Een meer dan doordachte renovatie

Category: Editie 95

Vandaag zijn we te gast bij een bouwdame uit de regio Lier. Zij liet recent haar hele benedenverdieping renoveren. Eigenlijk meer dan renoveren want achteraan werd de woning uitgebreid met een heel nieuw aanbouwstuk. Hoe zouden we de renovatie het best omschrijven? Een wat statig herenhuis ombouwen tot een ruimere en charmante hedendaagse woning? Laten we daarmee beginnen…
 
Het project was een kolfje naar de hand van interieurarchitect Bart Van Boom van het bureau Kultuz. Hij vertelt er ons graag wat meer over: “Het werd vrij snel duidelijk dat de bouwdame de woning wou uitbreiden en aansluiting zoeken met het vrijstaande bijgebouw. En dat vormt natuurlijk een extra uitdaging. Enerzijds is er het bouwtechnische aspect, waarvoor ik een beroep gedaan heb op architecte Nicole Van Heuverbeke van MvH architectenteam. Wij werken wel vaker samen aan projecten wanneer er echte bouwwerken bij te pas komen zoals hier. Belangrijk, want ieder zijn specialiteit. Anderzijds is er ook het luxeprobleem van de extra vierkante meters die je creëert. Je hebt dan vaak de neiging om alles gewoon op te schuiven, maar dat is niet de bedoeling. De oude én nieuwe ruimtes moeten optimaal benut worden en elk hun eigen functie krijgen. Want anders creëer je op de ene plaats meer woonruimte om ze in feite elders verloren te laten gaan. Denken over de juiste woonpatronen is dan ook de eerste stap. De inrichting volgt dan later.”
 
Laten we even concreet worden. Hoe was de indeling van de benedenverdieping voor de renovatie? Vooraan had je eerst de leefruimte en dan de eetplaats. Daarna kwam de keuken die uitgaf op een terras en wat verder uitzag op een vrijstaand bijgebouw. De opzet van de renovatiewerken was om de woning achteraan uit te breiden met nieuw terras en te verbinden met de tuinkamer. Verder zou ook de doorgang van de straat naar de tuin, aan de rechterkant van de woning, verdwijnen om plaats te maken voor een bijkeuken en de verbinding met deze tuinkamer volledig te maken. Een hele opdracht dus.
 
Spelen met staal
Eens de grove bouwplannen duidelijk waren, was het natuurlijk tijd om ook aan de binneninrichting te denken. “Eerst en vooral wilden we de ruimtes zo groot mogelijk opentrekken naar buiten toe. Om zo te genieten van het zicht op de tuin,” zegt Bart Van Boom. “Achteraan hebben we met grote raampartijen gewerkt: weids en krachtig. Dat maximaal zicht creëert een extra ruimtegevoel. Om dat volop uit te spelen, moest de tuin natuurlijk ook zichtbaar zijn vanuit de voorste ruimtes. Daarom hebben we de doorgang tussen de twee voorste ruimtes en de keuken dubbel zo groot gemaakt. Om vooraan toch wat privacy te hebben, moest de doorgang wel afgesloten kunnen worden. Glas was uiteraard een logische keuze voor de binnendeur, want anders zou het zicht verloren gaan. Maar omdat glas alleen op zich wat te koel is, viel de keuze op een metalen deurkader. Door gebruik te maken van staal werd meteen ook de huiselijke sfeer versterkt.”
Voor de stalen deuren werd een beroep gedaan op Dirk De Meuleneir. “Stalen deuren zijn vandaag helemaal in. Mensen hebben graag een wat meer retrostijl en met staal kan je dat perfect realiseren. Onze stalen deuren brengen een rustiek gevoel in huis, maar dan met een moderne toets. Het maakt een ruimte wat luchtiger en geeft cachet aan een woning. Met staal kan je trouwens alle kanten uit. Zo kan je bijvoorbeeld heel fijn werken, je hebt al een kader vanaf 2 cm, dat kan met hout natuurlijk niet. Staal heeft ook heel weinig beperkingen qua vormen, je kan er heel wat mooie dingen mee doen. Ook de materialen zelf zijn de laatste jaren alleen maar beter geworden, zoals de mastiek of de beglazing. Het staal zelf wordt nu ook gepoedercoat in plaats van geschilderd, dat geeft een beter effect en is duurzamer. Zelf werk ik heel graag met staal. Tijdens mijn opleiding als lasser, heb ik de beginselen van het smeden geleerd, een bijna verloren gegane ambacht. Later heb ik mij daarin verder gespecialiseerd en mijn diploma als siersmid behaald. Ik combineer staal ook graag met andere materialen, zoals hout of natuursteen. Er is zo veel mogelijk.”
 
 
Een echt charmeoffensief
Tijd om eens door de woning te gaan. Het binnenkomen oogt heel bekend, het is de opzet van een klassiek herenhuis. Een vrij smalle gang - met een typische vloer met speelse motieven - die uitgeeft op een houten trap. Aan de rechterkant is de doorgang naar de eerste ruimte afgesloten. Echt binnenkomen doen we dus via een deur aan de tweede ruimte. Het is de plaats geworden waar de mensen worden ontvangen en waar je de sfeer van de renovatie ook echt kan proeven.
 
“We hebben een echt charmeoffensief gehouden in de twee voorste ruimtes”, vertelt de interieurarchitect. “Beiden werden qua sfeer mooi op elkaar afgestemd. Zoals je ziet, hebben we vooral gespeeld met het zwart-wit en houtcontrast. De muren en het plafond werden opnieuw geverfd, er is nieuwe strakke raamdecoratie geplaatst, de radiatoren werden bekleed… Ook de houten vloer werd onder handen genomen. Het parket werd volledig opgeschuurd en kreeg een naturelle look mee.” Operatie geslaagd, dat kunnen we wel stellen. Vermelden we zeker nog de schouw die een zwarte kleur meekreeg en nu plaats biedt aan de televisie. Ook de mooie hoge kast kreeg een nieuw leven en fungeert nu als garderobe. En tot slot zijn er natuurlijk nog de twee prachtige lusters die het geheel afmaken.
 
We stappen door de open glazen staaldeur en komen de keuken in. Wauw is het minste dat je ervan kan zeggen. De bouwdame wenste geen witte keuken, ze wilde niets te kil of te koud maar wel een warme, gezellige leefkeuken waar het gezin ook aan kan aperitieven en de kinderen hun huiswerk kunnen maken. Het is dan ook een echt pronkstuk geworden. Opvallend is ook dat de keuken verder doorgetrokken werd dan waar de oorspronkelijke buitenmuur stond. De breuk met het verleden is zo compleet.
 
De keuken is het werk van de firma Decoform. Zaakvoerder Guy Veef: “We hebben de keuken opgetrokken met massieven fronten in eik, waarbij alles uiteraard volledig maatwerk is. Aan de linkerkant hebben we twee speciale ingrepen uitgevoerd. We hebben enerzijds een ingebouwd ontbijthoekje gecreëerd en anderzijds een toegang naar de bijkeuken. Als je het niet weet, zie je het niet: het is een volledig naadloos geheel. De draai- en schuifdeuren verdwijnen perfect in het keukenmeubel, waardoor je dus geen last hebt van openstaande deuren. Voor het tablet hebben we dan weer gekozen voor composiet, dat mooi aansluit bij de vloertegels. Het is een nagemaakte blauwe steen, maar dan zonder de nadelen ervan. Niet vlek-gevoelig dus. We maken trouwens niet alleen keukens, maar verzorgen alle soorten interieurprojecten. Daarvoor bieden we onze klanten graag een totaalpakket aan: van ontwerp tot productie en plaatsing. Door onze persoonlijke aanpak - met oog voor elk detail - en een brede waaier aan materialen en technieken, zorgen we steeds voor een origineel ontwerp. Ons vakmanschap en liefde voor het vak maakt dat we telkens weer projecten kunnen realiseren waar onze klanten echt van kunnen genieten.”
 
Woondromen waarmaken
Van de keuken komen we zo in de laatste ruimtes achteraan. Net als in de keuken vinden we hier dezelfde keramische vloertegels mét bijpassende plinten. De keuze daarvoor was snel gemaakt. In de ruimtes ligt vloerverwarming en dan geeft keramiek het beste rendement. Bovendien is het ook onderhoudsvriendelijk, wat voor een keuken echt wel een must is. De tegels komen van de firma Serry  TNP  NV, dat ook de plaatsing verzorgde. Interieurarchitect-technisch adviseur Wim Clynhens bij Serry TNP NV vertelt ons wat meer: “De keramische tegels komen van de Italiaanse fabrikant Cotto d’Este. Er werd gekozen voor een groot vierkant formaat (90x90 cm) met een geborsteld oppervlak, een zogenaamde lappato-afwerking. Verder verzorgden we ook de overbrugging van het niveauverschil naar de geïntegreerde tuinkamer. Dit met een bloktrede in een composiet die qua look perfect aansluit bij de keramische tegels. Ook de wandtegels in de keuken komen van bij ons. Zij vormen een mooi contrast met de eiken meubelfronten. Het zijn authentieke, handgevormde Marokkaanse tegels. Hun charme schuilt in hun ruw voorkomen en een ongelijk oppervlak. Wat hier eveneens toe bijdraagt zijn de kleine ‘foutjes’ in het glazuurwerk.” “Onze firma bestaat nu al meer dan vijftig jaar”, vervolgt Wim Clynhens. “In de showroom kunnen klanten terecht voor een groot assortiment aan wand- en vloertegels, zowel in keramiek als in verschillende soorten natuursteen. Daarnaast bieden we eveneens een ruime keuze aan parketvloeren. Wij helpen onze bezoekers trouwens heel graag bij hun zoektocht om samen dé oplossing te vinden die aan hun wensen voldoet. Interessant om te vermelden is dat wij ook beschikken over een hypermoderne productiehal voor al het maatwerk: marmer, graniet, composiet... Zo helpen we onze klanten om hun woondromen echt waar te maken.”
 
Een pand met karakter
We richten onze blik terug naar omhoog en draaien eerst even naar links, de zithoek in. Onze blik wordt meteen aangetrokken door het goudkleurig behangpapier met lichte reliëf. “Dat was een spontaan idee, dat pas achteraf is gekomen”, weet interieurarchitect Bart Van Boom. “We wilden een tegenpool creëren voor de donkergrijze muren die elders opduiken. En ofwel kies je voor een neutrale muur als basis om iets te presenteren, bijvoorbeeld een schilderij, of je kiest ervoor om de muur als eyecatcher uit te spelen. We hebben duidelijk voor deze laatste optie gekozen. Mochten we dat niet gedaan hebben, dan zou je meteen voelen dat deze ruimte te kaal toont. Ook de ingebouwde haard biedt natuurlijk heel wat charme. Deze is trouwens ingebouwd net op de plaats waar vroeger een raam zat in de achtergevel. Vermeld ik ook nog even de lage tafel die met zijn stalen armatuur perfect linkt met de stalen deuren.”
 
We draaien ons om richting eetruimte waar de strakke luster meteen weer een link legt met het staal. Leuk om een doordacht concept te zien, zonder dat het ook maar iets geforceerd overkomt. Bart Van Boom: “Bij elk interieur is het belangrijk om er een richting, een bepaalde stijl in te krijgen. Dat doe ik altijd door te vertrekken van de woning zelf, in dit geval een echt pand met karakter, en van wat er in de klant zijn hoofd zit. De uitdaging is dan om je ideeën op papier te krijgen, zodat je de klant een 3D-animatie kan voorstellen met suggesties qua kleuren, materialen etc. Essentieel daarbij is om niet te vertrekken vanuit een bepaald product, zoals pakweg een tafel of kast, maar om eerst de gewenste stijl te definiëren. Pas daarna ga je op zoek naar de concrete invulling.”
 
Met dank aan:

www.mvharchitectenteam.be
www.kultuz.be
www.dirkdemeuleneir.be
www.decoform.be
www.serry.be
www.meubelmakerijceulemans.be

Fotografie: Nick Cannaerts