Zo geslaagd dat het een referentie werd...

Category: Editie 95

Het gezin uit de nieuwe woonst in een rustige doodlopende straat te Papegem zijn het intussen gewend om hun deur te openen voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie voor hun eigen project. Hun nieuwbouwproject is zo geslaagd, dat het fungeert als referentie voor nieuwe projecten. Hoog tijd dus om zelf een kijkje te gaan nemen. We spraken met de heer des huizes en de architect. “Het eerste dat ik wil weten wanneer ik aan een project begin is wat de opdrachtgever precies wenst”, zegt Jurgen Van Durme van Divaa Architecten. “Het handige hier was dat ik het gezin goed ken, en dus de samenstelling wist. Maar ik hanteer voor iedereen hetzelfde principe: zoveel mogelijk informatie vergaren op voorhand. Op die manier kom je tot een goed voorontwerp waar weinig aan veranderd moet worden”. “Wij houden van modern en strak”, vertelt de heer des huizes. “Zes jaar geleden hebben we voor onze tandartsenpraktijk een nieuwbouw laten zetten door Divaa, en die stijl sprak ons zo aan dat het voor ons vanzelfsprekend was op hen beroep te doen voor ons eigen huis”. De opdracht? Een grote leefruimte en open keuken die in elkaar overlopen, een overdekt terras, een kinderspeelkamer beneden.
 
Minder dan een jaar bouwen
Op minder dan een jaar tijd stond het droomhuis van het gezin er. Een opdracht die aanvankelijk niet zo eenvoudig leek, want er moest rekening gehouden worden met de
particulariteit van de grond in de streek, legt Peter Van de Velde (Van de Velde & Zoon Woningbouw) uit:“We zijn beginnen werken op een stuk grond dat vroeger bos was, en eenvoudig was het niet. De grond was drassig, moerassig zelfs, en dat maakte de werken voor de ruwbouw moeilijk. Vooraleer we aan de slag konden, moesten we de modder afgraven en aanvullen met steenpuin. Het was bouwen in een moeras, maar we hebben het opgelost!” Van de Velde, een bedrijf met 55 jaar ervaring van vader op zoon in nieuwbouw, verbouwingen en appartementbouw over een veertigtal projecten per jaar, zorgde voor de kelder, de funderingsplaat en de ruwbouw. “Specifiek aan deze woning was de combinatie van gelijmde gevelsteen en crépi op de gevel. Daar moet je toch wel rekening mee houden bij de ruwbouw”. Ook Van de Velde werkte reeds aan het vorig project, namelijk de tandartsenpraktijk, en het resultaat zorgde ervoor dat het bedrijf opnieuw werd ingeschakeld voor de privé-woonst. “Het was aangenaam samenwerken met vriendelijke, capabele mensen die intussen vrienden zijn geworden”, besluit Peter.
 
Een spel van vormen en materialen
De inkom van de woning, die je moet zien als een witte en zwarte kubus die op elkaar geplaatst staan, is aan de zijkant van het gebouw. Een pad met afdak, gesteund op vier kolommen, leidt de bezoeker erheen. “De kleuren buiten zijn eenvoudig gehouden: wit en zwart, arduinen plinten die mooi passen bij de zwarte ramen. Dat accentueert het contrast met het interieur”. Voor de buitengevel speelde de architect met strakke, witte, naadloze crépi gecombineerd met ruwere materialen in het zwart. In alle eenvoud speelde hij met zowel kleuren als vormen en materialen: het eerste verdiep of de bovenste kubus is naar achter geschoven en ligt dus dieper dan de onderste. De voorkant wordt hierdoor meer gesloten, en terwijl komt er leven in het gebouw.
 
Grote raampartijen en accenten
Een belangrijk deel van het leven in de voorgevel komt er door de ramen. Ook hier werd op een zeer doordachte manier gewerkt om een samenspel van harmonie en accenten te bekomen. Bij De Boever komt tal van projecten van de opdrachtgevers via de architect, en dat was niet anders voor dit project. Het bedrijf zorgde voor de grote raampartijen met PROFEL-ramen, met speciale aandacht voor het aluminium plooiwerk, een mooi accent in de gevel waar de nodige zorg aan moet besteed worden. “Grote ramen zijn voor ons geen probleem, wij zijn dit gewend. Ook de verschillende accenten, zoals het aluminium plooiwerk of de ijzeren plaat gevraagd door de architect, zijn taken die we met plezier op ons nemen”. Geen eenvoudig werk, want de grote ramen en het schuifraam beneden moesten exact uitgelijnd zijn met de kolommen waar het afdak op rust. Ook voor de aluminium dorpels, eveneens geplaatst door De Boever, moest de maat perfect kloppen tegenover de gevel. Op het eerste verdiep, boven de ingang, zien we een accentraam waar binnen de trap loopt. Met verticale T-stijlen werd dit raam opgedeeld in 8 vlakken, waardoor het opvalt tussen de grote raampartijen. Ook de poorten van de woonst zijn geplaatst door De Boever, een jong, gedreven en dynamisch bedrijf met vestigingen te Wetteren en Aalst.
 
Dakterras als bekroning van de master bedroom
In de master bedroom kunnen we via het grote schuifraam naar een ruim dakterras. Voor de privacy van de bewoners is de muur van de voor-gevel doorgetrokken, zodat zij in alle rust kunnen genieten van de jacuzzi en het uitzicht op tuin en bos. De dakwerken werden uitgevoerd door Dakwerken De Rycke. Ook hier verliep het contact via Divaa, want de bedrijven werken intussen al meer dan tien jaar met elkaar samen. Van dampscherm over isolatie, het uitlijnen van de muren met betonplex of de dakramen, dit was allemaal een kolfje naar de hand van de dakwerker. “Bij de dakramen was het vooral belangrijk dat ze mooi uitgelijnd waren met de crépi en de blauwe steen, alles moest netjes evenwijdig lopen om de harmonie te bewaren”. Ook het kunstgras op het dakterras werd geplaatst door Dakwerken De Rycke, dat voor 50% renovatie en nieuwbouw verzorgt, en voor de andere 50% hellende daken, koperwerk en zinkwerk. “Je weet dat de mensen tevreden zijn, omdat het steeds dezelfde opdrachtgevers zijn die terugkeren. Op den duur raak je op elkaar ingespeeld en weet je perfect hoe de afwerking moet. Alles is vlot verlopen voor het plaatsen en afwerken van de dakramen”.
“Ik ben al 20 jaar bezig, en ik doe dit werk nog alle dagen met mijn zin en met hart en ziel, zegt Peter De Rycke. “Wij zijn met een ploeg van 5 à 6 mensen, maar het mag gezegd worden dat ik er nog alle dagen zelf bij ben op de werf. Ik doe dit echt met passie. Ook voor groendaken kunt u bij ons terecht. Wij zijn gespecialiseerd in extensieve groendaken, een interessante oplossing voor uw plat of licht hellend dak.”
 
Licht en ruimte
Via de inkom stappen we een ruime, lichte hal binnen. Twee sets glazen panelen, links en rechts, scheiden de hal van enerzijds een apart bureau en anderzijds de leefruimte, en geven een indruk van ruimtelijkheid en luxe. De ruimtes zijn gescheiden maar transparant, en het licht stroomt binnen. Wanneer we de hal achter ons laten stappen we een living annex keuken binnen, met over de hele breedte van de woonst een uitzicht op de tuin. Een volledig open ruimte, waar de architect en interieurarchitecte van Divaa toch voor een slimme oplossing zorgden om het salon gezellig te maken: het zit namelijk verzonken in een zitput waar je twee trapjes voor naar beneden moet stappen. Op die manier wordt het gevoel van ruimtelijkheid behouden, maar zit je toch in een cosy cocon. Dankzij het sterke maatwerk van Maatwerk De Clercq passen alle meubelen netjes in de zitput. “Wij hebben alles verzorgd wat meubels aanging: keuken, grote badkamer, dressing, bureaukast, ingebouwde vestiaire, de speelkamer van de kinderen, het tv- en open haard meubel, de kinderslaapkamer, de kleerkast en de halkast die het toilet handig verbergt. Binnenkort leveren we ook bergingkasten voor de garage”, vult David De Clercq aan. Zoals de naam het zegt, levert Maatwerk De Clercq enkel maatwerk aan. Niets is ingevoerd, alle meubelen zijn op het bedrijf gezaagd en afgeplakt. “Alles is uniek en tot op de millimeter uitgevoerd zoals de opdrachtgever of de architect het wenst”. Bovendien is de zaakvoerder van begin tot einde ter plaatse en toegankelijk voor de klant.  “En dat schept vertrouwen”, zegt David. De familie vond De Clercq via Divaa, want het architectenbureau werkt geregeld met hen samen. Toch is ook voor het bedrijf dit huis in Papegem een bijzonder project: “het is één van de mooiste projecten die wij al verzorgd hebben, en er komen veel reacties op”.
 
“Oorspronkelijk dachten we de haard in het midden te plaatsen, zwevend tussen salon en keuken, maar dan deden we het effect van de open ruimte teniet gaan. Daarom is de haard nu ingewerkt in de wand”. In de hoek van het salon, voor je overgaat naar de keuken, troont een design mosterdgele fauteuil. Een knap kleuraccent in een interieur waar de overheersende tonen strak wit en zwart zijn. De bijzonderheid is hier toch wel het parket, dat voor het warme gevoel zorgt in dit strakke interieur.
 
Leefkeuken en speelkamer
Een aparte eetzaal heeft het gezin niet, zelfs geen aparte eettafel. Het is immers zoveel gezelliger om aan het keukeneiland te zitten! Daarom werd het eiland verlengd met een composieten, witte tafel. De keuken wordt een leefkeuken, alles loopt vloeiend in elkaar over, en de kok of kokkin kan meteen gezellig mee aan tafel schuiven. Achter discreet verwerkte deuren kom je in de speelkamer voor de kinderen. Handig, want de kids kunnen beneden spelen bij de ouders, en toch kan je wanneer ze klaar zijn al hun spullen opbergen, zodat er niets in de leefruimte blijft slingeren. Via een andere verborgen deur kom je in een dubbele berging en garage met wijnkelder van meneer.
 
Flexibiliteit en verborgen accenten
Maar terug naar de hal, want het is tijd om het bovenverdiep te gaan ontdekken. We gaan met de trap richting het licht, en komen uit op de nachthal. Ook hier werd het principe van beneden doorgetrokken: eigenlijk is het bovenverdiep één open ruimte, waar de kamers vloeiend in elkaar overlopen en naar wens kunnen opengezet of afgesloten worden. “De nachthal verbindt alles: een polyvalente ruimte/logeerkamer, twee kinderkamers en de master bedroom. Het hele bovenverdiep is flexibel, want alle kamers zijn onderling verbonden”. Elke kamer heeft de eigen badkamer, die zorgt voor de overgang: zelfs voor de kinderen is een kleine doucheruimte voorzien. Opvallend op de bovenverdieping is de vloer: een steentapijt, zoals ze in de jaren zestig geplaatst werden. “Dat is echt machtig materiaal”, weet Jurgen Van Durme. “Het is volledig naadloos, er zijn geen voegen te onderhouden, het geeft een strak en egaal uitzicht, is allergievrij en is ook financieel voordelig. Deze uitvoering is dichtgewreven, waardoor het ook nog blinkt en dus een bijzonder mooi accent vormt. Wij gebruiken dit materiaal heel veel”. Leuke accenten zijn de half in de muur gebouwde lampen in de master bedroom, en de aankleding in glan-zende, donkergele metrotegels in de gastenbadkamer.“
 
Eén van onze mooiste projecten”, Jurgen Van Durme - Divaa Architectuur
Het project is zo geslaagd, dat de woonst dienstdoet als referentie voor het werk van Divaa en mensen die denken over nieuwbouw in Papegem gaan kijken om zich te inspireren. “Dit is zonder twijfel één van de mooiste projecten die we realiseerden”, vertelt Jurgen Van Durme. “Het is zo een project waar ik bijna volledig zelf mijn ding heb mogen doen, en ik zou er zelf best willen in wonen. Het is zo goed gelukt, en ook de mensen die het gaan bezoeken zijn onder de indruk. Wat Divaa betreft mogen we terugblikken op een geslaagde opdracht!” “Wij hadden een budget voor ogen, en daar heeft de architect zich heel goed aan gehouden”, vervolledigt de heer des huizes. “De raming van Divaa klopte goed, en zij kenden onze stijl, waardoor zij tot het resultaat konden komen dat we wensten. Iedereen is tevreden”.
Divaa Architecten zorgt voor de architectuur en interieurarchitectuur van een waaier aan projecten: van particuliere woningen naar zelfstandige zaken of appartementen. “Wij zijn continu druk bezig en hebben zo’n 50 projecten per jaar, waaronder bijvoorbeeld dierenartspraktijken. Bij Divaa proberen we innoverend te blijven en voor te lopen op de trends. Zo gaan we stilaan eerder kiezen voor leuke gevelstenen of –panelen in plaats van crépi, omdat dat laatste iets is dat je al wat vaker tegenkomt. Wij willen blijven vernieuwen”.
 
 
 
met dank aan :
 
www.divaa.be
www.tomdeboever.be
www.profel.be
www.maatwerk-declercq.be <p 0px;="" font-size:="" 10px;="" line-height:="" normal;="" font-family:="" helvetica;"="">www.vandevelde-woningbouw.be
www.deryckepeter.be