Totaalrenovatie met een ziel

Category: Editie 94

Het was en is nog steeds een vertrouwd beeld het noorden van Antwerpen: de villa's met rieten dak uit de zestiger jaren. Sommige wat aftands, andere dan weer stijlvol gerenoveerd. Zo ook dit pareltje in een villawijk in de voorkempen.Toen de bouwheer de woning kocht met het oog op een kleinere woonst, was het aanvankelijk de bedoeling om het  met de grond gelijk te maken en een volledig nieuw pand op te trekken. Maar de omstandigheden wilden dat er uiteindelijk werd gekozen voor een totaalrenovatie. Voor de derde keer op rij werd beroep gedaan op Domus Aurea, een bedrijf dat voor de bouwheer uit ervaring de nodige expertise en creativiteit in huis had om ook dit project tot een prachtig einde te brengen. Door de vertrouwensband die in de loop der jaren was ontstaan, kreeg zaakvoerder Frank Moelans zo goed als carte blanche voor de realisatie ervan. Totale renovaties behoren trouwens steeds meer en meer tot het vakdomein van de firma. En het resultaat mag er zijn.
 
De bedoeling was om het originele karakter -de ziel- van de woning te behouden met respect voor de omgeving en het geheel met een minimum aan ingrepen een eigentijdse uitstraling te geven. De villa werd aan de binnenkant volledig gestript zodat alle elektrische en sanitaire leidingen konden vernieuwd worden. De hoge plafonds lieten toe dat de vloeren konden verhoogd worden voor het leggen van vloerverwarming. Aan de rechterkant werd de bestaande woonkamer uitgebreid met een knusse leeshoek. Boven de garage werd een dichtgemetselde ruimte opengemaakt en ontstond plaats voor een logeerkamer en wasplaats. Alle gevels werden gekaleid om de aanzet tussen bestaande en nieuwe muren weg te werken. Aan de achterkant werd het kleine ronde terras in samenwerking met Timeless Wood uitgebreid tot een ruim overdekt verwarmd buitenterras met barbecue.
 
In de gehele woning waarvan de bewoonbare oppervlakte zo'n 400 vierkante meter bedraagt, overheersen twee materialen: geolied Frans eiken parket en 'Pietra dei Medici', een Italiaanse natuursteen. Zo ontstaat een uniform geheel dat meteen voor een extra ruimtegevoel zorgt. Zelfs het keukenblad en de wastafels werden uit diezelfde natuursteen gezaagd. Voor de kleur van de  keuken en een groot deel van de
meubels werd gekozen voor een bijna zwart, 'noir de lune'. Ook de ramen, deels hout, deels aluminium en de deuren kregen diezelfde kleur mee. Nog een opvallend detail: de frameless eiken binnendeuren hebben verdoken scharnieren met magneetsluiting.
 
In de hal werd de oude wenteltrap vervangen door een rechte en de vrijgekomen ruimte eronder doet dienst als vestiaire. Via een dubbele glazen deur kom je in de woonkamer waar een centraal geïntegreerde gashaard een doorkijk biedt naar elke ruimte. Grote raampartijen tot op de vloer laten voldoende licht binnenstromen en bieden een mooi uitzicht op het zwembad en tuinhuis met serre, eveneens een realisatie van Timeless Wood. Ook de ramen op de verdieping reiken tot op de vloer en werden voorzien van een glazen balustrade.
 
De keuken beschikt over de modernste toestellen, inclusief een wijnkoelkast en een aparte koelcel. Blikvanger zijn ongetwijfeld de touch lampen boven het centrale eiland die je heel gemakkelijk in de hoogte kan verstellen. De verlichting is trouwens één van de bijzondere aandachtspunten van Domus Aurea geweest. Er werd vooral met Ledstrips, minuskuul ingebouwde plafondspots en Brick in the Wall gewerkt. Indirecte verlichting, zelfs in het gastentoilet, zorgt voor de nodige gezelligheid. Toiletten en handwassers werken met sensoren en overal in huis gaat het licht automatisch aan wanneer je een ruimte betreedt. Een vernuftig domoticasysteem zorgt er bovendien voor dat alles vanop afstand bediend kan worden.
 
Op de verdieping bevinden zich, naast de logeerkamer en wasplaats, de master bedroom en de slaapkamer van de nog thuis wonende zoon, elk met eigen dressing en badkamer. De schuifdeur naar de badkamer van de master bedroom werd voorzien van splitglas, dat enerzijds voor voldoende lichtinval zorgt en anderzijds het zicht op de badkamer maskeert. Vanuit het bad hebben de bewoners zicht op de tuin. Vola kranen maken het plaatje compleet. Ook hier werd onder de verhoogde vloer gewerkt met indirecte verlichting, wat voor een aparte sfeer zorgt.
 
Met dank aan:
 
www.domusaurea.be

 
Fotografie: www.hendikbiegs.be