De perfecte mix tussen warm en modern

Category: Editie 94

Een moderne nieuwbouw neerzetten, met op de bovenste verdieping een penthouse voor het bouwkoppel. Dat was de opzet van dit unieke project, aan de rand van het Hageland.
Voor architect Roel Bergen was het een uitdagend project om zijn tanden in te zetten. “Het bouwkoppel had al een ruw idee van hoe ze de indeling van de ruimte wilden”, vertelt hij ons. “Hun woning moest helemaal op de bovenverdieping komen, terwijl er beneden plaats moest zijn voor een serviceflat. Aan de achterkant van de woning heb je een prachtig zicht op een bos en heuvel. Dit moesten we natuurlijk volledig uitspelen. Zo is de woning daar een en al licht en ruimte geworden, terwijl de voorkant eerder een gesloten karakter heeft gekregen. Daarnaast was er natuurlijk de vraag welk bouwmateriaal we gingen gebruiken. De keuze is gevallen op een betonnen constructie.” Steven Van Olmen van Concrete House, dat de werken uitvoerde, vertelt ons meer over de voordelen van een betonnen ruwbouw. “Allereerst is het een duurzame manier van bouwen dat zorgt voor een prima energieprestatie van de woning. Het verschil met andere bouwsystemen ligt vooral in de goede thermische isolatie, samen met de luchtdichtheid en de thermische inertie. Zo wordt de betonnen constructie langs de buitenzijde volledig ingepakt met een dikke isolatielaag en vermijden we koudebruggen. De constructie op basis van glad gewapend beton vermindert ook drastisch het aantal onderlinge aansluitingen, wat de luchtdichtheid ten goede komt. Thermische inertie gaat dan weer over de capaciteit om warmte op te nemen en daarna terug af te geven. Zo zijn de temperatuurschommelingen bij een betonnen constructie heel beperkt en blijft de temperatuur zowat de hele tijd constant. Wat natuurlijk een positief effect heeft op de energiefactuur. Zeker bij moderne woningen met grote raampartijen is dat een troef. Ook architecturaal biedt betonbouw heel wat mogelijkheden, vooral qua overspanningen. Bij deze woning werd deze techniek vooral toegepast om het grote terras achteraan te creëren. Wat zeker een extra meerwaarde aan de woning geeft. Een derde voordeel is de bouwtermijn die veel korter is dan bij een traditionele baksteenwoning. Wat maakt dat de duurtijd van een bouwproject stevig ingekort kan worden.”
 
De grote verdwijningstruc
Het meest opvallende aan de buitenkant van de woning is uiteraard de zwartkleurige gevelbekleding van de benedenverdieping. Deze gaat volledig de hoek rond en omvat de garagepoort in het overdekt gedeelte rechts. Ook de inkomdeur links vooraan laat zich niet zien, enkel de bel aan de witte gevel verraadt dat je hier moet zijn. Het materiaal dat gebruikt werd voor dit accent is Alinel. Eddy Baele: “Alinel is vrij nieuw op de markt, sinds 2013. Het is een heel licht en duurzaam materiaal, bestaande uit 95% gerecycleerd aluminium. De verbinding tussen de profielen is verstelbaar en tegelijk onzichtbaar. Met dit systeem kan de bekleding aangepast worden aan elke breedte van het te bekleden oppervlak. Daardoor zijn ze heel geschikt om bijvoorbeeld garagepoorten en deurgehelen te integreren in het gevelvlak. Alinel is in hoofdzaak bedoeld als architectonische gevelbekleding maar laat heel wat meer toepassingen toe. Momenteel is er keuze uit 4 verschillende texturen gaande van verticale symmetrische blokvormige lijnen tot koelribachtige vinnen. De architect kan zijn creativiteit laten spelen en daar werken we graag aan mee. Zo maken we ook ontwerpen voor deuren, inkomgehelen, tuin- en interieurelementen… Of zoals bij deze woning, een brievenbus. Bij onze
creaties worden we steeds geleid door de vraag hoe we de functie zo minimalistisch mogelijk kunnen invullen in het gevelvlak. De functie verdwijnt als het ware in de vorm: je ziet de deur of de garagepoort niet meer. Dit in tegenstelling tot de klassieke benadering om eerder de gevelfuncties te benadrukken. Wij keren het om en willen ze net integreren, waardoor een mooi functioneel design ontstaat. Onze oplossingen zijn aanwezig maar zonder te domineren.”
 
De plaatsing van de gevelbekleding
De plaatsing van de gevelbekleding en de garagepoort gebeurde door TSV bvba. Luc Vennekens: “Alinel is een heel dankbaar materiaal om mee te werken, een echt schoon product. Het concept is goed opgevat en biedt heel wat mogelijkheden. Ik ben heel tevreden dat we met zo’n materiaal kunnen werken: het resultaat mag er zeker zijn. Vaak werken we ook met andere materialen. Het is belangrijk om dat aan te kunnen, want er verschijnen steeds nieuwe producten op de markt. En soms verdwijnen die ook snel terug wanneer er betere alternatieven komen. Alinel is zeker zo’n goed alternatief, zowel qua uitzicht als qua materiaal.”
 
TSV is al meer dan 25 jaar gespecialiseerd
in het integreren van garagepoorten in het gevelvlak. “Niet alleen de klassieke kantelpoorten en sectionale poorten zijn voor ons vertrouwd terrein”, vervolgt Luc Vennekens. “Ook van de meer gepersonaliseerde en op maat gemaakte poorten hebben wij ons handelsmerk gemaakt. Onze aluminium bekledingspanelen worden in ons eigen atelier vervaardigd en op de poorten geplaatst. Ook qua kleuren en afwerking bieden we heel wat keuze aan. Met een knappe metalen bekleding op maat zorgen we gegarandeerd voor een trendy en moderne garagepoort.”
 
Warm, huiselijk & gezellig
Tijd om naar binnen te gaan. De grote inkomhal biedt ons een voorproefje op de sfeer van de woning, zonder al te veel geheimen prijs te geven. Het vormt als het ware een stille overgang tussen de moderne look van buiten en de warmere invulling die we boven zullen aantreffen. Links zien we meteen grote ramen die uitgeven op een patio waar een sobere waterpartij de show steelt. Rechts is er dan weer de doorgang naar de lift, de garage en het gastentoilet. De grote grijze tegels leiden ons naar de ingebouwde kast achteraan, waar meteen ook de toegangsdeur tot de serviceflat werd ingebouwd. Twee subtiele lichtelementen zorgen voor een rustige sfeer.
Rechts van de kast lopen we door een zwarte deur naar buiten, waar het houten terras overdekt wordt door de bovenverdieping. Een knus en gezellig hoekje aan de grote tuin vlakbij de strakke rechthoekige vijver. Het zal later nog terugkomen: het buitenleven is hier overal aanwezig. We keren terug binnen en gaan de half zwevende trap op die ons tot de feitelijke woning, de penthouse, brengt. Boven kijken we eerst even naar rechts waar het schuifraam uitgeeft op een wat verborgen terrashoekje aan de straatkant. Van daaruit gaat het terras rond de woning tot het zich volledig openbaart aan de achterzijde. Maar eerst gaan we naar de leefruimte. Interieurvormgeefster Miranda De Bie verzorgde de hele inrichting van de woning en vertelt ons met veel enthousiasme dat ze hier zelf wel zou kunnen wonen. “Ik had ook al de vorige woning van het bouwkoppel ingericht. Het vertrouwen was er en ik kreeg zo’n een beetje carte blanche. Bedoeling was om met warme elementen te werken, niet te minimalistisch, en met het vele licht een gezellige en huiselijk sfeer te creëren. Ook qua keuze van materialen, was er veel vrijheid.”
Veel tijd om het parket – met precies een lichtblauwe schijn – te bewonderen, hebben we niet. Onze blik gaat meteen naar het pronkstuk van de ruimte: een prachtige kast uit wild hout met ingebouwde open haard. Wauw. “Om te zorgen dat de kast al de aandacht krijgt die ze verdient, hebben we bewust voor een glazen eettafel gekozen”, zegt Miranda De Bie. “Hier ook nog een houten of donkere tafel zetten, zou te veel de aandacht afleiden en het geheel te zwaar maken. Voor de zetel hebben we dan ook voor een lichte tint geopteerd. In het stof zit glansgraat verwerkt, wat voor een rijkelijke uitstraling zorgt.” Drie verschillende salontafeltjes trekken onze aandacht. Alhoewel ze in verschillende vormen en materialen zijn, passen ze opvallend goed bij elkaar en zorgen ze voor dat tikkeltje extra cachet. De muurdecoratie werd sober gehouden, met een prachtfoto van het bouwkoppel op een glanzend paneel. In het hoge plafond zit de verlichting verborgen. Geen spots die gewoon naar beneden schijnen, maar een perfecte afgesteld lichtsysteem dat bij valavond al zijn charmes vrijgeeft.
 
Vakmanschap en kwaliteit van Lemmens Interieur
We draaien ons om naar de straatkant, naar het keukengedeelte dat we het best als discreet kunnen omschrijven. De ramen beginnen pas hoger, wat voldoende licht én privacy garandeert. Met quasi dezelfde witte kleur als de muren, gaat de keuken met de zwarte toestellen van Miele, perfect op in het geheel. De keuken werd opgetrokken in wit acryllaminaat, terwijl de tabletten in composiet zijn. Wim Jans: ‘We hebben al het binnenschrijnwerk verzorgd, parket, binnendeuren, dressing, badkamermeubel en keuken. Een mooie opdracht. Een meubel zoals het haardmeubel, dat voorzien is van een schuifsysteem dat de TV en opbergruimte aan het oog onttrekt is volledig handwerk. Ook op het naadloos in mekaar overlopen van wanden en kasten in verschillende materialen, zoals in het slaapgedeelte, de inkomhall en de toegang naar de studio, mogen we best trots zijn. We realiseren totaalinrichting In samenwerking
met een interieurontwerper of binnenhuisarchitect, in dit geval Miranda De Bie, maar je kan evenzeer bij ons terecht voor één kast, een keuken of een dressing. Elke realisatie verdient dezelfde zorg en hoge afwerkingsgraad. Vakmanschap en kwaliteit, daar staan we voor.
 
 
Raamdecoratie, ‘the finishing touch’
En dan zijn er natuurlijk de grote raampartijen, geplaatst op een klein verhoog, met discrete zwarte frames. Het weidse natuurzicht is om van te snoepen. Net als het prachtig modern ingerichte terras, afgeschermd met glazen panelen om niets van het
uitzicht te missen. Aan het verborgen railsysteem hangen de overgordijnen van Intrento. Daarin vinden we hetzelfde glanzend effect van de zetel terug. Een klasse apart. Nikias van de Voorde: “Raamdecoratie is belangrijker dan vaak gedacht. Zowel het type, de kleur als de afwerking ervan dragen in grote mate bij tot het scheppen van de gewenste sfeer in het interieur. Hierin zijn Intrento en Miranda De Bie uiterst  geslaagd. De juiste keuze qua gordijnen is dan ook van groot belang. Een van onze grote voordelen is dat mensen zich bij ons een echt beeld kunnen vormen van hoe het eruit zal zien en niet aan de hand van kleine staaltjes hun keuze moeten maken. Deze service kunnen we alleen maar bieden dankzij onze fraai ingerichte en aangeklede toonzaal, drieduizend vierkante meter groot. We hebben ook een gamma van duizenden stoffen in stock in tal van kleuren, materialen en transparantiegraden. Deze kunnen zowel in klassieke als alle mogelijke trendy uitvoeringen verwerkt worden. Dat doen we trouwens zelf in ons confectieatelier, waar dagdagelijks twintig mensen met stof in de weer zijn. En natuurlijk is er nog onze plaatsingsdienst, die zorgt dat alles hangt zoals het moet. Tot slot vormt onze prijs ook een sterke troef. Omdat we een heel groot deel van onze collectie rechtstreeks aankopen, kunnen we de verkoopprijzen heel gunstig houden en daar is iedereen mee gebaat.”
 
Kennis van zaken
Op naar de volgende ruimte. In de badkamer zetten de glanzende tegels in marmerlook ons aan tot voorzichtige stappen, terwijl de 3D-tegels aan de badkant ons weten te charmeren met hun kleine glinsteringen. “Het mocht iets speciaals zijn”, zegt Bie Vanpée van Tegelconcept. “Zo sluit de blinkende afwerking in de badkamer mooi aan bij de rest van de woning, naar het ontwerp van Miranda De Bie. De achterwand werd uitgewerkt met een gekloven Emperador mozaïek, wat voor een rustgevend wellnesseffect zorgt. Deze mozaïeken komen ook terug in het toilet op het gelijkvloers, zodat de sanitaire ruimtes in de woning één geheel vormen. Ook voor andere ruimtes hebben wij de tegels geleverd. Beneden de grote strakke betonlook tegels en in de keuken de tegels met een heel zachte beige tint die mooi aansluit bij het parket. Deze komen trouwens terug in de serviceflat. Naast een heel uitgebreid gamma tegels bieden wij ook nog vinyl, parket en laminaat aan. We volgen steeds de laatste trends en hebben een rechtstreekse band met onze fabrikanten, die we regelmatig bezoeken. Dat maakt dat we onze producten echt met een goede kennis van zaken kunnen aanbieden.” Vanuit de badkamer stappen we de laatste ruimte binnen. In het eerste gedeelte bevindt zich de dressing, die mooi met een houten kast van het slaapgedeelte wordt gescheiden. De glanzende acrylplaat van het losstaand meubel zorgt opnieuw voor een rijkelijk effect. Laten we ook de ingebouwde wandkasten niet vergeten: sober en elegant. Vanuit het slaapgedeelte kijken we terug naar buiten, een rustgevend zicht dat ongetwijfeld mee zorgt voor de perfecte nachtrust.
 
Met dank aan:
 
www.concretehouse.be
www.abe-architecten.be
www.alinel.be
www.tsv.be
www.d-en-m.com
www.lemmensinterieur.be
www.intrento.be
www.tegelconcept.be
 
fotografie: www.hendrikbiegs.be