Kijkwoning waar je van staat te kijken

Category: Editie 95

Laat het een boutade zijn, en laten we ze net daarom nog eens onder het stof vandaan halen. Het zijn de details die een interieur bijzonder maken. Kleine ingrepen, originele ideeën en keuzes, soms haast verborgen voor het oog, geven een andere dimensie aan een woning. Ze voegen op een eigenzinnige manier een extra laag toe: door minder te tonen, meer creëren. Dat idee speelt ook in de modelwoning van TDesigns Interieur-architecten, het bureau van binnenhuisarchitect Seppe Teunen, in Nieuwkerken-Waas. Het huis is een schoolvoorbeeld van tijdloze architectuur, ingebed in het heden, maar zich door de doordachte keuzes in materiaal- en kleurgebruik ook bewust van verleden en toekomst. 
 
Maatwerk op elk (opper)vlak
“Met deze kijkwoning wilden wij een totaalbeleving creëren om mensen in levende lijve te laten zien waar wij met TDesigns voor staan en waartoe we in staat zijn,” vertelt Seppe Teunen als we het project bezoeken. De opzet oogt strak en straalt een discrete luxe uit, met veel zin voor zuivere lijnen, zonder dat alles te afgeborsteld is. Van de term ‘modern’ wil de architect niet weten: “Ik denk dat wij een heel tijdloze toon hanteren, passend bij wat vandaag mooi is maar dat ook morgen nog zal zijn. We houden van interieurs die kracht en emotie uitstralen, een zekere sensualiteit ook.” Als je de woning binnenkomt, heb je rechts een bureau. Daar wordt je blik meteen naar een donkerkleurige kast in eikfineer gezogen. “De look van gefumeerde eik,” verduidelijkt Teunen. “De kast is puur maatwerk, van de hand van Design & Interior, een jong bedrijf uit Antwerpen gepassioneerd door interieur en gespecialiseerd in houtbewerking en schilderwerken. We hebben veel aan hen te danken.” Alle kasten, van het meubilair in de woonkamer tot de hele keuken, de dressing en de nachtkastjes boven, werden door Tom De Smet en zijn team gemaakt.  “Deze mensen hebben zelf een ruime ervaring en uitgebreide kennis van inte-rieur die weerspiegeld wordt in een af-gelijnde visie. Dat was het fijne aan deze samenwerking” is Teunen enthousiast. “Tom voert niet zomaar uit, maar doet ook zelf voorstellen. Hij heeft ideeën die je eigen denken vooruit stuwen.
Als interieurarchitect verrijk je jezelf door met dergelijke mensen samen te werken. Dat is bijzonder aangenaam.” Door met Design & Interior in zee te gaan verzekerde Teunen zich van hetzelfde vakmanschap in elk element van zijn interieur.  Voor hem is het van groot belang dat een interieur een coherent geheel vormt. “Als interieurarchitect doe je natuurlijk liefst totaalprojecten,” legt hij uit. “Dan kan je alle elementen in de woning perfect op elkaar afstemmen. Wij werken liefst met kleuren en materialen die enerzijds voldoende aansluiting vinden bij elkaar, maar anderzijds ook mooi contrasteren. Het laatste wat je wil is een steriele leefomgeving creëren. Echte materialen zijn daarom belangrijk. Die geven warmte en zijn duurzaam. Tactiliteit is een belangrijk begrip voor ons.”
 
Via een stalen deur kom je de living binnen, en hier wordt het duidelijk: In detaillering kan je ver gaan. Alle plinten zijn ingewerkt. Seppe Teunen koos voor plintprofielen van Bminus, een bedrijf met meer dan vijftien jaar ervaring. De profielen vallen in het vlak van het pleisterwerk, waardoor je een heel gestroomlijnd effect krijgt en een fijne, gestileerde oplossing. De eigenlijke afwerking van de plinten gebeurde door Gepae, dat in de woning al het pleister- en gipskartonwerk op zich nam. Het familiebedrijf uit Sint-Gillis is gegroeid uit Pleisterwerken Paelinck, in de regio al decennia lang bekend om een onberispelijke service. De laatste jaren kozen de broers Tony en Tommy Paelinck ervoor om meer en meer te gaan differentiëren. Gyproc, vloerisolatie en chape, tegelwerken, specifiek binnenschrijnwerk, polybeton en meer: Gepae biedt een vrij compleet gamma aan tijdens de afwerkingsfase van een bouwproject. Dat Teunen voor deze onderneming koos is dan ook geen verrassing: “Als je eisen hoog liggen, heb je vakmensen nodig met voldoende ervaring en kennis. Niet iedereen beschikt over de vaardigheid om plinten feilloos in de muur in te werken. Tommy en Tony zijn niet voor niets een begrip in Sint-Niklaas en omstreken.” Teunen koos bijvoorbeeld ook voor trimless spots. De randen daarvan moesten perfect afgewerkt zijn aangezien ze meteen in het gezichtsveld vallen. “Wij willen speciale dingen, en dan moet je op zoek naar aannemers die je vraag kunnen beantwoorden. Gepae denkt en zoekt mee, en dat vergt veel tijd en coördinatie, maar het resultaat is er wel naar.” 
 
Hout krijgt marmeren twist in leefruimte
In de woonkamer glijden je ogen over een wandmeubel dat zich uitstrekt van het salon tot de eetkamer en een schaduw werpt over een statig tablet met ingewerkte gashaard. Achter één van de panelen zitten de televisie en het home theatre weggewerkt. Aan het andere uiterste van het meubel bevindt zich een ruime barkast. De zitbank is van het gerenommeerde Italiaanse merk Minotti en is gemoduleerd op schaal van de hele ruimte; ook het tapijt is op maat gemaakt. Langsheen een uitschuifbare eettafel scharen zich stoeltjes van Vitra samen.
 
Maar de keuken springt nog het meest in het oog! Ook een eigen ontwerp en op maat ontwikkeld door Design & Interior. De keukenvloer is een imitatie van Calacatta’ Oro-marmer in keramische tegel van het Italiaanse merk Fiandre. Opvallend is dat de vloer overloopt in het keukenblad. “We kozen voor deze marmerimitatie omdat ze heel dicht aanleunt bij echte marmer,” legt Teunen uit. “De prijs van marmer is vandaag afhankelijk van heel veel factoren. Vaak is hij gewoon onbetaalbaar. Met deze keramische variant kozen we voor een natuurlijk alternatief dat bovendien gemakkelijk te onderhouden is. Toegegeven, door deze keuze verdoezel ik mijn liefde voor marmer een beetje. Want eigenlijk integreren we het materiaal heel graag in onze projecten.” De keukenkasten in gerookte eik contrasteren mooi met het marmer. De ovens op hun beurt vallen met hun matzwarte afwerking in de lijn van het donkere fineer van de kasten. Boven het eiland bevindt zich een ingenieus ingebouwde lichtstraat waar een kleine insprong plaats maakt voor indirecte verlichting. Alle kasten zijn greeploos en uitgedost met een geautomatiseerd schuifsysteem. Daarnaast is de keuken via een harmonicaraam verbonden met een patio met loungezetel. Als je het raam helemaal opent krijg je het gevoel dat de ruimte binnen doorloopt in die van buiten, wat alweer voor een bijzonder effect zorgt.
 
Nauwgezet pleisterwerk was ook een vereiste voor de binnendeuren, afkomstig van Xinnix Door Systems uit Harelbeke. De deuren werden volledig geïntegreerd in de wand, wat het rustgevend effect van de woning nog meer kracht bijzet. Om het ruimtegevoel te versterken koos Teunen bovendien overal voor plafondhoge deuren. “Bij een klassieke omlijsting is het steeds een zoektocht naar een evenwicht tussen het ontwerp van de deurafwerking en de omlijsting,” vertelt zaakvoerder Chris Vermeulen. “De Xinnix deurframes daarentegen brengen de kwaliteit van het deurpaneel naar de voorgrond doordat de omlijsting met de technische onderdelen, scharnieren en vergrendelingen, deel gaan uitmaken van de muur.” Elk Xinnix-systeem is een samengesteld frame uit wit voorgelakte aluminiumprofielen die bewerkt zijn om het beslag verborgen te kunnen monteren. “Het esthetische effect van deuren die zonder zichtbare omlijsting geïntegreerd zijn in een concept wordt nog te vaak onderschat. Je krijgt als architect echt de vrijheid om in elk ontwerp iedere deurfunctie te voorzien van een identiek strak design,” schuwt Teunen het compliment naar Xinnix niet. Xinnix Door Systems bestaat intussen meer dan zes jaar, en legde sinds de start een waanzinnig parcours af. Het product gaat de wereld rond.
 
De voorkeur van Teunen voor echte materialen wordt alweer benadrukt door zijn keuze voor een eiken vloer met een lichtgrijze glans die de natuurlijke charme van het hout versterkt. “Je mag zien dat er op een vloer geleefd wordt,” zegt Teunen. “We houden niet van karakterloze designs. Op een parket mag je de tijd zien verstrijken.” Voor zijn keuze in parket en trap trok Seppe Teunen naar de showroom van Decotrap, een familiebedrijf in Heusden-Zolder. Daar kan je zelf je trap samenstellen in de Trap-o-theek, een uniek concept in België en zelfs in het buitenland. Je haalt er als het ware de treden uit de kast en plaatst ze in een model om een perfect beeld te krijgen van de houtsoort, kleur en afwerking. Teunen zelf wilde dat vloer en trap naadloos in elkaar overvloeiden. Van bij het begin van de bouw van de kijkwoning was Decotrap daarom aanwezig. Het bedrijf is namelijk vooral gespecialiseerd in het bekleden van bestaande trappen. “Wij begeleiden mensen al tijdens de ruwbouw,” verduidelijkt Karen Dilissen van Decotrap. “Vanaf het moment dat een betonnen trap geplaatst wordt, geven wij gratis advies. Op die manier willen we onvoorziene of onaangename verrassingen tijdig uitvlakken.” Ook bij de modelwoning van TDesigns Interieurarchitecten was dit het geval. De uiteindelijke afwerking gebeurde volledig ter plaatse. Trap en vloer ogen exact hetzelfde aangezien ze uit hetzelfde basismateriaal bestaan en op dezelfde manier gekleurd en geolied werden. Uniek daarbij is dat Decotrap altijd ter plaatse maatwerk levert. Teunen: “De trap zit ingeklemd tussen twee muren. Wij wilden dat de treden mooi aansloten tegen de muur, zodat er geen schaduwvoegen ontstonden en er geen plinten moesten geplaatst worden. Decotrap heeft die specialiteit in huis. Bij de Z-trap gebeurde de verlijming bovendien in verstek. Ook dat is niet zo evident tegenwoordig. Je krijgt daardoor een naadloze overgang van optrede naar aantrede.”
 
Domotica als onderdeel van architectonisch concept
Overal in de woonkamer merk je subtiele verwijzingen naar de allernieuwste domotica. TDesigns hechtte bijzonder veel aandacht aan een uitgekiend systeem dat minutieus geïntegreerd werd in het architecturale concept. Alles in de kijkwoning is geautomatiseerd, van de verlichting tot de gordijnen. Vanop afstand kan je het hele huis bedienen. Er is audio-video in elke ruimte. Zelfs de touch-bediening heeft een verfijnde belijning en gaat op in het ontwerp. Er kunnen een eindeloos aantal sferen gecreëerd worden met directe en indirecte verlichting. Bewegingssensoren reageren slim op wat er zich in huis afspeelt. ’s Nachts knippert het licht aan op 5% zodat je niet verblind wordt door een te sterke lichtbundel. “Het domoticasysteem beweegt mee met de manier waarop er geleefd wordt of kan worden,” vertelt Teunen. “Bovendien draagt het bij tot een efficiënt energiebeheer.” Dit hele systeem, net zoals de verlichting zelf is een concept van Helio Lights, een Belgische onderneming die ook internationaal aanwezig is en zich steeds meer opwerpt als een specialist in hoogwaardige domotica en lichttoepassingen. Het bedrijf laat zich niet voor niets omschrijven als lichtarchitecten. De passie voor licht in al zijn facetten is er enorm. “Wij gaan steevast op zoek naar het hoogste goed inzake design, detaillering en technologie,” legt de zaakvoerder uit.
“Wat wij doen gaat om meer dan verlichting inpassen, we creëren intelligente verlichtingsontwerpen, afgestemd op persoonlijke wensen en ruimtelijke eisen.” Helio Lights werkt samen met gerenommeerde en bekende merken zoals Modular, OneA, Kreon en Basalte, maar gaat ook op zoek naar onbekende spelers die een grote meerwaarde etaleren op het gebied van functionaliteit en esthetiek. “Op beurzen stoot je op merken en designers die verlichting creëren met ongeziene mogelijkheden. Het beste van het allerbeste. Steeds vaker slaan we met dergelijke designstudio’s de handen in elkaar. We willen iets kunnen aanbieden dat anders is dan al het overige.”
 
Boven in het verlengde van beneden
Het behang, dat ook op het gelijkvloers gekozen werd, komt boven terug in variërende schakeringen. “Het hele huis is behangen in een rustig kleurenpalet dat trouw blijft aan de filosofie achter de architectuur,” aldus Teunen. “De nadruk ligt op eenvoud en huiselijkheid. Maar ook op klasse en authenticiteit.” Parel aan de kroon van de eerste verdieping is de badkamer opgetrokken in hetzelfde marmer als de keuken. Kom je hier binnen, betreed je schijnbaar een marmeren cocoonsetting met inloopdouche. Verderop bevindt zich de masterbedroom. Opnieuw hetzelfde rustgevende kleurenpalet, van het behang tot het hoofdbord van het bed. De dressing is voorzien van alles wat nodig is. De kijkwoning beslaat drie verdiepingen. Helemaal boven kom je misschien wel de grootste verrassing tegen. Op het punt waar de trap en de gang in elkaar overgaan is een groot transparant stalen raamwerk geplaatst als afscheiding. Een doordachte ingreep die de ruimte opentrekt, waardoor je zicht krijgt op enkele designstukken zoals een zetelbed van Mies Van der Rohe en een miniversie van de Panton Chair. Op deze verdieping bevinden zich twee kinderkamers en een tweede badkamer voor kinderen, de kleinere variant van de badkamer op een verdieping lager. Teunen: “We werken al jaren samen met een fabrikant van kindermeubilair.  We hebben lang nagedacht over de invulling van deze kamers. Het is evident om dergelijke ruimtes te voorzien van losstaand meubilair, dit biedt de mogelijkheid om de kamer mee te laten evolueren met zijn eigenaar. Deze denkwijze is overigens een constante in onze ontwerpen. In de kijkwoning is dit idee volledig doorgetrokken. Het is tevens een duidelijk kenmerk voor wat TDesigns Interieurarchitecten brengt en waar het voor staat. Een doordacht ontwerp en  feilloze uitvoering van uw bouwproject.
 
Met dank aan:

www.helio-lights.com
www.gepae.be
www.design-interior.be
www.xinnix.eu
www.decotrap.be
www.basalte.be
www.bminus.be

<span rgb(0,="" 0,="" 0);="" font-size:="" 13px;"="">Fotografie : Koen Van Damme