Een zonnige reis met bestemming: schoonheid

Category: Editie 93

In een rustige straat ergens in Vlaams-Brabant straalt een moderne wit met zwarte villa volop in de lentezon. Even wanen we ons niet in het doorgaans druilerige België, maar in  een zonovergoten vakantieoord. De woning draagt duidelijk de stempel van architect Reginald Schellen, die niet toevallig op het project is beland.
 
Een droom die uitkomt
De vrouw des huizes: “Ik had me allang geleden voorgenomen: als we ooit bouwen, dan met Reginald Schellen. Maar toen het zo ver was en we inderdaad aan bouwen toe waren, bleek de agenda van Reginald overvol en moesten we een andere oplossing zoeken. Toch kon ik mijn droomidee niet loslaten en om een lang verhaal kort te maken: we zijn op deze bouwgrond gebotst, we hebben het andere project afgeblazen en we hebben toch met Schellen samengewerkt, want toen kon het wel.” De gevel van het huis wordt getypeerd door zwart en wit en lijkt opgebouwd uit zwevende, witte kaders. Het is een effect dat de architect heeft gecreëerd door donkere steen en donkere ramen te combineren met witte crepi. Maar wat bijna evenveel in het oog springt als die opvallende look, is de ligging van de woning. De zuidkant van het perceel ligt aan de straatkant en het opzet was om de leefruimtes – en ook de slaapkamers – maximaal van die zon te laten genieten. Dat betekent dat de woning als het ware is ‘omgedraaid’, zodat de belangrijkste ruimtes van het huis naar de straat gericht zijn. Dat had vanzelfsprekend een aantal gevolgen. Architect Reginald Schellen: “Je wilt niet dat mensen zomaar naar binnen kijken, dus hebben we dat op verschillende manieren opgelost. We hebben het huis naar achter gezet op het perceel en een ruime voortuin gegeven, afgesloten door een haag en een poort. Maar daarmee was het probleem nog niet helemaal opgelost en zo zijn we bij een L-vorm terechtgekomen waarin we onder andere de garages hebben ondergebracht en die mee de privacy garandeert. ”
 
Sprekende bepleistering
Voor de isolatie en de sierbepleistering is een beroep gedaan op Consteca gevelbepleistering, een bedrijf uit Londerzeel dat uitgebreide ervaring heeft met ontwerpen van Reginald Schellen. Werner Casier: “De witte crepi of pleisterkalk aan de buitenkant is een vaker terugkerend element bij de architect. Het huis krijgt erdoor meteen een bepaalde uitstraling.”  De expertise van Consteca beperkt zich echter niet tot isolatie en buitenbepleistering. Ook in binnenbepleistering en het plaatsen van gyproc is Consteca specialist. Werner Casier: “We hebben ervaring in bepleistering voor binnen en buiten sinds 1962. Daarbij hebben we onze expertise steeds uitgebreid, tot we staan waar we vandaag staan. We nemen zowel nieuwbouw als renovatie voor onze rekening en werken steeds vanuit hetzelfde principe: het moet goed zijn. Kwaliteit mag dan een populair woord zijn, wij dragen het hoog in het vaandel.” We vragen ons af of een bedrijf met een dergelijke ervaring nog weleens op een uitdaging botst.  Werner Casier: “Elk project is anders, we bekijken elke opdracht als een uitdaging. En soms botsen we op iets wat weer helemaal anders is dan wat we al kennen, of om een gespecialiseerde aanpak vraagt. Dan gaan we daar ook voor 200% voor.” Consteca werkt zowel voor bedrijven als voor particulieren, iedereen is welkom.
 
Meer dan schrijnwerk
De vrouw des huizes verlangde in haar nieuwe en moderne huis naar voldoende licht en ademruimte en één blik in de woning maakt duidelijk dat die opdracht alvast geslaagd is. De ruime, witte inkomhal biedt recht vooruit een blik op de grote achtertuin via een plafondhoog raam. Een volledig afsluitbare witte wand aan de rechterkant geeft enerzijds discreet toegang tot de garage- en bergruimte,  en anderzijds tot een salon met alweer een open blik op de achtertuin. Het huis herbergt deels kantoorruimte voor het bedrijf van de heer des huizes en het salon doet daarbij dienst als ontvangstruimte voor klanten. Dankzij de wand kan de ruimte volledig worden afgesloten van het privédeel van de woning.
 
De sobere wanden zijn het werk van Wood You interieurbouw en lakkerij uit Meeuwen, een vaste partner van Reginald Schellen. En dat niet alleen: al het binnenschrijnwerk is door het bedrijf geleverd, van de deuren en ingebouwde kasten tot de keuken. Daarbij beperkt Wood You zich niet tot het strikte schrijnwerk. Het bedrijf streeft naar een volledige service, die verder gaat daar waar het schrijnwerk stopt. Zaakvoerder Erik Dingenen: “We nemen een project helemaal voor onze rekening, van de eerste tot de laatste stap. Dat gaat een stuk verder dan meubels en schrijnwerk. Als we een keuken maken, leveren we de vollédige keuken en dat geldt voor al onze projecten. Ook bijvoorbeeld systemen, vloeren, wanden of gyproc horen bij het pakket. De klant kan dus ook voor totaalinrichting bij ons terecht.” Met meer dan dertig jaar ervaring heeft Wood You een indrukwekkende staat van dienst. Intussen telt het bedrijf 20 vaste werknemers en heeft het recent uitgebreid met een eigen lakkerij. Erik Dingenen: “Op die manier kunnen we echt totale interieur-oplossingen bieden, van begin tot einde. Daarbij beperken we ons niet tot een bepaalde stijl. Een architect als Reginald Schellen heeft een herkenbare handtekening, een stijl waarmee we intussen erg vertrouwd zijn. Maar ook voor totaal andere genres kan de klant bij ons terecht.” Een van de producten waar  Wood  You intussen helemaal in thuis is, zijn de deuren van Xinnix die met hun strakke look en onzichtbare scharnieren naadloos overgaan in het interieur.
 
Het hart van het huis
De open plaats die eetruimte, keuken en woonkamer combineert baadt in het licht. De keramische tegel op de vloer loopt door tot de woonkamer, waar hij overgaat in bleek parket. Reginald Schellen: “Binnen en buiten lopen in elkaar over dankzij de grote raampartijen aan beide kanten, die aan de ene kant uitgeven op de zuidgerichte voortuin en aan de andere kant op de noordgerichte achtertuin. Ook de vloertegels lopen door naar buiten, waardoor de scheiding tussen binnen en buiten wegvalt.” Het letterlijke en figuurlijke centrum in de ruimte is de keuken, ook een werk van Wood You. De keuken is een weerspiegeling van het zwart-witte contrast aan de buitenkant van het huis. De witte wandkasten, het eiland met een tablet in wit composiet graniet en het zwevende valse plafond als een spiegelbeeld erboven, worden gebroken door de donkere inbouwtoestellen, de design-dampkap van Novy, de zwarte eettafel en –stoelen en de zwarte accentmuur achter het eiland, die terugkeert in de ouderlijke slaapkamer.
 
Gordijnen van formaat
Wie kiest voor zulke grote ramen, neemt daar natuurlijk een aantal praktische gevolgen bij. Zoals: waar haal je gordijnen die zo’n oppervlakte probleemloos en aantrekkelijk kunnen overspannen? Bij het familiebedrijf Callens Interiors in Aartselaar, zo blijkt.
Dhr. Callens: “Voor deze woning hebben we brede vouwgordijnen geleverd in 100% polyester. Zeker voor zulke grote ramen is de keuze van het materiaal van bijzonder belang. Polyester is een stabiel materiaal, dat niet krimpt en perfect wasbaar is. Linnen of andere natuurmaterialen zouden hier een minder ideale keuze zijn geweest.” De omvang van de ramen is dan wel indrukwekkend, voor Callens vormde dat hoegenaamd geen probleem. Dhr. Callens: “We zijn gespecialiseerd in brede ramen en weten dus precies hoe we een project als dit het beste aanpakken. Het is een van de sterke kanten van het bedrijf, samen met de persoonlijke aanpak die we als vrij
klein familiebedrijf kunnen garanderen. Bovendien hebben we ons eigen confectieatelier en doen we erg veel zelf, zodat we ondanks onze exclusieve service toch competitieve prijzen kunnen bieden.” Bij Callens Interiors kunt u terecht voor al uw raamdecoratie: vouwgordijnen, panelen, rolgordijnen of lamellen… U vraagt het, Callens maakt het voor u op maat en volgens uw persoonlijke smaak.
 
Relaxen in stijl
Om het ontwerp van de architect maximaal tot zijn recht te laten komen, hebben de eigenaars afscheid genomen van hun oude meubels. De nieuwe inrichting is volledig afgestemd op de stijl van de woning. Daarbij kregen ze de hulp van Linda Coart, de interieurarchitect, van Schellen Architecten. Een eyecatcher is de Rolf Benz-fauteuil in de woonkamer, een geüpdatete remake van een model uit de jaren 60. Leverancier van dat moois is familiebedrijf Cockaert Design uit Meise. Stefaan Cockaert: “Dat model van zetel, de RB50, kan door de klant volledig naar eigen wens worden afgewerkt. We leveren immers geen kant-en-klare standaardproducten, maar een à la carte service. In dit geval heeft de klant gekozen voor een bekleding in stof  en een zwartgelakt onderstel, maar ook een lederen bekleding en een onderstel in  blinkend chroom zijn bijvoorbeeld mogelijk. Verder is het model beschikbaar in een diepe of ondiepe variant, met vaste of verstelbare ruggen, met decoratieve kussens of kussens met een scharnierend gedeelte… En de zetel kan worden uitgebreid met verschillende modules.” Een zee van keuze dus en dat lijkt typerend voor Cockaert, dat in Meise maar liefst drie in het oog springende afdelingen huisvest. Cockaert Interiors biedt een uitgebreide keur aan o.a. Belgische en Duitse merken zoals Jori en Rolf Benz, terwijl Cockaert Design een uitgebreid gamma aan Italiaans ontwerp (Minotti, Maxalto, Flexform…) tentoonstelt. Sleep-Sense, ten slotte, biedt met merken als Auping en Lattoflex alles wat te maken heeft met slaapcomfort, van bedden tot textiel. Stefaan Cockaert: “We kunnen klanten van A tot Z begeleiden bij de invulling van hun volledige interieur, tot het slaapcomfort toe. Ook voor kleur- en decoratieadvies kunnen mensen bij ons terecht. Met onze eigen monteurs en leveringsdienst zijn we bovendien extra flexibel.” Weet je: ook de chaise longue van Rolf Benz in de woonkamer is een product van Cockaert Design. Reginald Schellen: “Interieur en exterieur zijn in deze woning maximaal op elkaar afgestemd. Daarbij wilde de klant een moderne look, zonder dat die te koel zou zijn door bijvoorbeeld veel beton en staal te integreren. Strak, maar ook warm en tijdloos.” Vrouw des huizes: “Om een afstandelijke look te vermijden, hebben we bewust – vooral rode - kleuraccenten aan-gebracht.  Via de kunst aan de muur, bijvoorbeeld, en de  barkrukken in de keuken. Alles bij elkaar wilden we een hedendaagse en stijlvolle woning, die toch ook echt warm en praktisch leefbaar is. Zo was voldoende bergruimte belangrijk, aangezien er geen zolder of kelder is. En een bureau aansluitend op de eetruimte, waar de kinderen gerust kunnen werken en ontspannen. Die praktische dingen zijn vlot verenigd met onze esthetische wensen.”
 
Milieuvriendelijk vakantiegevoel
Vanuit de inkomhal leidt een houten trap naar de bovenverdieping, die alweer wordt getypeerd door licht en ruimte-gevoel. Rechts geeft een luxueus home office – ook hier zien we een donkere accentmuur – uit op een verleidelijk zonneterras. In de winter, als de bomen geen bladgroen hebben, hebben de bewoners van daaruit een pittoresk uitzicht over het nabijgelegen meer. Ook op deze verdieping geven de belangrijke ruimtes – het bureau, de slaapkamers, de badkamers en de dressing – uit op de zuidelijke tuin, terwijl de lange gang die de kamers verbindt aan de noordkant loopt. Het terras loopt door over de hele breedte van het huis tot aan de master bedroom, waar het alweer een grote raampartij is die de sfeer bepaalt. Net zoals beneden worden terras en balkon overkapt door oversteken, die niet alleen garant staan voor een permanent vakantiegevoel, maar ook beschutting bieden tegen de hete zomerzon en in de winter de warmte binnen houden. Reginald Schellen: “Vanzelfsprekend hebben we rekening gehouden met milieu en verbruik en naar een laag EPB-peil gestreefd. Elementen als een warmtepomp, vloer- verwarming, vloerkoeling en een verluchtingssysteem met warmterecuperatie zijn in de woning geïntegreerd.” In de dressing aangrenzend op de master bedroom keren de witte ingebouwde kastenwanden terug, met als opvallend contrast de zwarte raamkozijnen. In de badkamer ernaast domineert de grijze natuursteen die doorloopt over zowel muur als vloer en breekt met het wit van de kasten en wasbak.
 
100% klanttevredenheid
Na de uitgebreide rondleiding leert een afsluitende babbel met de vrouw des huizes ons dat niet alleen het huis volledig aan de verwachtingen voldoet, maar dat ook de samenwerking met architectenbureau Schellen alles was wat ze ervan had gehoopt, en meer: “We hoefden ons nergens zorgen over te maken, alles werd prima geregeld in volledig overleg met ons. Ik ben zeer gelukkig met het resultaat, maar ook de weg ernaartoe was een aangename ervaring.” Reginald Schellen: “We willen de klant een ontspannen bouwervaring bieden, een aangename tijd die niet voor stress en frustratie zorgt. Daarom neemt ons bureau alles op zich. De coördinatie van het project, de budgetcontrole, de aannemerswerken en contacten met de onderaannemers… Wat dat betreft werken we trouwens samen met een vaste ploeg leveranciers die wij kennen en omgekeerd. En vooral: in wie we het volste vertrouwen hebben. Dat maakt de samenwerking een stuk vlotter, en de kwaliteit blijft gegarandeerd. Op die manier streven we naar 100% klanttevredenheid.”
 
Met dank aan:
 
www.schellen.be
www.consteca.be
www.woodyou.be
www.novy.be
www.callensinteriors.be
www.cockaert.be
www.xinnixdoorsystems.be

Fotografie: www.hendrikbiegs.be