Housewarming met poolparty

Category: Editie 94

Strak en toch gezellig. Een plek waar leven is. Dat was het opzet van deze moderne nieuwbouwwoning. De bouwheren, een jong koppel met jonge kinderen, wilden een huis waar ze hun drukke sociale leven perfect kunnen combineren met
een levendig gezin én drukke jobs. Het resultaat is ernaar: een architectuur dat én luxueus én rustgevend is. Met vooral heel veel ruimte om te genieten van het leven.“We zochten naar moderne architectuur dat verrast. Iets leuks. Een ontwerp waarvan je er geen dertien in een dozijn vindt. Want strak betekent niet kil of eenheidsworst. Bovendien moest de focus liggen op een groot onderhoudsgemak. Met een grote fun-factor.” Zo verwoordt de bouwheer de oorspronkelijke eisen van de nieuwe woning. Eisen die wat ons betreft perfect gehaald zijn. Deze knappe woning is strak genoeg om helemaal mee te zijn in de moderne architectuur, zonder te vervallen in standaardoplossingen en voorspelbare materialen. En dat er heel wat te beleven valt, dat is zeker. Maar daarover straks meer. Eerst schetsen we graag de context: die bevindt zich in de rand van Roeselare. In het hart van West-Vlaanderen is er nog ruimte. Zeker als je de grenzen van de stad opzoekt. Dat wisten de bouwheren maar al te goed. Want verhuizen hoeft niet altijd naar de andere kant van de wereld, of het land. Ook in je eigen straat is een verhuis soms opportuun. Bijvoorbeeld als je naast je woning je oog laat vallen op een braakliggend stuk bouwgrond. Bovendien heeft het heel wat praktische voordelen. Verhuizen doe je bij wijze van spreken met de kruiwagen. En het opvolgen van het bouwproces? Als je ernaast woont, is het een fluitje van een cent. Dat je elke dag je droomwoning steeds meer realiteit ziet worden, doet het dromen en verlangen enkel maar toenemen.
 
Architectuur met hoofdletter H
Het grondplan van de woning, getekend door PVM architects, is een breed uitgesmeerde H-vorm. Langs de lange straatzijde primeren fijne betonbakstenen in antraciet. Dat is geen toeval. De betonbakstenen zorgen voor een nog strakker lijnenspel en een uitgestrekte horizontale vorm van de woning. Het gesloten volume zorgt voor heel wat privacy en staat in contrast met de open achtergevel met zicht op
de tuin. De voordeur bevindt zich echter aan de korte zijde. Hier komen meteen twee stijlelementen aan bod die ook verder in het huis prominent aanwezig zijn: wit en glad versus donker en ruw. Buiten wordt dat vertaald in gladde witte pleisterafwerking, grote glaspartijen en de donkere betonnen gevelsteen. De korte zijde van het huis, en dus de toegang, zet je op het verkeerde been. De langgerektheid van het grondplan is een grote verrassing als je de inkomhal betreedt. Die zet nochtans meteen duidelijk de toon op vlak van vormgeving en interieur. Dat toont zich in de grote witte vestiairekasten in volkern. Op maat gemaakt, dat spreekt voor zich. Meteen is ook het oog voor detail duidelijk in de handgrepen: die werden ontworpen door architect Pieterjan Van Maele. Hij nam niet enkel het ontwerp voor zijn rekening, maar begeleidde de bouwheren ook voor een compleet interieur. “Die samenwerking liep bijzonder vlot. Qua stijl en voorkeur zaten we op dezelfde golflengte. Pieterjan stelde enkele zaken voor en in 95 procent van de gevallen waren we meteen akkoord. Zo is het prettig bouwen natuurlijk. We zijn langer bezig geweest bij het zoeken naar een passende zetel, dan bij het kiezen van alle afwerkingen of het beoordelen van het ontwerp”, weet de huisheer.
 
 
 
Open zones
Van de inkomhal gaat het logischerwijze naar de leefruimte. Die is ruim en volledig open. Een witte gietvloer bestrijkt het volledige oppervlak. Toch zijn er duidelijke zones geïntegreerd. Het salon bijvoorbeeld wordt gescheiden van de rest van de ruimte door een open gashaard. Die staat volledig vrij en biedt warme vlammen voor de volledige omgeving. Waar je ook staat of zit: het zicht op de haard is overal onbelemmerd. De openheid wordt nog eens benadrukt door een indrukwekkende hangende schouw, gecombineerd met kastruimte. Hierin schuilen alle aansluitingen voor tv en internet. De combinatie is bepaald vooruitstrevend. Om dat mogelijk te maken werd een ijzeren vorm ontworpen die verankerd zit in de ruwbouw van het huis. Afgewerkt met een houten bekleding vormt het een compleet geheel. Dezelfde techniek werd ook toegepast in het wandmeubel. Ook dat is onderaan volledig open en zweeft als het ware doorheen het salon. Het donkere wandmeubel verbergt de televisie en heeft een extra verrassing in petto: een compleet uitgeruste barkast,
inclusief een uitschuifbaar tafelblad om de gins met tonics te mixen. Ook ‘s avonds. Want dankzij een lichtmeter en ingebouwde led-verlichting schijnt de barkast automatisch bij in de late uurtjes. Kwestie van niet te morsen, nietwaar.
 
Donkere houtafwerking
De rode draad in het interieur is de afwerking van het schrijnwerk op maat. Die gebeurde met Rubio Monocoat: een unieke olie die het hout beschermt, maar ook zorgt voor een extra kleurpigment. Speciaal voor dit interieur ontwikkelde Muylle Facon, producent van Rubio Monocoat een nieuwe kleur. “De gladheid van de vloer contrasteert met de ruwheid van het eikfineer”, weet architect Pieterjan Van Maele. De afwerking houdt het midden tussen donkerbruin en antraciet. Precies gepast in combinatie met de andere antracieten elementen in de woning, zoals de betonbakstenen. “Eerst werd een zwarte afwerking voorgesteld, maar die vonden we te donker. We wilden geen woning creëren waar zwart-wit combinatie de toon zet. De donkerbruine afwerking is wat ons betreft perfect: het zorgt voor een zeer warm gevoel, zonder hard te zijn”, verklaart de huisheer tijdens de rondleiding. Muylle Facon is pionier op vlak van milieuvriendelijke houtbescherming. Rubio Monocoat olie, gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, kleurt en beschermt het hout in één enkele laag dankzij een innovatieve moleculaire binding met de cellulosevezels in het hout. Het resultaat is een langdurig duurzame bescherming waarin de houtstructuur- en groeven nog steeds duidelijk zichtbaar zijn.
 
Fossielen in de living
Het hout is niet de enige natuurlijke grondstof in het interieur. Langsheen het salon wordt gebruik gemaakt van grote massief ogende blokken Ceppo-natuursteen. Als dorpels zorgen ze voor extra sfeer en gezelligheid. De versteende fossielen zijn duidelijk zichtbaar en zorgen voor een speelse combinatie van lichte beige, grijze en blauwe tinten. Ook de open haard is omringd door de natuursteen. De dorpels benadrukken het lijnenspel in het interieur en zorgen voor een natuurlijke en gezellige toets. “We houden niet van kille ruimtes. Door te kiezen voor hout enerzijds en natuursteen anderzijds, brengen we gezelligheid in een anders strakke omgeving. Meteen voegt de natuursteen ook een extra afbakening van het salon toe, ook al voelt dat zo niet aan.”  De architectuur is strak, het interieur misschien wel minimalistisch, maar door de natuurlijke elementen ontstaat een warme sfeer. Zeker in combinatie met de witte gietvloer. Een interieur dat van hoek tot hoek bedekt is met één witte vloer, zou snel steriel
aanvoelen. Door de natuursteen is dat niet langer het geval. De natuurlijke materialen breken het gladde oppervlak en brengen extra textuur. Robuuste keukenbladen In de ruime leefruimte is er plaats voor een apart bureau waar het koppel ’s avonds nog wat kan doorwerken, maar vooral voor een uitgebreide keuken. Het grote eiland combineert alle functies. Met dank aan het uitgebreide werkblad in Dekton van producent Cosentino. Het Westvlaams Natuursteenbedrijf zorgde voor de afwerking en plaatsing van het indrukwekkende materiaal. Het werkblad mondt op het einde uit in een zwevende eettafel. Een strakke visuele combinatie, maar vooral ook een erg praktische uitvoering. Met dank aan het materiaal en de grote oppervlakte. “We twijfelden lang over natuursteen of composiet. Uiteindelijk kozen we voor Dekton. We hebben het ons nog geen seconde beklaagd: het materiaal is zeer onderhoudsvriendelijk. Krasvast, slijtvast en volledig hittebestendig. De potten en pannen kunnen zo de tafel op”, aldus de bouwheer. Het innovatieve materiaal is bovendien onbrandbaar en biedt heel wat mogelijkheden voor toepassingen. Zo is ook de wastafel volledig geïntegreerd in het tafelblad, in hetzelfde materiaal. Indrukwekkend is vooral het feit dat het keukeneiland ogenschijnlijk in één stuk is geïnstalleerd. Er zijn amper naden of platen merkbaar. Dat Dekton zich tevens leent voor buitentoepassingen is een extra plus. Zo wordt Dekton ook gebruikt als plint onderaan de gladde pleister van de buitengevel. “Dekton is UV-bestendig en in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardsteen hecht het vuil zich niet aan het materiaal”, verklaart architect Van Maele zijn keuze. De productiewijze van het materiaal bootst via technologie en specifieke grondstoffen de kracht na waar de natuur duizenden jaren over doet: blootstelling aan hoge druk en hoge temperaturen voor een zeer gebruiksvriendelijke materie. In België is Cosentino fabrikant en producent van Dekton. Het Westvlaams Natuursteenbedrijf doet van haar kant precies wat de naam doet vermoeden, met een extra. Naast het verwerken en plaatsen van alle vormen van natuursteen – zowel voor schouwen, trappen, badkamers als ander maatwerk – is het een van de exclusieve dealers voor Dekton. Met dank aan het hoogtechnologisch machinepark dat nodig is om het materiaal op maat te kunnen bewerken.
 
Private wellness
De grootste verrassing van de strakke architectuur ligt echter achter de keuken. En nee, het is niet de ingebouwde koelcel. Wat dan wel? Het overdekte zwembad met compleet uitgeruste poolhouse vormt het tweede deel van de woning. Inclusief een sfeervolle bar, hoge tafel en barbecue. Voor de bouwheer is dit duidelijk zijn favoriete plek in het huis: “Hier ontvangen we de meeste gasten. Wat ons betreft is het ook de meest leuke omgeving. Je ziet het zwembad, de barbecue is vlakbij, net als de bar voor gin-tonics.” In de barbecuezone is er opnieuw een stevig werkblad in Dekton. Bovendien is er een hoog buitengevoel. De grote schuiframen gaan niet half, maar volledig open. Dankzij een ingenieus systeem schuiven ze in de naastgelegen woonzone. Ook de ramen langs het zwembad openen haast volledig. Je hebt instant het gevoel dat je op een zuiders terras zit. Overdekt, wat meteen ook voordelen biedt op iets frissere dagen. En het zwembad? Dat is zoals altijd zeer uitnodigend. Bovendien verwerkte de architect een fijne trompe-l'oeil in het plafond van het overdekte zwembad. Uit akoestische overwegingen is die afgewerkt met een zwart spanplafond waar de randen voorzien zijn van led-verlichting. Het resultaat is een verwarrend dieptezicht. Het plafond lijkt meters hoog, maar combineert in realiteit slechts een reliëf van enkele tientallen centimeter. Aansluitend op het zwembad met alle voorzieningen hoort een wellnesskamer. Het is te zeggen: een luxueuze douche voor zwembadgasten, een verkleedkamer – inclusief zitbank in Ceppo-natuursteen, dezelfde die ook in de woonruimte voor gezelligheid zorgt – en een fitnessruimte. De ruimte sluit netjes aan bij de binnentuin die vooral vanuit de keuken gebruikt wordt. Enkele sierlijke waterelementen zorgen voor een rustgevende patio.
 
Stijlvol antislip
Terwijl een witte gietvloer zich volledig uitstrekt in de leefruimte, zorgen keramische tegels voor een afwisselend effect in de poolhouse – trouwens, in welke mate kan je van een poolhouse spreken als het zwembad volledig geïntegreerd is in het huis? “We houden niet van tierlantijntjes, dat had je waarschijnlijk al gemerkt.” De vloer langs het zwembad sluit aan bij die stelling. De keuze Terra Maestricht, keramische tegels van Mosa is niet toevallig: de tegels zorgen voor een rustgevende look met voldoende leven, maar ook voor voldoende antislip. Architect Van Maele koos in samenspraak met de bewoners voor de uitvoering in reliëf om slippers te vermijden: niet onbelangrijk aan de boorden van het zwembad. Door een unieke techniek is het uiterlijk van elke tegel telkens verschillend. Zo ontstaat een erg natuurlijk effect.
“De tegel wekt het vermoeden van een licht zichtbare kwarts”, legt de architect uit. Een extra feature is de maatvastheid van de tegel, zo zijn voegen van amper twee millimeter mogelijk. Deze vloertegels van Mosa zijn krasvast en onverwoestbaar en blijven na jaren van gebruik nog als op de eerste dag van installatie. Bovendien zorgt het grote aanbod van formaten voor veel mogelijkheden. Deze keramische tegel is zowel beschikbaar als mozaïek, of als extra grote tegel. En dat zowel voor vierkante als langwerpige vormen. Terra Maestricht werd ook gebruikt als wand- en vloertegel in de bijhorende douche in het poolhouse. De combinatie zorgt voor een erg rijkelijke look. Een ander opvallend punt zijn de fijne gootjes. De gootjes zijn amper zichtbaar en zorgen voor de ontvochtiging van de ruimte. Zo blijven ook in de winter de grote ramen vrij van damp en hangt er geen onaangename chloorgeur die zo typisch is voor overdekte zwembaden. Langs het lijntje Ogenschijnlijke eenvoud toont zijn ware aard in de details. Dat is hier niet anders. Bijvoorbeeld als je op de plinten let. Voor een mooie afwerking van de gietvloer zijn die onontbeerlijk, maar in de plaats van een standaard voorzetplint, kozen architect en bewoners voor ingewerkte plinten van Bminus. Die zijn quasi onzichtbaar. Enkel een fijn lijntje op enkele centimeters van de grond verraadt hun aanwezigheid. Het systeem is even vernieuwend als logisch. Als specialist in plafondhoge, pivoterende deuren ontwerpt, maakt en produceert Bminus plintprofielenin aluminium die volledig in het vlak van hetpleisterwerk geplaatst worden. Door in verstek te werken worden ook de buitenhoeken op een fijne manier verbonden. Een beschermende overgang tussen vloer en pleisterwerk zag er zelden zo strak uit. Zeker aangezien de plinten volledig meegewerkt zijn in dezelfde bleke kleur als de binnenmuren. De praktische keuze voor plinten opstijgend vocht tegenhouden richting het pleisterwerk krijgt zo een zeer esthetische oplossing. Ook het deurbeslag verdient extra aandacht. De kruk en het slot zonder rosas zijn tevens een fabricaat van Bminus.
 
Op niveau
Op de verdieping huizen de slaapkamers en badkamer. Vooral die laatste is spectaculair. Met dank aan – opnieuw – het indrukwekkende hout van de maatmeubels en de veelzijdigheid van de gietvloer. In de badkamer loopt die immers volledig door. Tot en met de wanden van de elegante inloopdouche en zelfs de badkuip. En nee, niet enkel de bekleding, maar ook het bad zelf. In combinatie met enkele praktische designelementen – zoals een wandverwarming dat ook dienstdoet als handdoekdroger en een grote pivoterende deur is dit een zeer aangename omgeving om de dag te starten of te eindigen. Sowieso zorgt de hele boven-verdieping daarvoor dankzij de ruime nachthal dat overdag verlicht wordt door een zeer uitgebreid raam. De uitgestrektheid van het plafondhoge raam laat een overvloed aan daglicht toe en zorgt meteen ook voor een prettig zicht op de binnentuin en aansluitende omgeving. Via de nachthal bereik je ook een extra bureauruimte met zicht op de ruime tuin. Alle kamers zijn overigens gericht op de tuin en verbonden via een meterslang, smal balkon. De keuze voor het maatwerk blijft consequent: een continue speling van donkere en lichte materialen, van donker eikfineer tot licht volkern. Ook in de dressing dat aansluit op de master bedroom.
 
Uitgebreide technieken
Aan plaats geen gebrek in deze hoogstaande woning. Zo is de volledige oppervlakte onderkelderd, al moeten we er meteen bij vermelden dat het zwembad hier al een behoorlijk gedeelte van inpalmt. Maar dan nog. In de kelder is er ruimte voor archivering, een gekoelde wijnkelder, opslagruimte en alle technieken. Die laatste zijn niet min. Dialeau uit Zarren verzorgde de complete installatie van zowel alle sanitair, verwarming en ventilatie. Ook voor het overdekte zwembad waar ventilatie en vochtcontrole essentieel zijn, werkte Dialeau nauw samen met de zwembadinstallateur. De Roeselaarse bouwheer is alvast zeer tevreden: “In se hoef ik niets te doen: alle systemen regelen zichzelf.” Zo werd gekozen voor een zonneboiler op het dak dat samen met een warmtewisselaar en een extra groot warmwatervat het sanitair water verwarmt. Op de verdieping zorgt de vloerverwarming voor een standaardtemperatuur van 18 graden. In elke kamer wordt dit aangevuld met een multisplit-toestel aangesloten aan een lucht-warmtepomp. Dit is een erg flexibele oplossing want de toestellen zorgen voor extra verwarming in de winter, maar ook voor koeling in de zomer. Alle systemen zijn overigens verbonden met het interne domotica systeem. De verwarming een graad warmer of de muziek wat luider: met een druk op de knop beheren de bewoners elk onderdeel. Plezier verzekerd, daarmee sluit het perfect aan op de insteek van de bouwheren.
 
Met dank aan:
 
www.pvmarchitects.com
www.rubiomonocoat.com
www.westvlaamsnatuursteenbedrijf.be
www.dekton.com
www.mosa.com
www.bminus.com
www.dialeau.be
 
fotografie: www.hendrikbiegs.be