Nostalgisch sprookje krijgt respectvolle facelift

Category: Editie 93

Al ruim 40 jaar lang is b+ expert in villabouw en exclusieve renovatie. Daarbij staat b+ niet alleen in voor het ontwerp, maar voor het hele plaatje, van ontwerp over ontwikkeling tot uitvoering en naservice. Een knap voorbeeld daarvan is dit project in de Brusselse rand, waarbij een villa uit 1966 een ware metamorfose ondergaat zonder haar eigenheid en essentie te verliezen.
 
Een klant met een droom
Wie het huis aan de straatkant passeert, ziet niet meer dan een toegangspoort en een stukje voortuin. De rest van de woning ligt onttrokken aan het oog, beschut in een groene omgeving. Het is een oase van rust vlak bij de hoofdstad van Europa. De eigenaars van de woning zijn verliefd op de locatie van het pand en gehecht aan de oorsponkelijke architectuur. Van een nieuwbouw kon dan ook geen sprake zijn, al was dat misschien de makkelijkste optie. b+ ging met de wensen van de klant aan de slag om er een project van te maken dat een nader kijkje meer dan waard is.
Commercieel Directeur Kristof Vandepoel: “Deze klant wilde om persoonlijke redenen geen nieuwbouw maar een renovatie en met dat gevoelsmatige houden wij volop rekening. Architecten en aannemers gaan vaak rationeel te werk, in een wereld van cijfers en berekeningen. Maar de klant vertrekt niet in de eerste plaats van de ratio, maar van een wens, een gevoel, een woondroom. In onze unieke b+ aanpak houden wij zoals steeds rekening met dat gevoel en werken wij een persoonlijk concept uit waar dit gevoel een centrale rol krijgt, en zo zijn wij ook in dit project daar bijzonder in geslaagd.”
 
Respect voor het verhaal
Het project is een kindje van ontwerper Paul Vaes. Als één van onze meest ervaren specialist  voor renovatie- en interieurprojecten binnen het b+team, ontfermde hij zich vanaf het eerste klantencontact over deze renovatie.
“De bestaande architectuur van de woning was geen vanzelfsprekend uitgangspunt, gezien de op zich vreemde vorm van het huis, met een knik in het midden en een centrale niveauverspringing. Maar het huis stond er, in zijn prachtige omgeving, en vertelde een verhaal dat behouden moest blijven. We hebben de bestaande architectuur dan ook niet stuk gemaakt, maar net versterkt. Het buitenschrijnwerk hebben we wel vernieuwd en opgefrist met een min of meer Provençaalse look met  een blauwgrijze kleur. Ook het dak hebben we herbekleed met natuurleien en optimaal geïsoleerd zonder de vorm te veranderen. “
De stijl van het huis kan worden omschreven als Long Island-stijl, in een ietwat strakke variant. Er is gekozen voor materialen die elkaar versterken, door harmonie of contrast. De keuken en leefruimte zijn daar een goed voorbeeld van. 
Paul Vaes: “We hebben de keuken opengetrokken, volume en diepte gecreëerd. De ramen zijn doorgetrokken naar beneden, waardoor de natuur naar binnen komt. Het hout en arduin van de vloer domineren, en het smeedijzer van de glazen deuren naar de living. Verder hebben we gekozen voor witte muren en lichte composietmaterialen, wat bijdraagt tot het gevoel van ruimte, licht en lucht.”
 
Vakmanschap verenigd
Dat ruimtegevoel is een constante doorheen het huis, van de ruime inkomhal met marmeren vloer tot de serene woonkamer. De nieuwe halfmassieve parketvloer is het werk van het bedrijf Jadoul, meester parqueteur sinds 1911. Jadoul maakt deel uit van de groep Main d’Or, een verzameling van 11 succesvolle afwerkingsbedrijven die enkele jaren geleden de handen in elkaar hebben geslagen. Met Main d’Or als overkoepelende naam en organisatie, doet elk zelfstandig bedrijf waar het in uitblinkt: schilderwerken, bepleistering en gyproc, ornamentiek, restauratieschilderwerken of vloerbedekking. Jadoul neemt in dat mooie verhaal de parketvloeren voor zijn rekening en kan daarbij bogen op een indrukwekkende staat van dienst en vergaande expertise. Zij zijn zelfs de enigen met de knowhow om het befaamde parket Noël, ooit door Jadoul zelf ontwikkeld, te renoveren.
Dirk Notebaert van Jadoul/Main d’Or:
“We werken met onze eigen mensen, die kunnen bogen op jarenlange ervaring die van vakman op vakman wordt overgedragen. Dat is een grote troef, samen met onze service en klantgebondenheid. We zijn al sinds jaar en dag partner van b+ en dat leidt steeds tot mooie projecten. Als je zo vaak samenwerkt, plukt de klant daar de vruchten van. We kunnen een extra dimensie bieden, zijn op elkaar ingespeeld. Zo hecht b+ er belang aan dat hun medewerkers op de hoogte zijn van onze producten, terwijl wij als een echt ‘servicebedrijf’ optreden en samen met hen en de klant het parket kiezen dat het beste past bij zowel de klant als het project.”
 
Smaken en kleuren
Op de bovenverdieping heeft de bestaande parketvloer een wit laagje gekregen, wat in combinatie met de rest van de aankleding een waar vakantiegevoel creëert. In de master bedroom wordt het wit gecombineerd met blauwgrijze accenten, zowel aan de muren als in de vloerbekleding en stoffenkeuze. Maar in de kamer springt nog een ander element in het oog. Boven het bed, dat centraal staat, is een kader gecreëerd met indirecte verlichting.
Paul Vaes (b+): “Bij de afbraak botsten we op onverwachte betonnen draagbalken in de dakconstruktie Door dit kader te ontwerpen hebben we het ‘probleem’ betrokken in de creatie van een uniek architecturaal element.”
In de 3 badkamers springt de natuursteen van Bouwcenter Dils uit Hulshout in het oog. Verder onderscheidt de ouderlijke badkamer zich qua stijl duidelijk van de twee andere. Waar de badkamers van de kinderen strak en luchtig zijn, met een witte keramische vloer en enkele accentmuren, is in de master bathroom de landelijke lijn doorgetrokken, met een blauwe Emery-tegels op de vloer en Carraramarmer in de afwerking. 
 
De ruimte om te groeien
De aanvankelijke opzet van het project was: de woning aanpassen aan de hedendaagse comfortnormen. Gaandeweg is dat plan gegroeid en evolueerde de klant steeds verder in de richting van esthetische vernieuwing. Volgens Paul Vaes gebeurt het regelmatig dat klanten uiteindelijk afwijken van hun oorspronkelijke idee: “De klant evolueert en heeft daar soms tijd voor nodig. Sommige ideeën blijken bij nader inzien geen succes, of de klant blijkt meer te willen aanpassen dan hij zelf had gedacht. Zo is het ook bij dit project gegaan. Uiteindelijk hebben we nagenoeg alles aan het huis gestript, ook een aantal zaken die aanvankelijk moesten worden behouden. Al hebben we natuurlijk ook elementen bewaard, zoals de vloeren van Carraramarmer.”
 
Net omdat de klant de ruimte moet hebben om te groeien in een project, probeert b+ het project op verschillende manieren inzichtelijk te maken en visueel voor te stellen. Met mood boards, bijvoorbeeld, zodat bepaalde texturen tastbaar worden. Of met 3D-voorstellingen, die een heel realistisch  beeld geven van hoe iets eruit zal zien.
Paul Vaes: “Voor de opvallende blauwe Emerytegels in een van de badkamers, bijvoorbeeld, was het belangrijk dat de eigenaars goed voor zich konden zien wat het resultaat zou zijn.”
 
Creatief maatwerk, praktische routine
Wie ervaring heeft met bouwen en renoveren weet dat woorden als ‘gaandeweg’, en ‘groeien’ geen vanzelfsprekendheid zijn. Kristof Vandepoel legt uit op welke manier b+ de ruimte creëert om een project organisch te laten evolueren: “Dat kan omdat we de klant een totaalconcept bieden. Alleen omdat we alles voor onze rekening nemen, kunnen we het creatieve proces en de uitvoering op elkaar afstemmen.” In die opzet slaagt b+ klaarblijkelijk zonder dat de timing eronder lijdt. Dit project was op 10 maanden tijd volledig afgewerkt en instapklaar, geen sinecure voor een volledige renovatie.
Kristof Vandepoel: “Creatie en uitvoering zijn totaal verschillende dingen. Wij willen vermijden dat de creativiteit wordt afgeremd door onnodige praktische belemmeringen, of dat de uitvoering wordt beknot door een ontwerp dat niet helemaal realistisch blijkt. Architectuur komt altijd eerst, sowieso, we leveren nooit een doorslagje. Maar dat creatieve maatwerk gaat wel gepaard met een geroutineerde aanpak, een vlot draaiende machine voor de praktische uitwerking. Zo kunnen we in elke stap van het proces bijsturen waar nodig.”
 
Schrijnwerk met vele gezichten
Het houten buitenschrijnwerk van de woning is uitbesteed aan Weldimo uit Bree, een oude bekende van b+.
Vertegenwoordiger Frank Coonen: “We werken al meer dan 30 jaar samen met b+ en dat komt onze projecten natuurlijk ten goede. We zijn op elkaar afgestemd, werken bijvoorbeeld altijd met dezelfde opmeter zodat daar geen verwarring kan ontstaan.”
Met bijna 50 jaar ervaring is Weldimo een meer dan gevestigde waarde in de wereld van binnen- en buitenschrijnwerk. Toch had dit project nog enkele uitdagingen in petto.
Frank Coonen: “Op vraag van zowel de klant als de architect hebben we voor enkele bijzonderheden gezorgd. Een retroprofiel aan de dorpel van de verder strakke ramen, bijvoorbeeld, wat voor een bijzonder contrast zorgt. Diezelfde tegenstelling zien we bij de opgekleefde verdelingen, die binnen klassiek en retro zijn, met een moluur, en buiten strak en trapeziumvormig.
 
Dat geeft een erg mooi effect.”
De poorten van de woning zijn in massief hout met sierlijsten, dat gebeurt niet meer zo vaak. Op vraag van de architect zijn de verticale groeven voor de achterdeur op maat gemaakt, wat er ook weer anders uitziet dan standaard.
Frank Coonen: “Maar de grootste uitdaging was misschien nog de verdelingen in de deuren met glas en de zijramen. Daar wilden de eigenaars graag dezelfde gebogen verdelingen als in de al bestaande voordeur. Die zijn dus ambachtelijk uitgezaagd en het resultaat mag er zijn.”
 
Bijzonder raambeslag
Maar niet alleen het imposante schrijnwerk maakt de ramen aan deze woning een streling voor het oog. Ook het raambeslag trekt de aandacht en geeft blijk van weloverwogen keuzes en zorgvuldige afwerking. Het is MCH uit Waterloo dat zijn naam mag zetten onder die fijne afwerking. MCH is kort voor Modern Comfort Home en die naam vat het idee achter MCH meteen behoorlijk goed samen. Het familiebedrijf, in 1972 opgericht door Victor Seghers en nu geleid door zijn dochter Florence, biedt exclusieve en functionele accessoires voor woningen. Met hun accessoires voor sanitair en woning en met hun deurkrukken, deurgrepen, meubelgrepen en meubelbeslag wil MCH dat beetje extra cachet aan een woning geven. Daarbij gaat het bedrijf prat op persoonlijk advies en een onberispelijke service, die niet alleen voortkomt uit kennis van het product, maar ook uit liefde voor het bedrijf, voor design en voor afwerking. In zijn samenwerking met B+ streeft MCH ernaar de aanvullende service te leveren die het project ‘af’ maakt, volledig in lijn met de wensen van klant en architect. Hun assortiment van meer dan 10.000 artikels wordt dan ook zorgvuldig geselecteerd en staat grotendeels tentoongesteld in de showroom in Waterloo.
 
De b+ familie
In een markt die gekenmerkt wordt door eenmalige samenwerkingen heeft b+ een ruim aandeel terugkerende klanten. Heeft het bedrijf daar zelf een verklaring voor?
Kristof Vandepoel: “De klant is ons genegen, en omgekeerd. Zo gebeurt het dat mensen voor wie we ooit hebben gebouwd bij ons terugkomen voor een renovatie, zoveel jaar later. En soms voor een nieuw project. Of familieleden komen bij ons terecht. We halen veel klanten uit mond-tot-mond-reclame.”
Gevraagd naar het magische ingrediënt van al die positieve vibes, legt Kristof Vandepoel de vinger op een van de basisprincipes van b+:
“We luisteren naar de klant, ik denk dat dat een deel van onze essentie uitmaakt. We luisteren, kijken, praten, proberen te begrijpen hoe de klant nu leeft, maar ook waar hij naartoe evolueert. Bouwen doe je niet voor eventjes, we moeten ook volop vooruit denken. Onder andere dankzij die aanpak smeden we een band met de klant, die deel gaat uitmaken van de b+ familie, waar ook onze partners en leveranciers toe behoren.”
 
Beschut paradijsje
Wie van op het verhoogde terras op de binnenkoer uitkijkt op de vijver, ziet dat het plaatje klopt.
Paul Vaes: “Het huis is zeer gunstig gelegen in een mooi stukje natuur, maar de tuin was verouderd, die hebben we dus ook aangepakt en opgefrist. De voortuin hebben we zo georganiseerd dat er tegelijk rumte is voor de auto’s en beschutting van de straat. Met zijn paadjes en niveauverschillen, vijver, fonteintje en terrassen is het geheel nu  tegelijk ruim en pittoresk.”
 
In die pittoreske omgeving vragen we Kristof Vandepoel of hij de lezer nog iets wil meegeven, als expert ter zake? Zijn afsluitende bedenking is kort maar duidelijk: “Bouwen en verbouwen moeten leuk zijn, een zorgeloze beleving waar je zelfs met blije gevoelens op kunt terugkijken.”
 
Bouwen, een feest? Het kan, zo blijkt.
 
 
Met dank aan:
 
www.bplus.com
www.maindor.be
www.jadoul-parquets.be
www.weldimo.be
www.mch-com.be
www.dornbracht.com