A villa with a view

Category: Editie 95

Een droomhuis op een droomperceel? Wat als je op dat droomperceel woont? Waar het rustig is. Waar je een weids uitzicht geniet. Met een naaldbos in je achtertuin. En zoete herinneringen aan je kindertijd? Kortom, de perfecte plek op aarde. Maar je bent niet tevreden met het huis waarin je woont?
 
De familie Valgaerts nam een radicale beslissing. Hun bestaande woning werd bijna volledig afgebroken, enkel het keldervolume en de bestaande vorm bleef overeind. Er kwam een op en top moderne villa voor in de plaats. Voor het uitwerken van het concept en het uittekenen van het plan werd ruim de tijd genomen. Maar tussen het begin van de afbraakwerken en de verhuis naar de nieuwe woonst verliep exact één jaar. De villa is gebouwd op een stevig hellend perceel. Dat bezorgde de architect heel wat hoofdbrekers, maar biedt de bewoners een prachtig uitzicht op een lager-liggend weiland en in de verte, de altijd groene naaldbossen. Om een idee te geven met wat we bedoelen met een stevig hellend perceel: het verschil tussen het straatniveau en de ingang van de woning is een volwaardige bouwlaag.
 
Een ‘warm’ welkom
We betreden het perceel via een grote toegangspoort die net zoals de poort waar de auto’s binnenrijden, van afrormosia is gemaakt, een duurzaam Afrikaans hout. Dit materiaal contrasteert met de natuursteenstrips waar de muren aan de straatkant en in de voortuin mee afgewerkt zijn. Die ‘warm’ en ‘koude’ combinatie van materialen is één van de elementen die we regelmatig zien terugkomen in dit project. Eens de toegangspoort achter ons is dichtgetrokken kijken we vol bewondering naar de ingenieus ingerichte voortuin. Met statige trappen in natuursteen, keurige kleiklinkerpadjes, natuursteen-stripmuren, kiezelpadjes, afgewisseld met gazon en beplante stukken. Het doordachte patroon en de hoge afwerkingsgraad blijkt een voorbode te zijn van wat het huis en de achterliggende tuin ons gaat bieden.
 
Maximaal uitgepuurde ruimtes
Architect Kurt Reubens: ‘dit project is een mooie realisatie geworden dankzij de vlotte samenwerking met de bouwheer en de verschillende onderaannemers. Bovendien hebben we binnen en buiten in één keer kunnen ontwerpen én afwerken. Er was voldoende tijd om het plan van deze woning te tekenen. Dat zorgde voor een echt rijpingsproces bij alle partijen. Hierdoor hebben we niet alleen de basis maar ook de afwerkingsgraad helemaal op punt kunnen stellen. Het uiteindelijke resultaat is een echte antipool geworden van de vorige woning: een villa met volledig uitgepuurde ruimtes, een optimale lichtbinnentrekking, vooral in de grote leefruimte, en een virtuoos spel met hoogtes, buiten, door de helling van het perceel, maar ook binnen. De hal en de woonruimte zijn hiervan een mooi voorbeeld, waar het salon op 1,5 hoogte en de eetplaats op 2 hoogtes is gebouwd. Daarboven, op de eerste verdieping, ligt een plateau dat parents-only is.
 
Verder valt op: een modern spel van zwart en wit, de verrassende combinaties van warme en koude materialen, hoewel het aantal materialen bewust beperkt is gebleven. De zeer grondige aanpak van dit project maakte het mogelijk een woning te maken die bijna energieneutraal is. Ze voldoet aan de toekomstige normen door zonnepanelen, een warmtepomp, vloerverwarming en natuurlijk isolatie. Kurt Reubens tekent vooral appartementen en eengezinswoningen, zowel nieuwbouw als grondige renovaties, altijd in moderne stijl. Hij focust daarbij op het maximaal uitzuiveren van de ruimtes, die daardoor ‘puur’ worden. Kurt: ‘ik ga door tot ik het maximale potentieel uit elke bestaande structuur haal. Dat proces werkt als volgt: je denkt na, begint te tekenen, maakt de plannen. Dan wordt het potentieel van de woning zichtbaar. Dan breng ik logica in de structuren, zodat zware (en dure) technische ingrepen die maar een beperkt resultaat hebben, niet nodig zijn. Het resultaat moet een architecturale meerwaarde bieden, maar ook een verhoging van de woon- en leefkwaliteit van de opdrachtgever.’ De architect beschrijft het zelf mooi als ‘bewezen nuchterheid in uitvoering’.
 
Bepleistering, made by G&V uit Bekkevoort
De muren van deze woning zijn opgebouwd met een snelbouw van 14 cm en een laag van 20 cm neopar-isolatie waarop een witte siliconenharscrepi is aangebracht. We spreken met Alex Valgaerts, niet alleen de bouwheer van dit mooie project maar ook de zaakvoerder van G&V. Het bedrijf met 44 medewerkers uit Bekkevoort is gespecialiseerd in gevelbepleistering in crepi en gevelbekleding met natuursteenstrips, hout of gevelplaten. Het is duidelijk dat de collega’s van G&V hun volledige kunnen hebben laten zien in dit project! Alex en zijn teams werken hoofdzakelijk aan particuliere woningen, 20% van de opdrachten zijn grote projecten zoals appartementsbouw. Op jaarbasis bepleisteren ze meer dan 200 woningen. Alex vertelt ons dat een team van 3 mensen ruim twee weken heeft gewerkt aan deze woning. Dat is inclusief een droogtijd van ongeveer vijf dagen. Dat laatste wordt sterk beïnvloed door de temperatuur en de vochtigheid.
 
Een optisch vergrote gevel
Alex geeft ons enkele voordelen van crepi als gevelbekleding. Vandaag is het materiaal populair vooral bij moderne woningen en zeker bij nieuwbouw, omwille van het strakke effect dat ermee gecreëerd kan worden. Crepi is een stevig materiaal met een laag scheurgevaar. In combinatie met isolatie zorgt crepi er bovendien voor dat de woning thermisch volledig dicht is, dus zonder koudebruggen. Een perfect afwerkingsmateriaal voor een energieneutrale woning. Bovendien is crepi zelfreinigend. Mocht een lichte reiniging toch nodig zijn, dan kan het gewoon afgespoten worden met water. Ook de kleur kan eenvoudig aangepast worden door het te overschilderen met een siliconenharsverf. Deze familie koos hier voor een witte bepleistering, om de verschillende oppervlakten optisch te vergroten. Onderaan is de woning door de buitengevelexpert G&V afgewerkt met een natuurstenen boord, dat geeft een robuust tintje. De dakranden zijn afgeboord met witte aluminium profielen die ook als muurkappen op de tuinmuren liggen. Verder zorgde G&V ook voor de natuursteenstrips op de tuinmuren. Hier wordt het materiaal gebruikt als afwerking en als koele/coole eyecatcher. Het combineert mooi met de strakke witte crepi. Natuursteenstrips worden trouwens ook regelmatig gebruikt als gewone façade-afwerking.
 
Een tuin met rechte lijnen
De tuinarchitect heeft in de tuin rechte lijnen voorzien die van binnen naar buiten doorlopen (of omgekeerd, afhankelijk van het perspectief). Het effect wordt versterkt door de terrasvloer van keramische tegels die doorloopt van het interieur naar het exterieur. Aan de linkse kant van de woning is een overdekt terras aangebouwd, afgewerkt in dezelfde witte crepi. Onder het overdekt terras staat een jacuzzi in een houten vloer ingewerkt. Het hout contrasteert warm met de rest van de keramische tegels en gevelpleisterwerk. Naast het overdekt terras zijn nog twee afgesloten ruimtes voorzien, eentje dat fungeert als poolhouse, met douche en toilet, en eentje dat de technieken voor het zwembad herbergt.
 
Het overloopzwembad schittert in de winterzon. In de volledig in beton gegoten kuip is een stijlvolle zilvergrijze mozaïek aangebracht. Een rechte inlooptrap zorgt ervoor dat de zwemmers veilig in het water kunnen. Evenwijdig met het zwembad ligt een koi vijver. Visueel zijn deze twee afgescheiden door hoge, witte plantenpotten. Het lang rechthoekig volume van de vijver begint met een ondiep stuk waar waterplanten hun plek vinden. Die gaat over in de echte vijver waar de vissen zwemmen.
 
Groen, we houden van groen
We spraken met Kristof Joos, de zaakvoerder van Joos Tuinarchitectuur uit Bonheiden. Hij kijkt enthousiast terug op dit project. Kristof: ‘Het was fijn en vlot samenwerken omdat we vroeg bij de bouwwerken zijn betrokken. Heel wat buitenwerken zijn door ons uitgevoerd. Technisch gezien waren de grondwerken de grootste uitdaging, door de helling van het perceel.’ Het team van Kristof legde alle verhardingen aan die door de tuin-architect op het plan waren voorzien. Dat zijn de verschillende trappen die naar de inkomdeur leiden, de tuinpaadjes met de kleine kleiklinkers, de oprit met de xl versie ervan. Ook de keramische tegels op het ruime terras en het gedeelte dat afgewerkt is ipé hout werden aangelegd door Tuinen Joos. Kristof: ‘het hout geeft ‘reliëf’ op het terras en zorgt er ook voor dat de technieken van de jacuzzi vlot toegankelijk zijn. Ipé heeft een hoge duurzaamheidsklasse en gaat op termijn ook mooi vergrijzen, waardoor het prachtig bij de rest van de woning zal passen.’ Ook de kiezelpaadjes, in een zeer groffe kiezel, zijn een sierelement dat is aangelegd door het team van Kristof. De beplantingen zijn onderhoudsvriendelijk, met altijd sfeer creërende grassen en aan de perceelgrenzen groen dat zorgt voor de nodige privacy, ook in de winter. Mooi ook zijn de hoge, rechthoekig gesnoeide beuken in de voortuin. Die zorgen voor een verschillend kleurenpalet doorheen het jaar, met hun herfsttooi als hoogtepunt.
 
Kristof vertelt ons nog dat de afwatering rond de woning en poolhouse een belangrijk aspect was om voor een gezonde waterhuishouding te zorgen op het perceel. Maar ook een automatische beregening is aangelegd. Tussen de planten liggen druppelslangen, in het gras zitten sproeiers verborgen. Kristof: ‘met een zandgrond is bewatering noodzakelijk als je een groene gazon wenst het hele jaar door. We hebben met ons bedrijf heel wat ervaring hierin door regelmatig te werken op de zandgronden van Bonheiden, Keerbergen en omstreken.’ Ook de plantenbakken zijn geleverd en beplant door Tuinen Joos. Kristof: ‘ons bedrijf gaat voor een volledige afwerking, tot en met verlichting toe, zodat het hele plaatje klopt, zoals hier!’
 
You never make a second chance to make a first impression.
Deze uitdrukking geldt ook wanneer je een woning betreedt. De hal op dubbele hoogte oogt impressionant. Het licht wordt binnengezogen door het hoge raam boven de inkomdeur. De bouwheer riep de hulp in van Britt Van Aken, zaakvoerder en interieurarchitect bij QTD Interieurarchitecten, om van de hall een pareltje te maken, en, belangrijk, deze sfeer door te trekken naar de volledige leefruimte op het gelijkvloers.
 
In de strak bepleisterde en wit geschilderde hal valt allereerst de magnifieke trap met een kwartdraai en zwevende treden op. In de greep is ledverlichting ingewerkt zodat er niet alleen veilig maar ook mooi de trap kan opgegaan worden. Een idee van Britt.
 
Trap-op-maat
Trappenmakerij Wim Van Loon realiseerde de trap. Een nauwkeurige voorbereiding is voorafgegaan aan dit staaltje vakmanschap, zo blijkt. Wim: ‘ik nodig klanten altijd eerst uit in mijn showroom. Er staan enkele voorbeelden van mijn werk die als inspiratie kunnen dienen, maar ik probeer vooral te weten te komen welke visie op wonen en leven de klanten hebben, om dan zo een ontwerp te maken dat bij hen past. Ons doel is bovendien om steeds de best mogelijk beloopbare trap voor het project te bekomen, ook voor kleine ruimtes. Na goedkeuring van de offerte, neem ik opmetingen ter plekke en maak een technische tekening, eventueel in 3-D. Aan de interactie met klanten hecht ik veel belang. Enkel voor maatwerk kan je bij mij terecht, en dat is mogelijk in alle stijlen, van modern, naar landelijk tot klassiek.’
 
De trap is ontworpen met een volledige verdrijving volgens het unieke Stradivarius-patent. Op die manier kan de maximum breedte van de looplijn worden gebruikt waardoor een veiligere trap wordt bekomen en het mooie waaiereffect ten volle bewaard blijft. De treden zijn gemaakt op een stalen constructie diein de muur zit. Op die manier blijft het volledig zwevende effect zichtbaar, zonder bevestigingspunten. Over die stalen constructie zette Wim een bekleding van fraaie Franse eik. Hij zorgde ook voor de afwerking van het hout. Hij gebruikte daarvoor een Rubio Monocoat, een Belgisch product met een 100% natuurlijke basis die het natuurlijke uitzicht van het hout zorgvuldig bewaart. We hadden het eerder over de warm/koude contrasten in deze woning. De trap is ook weer een mooi voorbeeld van een warm element in de strakke hal. Interieurarchitect Britt Van Aken tekende beneden nog een grote vestiairekast. Binnenin is het maatmeubel afgewerkt met donkere melamine. Dat geeft een elegant en stijlvol resultaat. Voor de verlichting koos Britt samen met de eigenaars voor twee witte bollen van Random Light van Moooi. Die passen niet alleen ‘mooi’ in de hoge ruimte, maar geven ook een theatraal effect als ze branden.
 
Een exclusieve muurbekleding
We lopen door de hal en komen via een brede binnendeur in de woonruimte van deze actieve familie. Valt op, het zicht naar de tuin, door de hoge ramen en schuifdeuren en de bekleding van de binnenmuur in volledige hoogte. Britt Van Aken: ‘de uitdaging in dit project was een signatuuraccent te vinden dat deze woning een bijzonder cachet geeft. De keuze voor de keramische vloertegels met blauwe steen imitatie was reeds gemaakt vanuit het gebruiksgemak dat dit materiaal biedt. De bewoners waren nog op zoek naar een ‘warm’ element voor hun woonruimte. De keuze voor een muurbekleding in hout was dan ook een logische. Mijn voorstel om met panelen te werken waar op diverse manieren geplaatste cederhouten latten of blokjes zitten, verraste hen, maar het bleek liefde op het eerste gezicht. Door de verschillende diktes van de latjes, de verrassende plaatsing en het grillige nervenspel van het hout, krijgt deze muur een geheel eigen look. Het hele concept van deze exclusieve muur ontwerpen, waarin ook een brede deur (naar de hal), een barkast en twee bergkasten verstopt zitten, was een huzarenstukje.
 
En dan moest het werk van de meubelmaker nog beginnen! Daarvoor werd Wesley Ceulemans van Meubelmakerij Ceulemans aangesproken. Wesley: ‘de uitdaging van dit ontwerp was niet alleen de afmetingen van de muur, maar vooral het feit dat er een deurpaneel en drie kasten in voorzien waren. We hebben heel wat gezocht en geëxperimenteerd om het opendraaien van deze deuren mogelijk te maken met zo weinig mogelijk zichtbare scharnieren. De deuren zijn eigenlijk op maat gelaste stalen kaders, ze moeten namelijk het gewicht van massief hout kunnen dragen. Elk paneel voor de volledige wand is met de hand in het atelier gemaakt op de juiste lengte, breedte, diepte. Twee medewerkers zijn hier drie volledige weken mee bezig geweest. De bekleding van de muur zelf was een volgend werkje dat met de hoogst mogelijke precisie moest worden uitgevoerd. In dit project zorgde Meubelmakerij Ceulemans voor de onberispelijke uitvoering van de werken.
 
Aparte sferen in de grote leefruimte
Met de houten muur creëerde Britt hét meest opvallende aspect van de woning. Haar volgende uitdaging was in de woonruimte de verschillende functies op een harmonieuze manier te integreren. Ze realiseerde dit bijvoorbeeld door de houten wandbekleding ook ‘achter’ het hoekje door te trekken richting de loungeruimte. Zo ontstaat daar een gezellige, intieme sfeer. Een laag tv-meubel, getekend door de interieurarchitecte en uitgevoerd door Meubelmakerij Ceulemans, werd aangewerkt aan de houten muur maar loopt iets verder door in de open ruimte. Een subtiele manier van ruimtevormgeving. Het meubel is vervaardigd uit fenix-laminaat. Dat heeft niet alleen een knappe, matte uitstraling, maar je ziet er ook geen vingerafdrukken op. Een sober tapijt zorgt voor geluidsdemping en ook weer voor een visuele afscheiding. En voor lekker warme voeten natuurlijk. Elise Valgaerts: ‘onze interieurarchitect heeft echt toegevoegde waarde gecreëerd. Die wand, daar waren we nooit zelf op gekomen, maar ook in andere aspecten hielp zij ons keuzes te maken.
 
Kunst die de ruimte mooi aanvult
Via hun netwerk kwamen de eigenaars in contact met Hannes D’haese. De grote schilderijen van de kunstenaar stralen speelsheid uit met hun vrolijke kleuren, ronde vormen en sierlijke letters. De kunstwerken vullen de hoge ruimte mooi aan. Buiten, langs de zijkant van het huis staat nog een grote gouden stier van de hand van D’haese. Vanuit één van de slaapkamers is hij frontaal te bewonderen.
 
Waar een echte kok zich thuisvoelt
Achteraan in de leefruimte, aan de tuinzijde, zit een compacte keuken getekend door Britt Van Aken. Britt: ‘klanten kunnen bij mij terecht voor een totaalaanpak, ontwerp en uitvoering. Of ze kiezen enkel voor een ontwerp. De familie Valgaerts heeft voor een combinatie van de twee gekozen, en dat kan natuurlijk ook. De keuken straalt minimale, ultramoderne functionaliteit uit. Pure vormen ook. Het keuken‘schier’eiland (het is langs één kant bevestigd aan een muur) beschikt over een stukje zitruimte. Het werkblad is vervaardigd uit Hi Macs dat in verstek is afgeschuind. De vrouw des huizes koos dit materiaal omdat het aangenaam, luxueus en zacht aanvoelt en omdat de spoelbakken er volledig mee ingefreesd zijn. Hi Macs leent zich net zoals Corian tot grote lengtes, zodat er geen zichtbare naden in de oppervlakte zitten. De inductiekookplaat van Novy vervalt tot een zwart vlak in het witte blad. Mooi! En op de witte mengkraan van Francken is menig kok/designliefhebber jaloers.
 
In het eiland zijn kasten en lades voorzien, die waar nodig afgewerkt zijn met ladevulsystemen. Achter het eiland, tegen een binnenmuur, zijn drie ruime bergkasten, waarin ovens en een koffie-machine ingewerkt zijn. Links is een grote kast met uitschuifbare ontbijthoek voorzien en rechts, werd een grote koelkast weggewerkt achter een kastblad.
 
Het materiaal van het keukenblad komt terug in de lange eettafel. Een creatie van Britt Van Aken, uitgevoerd door Meubelmakerij Ceulemans. Onder het verlijmd tafelblad zijn aluminium kokerprofielen geplaatst zodat doorbuiging wordt voorkomen. En ook de poten zijn verlijmd met een aluminium frame om de stabiliteit van de tafel te waarborgen. De bijpassende stoelen zijn van Hay. Uit dezelfde collectie komen ook de krukken die aan het keukeneiland staan. Drie zwarte Random Lights van Moooi zorgen voor sfeervol licht boven de eettafel.
 
Open ruimtes = een stille, doch krachtige dampkap nodig
In het zwevende volume boven het eiland zit een Pure’line dampkap van Novy. Deze krachtige plafondunits zijn beschikbaar in twee breedtes: 90 en 120 centimeter. We zien hier de populaire inox versie, maar deze toestellen zijn ook beschikbaar in het wit, en worden daardoor bijna onzichtbaar in het plafond. Standaard is led-verlichting voorzien. Voor installatie kan er gekozen worden voor verlichting van 2.700 K (warme kleur) tot 4.000 K (neutrale kleur). Pure’lines zonder ingebouwde verlichting zijn er ook, ideaal wanneer er voor andere verlichting wordt geopteerd. Die kan dan ook gekoppeld worden aan de werking van de dampkap. Met de afstandsbediening tenslotte, kan zowel de verlichting (volle kracht of gedimd) als de werking van de dampkap aangestuurd worden. Deze familie stuurt de dampkap aan vanop de Novy inductiekookplaat. De unieke InTouch functie van Novy. Handig! Maar soms ook nodig want deze plafondunits kunnen tot 1,6 meter boven het werkblad worden geïnstalleerd. En netjes, want zo zijn er geen vuile vingers te bespeuren op het inox. Net op die interactie tussen dampkap en kookplaat zal Novy verder innoveren.
 
Compactere motoren op komst
Voor de installatie van de motor is er minstens 32 centimeter ruimte nodig. Bij de Pure’line kan deze, indien er onvoldoende ruimte aanwezig is - bijvoorbeeld wanneer men een zeer strakke ruimte wil bekomen of bij een renovatie - geïnstalleerd worden op afstand. Novy verklapte ons ook nog dat er nog enkele vernieuwingen onderweg zijn zoals modellen met een nog compactere motor, waarbij slechts een ruimte van 20 centimeter nodig is.
 
Meisjes aan de macht
Op het gelijkvloers zijn ook twee meidenslaapkamers voorzien. De ene dochter koos voor een stijlvolle inrichting met een kamerbrede ingebouwde kledingkast afgewerkt met een warm houtlaminaat en geelgouden rails. De inrichting van de kast is volledig op wens gemaakt. In de tweede slaapkamer zien we rood en wit en spiegels terugkomen in het kastwerk. Een spel van schuiven, rails en bergplanken, zoals een meisje dat nodig heeft. Tussen de beide kamers is een moderne badkamer gecreëerd, aangekleed met een sobere, witte tegel en een modern lavabomeubel, knappe douchecabine en een badkamerkast, met voldoende nuttige bergruimte voor de beide girls.
 
Op het gelijkvloers is verder een kleine, maar bijzonder handige gang voorzien, waar ruime bergkasten ingewerkt zijn. Daar worden alle praktische spullen zoals een strijkplank en seizoenkleding netjes weggeborgen. Een uitvoering van Meubelmakerij Ceulemans.
 
Een luxe bad- en slaapkamer op de eerste verdieping
Terug in de hal komen we via de zwevende trap op de eerste verdieping.  De volledige verdieping heeft een koele, spierwitte gietvloer type Artfloors® van Bevers bvba gekregen en biedt veel privacy én lichtinval. Vanuit de nachthal zien we links, de masterbedroom en rechts, een masterbathroom. Vooraleer we in de eigenlijke slaapruimte komen, lopen we door een ruime dressing. Gemaakt van een warm houtlaminaat, met veel hang- en ligruimte en praktische schuiven. In de slaapkamer zelf stroomt het licht langs verschillende kanten binnen, via de buitenramen en via de vide. Die biedt ook een mooi zicht op hun leefruimte beneden.
 
In de badkamer is een groot ligbad aangewerkt tegen een muur. Functioneel badkamermeubilair, een lavabomeubel en twee ruime kasten, vullen de rest van de ruimte. De badkamer voorziet verder in een afgeschermd toilet en helemaal achteraan een grote inloopdouche die door de koepel bovenaan baadt in het licht. Onder de regendouche moet het heerlijk verpozen zijn.
 
Een kelder die geen kelder is?
Het keldervolume is het enige dat nog overblijft van het oorspronkelijke huis. De verschillende ruimtes kunnen betreden worden via de twee garagepoorten waarachter een ruime plek voorzien is voor de auto’s. De andere ondergrondse ruimtes zijn opnieuw herverdeeld, met gyproc bekleed, bepleisterd en geschilderd. Het resultaat: een leefkelder annex bioscoop, een wijnkelder, een technische ruimte, een wasruimte met een extra grote koelruimte. De ingebouwde verlichting zorgt ervoor dat het keldergevoel heel ver weg is. Via een natuurstenen trap belanden we terug in de keuken.
 
We sluiten onze rondleiding af op ons lievelingsplekje in het huis. Vanuit de loungehoek kijken we door het horizontale bandraam uit op de aflopende voortuin en op de weide en de naaldbossen die er in het verlengde van liggen. Een uitzicht om in te kaderen.

Met dank aan:
 
www.gv-crepi.be
ww.qtd.be
www.architectreubens.be
www.tuinenjoos.be
www.wimvanloon.be
www.meubelmakerijceulemans.be
www.novy.be
www.artfloors.be

<span rgb(0,="" 0,="" 0);="" font-size:="" 13px;"="">