Strakke renovatie met een hart voor het verhaal

Category: Editie 95

Toen de bouwvrouw en haar echtgenoot hun woning kochten in 1999, waren ze er meteen verliefd op. Hoewel gebouwd in 1975, was het huis bijzonder modern en dat was precies naar de zin van het koppel. Toen de heer des huizes in 2013 helaas overleed, besloot mevrouw de vrouw des huizes de geplande renovatiewerken aan het huis toch uit te voeren. Het resultaat is een strakke, frisse woning die de charme van een geschiedenis met zich meedraagt. Een rondleiding in de woning door de sympathieke bouwvrouw  maakt pas echt duidelijk hoe intrigerend die combinatie van heden en verleden wel is.
 
De tuin als bron van warmte
De bouwvrouw: “Toen we de woning kochten, hebben we met een likje verf een en ander opgefrist, maar grondige werken waren toen nog niet aan de orde. Een zestal jaar geleden was de tijd er rijp voor. De waterleiding en de verwarmingsketel waren dringend aan vernieuwing toe en de isolatie liet te wensen over. Toen hebben we contact opgenomen met Valerie Willems van V2V Architect. Uiteindelijk zijn we eraan begonnen in 2014. De architecte heeft bijna niets veranderd aan het gebouw zelf, maar heeft het wel gestript, geïsoleerd en opgeschoond. De jonge tuin is wel volledig heraangelegd. De ontwerper heeft heel goed de juiste sfeer weten creëren.”
Die sfeer is er een waar je moeilijk de vinger op kunt leggen. Strak minimalistisch sluit de tuin naadloos aan bij de woning, en toch is de algemene indruk er een van moeiteloze vanzelfsprekendheid. Geen hagen in een knellend keurslijf gesnoeid, maar een organisch en zelfs een tikkeltje speels schouwspel met siergrassen, groenblijvende massieven en een strakke onderbelijning in de verharding. Het brein achter dit alles is tuinontwerper Kevin Mampay van Make Concepts uit Viersel. Kevin Mampay: “Mijn doel is sowieso om de architectuur van de woning te respecteren en versterken en een sobere overgang te maken naar de natuur. Want zelfs een minimalistische tuin moet nog altijd natuurlijk en warm aanvoelen.” ‘Natuurlijk en warm’ zullen verder in het gesprek twee kernwoorden blijken te zijn waar Kevin Mampay zijn ontwerpen op baseert. Empathie speelt een sleutelrol en dat is merkbaar. Kevin Mampay: “Elke klant is anders, dus elke tuin is anders. Ik probeer de mensen aan te voelen en daarmee aan de slag te gaan in mijn ontwerp. Dat persoonlijke aspect is voor mij bijzonder belangrijk.” De stijl van het huis wordt niet alleen weerspiegeld in de vanzelfsprekende soberheid, maar ook in verrassende elementen zoals de vormen in gepolierd beton die doen denken aan omgekeerde salontafeltjes uit de jaren 70. Gepolierd beton speelt sowieso een vooraanstaande rol in het buitendeel, een zeer bewuste keuze van Kevin Mampay: “Structuur en materialen spelen een belangrijke rol. Ik heb een effect en contrast willen creëren met de structuren van de bestaande kinderkopjes (ruw en oud) en de gepolierde beton in natuurkleur (strak en nieuw). Die heb ik opgevoegd met epoxy en in een ander legpatroon laten leggen zodat de kleur naar boven komt.” Het gras vooraan de woning is vervangen door kiezels en beplanting. Die kiezels vinden we trouwens ook terug in de achtertuin, waar een ruime garage/tuinhuis omgeven door kiezels een weerspiegeling is van het hoofdgebouw. Straks nog meer over de tuin, we zijn benieuwd naar de binnenkant van de woning.
 
Volledig engagement
De bouwvrouw: “De indeling van het huis is gebleven wat die was. Dat hadden we zo afgesproken en ik ben er nog steeds blij om. Zo hebben we er bewust voor gekozen om niet mee te gaan met de trend van de open keukens. Ik verkies een keuken waarvan je de deur kunt sluiten als je dat wilt, we hebben de ruimte zoals die was dus behouden. Die is overigens ruim genoeg, zodat het wel altijd mogelijk is om er te babbelen, te aperitieven of te eten.” De aannemer die instond voor de werken, is Hadibouw uit Herentals. Ze hebben het hele huis gestript, tot de bezetting toe, om te herbeginnen met de muren die er nog stonden. Zaakvoerder Dirk Hellemans: “We hebben de muren en het dak volledig voorzien van buitenliggende isolatie.  We hebben het huis als het ware ‘ingepakt’. Zo vermijd je koudebruggen. Het huis heeft dan ook een zeer goede e-waarde.” Het huis inpakken… Dat klinkt eenvoudig, maar was het allerminst. Dirk Hellemans: “De grote uitdaging was om de strakke belijning van het huis te behouden, de vormgeving en het karakter, ondanks de extra laag die we errond hebben aangebracht. Ook de vloeriso-latie was geen sinecure. Zo hebben we de kruipruimtes onder de vloer ook geïsoleerd om aan de bovenkant zo weinig mogelijk ruimte te verliezen.” De vrouw des huizes is alvast zeer te spreken over de dienstverlening van Hadibouw. Dirk Hellemans legt uit hoe het bedrijf garant kan staan voor de kwaliteit van hun service. Dirk Hellemans: “We engageren ons alleen voor een project als het enerzijds uitdagend is en anderzijds goed ontworpen en gecoördineerd wordt, met een architect die betrokken is. Daaraan voegen we onze professionaliteit en 27 jaar ervaring toe. Ervaring die ook onze vakmensen met zich meedragen, die gemiddeld al 15 jaar voor Hadibouw aan de slag zijn.” De consistentie en loyauteit van de werknemers weerspiegelt niet alleen de ervaring van Hadibouw, maar ook het familiale karakter van het bedrijf. Dirk Hellemans: “We hebben een direct contact met de klant en zijn betrokken bij onze projecten, ook ik als bedrijfsleider.”
 
De vrijheid van modern
De bouwvrouw wilde het moderne karakter van haar huis absoluut behouden. Een kolfje naar de hand van architecte Valerie Willems, die zich alleen op moderne projecten toelegt. Valerie Willems: “Ik ervaar bij moderne projecten het meeste vrijheid. Ik probeer bij elke opdracht een ontwerp op maat te maken waarbij de persoon, het perceel, de oriëntatie optimaal worden benut. Bij pastoriestijl, bijvoorbeeld, zit je ‘vast’ aan een bepaalde gevelindeling en bepaald materiaal. Heel mooi, maar ik verkies de vrijheid van modern.” Het opzet van de renovatie was enerzijds het huis esthetisch op te frissen en anderzijds het aan te passen aan de normen voor hedendaags wooncomfort. Valerie Willems: “De architectuur van de woning was al zeer strak, met grote ramen en oversteken die in de zomer beschutten tegen rechtstreekse zon en in de winter de warmte binnenhouden. De oorspronkelijke architect heeft ook veel gedetailleerd, zoals de schouw, de brievenbus, de deuren. Daar hebben we volop rekening mee gehouden. Alles wat goed was, hebben we behouden. Zo hebben we het idee van vloerverwarming laten varen om de originele stalen deurkaders te kunnen houden. Qua structuur is er nagenoeg niets veranderd, alleen het licht hellende dak hebben we rechtgetrokken. Dat was ook voor de isolatie een betere keuze. ” Aan de buitenkant is de oorspronkelijke bruine baksteen vervangen door witte pleisterkalk, waartegen het zwart van de kap boven de schouw, en van de aluminium ramen en deuren, fraai afsteekt. Valerie Willems: “Voor de tuinmuur aan de voorkant van het huis hebben we voor grijs gekozen, hetzelfde grijs als binnen in de vestiaire trouwens. Die muur maakt het ontwerp heel sterk, de belijning loopt door in het reliëf van het gevelmetselwerk. Dat wilden we niet wegstoppen onder de crepi, vandaar de andere kleur. De muur mocht ook niet hoger komen dan de  onderkant van de oversteek boven de garage. Zulke details maken een wereld van verschil.”
 
Stijlvol aluminium
Voor de aluminium ramen en deuren in een matzwarte textuurlak is een beroep gedaan op Profel uit Overpelt. Ook de zwartgrijze sectionale garagepoort, de pivoterende aluminium deur en diverse grote schuiframen hebben zij op hun palmares. Voor het opmeten en plaatsen is Profel Expert Janssens uit Merksem ingeschakeld. Antoinette Dumon van Profel: “De Profel Experts zijn gecertificeerde Profelverdelers die aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen. Zij verklaren zich ook akkoord met onder andere onze ‘Glasheldere Beloften’. Die dragen we zeer hoog in het vaandel, klanttevredenheid is voor ons van het grootste belang. Een tevreden klant is uiteindelijk onze beste ambassadeur.” Dat blijkt in dit geval duidelijk uit het feit dat ook het huis naast deze woning door de firma Janssens van Profel-ramen is voorzien. Antoinette Dumon: “Zaakvoerder Koen Janssens is zelf komen opmeten, samen met de architect en de bouwfirma. Zo’n minutieuze opmeting ligt aan de basis van een geslaagde plaatsing. Hier lag de extra uitdaging erin de schuiframen aan voor- en achterzijde mooi te laten uitlijnen.” Wie er de Glasheldere Beloften van Profel op naslaat, begrijpt waar het bedrijf zijn succes vandaan haalt. ‘Onze offerte is uw factuur’, ‘Uw huis is heilig’ en ‘Nazorg is onze waarborg’… het zijn geen loze woorden. Al de Profel-producten zijn bovendien van Belgische makelij, afkomstig van ateliers en fabrieken in Limburg.
 
De schoonheid van comfort
Ook aan de binnenkant heeft het huis een ware metamorfose ondergaan zonder dat de essentie is gewijzigd. In de inkomhal verwijst het zwart van de deuren naar de zwarte omlijsting van de ramen en deuren die je ziet aan de buitenkant van het huis. Het lage plafond creëert een verrassend contrast met het gevoel van ruimte dat je overvalt zodra je de leefruimte binnenkomt. De bouwvrouw: “Het huis was binnenin bekleed met dezelfde bruine baksteen als aan de buitenkant, op de vloer lagen bruinrode tegels. Alles was afgewerkt in de typische kleuren van de jaren 70: bruin, oranje en wit. Het raamwerk en de keuken waren donkerbruin. Niet te vergelijken met de frisse, open aanblik die het interieur nu biedt.” Zeg dat wel. De roodbruine tegels en het witte kamerbrede tapijt in de woonkamer zijn vervangen door parket in Franse eik en een oogstrelend tapijt in 100% wol. Dat laatste is het werk van Abitare uit Geel, dat ook de andere meubels in de woonkamer zorgvuldig heeft uitgekozen, volledig in lijn met de woning. Terry Knijff van Abitare: “De woning vroeg om een moderne look. Maar tegelijk hebben het huis en de bouwvrouw een gemeenschappelijke geschiedenis om rekening mee te houden. We hebben dus gekozen voor strak maar degelijk, fris maar massief.”
Een goed voorbeeld daarvan is het tv-meubel: massieve eik, maar modern door zijn zwarte kleur. Of de massieve naturel-eiken kast op pootjes naast de frivoler ogende, witte eettafel. Blauwe accenten kleuren de kamer, in harmonie met het toonaangevende schilderij aan de muur. Het effect zit hem in de details. Toch heeft Abitare niet alleen oog voor het esthetische aspect, maar ook voor comfort en gebruiksgemak. Terry Knijff: “De zeteltjes in stof van Raf Simons zijn wat dat betreft een mooi voorbeeld. Sowieso werken we graag met bijzondere stoffen, volledig afgestemd op het interieur, zodat het totale plaatje klopt. Maar die zeteltjes moeten niet alleen mooi ogen, maar ook heel comfortabel zitten. Voor het tapijt, nochtans 100% wol, hebben we gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid. Ondanks de hoogstaande kwaliteit, is het zeer makkelijk te reinigen.” Dat Abitare kijkt naar het totale plaatje, blijkt ook uit hun aanbod en werkwijze. Terry Knijff: “Onze meubels zijn het resultaat van eerlijk arbeid, altijd Europees en vaak zelfs Belgisch. Alles is massief en van uitstekende kwaliteit. We tekenen ook veel zelf.” Goed om te weten: Abitare biedt een brede service, gaande van vrijblijvend interieuradvies tot de volledige inrichting van uw huis.
 
Mooi en makkelijk
De donkerbruine keuken van het huis is vervangen door een gloednieuw wit exemplaar in poederlak gecombineerd met laminaat van Clockaerts Interieur uit Viersel. Het werkblad in composiet imiteert de blauwe hardsteen van de keukentafel. De lichtgrijze gietvloer is niet alleen makkelijk in onderhoud, maar ook zachter en warmer dan steen. Ook zonder vloerverwarming kun je er in de zomer makkelijk op blote voeten lopen. Terug in de hal, zien we dezelfde gietvloer op de trap naar boven, waar een stijlvolle aluminium leuning voor een veilige weg naar boven zorgt. Op de bovenverdieping springt meteen de grote ingebouwde kastenwand in het oog, ook het werk van Clockaerts Interieur. De kast verbergt niet alleen kleren en spullen, maar ook de aan- en afvoerkanalen van het ventilatiesysteem. Toch is er nog bijzonder veel ruimte over. Wonderlijk genoeg hoor je niets van het ventilatiesysteem als de kastdeur gesloten is.
Zaakvoerder Koen Clockaerts: “Dit is een voorbeeld van de combinatie tussen schoonheid en functionaliteit die we altijd nastreven. We luisteren naar de wensen van de klant en leveren een product dat niet alleen esthetisch, maar ook praktisch helemaal klopt. En niet onbelangrijk: we zorgen ervoor dat het prijskaartje betaalbaar blijft.” Ongetwijfeld ligt daar de basis voor de grote klanttevredenheid waarop Clockaerts kan bogen. Koen Clockaerts: “Er is ons perfectionisme, ja, maar ook onze grote betrokkenheid. Ik ben zelf bij het volledige proces betrokken, van het contact met de klant over de ontwerpfase tot en met de uitvoering.” Clockaerts Interieur levert maatwerk voor al uw interieur, of u nu een nieuwe keuken zoekt of maatkasten voor uw badkamer, dressing of slaapkamer. Daarbij zijn alle soorten materiaal mogelijk: laminaat, massief hout, lakwerk, fineer, composiet, natuursteen, glas, dekton… De bouwvrouw: “Ik ben zeer blij met  het resultaat, ook in de keuken. In de bestaande ruimte is een heel nieuwe, frisse keuken gecreëerd.”
 
Met hart en ziel
Het natuurlijke licht in de gang komt, net als in de opgefriste badkamer met ruime douche trouwens, door een koepel in het dak. De koepels waren er al, alweer een engszins verbazingwekkend modern element in een huis van die leeftijd. Naast de badkamer ligt de overwegend witte master bedroom, waar screens zowel de zon als de beestjes tegenhouden. De familiefoto’s op het dressoir garanderen dat warme herinneringen niet verloren gaan.  De twee kinderkamers en het bureau op de gang zijn nagenoeg niet veranderd en ademen de warme sfeer van vroegere tijden die ondanks de renovatie nog voelbaar in huis hangt. De muren en gordijnen van de kamers – in elke kamer verschillend – komen terug in de kleuren van de kadertjes in de gang. Ze hangen er al lang, de kadertjes, je kunt ze vandaag niet meer krijgen in die kleuren. Mooi om te zien hoe je door een persoonlijke toevoeging ziel in een ruimte blaast.
 
Terug buiten nemen we nog een kijkje bij de waterpartijen aan de voor- en achterkant van het huis. De hond voelt er zich als een vis in het water, en de vissen zelf ook. Kevin Mampay: “Van de patio heb ik een buitenkamer willen maken en daar speelt de waterstraat een belangrijke rol in. Door de verlichting kun je het water ’s avonds zien kabbelen op de woonkamermuur.” Kevin Mampay heeft intussen al vele watertjes doorzwommen. Als ontwerper van totaalconcepten neemt hij zowel grote als kleine projecten aan voor zowel professionals als particulieren. Gevraagd naar wat dit project voor hem bijzonder maakte, is hij duidelijk: “De warmte, het gevoel, het verhaal dat erachter zit. Mijn drijfveer is niet geld, maar de blik in de ogen van de mensen als ze het eindresultaat zien. Dat maakte ook dit project de moeite waard.”
 
Ze zijn niet zo dik gezaaid, de huizen die leven en persoonlijkheid ademen, maar deze strakke, moderne woning in de Antwerpse Kempen is er één. Het is een mooie, bijzondere combinatie, het warme van een verleden met het frisse van een nieuwe look.
 
Met dank aan:
 
www.v2v-architect.be
www.hadibouw.be
www.profel.be
www.janssens-ramen.be
www.abitare.be
www.clockaertsinterieur.be
www.makeconcepts.be