Zee, zon en een tweede verblijf

Category: Editie 94

De zee. Velen proberen de aantrekking ervan te beschrijven, maar er zijn er maar weinigen die erin slagen. Wij doen zelfs geen moeite. Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat een weekendje aan zee geldt als een week vakantie. Zeker als je geniet van een fantastisch zicht vanuit je eigen hedendaags appartement. Het strand, de dijk, de golven liggen meteen aan je voeten. Hoe fantastisch is dat niet? Een appartement aan zee is de figuurlijke natte droom van velen. Een letterlijke droom voor wie met zijn voeten in de Noordzee staat. Heerlijk uitwaaien in de winter, zonnig genieten in de zomer. Met een tweede verblijf aan zee heb je altijd de mogelijkheden voor het uitkiezen. Vraag het maar aan Eronda Woonmode. De interieurspecialist uit Erpe-Mere ontwierp en renoveerde een hedendaags en luxueus appartement in Knokke. Het appartementsblok dateert dan wel uit de bouwhausse van de jaren zestig, eenmaal binnen is het een thuis voor modern design en interieur. Het dakappartement werd volledig gestript en gerenoveerd tot een stijlvol tweede verblijf voor het hele gezin. Eronda Woonmode nam de volledige renovatie voor zijn rekening. Van het interieurontwerp tot het maatwerk, van de coördinatie tot het kleinste decoratiestukje. Zelf noemen ze het een kijkappartement. Dat kijken mag je hier erg letterlijk nemen. Wie de open leefruimte binnenstapt vergaapt zich aan het wijde zicht. Op een heldere dag zijn de windmolens van de Thorntonbank zichtbaar. Het draagt enkel bij aan de uitgestrektheid en het grote vakantiegevoel dat hier heerst. Het strand en de zee lijken zich uit te strekken tot onder je voeten. Heerlijk.
 
Slim met ruimte
Het zicht is onbetaalbaar, het interieur gelukkig wel. Dat is te danken aan een sfeervolle omgeving met lichte kleuren. Het kustgevoel vervat in een interieurconcept, dat is nog de beste omschrijving. Zo word je in de inkomhal ontvangen door een warme parketvloer dat je naadloos tot in de leefruimte vooraan brengt. Sowieso merk je al in de inkomhal dat een slim interieurontwerp perfect weet hoe de beschikbare ruimte maximaal benut wordt, een essentieel aandachtspunt aan de kust waar de vierkante meters met zicht op zee heel wat waard zijn. Zo vormt een grote plafondhoge vestiairekast, op maat gemaakt en afgewerkt in licht eikfineer, een mooi orgelpunt en vooral een erg praktische opbergruimte voor zanderige slippers en schoenen. De horizontale grepen zijn ingewerkt in het design en verraden meteen een grote aandacht voor detail in de rest van het buitenverblijf. Eenmaal in de leefruimte met zithoek en eettafel kom je helemaal tot rust. Met dank ook aan de elegante schuifdeur die voor privacy zorgt. De stalen schuifdeur herbergt drie grote glasvlakken en is op maat gemaakt met een witte afwerking. Een tweede exemplaar vlakbij zorgt voor een stijlvolle afsluiting van de keuken.
 
Natuurlijk gevoel
De huiskamer met zicht op zee is een luxueus geheel. Met dank aan de knappe afwerking en decoratie. Zo valt in de eerste plaats de rijkelijke marmer op. Of dat zou je toch denken. In realiteit zijn het keramische platen met een grijze rooksliert die in boekdelen verwerkt werden. Dat wil zeggen, de dessins van de verschillende platen sluiten over de naden heen aan elkaar. De witte keramiek is mat afgewerkt en voelt verrassend zacht en warm aan. Voelen is haast de enige manier om de keramiek van natuursteen te onderscheiden. “Deze keramische platen zijn gebruiksvriendelijker, krasvast, slijtvast en hittebestendig. Bovendien zijn ze heel gemakkelijk in onderhoud”, weet Julie De Backer van Eronda Woonmode. De sierlijkheid van de marmerimitatie zorgt voor een luxueuze sfeer, zeker in combinatie met de lichte kleuren en het grote ruimtegevoel. De warmte in het interieur wordt op heel wat manieren bereikt. Door het lichte eikfineer van het maatwerk in de inkomhal ook hier te laten terugkeren, bijvoorbeeld. Maar ook door te kiezen voor natuurlijk hout. Zo is de televisie mooi weggewerkt in een wandmeubel waarbij ook de schouw vervat zit. De combinatie tussen het lichte eik, de witte keramiek en het natuurlijke hout zorgt voor een erg uitnodigende omgeving. Ook aan de eettafel. Daar creëert een grote wandkast heel wat uitstalruimte voor decoratieve elementen. De wandkast op zich is al een decoratieve topper. De aandacht voor gezelligheid gaat ver. Tot en met de keuze van het meubilair. Leuke designstoelen in natuurlijke kleuren worden afgewisseld met een gezellige stoffen sofa. “Alles wat je ziet werd door ons op maat gemaakt of komt uit onze showroom”, vertelt Julie. Met een showroom van ruim 6.000 vierkante meter is er natuurlijk heel wat keuze bij Eronda Woonmode, en dat merk je. Het complete interieur is een mix van trendy elementen met natuurlijke materialen, maar telkens aan betaalbare prijzen. De eigen interieurarchitecte van Eronda Woonmode kon hier haar interieurdroom in realiteit omzetten.
 
Koken met zicht op zee
De zithoek is verbonden met de keuken via een ruime opening. Die doet tegelijk dienst als bar voor gasten, en als keukeneiland voor de kok in huis. Een beter zicht kan de kok zich niet wensen. Wie hier aan het fornuis staat – met een inductievuur en ingebouwde frietketel – geniet van een compleet zeezicht. Een schitterende oplossing en opnieuw een uitstekend gebruik van de ruimte. Het enige gevaar is dat je zo begeesterd bent van het zicht dat je je stoofpotje laat aanbranden, maar geloof ons, met zo’n zicht neem je dat er graag bij. Het keukenwerkblad bestaat opnieuw uit witte keramische platen. In het maatwerk van de keuken komt het lichte eikfineer terug. Door te werken met schuivende kastdeuren wordt elke centimeter optimaal benut. Inclusief een sfeervol kruidenrekje. Zandkleurige keramische tegels zorgen voor een onderhoudsvriendelijke ondergrond. Die zandkleurige tegels worden bovendien ook elders gebruikt in het appartement: als bekleding voor de gastendouche.
 
Slapen waar je wil
Het kijkappartement telt vier slaapkamers en een sauna hadden we al gezegd dat dit een ruim appartement is? Het nachtgedeelte wordt gescheiden van het daggedeelte door een plafondhoge schuivende wand. Zo kunnen de kinderen ongestoord slapen terwijl de ouders samen met vrienden en familie nog nagenieten van een heerlijke dag. Sowieso is elke slaapkamer uitgerust met een hemels wollig kamerbreed tapijt om aangenaam wakker te worden, en voorzien van een eigen wastafel en wandvullende ingemaakte kasten. Want ook al is er nog een aparte berging, in een tweede verblijf aan zee is opbergruimte altijd mooi meegenomen. Dat speelgoed voor de kinderen of kleinkinderen moet ergens naartoe, nietwaar? “Daarom kozen we voor maatwerk met overbouw”, aldus Julie. Dat betekent dat in het maatwerk een nis is voorbehouden voor de hoofdborden van de bedden. De witte wandkasten zijn afgewerkt met mat laminaat dat vingerafdrukbestendig is. “Omdat we werken met laserafkanting zijn de lijntjes van het laminaat onzichtbaar. Het zorgt voor een massieve illusie van het plaatmateriaal.” Op maat gemaakte verticale grepen in hout maken de wandkasten compleet. Wie hier logeert kan overigens kiezen op welke matras en in welk bed hij of zij dat doet. Elke slaapkamer is uitgerust met een andere combinatie van matras en boxspring. Liever slapen op een bed met zeven zones, een regelbare hardheid of een zachte gel: je kiest zelf. Op maat gemaakte, stijlvolle consoles in wit gelakt staal maken de slaapkamers compleet.
De master bedroom sluit opnieuw via een sierlijke schuifdeur aan op de elegante badkamer. Ook hier staat alles in het teken van betaalbare luxe. Dat is vooral te merken aan de overvloedige keuze voor de witte keramische marmerimitatie. Hier baadt je in een witte, luxueuze omgeving. Een saillant detail is het toilet. Die is niet enkel heel knap vormgegeven, het toilet is ook uitgerust met een zogenaamde spoelfunctie. Het laatste velletje toiletpapier gebruiken is zo niet langer een reden voor paniek. Julie De Backer: “Dit jaar vieren we het 85jarig bestaan van Eronda Woonmode. Met een traditie in eiken meubelen bieden we vandaag complete wooninterieurs aan. Zowel voor decoratie als maatwerk. In onze grote showroom kiezen klanten decoratieartikelen of bespreken ze samen met een van onze interieurarchitecten de complete invulling van de woning. Dat kan zowel voor volledige renovaties als deelprojecten zoals eetkamers, bureaus, leefruimte of slaapkamers.”
 
Haardvuur op de zesde verdieping
Dat betaalbare luxe centraal staat in deze kijkwoning, is intussen wel duidelijk. Toch leggen we graag nog eens de nadruk op een van de blikvangers in de leefruimte: de ruime haard. Want ja, ook aan zee mag het best gezellig zijn in op een koude zomeravond of in een kil winterweekend. Voor de haard deed Eronda een beroep op Sfire uit Lede. Uiteindelijk viel de keuze op de Kalfire Prestige 155/55, een gashaard. En dat heeft zijn redenen. Niet alleen is het een gebruiksvriendelijke oplossing die eenvoudig met de afstandsbediening te regelen valt. Het is ook en vooral een esthetische keuze. Met drie zijden in glas heeft de gezellige verwarming de allure van een volledige open haard. Bovendien zorgen de knappe boomstronken voor een realistisch beeld, net als de knisperende vlammen. Door kleine perforaties in de stam rollen de vlammen als het ware van onder de stam zoals een realistisch houtvuur. Een sokkel met handige lades loopt onder de haard door en bevat onder andere een valluik voor de technische toegang. Anne De Clercq van Sfire: “We zijn blij met de samenwerking met Eronda. Wij streven allebei naar die hoge kwaliteit voor een aanvaardbare prijs, met inzicht en gevoel voor sfeer, stijl en gezelligheid.” De sfeer van een houthaard zonder te moeten sleuren met brandhout: voor wie geniet van een dakappartement als tweede verblijf is dit een zeer aangename gedachte. Net als de volledige setting van dit modelappartement. Het biedt niet enkel heel wat inspiratie, het toont ook dat mooi niet altijd extra duur hoeft te zijn.
 
Met dank aan:
 
www.woonmode.be
www.sfire.be
 
fotografie : www.hendrikbiegs.be