Totaalpakket met een laagje glitter

Category: Editie 94

Nieuwe professionele horizonten verkennen kan niet alleen verfrissend en vernieuwend zijn, het vraagt vaak ook heel wat lef, inzet en zin voor avontuur. Toen architecte Mieke Van Herck enkele jaren geleden besloot haar expertise uit te breiden naar binnenhuisarchitectuur, ging er immers ook voor haarzelf een wereld open. Samen met haar zes werknemers richt ze zich sindsdien op  totaalprojecten, waarbij architectuur en interieur in elkaar overvloeien. Mieke Van Herck: “Nu we ook volop inzetten op inrichting, kunnen we architectuur en interieur volledig op elkaar afstemmen. In ons team combineren we alle expertise om projecten tot in de puntjes af te werken. En als het totale plaatje bijna klopt, gooi ik er dat onontbeerlijke laagje glitter overheen. Zo breng ik een vleugje glamour in het strakke.”
 
Denkoefening in eigen huis
Een van de beste voorbeelden van de typische stijl van Mieke Van Herck is misschien wel haar eigen woning, die zij en haar man intussen vijftien jaar geleden hebben gekocht. Het pand vroeg om een renovatie en daarvoor was Mieke Van Herck zelf natuurlijk de vrouw bij uitstek. Het meest recente wapenfeit is de fonkelnieuwe keuken. MVH: “De renovatie is een uitdagende denkoefening geweest, op verschillende fronten. Enerzijds was het een werk van lange adem voor ons als koppel, aangezien mijn man en ik op een aantal vlakken totale uitersten zijn. Ik heb er veel uit geleerd naar klanten toe. Anderzijds, in een bredere context, was het zoeken naar het evenwicht tussen strak aan de ene kant en en warm en gezellig aan de andere. Het zoeken naar dat evenwicht is typerend voor ons bureau, het is wat onze stijl door de jaren heen is gaan bepalen.” Die stijl kunnen we het beste omschrijven als strak landelijk, of landelijk strak, zo u wilt. Daarbij is de link met de natuur nooit veraf. MVH: “Dat strakke gecombineerd met warme, natuurlijke, landelijke elementen is de laatste jaar erg in opgang. Open achterzijdes, glaspartijen en sky frames zijn ontzettend populair, het loft gevoel binnen een landelijke context. Het is een stijl die ik me eigen heb gemaakt en die staat of valt met verhoudingen. Natuurlijk staat hedendaags wooncomfort daarbij centraal en houden we volop rekening met de EPB-normen. De prijs van een renovatie kan daardoor soms flink oplopen, het is niet altijd
vanzelfsprekend een oude woning te laten voldoen aan hedendaagse eisen. Regelmatig raden we de klant dan ook aan gewoon van nul te beginnen.”
 
Een sprekend voorbeeld van de combinatie van strak en gezellig die geldt in het hele huis, zijn de keukenkasten. Mieke Van Herck: “Het fineer van de kasten is dosse-gezaagd, zodat de nerven van het hout goed zichtbaar zijn. Dat zorgt meteen voor een specifieke uitstraling. Sowieso zijn het vaak de details die doorslaggevend zijn voor een look, we hebben dan ook aan alles aandacht besteed. De hoeken van het kookeiland, bijvoorbeeld, zijn op verstek gezaagd.” De nadruk in het hele keukenverhaal ligt niet alleen op esthetiek, maar ook op natuurlijke materialen en gebruiksgemak. MVH: “Onze keuken móet wel tegen iets bestand zijn; het is een echte leefkeuken, waarin ook verschillende koks aan de slag zijn. Het werkblad is dan ook heel onderhoudsvriendelijk. Het keramische imitatie Calacatta is voor ons een bij uitstek geschikt materiaal. Door te kiezen voor een dik blad hebben we het effect van een kapblok gecreëerd. Zo komt hier opnieuw het landelijke naar boven.”
Dat functionaliteit in deze keuken een centrale rol speelt, blijkt  zelfs uit de indeling van de keukenkasten. Die is bijzonder praktisch, volgens de principes van Blum. Al de kasten zijn op maat ingedeeld, met vakjes voor de spullen van de kinderen, een besteklade afgestemd op de verschillende formaten van het bestek, een plaats voor elk rolletje diepvrieszakjes of aluminiumfolie en zelfs een broodgedeelte op maat van het brood. Alles aan de kasten is aangepast in functie van wat de eigenaars in huis hebben. De toestellen in de keuken zijn ingebouwd, van de twee combiovens tot de diepvriezer. De bestaande koelkast is verhuisd naar de aansluitende berging, waar een wastafel en douche zijn geïnstalleerd in dezelfde materialen als de keuken. De berging en keuken zijn van elkaar gescheiden door een pivoterend vlak. Het geheel geniet overdag dankzij de grote raampartijen volop van natuurlijk licht en wordt ’s avonds
discreet en indirect verlicht, met een subtiel lichtlijntje achter de gordijnen.
 
De lat hoog voor iedereen
Zowel de keuken als de bijkeuken zijn het werk van Artur Interieur uit Houthalen-Helchteren. De kasten bestaan uit antraciet gebeitste eikfineer, in combinatie met meubelplaat, gelakt in wit satijn. Het eiland is keramisch met een Callacatta-tekening, net als het keukenblad met de inductiekookplaat  met  spatwand. Het werkblad van de ontbijtkast is natuursteen Mona Grigio Bianco. Zaakvoerder Willy Klaps: “Een specifieke uitdaging voor deze opdracht was de horizontaal uitgefreesde greep van de fineerdeur, die stopt op 1/3 van de deurbreedte. Technisch was dat best wel een uitdaging, maar dat schrikt ons niet af. We hebben altijd volle aandacht voor het proces én het resultaat en streven naar een sterk doorgedreven samenwerking met de opdrachtgever of ontwerper. De wensen van de klant staan steeds centraal en die kan je alleen maar uitvissen door zeer goed te luisteren en samen te zoeken wij naar de beste oplossing voor specifieke uitdagingen. We streven er ook altijd naar binnen de vastgelegde planning te blijven. Daarnaast leggen we veel nadruk op service.” Over de samenwerking met de opdrachtgeefster, zijn ze bij Artur Interieur zeer te spreken: “Het is een hele eer om met Mieke samen te werken. Zij legt voor iedereen, en bovenal voor zichzelf, de lat hoog. Daardoor blijft iedereen alert en zijn de realisaties van topniveau.”
 
Hartverwarmend lichtspel
Bij de keuze van de vloer, uit de Buxy serie van Cotto d’Este, hebben de eigenaars gekozen voor een combinatie van stijl en onderhoudsvriendelijkheid. De vloer komt terug in het hele huis, zij het niet overal in deze kleur. De tegel gaat harmonieus samen met de dikke massieve eikvloer in de woonkamer. In de woonkamer springen, naast de donkere eettafel en imposante zetel, vooral de interieuraccenten van Benedetti uit Hulshout in het oog. Zij leverden het tapijt, de raamaankleding en de kussens, die stuk voor stuk sfeerbepalend zijn voor de ruimte. Vital Celen van Benedetti: “We zaten meteen op dezelfde golflengte als Mieke, wat het project natuurlijk heeft geholpen. Ons doel was een glamoureuze touch te geven aan de landelijke sfeer, een evenwicht te zoeken tussen het moderne, het landelijke en het sfeervolle.” Missie geslaagd, want dankzij het slimme en bewuste gebruik van stoffen hangt er een positieve warmte in de ruimte, waarin de uitgebreide variatie aan kussens een belangrijke rol speelt. Vital Celen: “We hebben materialen en structuren gecombineerd, zoals linnen met metallics. Koperen draden en accenten geven de stoffen een rijkelijke gloed.” Ook in de gordijnen zorgt koperdraad voor een lichte glans en een warme gloed dankzij het wisselende spel met het invallende licht.
Vital Celen: “We hebben gekozen voor halftransparante gordijnen, die enerzijds garant staan voor sfeer en gezelligheid en anderzijds de prachtige omgeving binnenlaten. Ook in het tapijt met velours speelt het licht met de materie. Het zorgt zo voor een grote aaibaarheidsfactor, een contrast met onze vaak harde maatschappij.”
De unieke sfeerschepping waar Benedetti sterk in is, is niet alleen terug te vinden in hun projecten, maar ook in hun toonzaal. Klanten kunnen er terecht voor persoonlijk advies en een uitstekende service. Benedetti maakt alles in eigen atelier. De uitbreiding naar interieur brengt Mieke Van Herck niet alleen veel voldoening, het wil ook zeggen: heel hard werken en blijven evolueren. MVH: “Als je mee wilt met je tijd, moet je je als architect omringen met verschillende expertises. Dat heb ik gedaan en dat is een van onze sterktes: het totaalconcept, van ontwerp en aankleding tot wetgeving en administratie. We denken in verschillende richtingen en zien geen details over het hoofd. Onze huizen zijn op een positieve manier herkenbaar, springen eruit op hun eigen manier. Om dat te blijven bereiken, moet je continu schaven aan dat innoverende kantje, blijven sleutelen aan de formule. Niet vanzelfsprekend, maar het geeft me een drive, het is oprecht wat ik graag doe. En ik hoop dat de klant dat ook merkt.”
 
De flexibiliteit van hout
Ook in het voormalige bakhuis, dat nu vooral gebruikt wordt om te vergaderen en klanten te ontvangen, wordt de zwart-witte lijn doorgetrokken. De lange, witte  tafel in mdf en het donkere hout voor de kasten zijn een weerspiegeling van de tinten in het huis. Hout speelt in het hele verhaal een aanzienlijke rol, zowel aan de binnen als aan de buitenkant. MVH: “We maken sowieso veel gebruik van houten ramen en deuren in onze woningen. Dat schrikt sommige mensen af, omdat hout om de zoveel jaar een zeker onderhoud vraagt. Terwijl je net omgekeerd moet redeneren: hout kún je onderhouden en schilderen. Dat is een enorm voordeel tegenover materialen die je niet kunt bewerken en die na verloop van tijd bijvoorbeeld verkleuren.” 
 
Voor het schilderwerk werkt Mieke Van Herck vast samen met Kurt Beneens Schilderwerken uit Oevel. Kurt Beneens: “We werken dikwijls met Mieke samen, dus we weten in welke richting ze denkt en wat ze verwacht.” En wat ze verwacht, dat is feilloze afwerking, tot in de puntjes. Geen probleem voor Kurt Beneens, die intussen kan bogen op bijna 22 jaar ervaring. KB: “Alleen het beste is goed genoeg, dat is ons basisprincipe. Dat in combinatie met een sterk team van geschoolde arbeiders zorgt voor de hoogstaande kwaliteit waar we voor bekend staan in de regio. We staan er ook op onze afspraken nauw na te leven en zijn vertrouwd met de duurdere materialen.” Door de jaren heen is de markt geëvolueerd en Kurt Beneens gaat mee in die verandering. KB: “We zijn in de eerste plaats gespecialiseerd in schilderwerken, maar om de klant zo goed mogelijk te dienen nemen we ook andere aspecten voor onze rekening, zoals binnen- en buitenschrijnwerk. Voor dat laatste is eik momenteel aan een opmars bezig, dat we kunnen behandelen naar wens van de klant en met onze eigen producten. Ook in gyproc, stucwerk, mortex, kaleien en bureren zijn we thuis.”
Ter info: bureren gebeurt op basis van kalei, maar heeft een verweerde uitstraling en een authentieke look. KB: “We zijn dus breed inzetbaar, maar bij alles staat ons streven naar perfectie centraal. Daarbij maak ik ook geen onderscheid tussen grote of kleine projecten, gevelwerken of fijne interieurafwerking.” Met intussen negen medewerkers is Kurt Beneens uitgegroeid tot een meer dan vaste waarde op de markt.
 
 
Het einde van een schijnbare tegenstelling
Het unieke concept van Mieke Van Herck toont aan dat ook binnen de landelijke sfeer ruimte is voor innovatie en dat design niet misstaat in een landelijke woning. De beperkingen van het strikt landelijke of het uitsluitend strakke vallen weg en maken plaats voor een nieuwe vrijheid wat interieur betreft. Een van de interieurpartners van Mieke Van Herck is Kleur op Maat uit Olen. Zoals de naam al laat vermoeden, spitst het bedrijf zich toe op alles wat met interieurafwerking te maken heeft, van decoratie tot het plaatsen van gyproc, van lakkerij tot overkoepelende totaalprojecten.
Tom Peeters: “We kunnen de volledige binnenafwerking van een woning voor onze rekening nemen en dat geldt dan niet alleen voor het ontwerp, maar ook voor de uitvoering: de keuze van de stoffen, de schilderwerken... Alles wat kan of moet gebeuren aan de binnenkant van een woning of gebouw. We spitsen ons daarbij niet toe op een bepaald segment van de markt, maar richten ons zowel tot professionals als particulieren.” Met succes, zo blijkt. Kleur op Maat staat al vijftig jaar stevig verankerd in de markt, waarvan de laatste vijf jaar als fusiebedrijf. Wat is het geheim achter het bedrijf? Tom Peeters: “Flexibiliteit is een van onze kernwoorden en dat doet veel op onze markt. Daarnaast geven we een echte invulling aan de prijskwaliteitsverhouding, dat is bij ons geen leeg begrip, maar een basisprincipe.” Wat ongetwijfeld ook meespeelt in het positieve verhaal van Kleur op Maat is dat zij zich niet richten op standaardproducten, maar hun naam getrouw zijn en alles leveren op maat van het project.
 
Met dank aan:
 
www.mvh-architectuur.be
www.arturinterieur.be
www.benedetti.be
www.kurtbeneens.be
www.kleur-op-maat.be
 
Fotografie: www.hendrikbiegs.be