Rustieke gezelligheid voor een nieuw gezin

Category: Editie 94

Huisje, boompje, tuintje. In het geval van dit koppel klopt het verhaal helemaal. Deze zomer verhuisden ze van hun appartement naar een prachtige nieuwbouwvilla. Precies op tijd om de tuin klaar te stomen en vooral precies op tijd om hun eerste dochter te verwelkomen. De witte kribbe vol roze kussens is het gedroomde meubilair om van het nieuwe huis meteen een echte thuis te maken. De kersverse dochter amper enkele dagen oud toen we op bezoek kwamen is de nieuwe koningin van het huis. De woning in kwestie bevindt zich in Kortrijk. Tussen bestaande woningen vonden de bouwheren hier hun bouwgrond. Want dat ze nieuw wilden bouwen, stond al langer vast. Alleen duurde de zoektocht naar een geschikte plaats langer dan verwacht. Veel langer. Drie jaar lang dweilde het koppel Zuid-West-Vlaanderen af. Achteraf bekeken bleek dat een deel van het geluk. Want zo kregen ze drie jaar de tijd om inspiratie te zoeken en op te doen. Een complete Pinterest-pagina was het gevolg. Net als tientallen magazines op de salontafel, waaronder Home Sweet Home. Het resultaat: ook al was er nog geen bouwgrond, in hun fantasie kreeg de droomwoning al helemaal vorm.
 
Kijkwoning
Die vorm is vooral landelijk geïnspireerd. “Tijdens een van onze zoektochten gingen we langs bij een kijkwoning van Dumobil in Sint-Martens-Latem. We waren meteen overtuigd. De stijl sloot helemaal aan bij wat we zelf graag zien”, vertelt de bouwvrouw die overigens niet alleen staat in haar keuze. “Onze bouwplannen inspireerden we op de kijkwoning, maar in samenspraak met de architect werden nog wat aanpassingen doorgevoerd. Op basis van de kijkwoning hadden we zelf een beeld van hoe onze woning eruit moest zien.” De reden waarom de kijkwoning zoveel enthousiasme losweekt? “De tijdloosheid. We houden van traditionele woningen waarvan we zeker zijn dat ze binnen twintig jaar nog altijd dezelfde gezelligheid en sfeer uitstralen. Bij moderne architectuur heb ik dat gevoel veel minder.” Het mag dan ook niet verbazen dat het koppel met Dumobil in zee ging als aannemer voor de bouwwerken. Om de kijkwoning om te vormen tot een nieuwbouwwoning die honderd procent aansluit bij de wensen en noden van de bouwheren, zochten ze hulp bij architectenbureau Berkein. Om zoveel mogelijk vrijheid te laten aan de architect verklapte het jonge gezin nog niet meteen alle geheimen van de Dumobil-kijkwoning waarop ze verliefd werden. “Net omdat we anders te veel in een keurslijf zouden denken en te veel zouden focussen op bepaalde aspecten. Die vrijheid was nodig om ruimte te geven aan nieuwe ideeën.” Zo gezegd, zo gedaan. Maar de kijkwoning bleek hardnekkiger dan gedacht. “Uiteindelijk pasten we de plannen toch nog zo aan, dat het meer aansloot bij de kijkwoning.” Een idee laat je blijkbaar niet zomaar los. Maar de plannen kregen nog een upgrade. Zo hebben we gekozen voor andere materialen zoals recuperatiesteen Beerse klinker, recuperatie Boomse dakpannen en een rieten dak. De vaart zat sowieso in het project. Na drie jaar zoeken en zich laten inspireren, zijn de meeste keuzes eigenlijk al in het verleden gemaakt. “In drie, vier maanden stonden de plannen volledig vast. Onze architect drukte ons nog op het hart dat we ons niet moesten overhaasten. Maar dat was niet het geval. We wisten gewoon heel erg goed wat we wilden.”
 
Sfeer in de keuken
Een duidelijk gevoel voor stijl en een voorkeur voor kleuren is bijvoorbeeld zichtbaar in de ruime keuken. In samenspraak met een interieurarchitect van maatwerkkeukens Frank Tack koos het koppel voor een groot centraal eiland. Een kleine opening maakt ruimte om gezellig te aperitieven tijdens het koken of een snelle snack. Het eiland is net als de kookwand afgewerkt in natuurlijk eik. Zwarte Marokkaanse mozaïektegels zorgen voor extra uitstraling. De donkere kleuren komen ook terug in de ruime werkbladen in composiet. Die zorgen voor heel wat kookruimte. Een leuk en handig detail is de nis waar alle kookboeken netjes verzameld staan. Het eikenhout is ook zichtbaar in de stevige balk boven het inductievuur. De natuurlijke houtkleur wordt daarnaast gecombineerd met ingewerkte kasten in een lichte lakkleur. Onder andere in de wand met keukentoestellen. Die bestaat uit zowel een gesloten gedeelte als een open gedeelte. Die doet dienst als koffiehoek. Uiteraard nam keukenbouwer Frank Tack naast het ontwerp ook de uitvoering van het project voor zijn rekening. Als extra ontwierp de firma ook een bijhorende eet-tafel. Een fijn smeedijzeren onderstel zorgt voor een ogenschijnlijke lichtheid van het eiken tafelblad. De bewegingsvrijheid die meteen voelbaar is in de keuken, is geen toeval. De gloednieuwe gezinswoning neemt de nodige oppervlakte in. De villa onthult zijn geheimen eigenlijk al in de inkomhal. De statige hal is uitnodigend en vormt het hart van de woning. Van hieruit nemen de bewoners de sierlijk draaiende trap richting slaapvertrekken. Met wat fantasie zie je hier de familie Von Trapp afdalen en de Sound of Music inzetten. Zo elegant is de hal en de trap wel. Vroeg of laat vormt de hal en draaitrap het decor voor de familiefoto’s voor kerst. Daar zijn we nu al zeker van. De trap is een grote blikvanger, maar daar eindigt het niet bij. Vanuit de hal is de stalen deur richting leefruimte de meest logische keuze - maar wie hier thuis is vindt meteen ook de snelste weg richting keuken, bureau, kelder of toilet.
 
Open haard
De ruime leefruimte krijgt een tien voor sfeer en gezelligheid. Eigenlijk is dit het salon om gasten te ontvangen. Beige tinten overheersen in een landelijke omgeving. Het salon kijkt uit op een indrukwekkend barmeubel. Of moeten we zeggen barmuur? Het schrijnwerk is op maat gemaakt en bevat naast een uitgebreide aperitiefhoek in de eerste plaats een open haard. De open haard en het meubel scheiden het gastensalon van een tweede zithoek. Een plek voor het gezin. De open haard toont ook hier haar kunsten, maar met name de televisie is hier prominent aanwezig. “De aparte televisiekamer is erg bewust. Ik wou geen salon waar de tv de hele ruimte overheerst als er gasten zijn. Hier kan dat wel. In se duiken we enkel met ons tweetjes hier ’s avonds in de zetel voor de gezellige haard”, klinkt het. De knappe doorkijkhaard van M-Design is de reden waarom een dergelijke opstelling mogelijk is. Zowel in de televisiekamer als in het salon brengen de vlammen sfeer in de ruimte. Het ontwerp met doorkijk zorgt voor een verbinding tussen de twee ruimtes en laat meteen ook een dubbel gebruik van het haardvuur toe. “Eerlijk, ik verlang tot het koud is en vroeg donker is. Dan zal de haard extra tot zijn recht komen.” Sowieso vormen de strakke lijnen van de haard een mooi contrast met de klassieke sfeer die er heerst. Het is een geslaagde mix van strak en landelijk. De haard is netjes ingewerkt in de scheidingsmuur. Gebruiksvriendelijke ramen zorgen voor de nodige veiligheid en een vlotte werking van de haard. Een lucifer, een oude krant en wat droog hout: meer is er niet nodig om binnen een minuut te genieten van heerlijk vuur. M-Design is een Belgisch merk voor haarden. Ze ontwikkelen en fabriceren zowel gashaarden, houtgestookte liftdeurhaarden, inserts als kachels en tuinhaarden, die zowel in een strak, modern als in een klassiek of landelijk interieur met succes kunnen geïntegreerd worden. De focus ligt op design, gebruiksvriendelijkheid, zuinig verbruik en ecologie.
Enkele meters verder sluit het gastensalon naadloos aan op de eetruimte. Die vormt de verbinding tussen de open leefruimte en de keuken. Sowieso is het zicht hier fantastisch. De ruime tuin komt geweldig tot zijn recht. Net als het zwembad. In de zomer moet het heerlijk zijn om vanuit de leefruimte met een fikse aanloop het frisse zwembad in te duiken. Wel moet je nog even opletten dat je geen uitschuiver maakt op het parket. De bewoners kozen hier voor een brede variant met een warme uitstraling. Ook op de verdieping ligt een gelijkaardige vloer, zij het in een wat budgetvriendelijke uitvoering. “Eigenlijk was er nooit discussie. We hebben allebei dezelfde stijl. Telkens we esthetische keuzes moesten maken, deden we dat - voor de test – vaak apart. We kozen altijd gelijk. Zo is het natuurlijk makkelijk kiezen”, glimlacht de jonge moeder en trotse bewoonster. Zoals je al kon lezen komen in de ruime keuken dezelfde stijlelementen voor: natuurlijk hout, zwarte details en vooral een tijdloze uitstraling met een knipoog naar het verleden. De keuken bevindt zich deels in een uitsprong van het huis. Onder een rieten dak ontstaat een soort van veranda-gevoel. Met grote ramen langs drie zijden heb je een uitzicht langs alle kanten. Je kijkt op de toekomstige moestuin van de dame des huizes, de open tuin achteraan en het gezellige terras aan de zijkant. Niet toevallig is dit de favoriete plek van de gastheren om vrienden en familie te ontvangen. Hier zie je ook dat de bewoners kozen voor twee verschillende raamprofielen. Terwijl houten ramen aan de ene zijde zorgen voor een lichtgrijze look, vormen aluminium ramen met steellook voor een mooie mix tussen landelijke uitstraling en een moderne setting. De ramen met boogvorm brengen extra variatie in het geheel. “Ik moest lang twijfelen over de zwarte steellook. Ook voor de binnenkant van de woning. Ik vreesde dat het zwart te kil, te afstandelijk zou zijn. Maar ik ben blij dat we alsnog voor staal en steellook kozen. De zwarte details zorgen precies voor voldoende evenwicht.”
 
Houtskelet
De uitbouw waar de keuken zich bevindt, is een volledige houtconstructie. Het draagt bij tot de landelijke sfeer die er in het algemeen heerst. Het rieten dak van de aanbouw zorgt voor extra cachet, net als de ondersteunende eiken balken die vooraan een prominente plek kregen. De massieve houten palen zijn mooi zichtbaar. De verweerde look doet er nog een schepje bovenop. De houtconstructie is het werk van schrijnwerker Laurens Dutoict. De timmerman is gespecialiseerd in houtskeletbouw en houten bijgebouwen. Ook voor de dakconstructie deden de bouwheren een beroep op zijn kunnen. Een mooie uitdaging, zo bleek. “Omdat er gewerkt wordt met verschillende niveaus en uitspringende volumes”, verduidelijkt Laurens. “Het concept zorgt meteen voor charme, ook al is de dakconstructie niet de meest eenvoudige.” Uiteraard werd er in het dak al van bij de start rekening gehouden met de nodige dakkapellen. Want ook die zijn aanwezig. Veelzijdige natuursteen In de keuken en eetruimte wordt het parket uit het salon vervangen door een bleke, Egyptische natuursteen: Sinai Pearl. De bewoners selecteerden de zandkleurige kalksteen bij natuursteenexpert Beltrami. “We zagen de natuursteen in de showroom in een effectieve setting. Dat overtuigde, want enkel op kleine staalkaarten is het erg moeilijk kiezen”, aldus de bewoonster die niet enkel binnen Sinai Pearl koos. Ook de ruime terrassen zijn betegeld met deze natuursteen. De vloer loopt gewoon door. Het enige verschil is het formaat van de tegel. “Net omdat de steen zich zowel voor buiten en binnen leent, kozen we voor de zandkleurige tegel.” Ook de verschillende formaten bleken een groot voordeel want de steen komt ook elders in het huis terug. Bijvoorbeeld als mozaïektegels in de wasruimte en in de badkamer. De variatie en mogelijkheden blijken ook op het terras. Terwijl op het ene terras de natuursteentegels mooi in verband gelegd zijn, vormen kleine varianten een rozet op het laagst gelegen terras. Voor dit rozet werd
er ook kalksteen Simyra gebruikt. “Een ideetje dat we opdeden op vakantie. Het leggen van het rozet was arbeidsintensief voor de vakmannen, maar het resultaat mag er zeker zijn.” Ook de zwembadboorden werden in diezelfde Sinai Pearl Antico uitgewerkt.
 
Buitenzonwering via screens
Dankzij het gebruik van gerecupereerde bakstenen heeft de villa een rustieke uitstraling. Alsof het er al jaren staat. Maar laatje niet bedotten. In de villa zijn alle moderne technieken aanwezig. Zo zijn de zonnepanelen achteraan in de tuin mooi verborgen achter een niveauverschil. Ook de strengste energie-eisen zijn in de uitgebreide villa aanwezig. In die mate dat er ook een oplossing nodig was om oververhitting in de zomer tegen te gaan. Om tot 90 procent van de warmte van de zon buiten te houden, werden de zuidelijk gerichte ramen van de leefruimte uitgerust met buitenzonwering: Fixscreen-technologie van Renson. De screens worden aangestuurd via het domoticasysteem en houden te felle zonnestralen buiten. Ook als de bewoners niet thuis zijn dankzij de koppeling met het domoticasysteem. “Deze zomer konden we het systeem al goed gebruiken. En het werkte perfect. Ik heb maar van één zaak spijt: dat we de Renson-screens ook niet op de bovenverdieping installeerden. Onze kamer bevindt zich aan dezelfde kant van het huis en in de zomer kan het er behoorlijk warm worden, zo hebben we gemerkt”, aldus de bouwvrouw. Renson, de Belgische producent van zonwering, is al jarenlang specialist in screens en ventilatie. De zonwering is dan ook volledig ingewerkt in de nieuwbouw. Ook het ritssysteem, waarbij het witte polyesterdoek via geleiders stevig op zijn plaats gehouden wordt, is haast onzichtbaar in de raamprofielen. De technologie weerstaat windstoten tot 130 kilometer per uur, kan raamoppervlakken tot 22 vierkante meter aan en doet in de zomer ook dienst als vliegenraam. Het slimme systeem zorgt voor privacy en een geblokkeerd zicht van buiten naar binnen, maar laat omgekeerd toe om van binnenuit te blijven genieten van het zicht op de tuin. De keuze voor witte zonwering is vooral een esthetische keuze, het kleurenaanbod is sowieso groot. Wit reflecteert de zonnestralen terwijl het toch helder blijft in huis. De rustieke bakstenen zijn niet de enige reden waarom passanten denken dat deze nieuwbouwvilla een historische achtergrond heeft. De aangelegde tuin heeft daar ook heel wat mee te maken. “Toen we verhuisden, wilden we meteen een huiselijk gevoel. Dus lieten we de tuin die meteen aansluit bij het huis direct aanleggen.” Dat wil zeggen dat er meteen voor groen gekozen werd. Grasmatten klaarden snel de klus. Enkel het gazon achteraan en aan de zijkant wordt traditioneel ingezaaid. “Net omdat het zomer was tijdens onze verhuis-periode wilden we onze bewegingsvrijheid niet beperken tot het terras alleen. De grasmatten vormden een mooie oplossing met een direct resultaat.”
 
Elegantie
Terug naar de ouderlijke slaapkamer dan. Die kijkt uit op de uitgestrekte tuin. Het dubbele raam nodigt uit om volledig te openen. Dat kan, ook met kindjes in de buurt. Een mooi houten balkon zorgt niet enkel voor veiligheid, maar ook voor een extra landelijke toets. Het houten balkon is net als de raamkozijnen lichtgrijs. Trappen Demunster uit Heule zorgde voor de uitwerking van het maatwerk. De firma nam, zoals je waarschijnlijk al kon raden, ook die sierlijke trap voor zijn rekening in de inkomhal. Die volgt in grote lijnen de zijkant van een muur, maar maakt onderaan een elegante wending. Die wending en sierlijkheid toont zich niet enkel in de vorm, maar ook in de afwerking. De balustrade mondt uit in sierlijke golven met heel wat aandacht voor detail. De massieven houten trap laat de tijd heel even stilstaan. Trappen Demunster tekende op basis van het grondplan een gepersonaliseerd ontwerp uit, inclusief een visualisatie in drie dimensies. Zo krijgen alle klanten een duidelijk zicht op hun toekomstige meesterwerk. Cottage of klassiek is trouwens niet de enige stijl waarin Demunster actief is. Ook hedendaagse ontwerpen zijn mogelijk. Ambacht, kennis en afwerking staan sowieso altijd centraal. Dat een nieuwbouw als deze voor de bewoners even wennen is, is logisch. Niet alleen is het huis en de omgeving gloednieuw. Er is natuurlijk ook de kersverse gezinsuitbreiding. En de kans is groot dat dit niet de laatste gezinsuitbreiding is. Met vier slaapkamers op de verdieping is er ruimte genoeg voor broers of zussen. Sowieso is er plaats zat voor het speelgoed, want de volledige woning is onderkelderd. “Door de samenstelling van de grond waren extra stevige funderingen nodig. In plaats van enkel te kiezen voor diepe palen, plaatsten we een volledige kelder. Zo hebben we tenminste nog wat aan die extra funderingen.” De vrijheid van een grote villa, dat zijn ze intussen al gewoon. “Het verschil met ons vroegere appartement is groot. Hier hebben we de plaats om privacy te creëren, ook al is iedereen thuis. Ook op praktisch vlak is er een verschil. Vroeger moest ik maar de voordeur achter me sluiten en ik was zeker dat alles op slot was. Nu doen we altijd een dubbelcheck dat alles gesloten is als we vertrekken. Het is even wennen, ja”, lacht de jonge mama.
 
Met dank aan:
 
www.architectenburoberkein.com
www.dumobil.be
www.franktack.be
www.m-design.be
www.beltrami.be
www.schrijnwerkerijdutoict.be
www.renson-sunprotection.be
www.trappendemunster.be
 
fotografie:  www.hendrikbiegs.be