Weg met symmetrie: het spel der structuren

Category: Editie 95

Rust en privacy. Dat zijn de twee kernwoorden die de wens van de bouwheer misschien wel het best omschrijven. Dit groot gezin met een meer dan goedgevulde dagtaak wou een woning met voldoende ruimte om in alle rust en privacy te kunnen ontspannen. Opdracht geslaagd, dat kunnen we na ons bezoek in de Antwerpse Kempen zeker wel stellen. Leest en kijkt u maar even mee… Vooraleer we de woning binnenstappen, nemen we eerst een kijkje buiten. Privacy is hier duidelijk geen loos begrip. De voorgevel geeft een vrij gesloten indruk met de grote wit bepleisterde vlakken en een grijze dakrand die de zonnepanelen perfect uit het zicht laat. En toch is het allesbehalve een saai ontwerp.
 
Inzaaien en beplanten
We draaien vooraan links rond de woning en treffen eerst de garagepoort en de zijtoegang.  Via een wat speels hagenspel komen we op het terras in de achtertuin, waar onze blik naar het zwembad getrokken wordt. Het strak, rechthoekig zwembad is perfect afgelijnd met het keukengedeelte van de woning. Opvallend hoe het lijnenspel hier verder wordt doorgetrokken. Het zwembad heeft een blauwe mozaïek dat voor een mooi diepte-effect zorgt. Daarnaast zien we het witte poolhouse dat uit twee verbonden delen bestaat met onder de luifel een buitendouche. Het deel in hout zorgt voor een natuurlijke toets. De mooie graspartij trekt onze blik naar de eerste bomen achteraan en het bos verderop.
 
Een oplossing voor alles
We draaien ons om en stappen terug richting woning. De ramen zijn perfect tot op de grond afgewerkt, zonder dorpels. Dat zorgt ervoor dat er geen niveauverschil is tussen het binnen- en buitengedeelte. Knap. Het brede terras aan de eet- en leefruimte is dan weer volledig afgedekt door een luifel, met ingebouwde verwarming. De bouwheer maakt er naar eigen zeggen heel vaak gebruik van om buiten te zitten. Ideaal, ook als het even regent of ’s avonds wat frisser wordt. De terrasverwarming werd geplaatst door de firma Procrep en daar kwam heel wat bij te kijken. Zaakvoerder Geert Clerckx: “De verwarming is volledig ingebouwd in het isolatiesysteem, de bepleistering zeg maar. Het was een hele uitdaging om de juiste constructie te maken om de verwarming daar in te bouwen. Je moet weten dat zo’n toestel al gauw enkele honderden graden warm wordt en dat mag natuurlijk niet uitstralen op de bepleistering. Het moet voldoende kunnen ventileren. De oplossing hiervoor hebben we zelf bedacht in samenwerking met de producent van het toestel. De schrijnwerker heeft dan de constructie in hout uitgevoerd en we hebben het met speciale platen afgewerkt. Het zit nu perfect in het plafond, zonder dat je iets ziet van de technieken. Een echt mooi resultaat. Daarnaast hebben wij ook alle bepleisteringswerken verzorgd, zowel binnen als buiten. Buiten is er gekozen voor een harsgebonden gevelisolatiesysteem. Door de hars is het schokbestendig en veert het mee wanneer er bijvoorbeeld een voetbal tegen aanvliegt. We hebben er ook een siliconepleister over aangebracht. Die zorgt ervoor dat de structuur mooi behouden en zichtbaar blijft, zelfs als je het overschildert. Zo krijg je hier een zacht, aangenaam gevoel dat mooi het licht reflecteert. Ook qua isolatiewaarden heeft de bouwheer voor het beste beschikbare systeem gekozen. Het was een echt plezier om een dergelijk project uit te voeren.”
 
De tuin werd ontworpen door Patrick Verbruggen en aangelegd door de firma Stalmans. Zaakvoerder Jos Stalmans vertelt er ons wat meer over: “We doen meestal alle buitenwerken van a tot z. Zo werken we het liefst, want dan hebben we alles zelf in de hand. Eerst en vooral zijn er de grondwerken. Voor dit project hebben we een berg grond achteraan afgevoerd en vervangen door nieuwe verbeterde grond en compost. Daar begint alles mee. Uiteraard hebben we ook zelf de gazon volledig ingezaaid en de beplanting verzorgd. Ook het lichtgrijze granieten terras is van onze hand. Rond het zwembad hebben we extra aandacht besteed aan de afwatering en kleine waterkanaaltjes. Daarnaast hebben we ook het vijvertje naast de woning geplaatst, met een traditionele biologische filtering. De samenwerking voor het project is perfect verlopen. En het resultaat mag gezien worden. Daar zijn we natuurlijk heel trots op.” De raampartijen komen tot op de vloer en zorgen dat er veel licht binnenkomt. Het binnen-buitengevoel is hier groot, de ruimte is volledig opengetrokken aan de achterkant. Zeker met het prachtig zicht op het gras en de bomen achteraan. Rust?Wees maar zeker! De raampartijen zijn het werk van de firma ALU2+ uit Sint-Truiden. Chris Lowies: "Wij ontwerpen, produceren en plaatsen aluminium buitenschrijnwerk met een 30 tal enthousiaste medewerkers. Onze opdrachten omvatten nieuwbouw- en renovatieprojecten van moderne hedendaagse tot klassieke pastoriewoningen in het hogere bouwsegment. Als SAPA aluminium vakman zorgen we voor een totaaloplossing met focus op kwaliteit en maatwerk. Samen met de architect bedenken we inventieve oplossingen in functie van de isolatie eisen en esthetische detaillering. Dit proces start al in de ontwerpfase van het bouwproject. In de uitvoeringsfase zorgen we voor gedetailleerde tekeningen. Zo is het voor alle partijen duidelijk wat er zal geplaatst worden. De productie en plaatsing gebeurt volledig in eigen beheer, onze garantie voor een perfect eindresultaat!
 
Via het terras gaan we verder naar de waterpartij aan de zijkant van de woning. We stappen over het water heen via enkele aangelegde stenen naar de voorkant van de woning. Daar treffen we een bijna volledige ommuurde binnenplaats aan: de patio. Deze schermt het zicht van de straatkant volledig af, maar zorgt wel dat het avondlicht nog naar binnen kan.
 
Tijd om naar binnen te gaan
Door symmetrie te vermijden en te spelen met het driedimensionale maakt het ons nieuwsgierig om de woning binnen te ontdekken. Binnenkomen doen we via de grote voordeur met grijze omlijsting. Aan onze linkerkant zien we een grote ingebouwde kast en de doorgang naar de garage. Opvallend is dat de statige inkomhal van de andere ruimtes afgesloten kan worden via een pivoterende glazen deur. De hoge plafonds en de ingebouwde wand- en plafondverlichting houden het strak. Net voorbij de glazen deur, eveneens aan de linkerkant, ontwaren we een brede trap met reling naar boven. Dat is voor straks.
 
Volledige controle
Door de eetruimte gaan we richting keuken. Zwart en wit domineren. Het groot keukeneiland steelt de show. Wat valt er nog op? De grote maatkasten van vloer tot plafond, de lange stripverlichting, de ingebouwde dampkap en toestellen, de stenen vloer en de zwarte kraan… En natuurlijk het gezellig ontbijthoekje met wederom het zicht naar buiten.
We stappen verder en komen uit in de eetruimte. Het eerste dat opvalt is de prachtige belichting boven de vierkante tafel en natuurlijk ook al het zicht naar buiten toe. Je voelt al meteen de rustige sfeer en de gezelligheid. Van een steriele omgeving is hier geen sprake. Daar is Jan Aerts van het gelijknamig architectenbureau het volledig mee eens. “Modern kan soms heel koud zijn, maar dat is net iets wat wij vermijden in onze ontwerpen. Alle ruimtes lopen hier beneden in elkaar door, maar niet zomaar. Door het gebruik van inspringende muren en andere architecturale ingrepen zijn ze toch een beetje van elkaar gescheiden. Elke ruimte heeft ook zijn eigenheid, een iets andere sfeer en inrichting. Maar toch zorgt het uitgekiend lijnenspel dat het allemaal als één geheel aanvoelt. Je blijft overal in contact met elkaar en ergens ook weer niet.”
 
De elektriciteitswerken in de woning werden verzorgd door de firma Fix en Flex. Zaakvoerder Kris De Kock: “We zijn een relatief klein bedrijf met twee zaakvoerders. Mijn collega is bijna altijd mee aanwezig op de werf, wat maakt dat we dicht bij de klant zitten. Een strikte opvolging is dan ook altijd gegarandeerd. Op de werf zelf tekenen we eerst de plaatsen uit waar de schakelaars en stopcontacten zullen komen. Dat biedt de bouwheer de kans om zich een goed beeld te vormen en eventueel bij te sturen vooraleer de werken beginnen. Wat we daarvoor natuurlijk ook doen is goed luisteren naar de klant, meedenken, tips geven en oplossingen aanreiken. Hier was dat bijvoorbeeld zo voor het domoticasysteem, waar de klant op ons advies gekozen heeft voor Niko Home Control. Met dit systeem kunnen de bewoners makkelijk alles - verlichting, verwarming, ventilatie, zonnewering… - aansturen zoals ze het wensen. Bovendien zijn er heel wat praktische functies in-begrepen, zoals de alles-uittoets om in één keer alle lichten uit te schakelen. Of nog de aanwezigheids-simulatie die de verlichting ’s avonds tijdens de vakantie op verschillende plekken en momenten automatisch doet branden. En indien gewenst, kan ook het hele systeem via een app op de smartphone bediend worden. Onze meerwaarde hierbij is dat we het systeem goed kennen en ook de tijd nemen om alles aan de klant uit te leggen.”
 
Van binnen naar buiten
Rechts van de eetkamer komen we in de leefruimte. De warme bruintint van het salon zorgt voor een aards gevoel, wat nog geaccentueerd wordt door de eiken vloer en natuurlijk ook door de open haard. De doorkijkhaard bevindt zich in een witte blok die van het plafond tot de vloer doorloopt. Je kan er zowel links als rechts doorlopen naar wat later de bibliotheek moet worden. Vandaag is het nog een speelruimte voor de kinderen. Met een mooi zicht op de waterpartij en de ommuurde patio vooraan.
 
De meubelen in de woning komen van bij Master Meubel. Goele Vermeeren vertelt ons wat meer over hun aanpak: “In onze showroom vind je een uitgebreide collectie
designmerken en meubelstukken. Niet zomaar een opeenstapeling van zaken, maar een doordachte combinatie van meubels en decoratie-accessoires die al meteen een beeld geven van de sferen die je kan creëren. Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van het design en de productie van elk stuk dat we hier tonen. Ook hebben we een eigen team van tien interieurarchitecten die naar eigen, uitgesproken combinaties zoeken. Ze gaan graag met de klanten in dialoog om samen tot het beste resultaat te komen. Daarnaast hebben we ook een eigen meubelmakerij, stoffeerderij en een atelier voor raam-decoratie. Zo kunnen we elke klant het best mogelijke maatwerk van onze designers aanbieden. Nieuw is onze Master Shop, waar we geschenken en design accessoires aanbieden. Al wie dat ons een bezoek brengt, merkt meteen dat we niet zomaar een meubelwinkel zijn. Onze selectie van exclusieve designmerken stellen we tentoon in een uniek en apart gebouw. Wat de inspiratie en het shopplezier alleen maar zal versterken.”
 
Nooit vervelend
De raamdecoratie in de woning is van de hand van de firma Goelen. Zaakvoerder Karel Goelen: “Raamdecoratie is het sluitstuk van een woning. Belangrijk is dat deze nooit verveelt maar rust en inspiratie brengt. Ze moet perfect aansluiten op het interieur en de sfeer die de klanten voor ogen hebben. De bewoners van deze woning vonden gezelligheid belangrijk bij het inrichten van de leefruimte. Daarom adviseerden wij vloeiende gordijnen in een semi-transparante stof. De keuze viel op een zachtgewassen linnen met golvende structuur dat het daglicht mooi filtert. Raamdecoratie is veel meer dan een stukje stof of een houten latje. Perfectie tot in de kleinste vezel: daar streven we naar. Noem het beroepseer, noem het ervaring, noem het de liefde voor ons vak. Maatwerk dat uit ons atelier komt, beantwoordt altijd aan onze eigen kwaliteitseisen. En die liggen hoog. Zo kunnen we ook moeilijke stoffen zoals linnen verwerken, zelfs met de hand. De plaatsing gebeurt bovendien door uitstekende vakmensen. Met oog voor elk detail, inclusief de plaatsing van de rails of roedes. En voor wie het wenst, kunnen we ook zorgen voor een automatisch of domoticasysteem. Ook daarvoor hebben we alle expertise in huis.”
 
Via de trap komen we op de overloop waar zich een heuse werkruimte met een breed wit bureau bevindt. Ook hier werd met de volumes gespeeld. Het raam aan de straatkant werd op een verhoog geplaatst en de gordijnen gaan mooi open zodat er niets van het licht verloren gaat.
 
Links van de overloop bevindt zich het oudergedeelte met badkamer, dressing en master bedroom. Net als beneden gebeurt de toegang er via een glazen pivoterende deur. De badkamer oogt strak en modern met donkergrijze tegels en een inloopdouche. Afgewerkt tot in de puntjes. De dressing, met houten vloer en hoog ingebouwde witte kasten, brengt ons tot de slaapkamer. Het raam met witte gordijnen is ook hier op een verhoog geplaatst en biedt toegang tot een groot houten terras, dat afgeschermd is met glaspartijen. De inrichting van de master bedroom is sober, wit domineert. Ook hier alles voor de rust.
 
We keren terug naar de overloop en gaan naar het ruime kindergedeelte met drie slaapkamers en een badkamer. We zien dezelfde kenmerken terugkeren: de houten vloeren, de ingebouwde kasten (inclusief leggers en bureaus) en verlichting, wit als dominante kleur... Eveneens naar analogie met de rest van de woning, is hier niets symmetrisch. Elke kamer heeft zijn eigenheid. De badkamer is wit betegeld en heeft eveneens een inloopdouche: sober en praktisch.
 
Met dank aan:

www.janaerts.be
www.procrep.be
www.stalmansbvba.be
www.alu2.be
www.fixenflex.be
www.mastermeubel.be
www.goelen.eu

<span rgb(0,="" 0,="" 0);="" font-size:="" 13px;"="">