Tuin en zon als verleidelijk decor

Category: Editie 95

Genieten van de buitenlucht en de zon. Het is voor velen de hemel op aarde. Een West-Vlaams koppel nam resoluut hun toekomst in eigen handen en realiseerde hun eigen paradijs. Van een appartement naar een lichtrijk en zonovergoten nieuwbouwwoning: het is duidelijk een aanrader. Standaarden en vaste patronen zijn er om te doorbreken. Deze knappe nieuwbouw bewijst dat. Wars van eenheidsworst kozen de bouwheren in samenspraak met de architect en de aannemer voor een zeer praktische aanpak: een nieuwbouwwoning zonder verdiepingen. Alles bevindt zich op het gelijkvloers. Die keuze zorgt voor een mooie aanblik aan de straatzijde van het gebouw, maar ook voor een zeer huiselijke sfeer. Dankzij het ontbreken van trappen of niveauverschillen en grote glaspartijen aan de achtergevel is de uitgestrekte groene tuin de echte ster van dit ontwerp. Elk detail staat in het teken van licht en zon.
 
Gesloten versus open
Architect Bert Ghesquière van GC Architecten ontwierp de hoogstaande bungalow met twee volumes die elkaar in een lichte hoek vinden. Die keuze werd beïnvloed door twee belangrijke redenen. “Ten eerste de vorm van het perceel zelf. Die is niet rechthoekig zoals de meeste nieuwbouwpercelen, maar bestaat uit een schuine zijde. De bouwvolumes volgen de grenzen van het perceel. Op die manier benutten we optimaal de ruimte van de bouwgrond én is de woning volledig gericht naar de zonkant. Bij wijze van spreken genieten de bewoners van zonsopgang tot zonsondergang van het rijkelijke licht.” Een extra pluspunt is niet toevallig de privacy die zo ontstaat. Langs de straatzijde overheerst een haast volledig gesloten geheel. Dat staat in schril contrast met de open gevel achteraan met indrukwekkende glaspartijen. “De bouwheren werken hard en willen thuis genieten van rust. Zonder gestoord te worden door mogelijke inkijk. De inplanting van de woning op het perceel maakt dat mogelijk”, klinkt het. Even praktisch is de onderverdeling tussen de twee volumes. Die is netjes verdeeld tussen een nachtgedeelte met badkamer en een dagdeel met de leefruimte en open keuken. Een slimme oversteek in de oksel van de twee volumes creëert een overdekt terras. “Om oververhitting van de woning tegen te gaan is er langs de volledige achtergevel een bescheiden overhangend dak dat dienst doet als luifel. Die houdt de zon buiten als die het hoogst staat. Als de zon zakt en zijn warmte verliest, komen de zonnestralen terug in de woning”, aldus de architect. “Het overdekte terras heeft geen doel op energievlak, maar staat volledig in het teken van huiselijkheid en gezelligheid. Vanuit de leefruimte heb je meteen zicht op het overdekte terras wat voor een zeer uitnodigende setting zorgt.”
 
Tijdloos en slim
Aangezien de volledige woning zich op het gelijkvloerse bevindt, vloeit de buitenomgeving naadloos in het interieur. En vice versa. Dat was ook de opzet. “Een woning waarbij alles bereikbaar is zonder trappen, zorgt voor een uitzonderlijke beleving. Elke kamer of ruimte is rechtstreeks verbonden met de tuin. Zeker met een uitgestrekt terrein als hier, zorgt dit voor een zeer open gevoel waarbij huis en tuin op elk moment interactie hebben met elkaar.” De woning kent een vrij smal grondplan. De twee volumes zijn langwerpig. Dat heeft zijn voordelen: elke ruimte wordt via de grote ramen natuurlijk bediend van zonlicht. Enkel de wasplaats kijkt niet uit op de buitenruimte. De nachthal doet dat wel dankzij een slimme ingreep in de badkamer. De ensuite badkamer bevindt zich op het einde van een lange hal. Als de badkamer niet in gebruik is en de deur openstaat kijk je via de reflectie van de spiegel ook hier uit op de buitenomgeving. Een led-strip zorgt met verlichtings-accenten voor de nodige sfeer. Dankzij het gebruik van een licht glanzende composiet in het bad en de inloopdouche is er in het maatmeubilair  geen enkele naad te bespeuren. De badkamer staat overigens in direct contact met de dressing en de ouderlijke slaapkamer. Het nachtgedeelte bestaat verder uit een polyvalente ruimte die ook als logeerkamer dienst kan doen, en een jeugdkamer met vlakbij een eigen douche en sanitaire cel. Tijdloos was het codewoord bij het ontwerp van de woning. De witte crepi als gevelbekleding is een logische optie.  Afgewisseld met zwart metselwerk ter hoogte van de carport en de voordeur staat de kleur- en materiaalcombinatie voor strak geheel die niet in vakjes of modetrends te duwen valt. De kleurencombinatie komt ook terug in de achtergevel. Uiteraard wordt die gedomineerd door de grote glaspartijen opgebouwd met zwarte aluminium profielen in de leefruimte, maar ook in het nachtgedeelte komt de kleur en het materiaal terug. “De bedoeling was om zoveel mogelijk scheidingen te vermijden tussen de glaspartijen. Daarom is er in de leefruimte een groot schuifraam dat langs beide zijden open glijdt. Daarmee wordt haast de helft van de woning geopend – opnieuw voor een grote verbondenheid tussen buiten en binnen. In het nachtgedeelte verbergen zwarte aluminium roosterpanelen de draai- en kipramen. Zo kunnen de bewoners de kamers verluchten, zonder storende brede profielen die het achteraanzicht inpalmen”, verklaart Bert.
 
Strakke interieurkeuzes
De architect stond zowel in voor het woningontwerp als het interieurontwerp. Binnenin regeren lichte witte kleuren. “Zeer bewust, op die manier zorgt het groene van de tuin voor kleur in de woning. Daarnaast leggen we ook kleuraccenten met kunstwerken aan de muur of met de gekleurde stoelen aan de eettafel.” Doorheen het huis zorgt schrijnwerk op maat voor een rustgevende omgeving. Dat toont zich onder andere in de zithoek waar niet enkel de televisie verborgen kan worden achter een wandmeubel. Idem trouwens voor het bescheiden thuisbureau dat via schuivende panelen aan het oog onttrokken wordt. Het bureau is geïntegreerd in de leefruimte, maar is enkel zichtbaar als de bewoners dat willen. Het lichte interieur krijgt een shot sfeer en warmte dankzij het uitgestrekte parket. De eikenhouten vloer verbindt het volledige grondplan. Enkel in de keuken en in specifieke delen van de badkamer wordt het parket ingeruild voor een robuuste tegel in natuursteen.
 
Natuursteen met karakter
De natuursteen is lichtgrijs graniet. Formaat 60 op 60 centimeter. “60 op 60 wordt steeds meer de standaard. Het formaat zorgt voor een mooie proportie en blijft voor de vloerder hanteerbaar”, weet Kurt Dheedene van Westvlaams Tegelhuis. Om opnieuw de overgang tussen binnen en buiten zo soepel en natuurlijk mogelijk te maken, is de natuursteen zowel in de keuken te vinden als op het terras. “Natuursteen leent zich hier uitstekend voor, in tegenstelling tot bijvoorbeeld keramiek. Graniet kan zowel binnen als buiten gebruikt worden: het blijft kleurvast en blijft stabiel bij temperatuurschommelingen. Esthetisch is dat een enorme meerwaarde”, aldus Kurt. Specifiek werd er op het terras gekozen voor een gevlamde graniet. “Die is iets ruwer, wat goed is om het regenwater af te leiden. Meteen zorgt de gevlamde afwerking er ook voor dat het terras niet glad is, ook al is het nat. Het is een vorm van anti-slip” Voor het interieur werd de tegel geborsteld. “Daarbij worden de poriën van de steen dichtgemaakt. Daardoor ontstaan er geen vlekken bij het morsen, wat in de keuken natuurlijk essentieel is. De geborstelde graniet is zeer onderhoudsvriendelijk.”
 
Keukenprinsen
Intussen mag het duidelijk zijn: het volledige ontwerp staat in teken van het buitenzicht en het genieten van licht en zon. Dat is in de keuken niet anders. Het ruime keukeneiland biedt plaats aan een gezellige bar – om te aperitieven of ontbijten – en praktische spoelbakken. Als de dame of heer des huizes het middag- of avondmaal bereidt, geniet hij of zij van een open zicht op de tuin. Het fornuis is ingewerkt in een nis van de uitgebreide wandkast uit praktische overwegingen. Architect Bert Ghesquière: “Op die manier is de dampkap onzichtbaar voor het blote oog. Zo vermijden we dat dit een storend element zou zijn in de open leefruimte.” Net zoals in de rest van het huis gaat esthetiek hand in hand met functionaliteit. Daarom kozen de bewoners voor de keukentoestellen van Miele. Ingebouwd in de wandkast bevinden zich drie toestellen die eenzelfde minimale design genieten. Het trio vormt een knap geheel en zorgt voor heel wat mogelijkheden. Om culinair alle vrijheid te hebben werd een drukstoomoven geplaatst. Door de PowerSteam-technologie warmt die in een recordtempo op en zorgt die voor een snel bereide maaltijd. Dank-zij het uittrekbare plateau is het ook schoon en makkelijk werken. De centrale stoomoven zit netjes verborgen achter een strakke liftdeur in zwart glas. Ook het frontpaneel van de multifunctionele oven is hierin afgewerkt. Deze alleskunner van Miele wordt bediend met een touch display en is zelfs voorzien van een draadloze spijzenthermometer. De laatste in de rij is een handige microgolfoven met alle nodige functies. Ook deze gaat mooi op in de wand door het consequente gebruik van het matzwarte glas en een greep in inox. Dat de drie keukentoestellen zich dichtbij het fornuis en het keukeneiland bevinden, is opnieuw een bewijs van de slimme indeling van de woning. In tegenstelling tot wat het woningontwerp en de focus op buiten zou vermoeden, hebben de bewoners geen groene vingers. De tijd ontbreekt en als de tijd beperkt is, is genieten van de tuin een stuk aangenamer dan werken in de tuin. Het overdekte terras is daar een goed voorbeeld van, maar ook het uitgebreide gazon met zwemvijver als orgelpunt. Uitgekiend geplaatste siergrassen zorgen voor het nodige reliëf en speelsheid in de tuin.
 
Totaalaanpak met carte blanche
“Ik ontwerp enkel woningen waar ik zelf zou willen wonen en waar ik integraal achter sta”, glimlacht architect Bert Ghesquière. “Uiteraard is dat ook in deze woning het geval. Ik kreeg haast carte blanche. De bouwheren pikten het idee voor de indeling en het gebruik van de bouwgrond snel op en waren meteen gewonnen. Daarna gingen we samen op zoek naar de beste oplossingen voor elk detail. Ook in samenspraak met aannemer Lapeirre. Dat verliep uitstekend, ook in andere projecten konden we goed samenwerken.” Woningbouw Lapeirre fungeerde als totaalaannemer voor dit residentieel project. De persoonlijke contacten van een familiebedrijf gaven de doorslag, net als de volledige begeleiding. “De bouwheren hebben een eigen zaak en een zeer druk leven. Aanvankelijk dachten ze dat zelf een nieuwbouw realiseren voor hen niet mogelijk zou zijn, wegens gebrek aan tijd”, weet Isabel Lapeirre. De opdrachtgevers zagen hun kans schoon toen ze de totaalaanpak van Lapeirre ontdekten. “Ze wilden een nieuwbouw zonder zorgen, één aanspreekpunt en een vast budget. Dat is precies wat we aanbieden. Zowel voor nieuwbouw als renovatieprojecten.” Een van de speerpunten van de aannemer is de focus op duurzaamheid. In dit project vertaalt zich dat in een slim evenwicht tussen optimaal comfort en duurzaam wonen. “Een platte, alleenstaande woning verliest nu eenmaal meer energie dan een compacte woning met verdiepingen. Door voor vloerverwarming te kiezen in combinatie met een groter isolatiepakket, ventilatie met warmterecuperatie en luifels om oververhitting tegen te gaan in de zomer, is het duurzame aspect ook hier aanwezig”, verduidelijkt Isabel.
 
Verbindende parketvloer
Doorheen het huis komen materialen steeds opnieuw terug. De meest opvallende verbindende factor? Het half-massief parket in Franse eik. Parketspecialist Marnix Cappelle schuurde de houten planken ter plaatse op en zorgde ook voor een afwerking aldaar. Op die manier wordt elke millimeter van de vloerbekleding onder de loep genomen voor details die het verschil maken. Opvallend is dat het hout ook te vinden is in de badkamer. “Het is een misverstand dat parket geen water aankan. In een moderne woning als deze is de badkamer goed geventileerd en is de badkamer geen natte ruimte. Bovendien bestaat de onderlaag van het parket uit multiplex in berkenhout. Dat zorgt voor een zeer stabiele basis met weinig krimp of uitzetting”, aldus de parketexpert. Marnix Cappelle werkt enkel met hout van Belgische producenten. Dat maakt dat het type hout, de lengte en breedte van de planken en zelfs de afwerking en de voeg steevast te kiezen zijn door de bouwheer of architect. In deze familiewoning zorgt een op maat gemaakte wit-grijze olie voor de nodige bescherming van het hout. De planken hebben een vrije lengte tussen 1,5 en 2,5 meter, net zoals massief parket. De houten vloer werd in vrij verband gelegd voor een natuurlijke en ongedwongen sfeer.
 
Met dank aan :
 
www.lapeirre.be
www.gc-a.eu
www.westvlaamstegelhuis.be
www.miele.be
www.cappellemarnix.be