Het beste van twee werelden

Category: Editie 95

Een eerder klassieke landelijke gevel combineren met een modern interieur. Dat was de opdracht voor deze prachtwoning in de Antwerpse Kempen. Kijk, lees en geniet u vooral maar even mee. We worden door de twee bouwheren ontvangen op een koude winteravond. Onze eerste indruk is meteen verkeerd.“Het is geen renovatie maar wel degelijk een volledige nieuwbouw”, vertellen ze ons. “Maar u bent niet de eerste die zich vergist, we krijgen vaak die vraag. Oorspronkelijk waren we trouwens op zoek naar een bestaande woning, maar we vonden niets dat ons beviel. Dan pas, hebben we besloten om voor een nieuwbouw te gaan. We zijn dan lange tijd op zoek geweest naar het geschikte stuk grond. Dat moest aan twee hoofdvoorwaarden voldoen. Een: tussen onze beide werkplekken liggen. Twee: het moest een breed perceel in het groen zijn. Uiteindelijk hebben we dan deze mooie lap grond, veertig meter breed en vijftig meter diep, gevonden.”
 
Vanbuiten is het een pracht van nieuw-bouw geworden. Een zicht om je duimen van af te likken: klassiek en sfeervol. De algemene ruwbouw is van de hand van Bouwonderneming Fransen. Zaakvoerder Tom Fransen: “Aan onze samenwerking hangt een leuke anekdote vast. We stonden zowel op het verlanglijstje van de bouwheer en de architect, die het niet van elkaar wisten. De match en de klik voor het project was na de offerte, dan ook snel gemaakt. Met architect Pieter Vlassak hadden we al samen-gewerkt aan soortgelijke projecten. Hij wist dus dat we de kwaliteit en afwerking die hij wenste, konden garanderen. Want het was niet zomaar een opdracht, de woning moest eruitzien als een oude herenwoning van zestig à zeventig jaar geleden. We moesten dus heel wat aandacht besteden aan authentieke details zoals het specifieke metselwerk en de fijne voegen. Zulke projecten voeren we trouwens wel vaker uit, we hebben twee ploegen in dienst die specifiek gespecialiseerd zijn in kwalitatieve en exclusieve villabouw met de betere afwerking. Het project was ons dus op het lijf geschreven.”
 
Spelen met hout
We blijven nog even buiten om de woning te bewonderen. De dakwerken zijn van de firma Mady, een vaste partner van de architect die de firma prijst om haar kennis van verschillende materialen en uitmuntend zinkwerk. Zaakvoerder Mady: “Doordat we vaak samenwerken weten we ook wat de architect van ons verwacht. En omgekeerd weet hij dat hij van ons ook een feilloze service kan verwachten. Dankzij een strikte opvolging en een ploegbaas die gespecialiseerd is in oude materialen hebben we dit project perfect kunnen afwerken. Het doet ons dan ook deugd dat er eens een project in de kijker gezet wordt. Met intussen vijfentwintig medewerkers kunnen we elke project tot een goed einde brengen en steeds een mooi resultaat afleveren. We kunnen ook alle stijlen aan en bieden het volledig pakket aan in pannen, zinkwerken en platte daken.”
Het buitenschrijnwerk van de woning werd volledig verzorgd door Ronny Wens zijn gelijknamige firma. “We werken uitsluitend met hout. Van alle materialen biedt het nog altijd de meest natuurlijke warmte. Hout is van nature vocht en warmte regulerend en zowel thermisch als akoestisch heel goed isolerend. Ook laat het zich heel goed bewerken waardoor we er alle kanten mee uitkunnen. Specifiek voor dit project hebben we de houten ramen, deuren en massieven garagepoorten verzorgd. De voordeur is van afzelia en deze hebben we langs de binnenkant afgewerkt met een drielagen-systeem en een afwerklaag in een zwarte ral-kleur. Langs buiten hebben we de deur dan weer afgewerkt met afromosia hout waardoor de deur volledig in de gevel opgaat. Het glazen bovenpaneel, onderverdeeld in zes delen, zorgt dat er voldoende licht binnenkomt. Ook de garagepoorten, volledig in afromosia, hebben we als blinde poorten in één vlak met de gevel ingewerkt. De houten ramen zijn opgetrokken in retrostijl met een heel isolerende beglazing.  We zijn trouwens nog een echt familiebedrijf, met ondertussen zo’n veertig medewerkers. Zelf heb ik al bijna dertig jaar schrijnwerkerij op mijn teller staan. Kort samengevat zijn we gespecialiseerd in drie domeinen: al het buitenschrijnwerk, trappen en binnendeuren. Daar-voor hebben we een eigen productieatelier waar we ook alles in detail afwerken. En uiteraard zorgen we telkens ook zelf voor de plaatsing.”
 
Ruimte en openheid creëren
Zover de buitenkant van de woning. We praten nog even verder met de bouwheren over hun wensen voor binnenin. “Buiten wilden we dus een klassiek en tijdloos gebouw, maar binnenin neigden we meer naar het moderne. Eerder het interieur dat je zou verwachten bij een moderne rechthoekige blokwoning. Dat bracht ons tot twee schijnbare tegenpolen die we toch met elkaar wilden verbinden, om zo het beste van twee werelden te combineren. Het was een moeilijke oefening, we vonden weinig voorbeelden van wat we in gedachten hadden. Eerst en vooral wilden we veel licht, dat misten we in onze vorige woning. We wilden ook grote hoge ramen,  volledig opengetrokken naar de achtertuin. En de woning moest ruimte ademen. De keuze voor hoge plafonds was dus logisch: het creëert ruimte en openheid. Maar hoe de woning juist moest worden, wisten we niet. Uiteindelijk hebben we aan drie architecten gevraagd om ‘iets’ te tekenen en Pieter Vlassak heeft het gehaald.”
 
Architect Pieter Vlassak is erbij komen zitten en vertelt ons hoe hij het project heeft aangepakt. “Eerst en vooral luister ik heel goed naar de klanten. Om mij in te leven in hun wensen en dromen, vraag ik hen ook altijd om een ‘moodboek’ samen te stellen. Niet om al meteen iets uit te kiezen, maar meer om de algemene sfeer te kunnen aanvoelen. Het helpt me om hun persoonlijkheid te begrijpen. En dan kan ik aan de slag. Bij het ontwerpen, werk ik altijd van binnen naar buiten. Waar moet er natuurlijk licht zijn, daar begint het mee. Een belangrijk punt voor de combinatie van het landelijke buiten en het moderne binnen, waren de ramen. Daar is gekozen om met verschillende kaders te werken: zowel frameless, als houten en stalen ramen. Dat breekt de saaiheid en geeft de modernere sfeer toch een warme toets. En hoe raar het misschien klinkt, het brengt ook harmonie in het geheel. Welk materiaal ik voor het raam verkies, hangt af van de ruimte en haar functie. Zo zorgt het stalen raam in de leefruimte voor een authentiek gevoel en wordt de strakheid zo lichtjes gebroken. Mocht je hier hout gebruiken, zou de gevoelservaring totaal anders zijn. Het zijn zulke elementen die een echt verschil maken voor een woning. De minimalistische ramen, zowel de vaste als de schuivende, zijn bijna profielloos en werden geplaatst door Cframe Minimal  Windows uit Heusden-Zolder.
 
Genieten van een folieke
Tijd om onze ronde door de woning te starten. Beginnen doen we in de statige inkomhal met hoge plafonds, waar de trap als het ware de show steelt. De half zwevende trap - met een led-strook in de ingebouwde zijleuning - werd opgetrokken in metaal en volledig met eik bekleed. Een waar huzarenstukje. Een ander opmerkelijk bouwkundig element is het kleine balkon links boven. Een knipoogje naar Romeo en Juliet? Stappen we even door onder de trap, dan vinden we nog een gezellig zithoekje en de sanitaire
voorzieningen. Opvallend is dat je vanuit de inkomhal een mooi direct zicht hebt op de tuin, een pareltje ontworpen door Patrick Verbruggen. De toegang naar de keuken kan afgesloten worden met een glazen schuifwand.
 
De open keuken is het strakste en modernste deel van de woning. Het grote kookeiland is volledig opgetrokken in het witte en naadloze Corian - een solide surface materiaal - en wordt vaak gebruikt als toog en zitplaats. Onze blik gaat onmiddellijk naar de open gashaard op het eiland, dat warmte en gezelligheid brengt. Naar eigen zeggen een ‘folieke’ van de bouwheren. Vermelden we zeker nog de gegoten betonvloer en de perfect afgewerkte keukenkasten, met ingebouwde koelkast en uitschuifbare laden. Opvallend zijn natuurlijk ook de hoge frameless ramen met driedubbele beglazing, die volledig kunnen open-getrokken worden. De bouwheren kozen hier bewust om geen raam-decoratie te plaatsen. Het zicht is te mooi en de privacy gegarandeerd. Links van de keuken is er een strakke bijkeuken en wasplaats, eveneens met een heel moderne look. Deze kan door middel van een schuifdeur afgesloten worden en biedt ook toegang tot de garage.
 
We stappen terug via de keuken richting het woongedeelte: de eet- en leefruimte in. Deze kregen een warmere uitstraling mee, onder andere door het houten parket met brede planken en de charmante raamdecoratie met verborgen rails. In de eetruimte domineert de doorzichtige wijnkast, waaruit een voorliefde voor de Bourgogne-streek spreekt. Maar het opvallendste is toch wel het natuurstenen element met de brede ingebouwde open gashaard, die de scheiding tussen de twee ruimtes verzorgt. Geweldig, hoe je aan beide kanten kan genieten van de sfeer van de haard. In de leefruimte werd de tv zelfs helemaal weggewerkt boven de open haard: geen storend scherm in zicht. Aan de tuinkant bevindt zich de vide, een open ruimte over twee verdiepingen, die bovenaan uitgeeft op de glazen wand van de badkamer. Opmerkelijk is het grote raam in de rechterhoek, van maar liefst zes meter hoog!
 
Op zoek naar de gulden middenweg
Voor de inrichting van hun woning deden de bouwheren een beroep op binnenhuisarchitect Sam Peeters van de firma Contekst. Zelf hadden ze al een paar ideeën in hun hoofd, maar de weg lag nog open voor een creatieve inbreng. Sam Peeters: “Ons uitgangspunt is heel simpel: we vertrekken altijd vanuit de wensen van de bouwheer. Voor dit project waren deze: helderheid, doorlopende lijnen, een beperkt aantal materialen en terugkerende elementen. Dat heeft zich bijvoorbeeld vertaald in het overlopen van de ruimtes. Er zijn heel weinig ‘barriers’, waardoor je de woning bijna helemaal kan openzetten. En toch is er ook de nodige privacy door het gebruik van inschuifbare deuren. Een mooi voorbeeld is de bijkeuken/wasruimte. Deze sluit qua materialen perfect aan bij de keuken, maar indien gewenst kan je de twee ruimtes van elkaar afscheiden met de inschuifbare wand. Qua materialen brengen het eiken parket en de grijze natuursteen dan weer warmte en sfeer in huis. We hebben beide soorten
specifiek gekozen omwille van hun lijntekening. Zo is op het gelijkvloers alles horizontaal opgevat, maar als je de trap opgaat, draait het hout als het ware mee en kom je op de bovenverdieping in een verticale opstelling. Dat brengt zowel eenheid als diversiteit. Vermeld ik nog even de weerkerende elementen zoals de verlichting, die vaak terugkomt maar dan in andere formaten en opstellingen.”
 
Voor de hele woning werd wit als dominante kleur gekozen. Daar stond de firma Magnus schilderwerken voor in. Marnik Vissenbergh vertelt ons wat meer: “We hebben alle schilderwerken uitgevoerd, zowel voor de muren, plafonds als deuren. Hoe verloopt dat concreet? Eerst maken we de muren volledig glad door ze machinaal af te schuren en de oneffenheden weg te werken. Dan volgt het schilderwerk met eerst een primer en dan de definitieve verflagen. Het geheel moest heel strak ogen en vroeg een heel nauwkeurige afwerking. Deze opdracht was in samenwerking met de binnenhuisarchitect maar we hechten ook veel belang aan de bouwheer zelf. Hij moet er uiteindelijk in leven en we merken dat we toch vaak de gulden middenweg moeten zoeken tussen de architect en de bouwheer. Bijvoorbeeld rond de graad van matheid van de verf. Op het plafond kan je gaan voor een zo mat mogelijke afwerking, maar op de muren raden we dat af, want te matte verf is heel fragiel en niet echt onderhoudsvriendelijk. Daarom hebben we in samenspraak geopteerd om voor de muren te gaan voor een halfmatte verf die toch heel mat oogt. Het is in zulke zaken dat we onze ervaring volop kunnen inzetten. Ook kennen we onze verfproducten door en door, zodat we uit het ruime assortiment steeds de oplossing kunnen aanbieden die het beste bij de wens van de klant aansluit. Zo zie je maar dat schilderen veel meer is dan enkel een laagje verf aanbrengen.”
 
Oplossingen bedenken
We keren terug naar de inkomhal en gaan naar boven. Eens op de overloop draaien we links het logeergedeelte in. De twee slaapkamers en badkamer moeten niet onderdoen voor de rest van de woning. Ook hier werd de sfeer doorgetrokken en is alles tot in de puntjes afgewerkt. Dezelfde vloer en raamdecoratie als beneden zorgen voor continuïteit. Via de tweede slaapkamer komen we op het balkon uit, waar we daarnet over spraken. Tijd om naar het privé-gedeelte te gaan. We lopen door een lange gang met aan de volledige rechterkant een ingebouwde dressing. Deze is van de hand van de firma Decoform. Zaakvoerder Guy Veef: “We hebben het volledige interieur van de villa
verzorgd. Het was een heel speciaal project, met een hoge afwerkings- en moeilijkheidsgraad. Zo moesten we vaak ter plaatse nog een goede oplossing bedenken voor heel wat praktische ingrepen. Samen met het werk van andere partijen moesten we komen tot één afgewerkt geheel. Zo moest bijvoorbeeld de natuursteen op verschillende plaatsen perfect aansluiten op het meubelwerk. Ook hebben we de metalen trap volledig bekleed met eiken panelen. Wat er qua werkstuk misschien wel uitspringt is de lange dressing op de bovenverdieping. De kasten, binnendeuren en vaste panelen moesten in eenzelfde vlak liggen. Niet evident want allen hadden ze verschillende diktes. Ook de grepen mochten niet zichtbaar zijn, deze hebben we dan ingewerkt in de deurfronten zelf. Dit project was echt een kolfje naar onze hand. Met oog voor elk detail zorgen we voor een sterk ontwerp, dat we bovendien dan ook zelf produceren en plaatsen. Hier straalt onze liefde voor het vak vanaf.”
 
Op naar de badkamer en master bedroom. Ook deze twee ruimtes worden mooi van elkaar gescheiden door een open haard. De badkamermeubel werd in hetzelfde materiaal als de keuken opgetrokken en ook de natuursteen vinden we terug in de duo-inloopdouche. Idem dito voor de twee soorten vloer. Het grote designbad nodigt uit om heerlijk te relaxen. De slaapkamer werd dan weer heel sober gehouden. Een bewuste keuze die voor rust en intimiteit zorgt. En daarmee beëindigen we ons bezoek aan deze prachtig geslaagde woning…
 
Met dank aan :
 
www.vlassakarchitects.be
www.contekst.be
www.fransenbouwonderneming.be
www.madybvba.be
www.ronnywens.be
www.magnus-schilderwerken.be
www.decoform.be
www.glasceyssens.com
 
fotografie interieur: Nils Van Brabant
Fotografie exterieur : Michiel Mels