau stuk voor stuk pareltjes te verzamelen om zo het totaalplaatje af te maken. We denken aan het kunst-keramiek op de eettafel en de dressoir, allemaal handgemaakte, eenmalige stukken uit de jaren 50 tot 80 en het prachtige schilderij van de hand van de heer Broekhoven zelf.
Het tapijt is een mooie verzoening van klassiek en modern: het is een handgeweven Oosters tapijt maar van de nieuwe generatie. Voor de realisatie werden verschillende soorten wol en zijde verweven, waardoor verschillende lagen ontstaan en het geheel meer leven kreeg. “Het schilderij werd gerealiseerd in mix-media: een combinatie van verf, potlood en een geheim recept dat in transparante lagen werd aangebracht en waarvan ik kan verklappen dat er klei, zand, gemalen marmer en steen in zit”.
 Mirablau staat voor een tijdloos interieur en wil niet alle trends navolgen. De rode draad is een harmonie tussen hedendaags en klassiek, met moderne en kunstzinnige accenten.
 
Keuken
De keuken is een van de pareltjes, tot in detail ontworpen door Miet, interieurarchitecte van Habitude. In de keuken werd bewust gekozen om niet met de traditionele L-vorm te werken, deze ruimte staat volledig open en in rechtstreeks contact met het eetgedeelte. Wat meteen opvalt is de kookplaat: anders dan in de leefkeukens die we gebruikelijk zien, is het kookgedeelte niet naar de leefruimtes gericht, maar staat het naar de muur, genesteld in een niche in aardetonen dat het vuur als het ware omkadert. “Meestal is het zo dat het kookgedeelte naar de leefruimtes gericht staat in een open keuken, maar mevrouw vond dat kader zo mooi, dat zij graag in die richting wilde kijken wanneer ze kookt”, vertelt architect Charles Cops van Habitude.
 
Achter de kookplaat is de muur
opgeluisterd door zwarte, gemixte Marokkaanse Zellige-tegels, met mat en glanzende elementen door elkaar, geplaatst door Bouwcenter Dils. Middenin de keuken alle ruimte op het centrale, lichtgekleurde keukeneiland. De grote glazen wand aan de tuinkant omkadert het schilderachtig plaatje met de eenzame boom dat we eerder van buiten zagen. Recht tegenover deze glaspartij verbergt een eikenhouten wand de toegang tot de wasplaats. Een detail dat veel zegt over de graad van afwerking...
 
Afwerking tot in de puntjes
Een afwerking die mede te danken is aan Baens, dat voor het maatwerk zorgde in huis. Niet alleen de eiken wand in de keuken is van hun hand, maar ook het tv-meubel in het salon, de kastenwand in de pianoruimte, alle ramen, de kinderslaapkamers, de dressing, het sanitair element voor de kinderen en de badkamer van de ouders. Ook de inrichting van de kelderruimte werd door Baens verzorgd. Guido Baens, zaakvoerder van het bedrijf, staat ons te woord: “wij zijn een afwerkingsbedrijf dat zorgt voor maatwerk: van het buitenschrijnwerk tot het interieur en de afbouw. Zo verzorgen wij houten ramen en ramen voor passieve woningen, in alle kleuren. Wij betrekken de klant zeer nauw in
de samenstelling van zijn raam, zodat hij het gevoel krijgt dat zijn ramen uniek zijn. Een meerwaarde voor de woning”. De interieurarchitecte van Habitude werkte voor het maatwerk nauw samen met de productietekenaars van Baens voor het realiseren van een “wauw-project”, zoals de heer Baens zelf mooi uitdrukt. “Wij doen alles zelf: het maken, lakken en plaatsen. Ons team bestaat uit 61 mensen die zorgen voor maatwerk voor iedereen van uiterst hoge kwaliteit. Onze grootste reclame? Tevreden klanten!”
 
Elke ruimte in verbinding
Via een centrale trap, die verrassend genoeg achter een schuifdeur in de eetkamer zit, gaan we naar boven. Deze bijzondere plaats voor de trap levert een aantal niet te
onderschatten voordelen: de afstand tussen woon- en slaapgedeelte is zo klein mogelijk, doordat de deur kan afgesloten worden biedt het extra veiligheid in geval van een homejacking, het geluid uit de leefruimte gaat naar boven voor de gemoedsrust van de kinderen en vooral, je stapt ’s morgens meteen een lekker warme ruimte in in plaats van door die koude gang te moeten. De kamers liggen verdeeld aan weerszijden van een ruime nachthal: rechts van de trap zijn de kamers voor de kinderen en een kinder-badkamer, met een vloer in natuursteen en een landelijk meubel. Links van de trap hebben we aan de straatzijde een polyvalente zolderruimte waar de balken van het dak voor de sfeer zorgen, en aan de tuinkant de vertrekken van de ouders. Het nestje van de ouders betreden we via een grote, lichte dressing. Voor ons is de badkamer, met inloopdouche en een opvallend, landelijk, losstaand bad. De master bedroom is een gezellige, cosy cocon met uitzicht over het landschap achter de tuin. Wanneer je beter kijkt, zie je dat ook in de kleine dingen niets aan het toeval is overgelaten: alle raamtabletten zijn in fel gemarmerd, verouderd, grijsbruin emperador marmer, voor een verouderde, maar strakke look. En dat ruwe is overal doorgetrokken dankzij de experte aanpak van Bouwcenter Dils. Het wastafelblad in de badkamer, bijvoorbeeld, is in hetzelfde materiaal dan de raamtabletten. In inkom, wc en keuken zien we blauwe steen antico in Romaans verband, en de arduinen wasbak in de verstiaire aan de inkom lijkt wel van een antiekwinkel te komen, maar is nieuw en op maat gemaakt met een antieke look. Ook de tegels in de douche, de arduinen badkamervloer, de tegels in de wijnkelder en de vloertegels in kasseidallen-look bij de kinderbadkamer werden door Dils geplaatst. Dils Bouwcenter is een dynamisch familiebedrijf dat voornamelijk B2B werkt: architecten, bouwbedrijven en vloerders verwijzen graag naar hen door. Maar ook particulieren zijn welkom in de toonzal van 1500m2 waar ruim 6000 artikels uitgestald staan en ook een zone voor natuursteen, parket en haarden voorzien is.
 
Minibioscoop
Maar we zijn nog niet rond, want deze woning heeft nog een opmerkelijke verrassing voor ons in petto. We dalen af naar de kelderruimte, waar een grote praktijkruimte met wachtzaal voorzien is, en worden naar een ruimte aan de straatkant geleid... en daar, achter die deur, troont een heuse minibioscoop! “Meneer is een echte filmfanaat en heeft zo’n 5000 à 6000 films, dus hij wilde graag een ruimte die bij deze passie hoort. Voor het realiseren van dit zaaltje zijn wij gaan bijscholen bij een bedrijf in Noord-Nederland dat onder andere voor Kinepolis werkt”. En het resultaat is net echt: tegen de wand een echt bioscoopscherm, zij het minder groot dan in een publieke zaal, op de muren dikke doeken voor een perfecte akoestiek, dikke tapijten helpen bij een optimale geluids-beleving, en dankzij de 18 boxen is het alsof je in de film zit. Er is ruimte voor 7 personen in evenveel luxe zetels met massageruggen, waaronder zelfs een loveseat voor twee personen.
 
Het zit ‘m in de details
Alle techniciteiten in huis, zoals de verlichting en de aansturing, werden geplaatst door Pilotto Elektriciteitswerken, en er werd aan de kleinste details gedacht. Alles is geïntegreerd: de verlichting, de screens, het door hen geleverde alarmsysteem met het Niko Home Control systeem, het datarack voor de datakabels,... De mini-cinema was een uitdaging apart: daarvoor moest apart bekabeld worden, los van de andere installaties. Maar Sandro, de zaakvoerder van Pilotto, blikt tevreden terug op dit project. “We zijn trots, want het resultaat mag er echt zijn, zeker op zo’n korte tijdspanne. Dit is wat er kan gerealiseerd worden wanneer iedereen met de neus in dezelfde richting staat en met elkaar meedenkt”. Pilotto Elektriciteitswerken werd in 1998 opgericht door de vader Osvaldo, met de bedoeling om zonen Sandro en Mauro mee in de zaak te laten stappen. In 2005 stapte Sandro er voltijds mee in, en één jaar later kwam Mauro erbij. Een echt familiebedrijf, waar de broers alles in eigen hand hebben. “Wij geven niets door, zo hebben wij overal controle over.  Wij zijn een sleutel-op-de-deur voor alle elektrische technieken”, geeft Sandro nog mee.
 
Habitude
Onder leiding van Habitude hebben alle partijen dit mooie project tot een subliem einde gebracht. Maatwerk en een uiterst professionele aanpak, dat is wat Habitude typeert:
“wij zijn de enigen in ons segment die maatwerk uitvoeren met stuk voor stuk professionelen in al het werk, van ontwerp tot werf. Onze ontwerpen worden met de grootste zorg uitgevoerd in aquarel, kleur en 3D, en worden volledig in eigen huis uitgevoerd. Ook de ruwbouwfase en afwerking gebeurt allemaal in eigen huis”. Habitude bestaat intussen 28 jaar, en is de specialist in totaalprojecten op maat: de klanten geven hun eisenprogramma door, en het team gaat daarmee aan de slag. Het resultaat is keer op keer dermate geapprecieerd, dat veel klanten Habitude vinden via referentie-projecten. De bedoeling? Jouw droom op papier zetten, en helpen realiseren.
 
Met dank aan:
www.habitude.be
www.groendesignroskams.be
www.mirablau.com
www.baensafw.be
www.bouwcenterdils.be
www.pilotto-elektriciteitswerken.be
www.soogen.be
Debacker.k@hotmail.com