Een verrassende gletsjer vol curves

Category: Editie 93

Organische vormen, vloeiende lijnen en industriële ruimtes in een prachtige architectuur, de kijkloft van gietvloerspecialist Liquidfloors doet precies wat je van een kijkloft mag verwachten: indruk maken op een onvoorspelbare manier. Het historische decor van een textielfabriek is gefundenes Fressen voor een imposant hedendaags interieur.
 
Eerst een stukje geschiedenis. Wie zijn schoolse kennis goed onthouden heeft, weet dat Kortrijk rond de vorige eeuwwisseling de industriële metropool van West-Vlaanderen was. De textielindustrie was hier heer en meester, met dank aan de Leie die als een snelweg de stad doorprikt en de grootindustriëlen en hun producten met een rotvaart verbond met de rest van Vlaanderen en Europa. De geschiedenis van de textielindustrie is vandaag nog steeds zichtbaar in de Guldensporenstad. Onder andere in de vroegere spinnerij De Stoop. Het indrukwekkende gebouw dateert van rond 1890 en is een blikvanger langs de Leieboorden. De imposante omvang en de torenhoge ramen maken van dit stuk beschermd erfgoed een schoolvoorbeeld van architectuur in Manchesterstijl. Het is in dit indrukwekkend decor dat Liquidfloors zijn kijkloft installeerde.
 
Gletsjer
Een kijkloft is altijd een hoogstandje. Het is bij uitstek de plek waar fabrikanten en architecten uitpakken met nieuwe inzichten en revolutionaire technieken. Een plek die indruk maakt van bij de start. Dat is in de vroegere spinnerij zeker het geval. De toegang tot de loft leidt je langs indrukwekkende gangen, wenteltrappen met een hoge kasteelfactor en uitgestrekte hallen. De gewelfde plafonds zijn hier meters hoog. Dit is een kathedraal van de industrie, met een architectuur die ontworpen is om bezoekers te overbluffen.
 
Voor de invulling van de kijkloft sprak Miguel Garcia, CEO van Liquidfloors, het Gentse architectenduo Graux en Baeyens aan. “Op enkele functionaliteiten na, had ik weinig eisen. Het enige wat ik vroeg was een loft die verrast. Een ontwerp dat anders is dan standaard. Een atypisch design waar ze zelf trots op zijn.” Het architectenduo nam die woorden duidelijk ter harte. Hoewel het grondplan van de loft rechthoekig is, is er op de raamkant na haast geen enkele rechte lijn terug te vinden in het interieur. De complete invulling is een aantrekkelijk spel van golven, organische vormen en bochten. Een opwindende rollercoaster van natuurlijk afgewerkte muren en volumes. Een uitnodigend labyrint van doorkijken en oversteken. Liquidfloors vroeg een atypisch ontwerp en kreeg het op een dienblad aangeboden. Het verhaal wil dat het Gentse architectenduo een plan B in de achterzak had toen ze het ontwerp aan Liquidfloors voorstelde, uit vrees dat hun visie te vooruitstrevend en té anders was. “Maar dat plan B is nooit een optie geweest. Ik heb het zelfs nooit gezien. Van bij de eerste schetsen was ik enthousiast over deze aanpak”, aldus de CEO van Liquidfloors. “Ik moest even slikken toen ik hoorde dat de plannen geïnspireerd zijn op de vormen van een gletsjer, maar toen de eerste maquette getoond werd, was het liefde op het eerste zicht. Gletsjer of niet: het ziet er gewoon fantastisch uit.”
 
Natuurlijk licht
Van bij het binnentreden is het loftgevoel meteen duidelijk. Met dank aan het dubbelhoge gewelfde plafond van ruim een eeuw oud. Het industriële pand is getekend door zijn theatrale en metershoge ramen. De bouwheer en architecten gingen op zoek naar een waw-gevoel en vonden dat moeiteloos. De authentieke steunkolommen in het hart van de loft zijn zichtbaar bewaard en combineren de oude bouwtechnieken met de moderne invulling.  “Alle natuurlijke lichtinval is afkomstig van één kant. De lichtinval – en vooral het brengen van natuurlijk licht in alle ruimtes – vormde het uitgangspunt van het architecturale ontwerp. Alle ruimtes zijn dan ook gericht richting de lichtinval. Het spel van licht en de degradatie ervan tot in de verste hoek van de loft is een constante in dit pand.”
 
Naadloos en zacht
Een belangrijk onderdeel in de loft is de vloer. Om de mogelijkheden van Liquidfloors ten volle te tonen, kozen de architecten en bouwheer voor de Liquid Mellow-gietvloer van Liquidfloors.  Zowel op het gelijkvloerse, de trap als op de verdieping vind je dezelfde zachte ondergrond. De bleke kleur, genaamd Spring White, zorgt voor een rustgevend canvas waar andere interieurelementen ten volle kunnen uitblinken. De strakke gietvloer past perfect in de organische omgeving, ook omdat die volledig naadloos is. Waar je ook kijkt in de loft, een uitzetvoeg of naad is nergens te zien. Ook niet in de badkamer, want ook daar is Liquid Mellow aanwezig. De gietvloer met basiselementen van plantaardige oorsprong is ook de bekleding van de douchemuren. Ook hier volledig naadloos. “In combinatie met vloerverwarming zorgt Liquid Mellow voor een zeer zacht, warm en comfortabel loopoppervlak. Omdat het niet poreus is, is het ook zeer onderhoudsvriendelijk. Mogelijk vuil blijft op de oppervlakte liggen waardoor het makkelijk te poetsen is”, legt de algemeen directeur van Liquidfloors uit.  Dat het Belgische bedrijf ook een eigen onderhoudslijn heeft met bijhorende onderhoudskit voor elke soort gietvloer is natuurlijk mooi meegenomen.
 
Familiegeschiedenis
Op het gelijkvloerse verwelkomt de open keuken de gasten op een aperitief. Achter de golvende wanden zitten een wasplaats en berging verborgen. Vanuit de keuken beleef je de open leefruimte met indrukwekkend hoog plafond die aansluit. Meteen is ook de designvisie van Miguel Garcia duidelijk: “Een interieur moet groeien. Met mooie voorwerpen, maar vooral voorwerpen met een eigen en persoonlijk verhaal. Decoratie moet niet altijd bij elkaar passen, zolang het verhaal duidelijk is.” Zo zijn de houten barkrukken geen dure designmeubels, maar oude, gerestaureerde barstoelen van een intussen opgedoekt cafeetje uit de buurt. Miguel gaf ze eigenhandig een nieuw leven. Ook de fraaie Victoriaanse kast vol kunstig houtsnijwerk is een historie op zich. De grootmoeder van Miguel kreeg de kast cadeau na een lang leven als dienster bij een welgestelde familie. Oma Garcia gaf op haar beurt de kast aan haar kleinzoon die vandaag met trots de versierde wandkast in zijn moderne loft gadeslaat. Ook in de bureauruimte is er plaats voor familiegeschiedenis aan de muur met een ets van een toreador. “De stier verwijst naar mijn Spaanse afkomst. Ik kreeg de ets van mijn vader toen die in Brazilië woonde. Het is geen designstuk, maar het verdient hier wel een plaatsje.”
 
Zicht en privacy
Een op maat gemaakte wenteltrap brengt de bezoekers naar het meer private gedeelte van de kijkloft. Boven bevinden zich twee slaapkamers, een aparte dressing, een kleine badkamer met inloopdouche en een uitgebreide ouderlijke badkamer.  Vanuit de bovenste gang is de verbinding met de rest van de loft duidelijk. Een hoge vide aan de voordeur en grote openingen in de organische wanden zorgen voor een direct contact en bewaren het loftgevoel. Ook in de kamers is dat het geval. Al zijn de openingen hier afgewerkt met grote ramen.  Vanuit de slaapkamers en zelfs de badkamer heb je een panoramisch zicht op de open loft en op het historische pand. De golvende beweging van alle volumes zorgen voor een zeer aangename feel. Ik beeld me in dat dit ook de emotie is die een speleoloog doorstaat als hij in een ongekende rotsformatie op verkenning gaat en verstelt staat van het ene na het andere natuurfenomeen. De golvende lijnen creëren een beschermend effect. Een ongedwongen sensatie die meteen vertrouwd aanvoelt. Elk detail werd ontworpen door Graux en Baeyens. Voor de uitvoering van het volledige interieur tekende Groep
DDeco.  Van het plaatsen van gipswanden – een huzarenstukje als je de unieke vormen bekijkt – tot de afwerking. “Elke binnenwand is een gipswand, zelfs de scherpste bochten en golven. Dat was verre van evident. Een zeer arbeidsintensieve manier van werken, maar als je het resultaat ziet, is het dat meer dan waard. Ook voor de stielmannen die de gipswanden plaatsten was dit een unieke opdracht. Een waar ze met recht en rede trots op kunnen zijn”, aldus Miguel.
 
Verftechnieken
De vorm is één element van de interieurafwerking. De wandafwerking is een extra verhaal. Zowat alle wanden van de elegante curves zijn bewerkt met een kalkbekleding. De fijne kalk heeft een lichtgrijze kleur en zorgt dankzij meerdere lagen voor reliëf en textuur in de loft. De techniek om de visuele warmte te creëren bestaat onder andere uit hittebewerking, wat zorgt voor een charmant effect met craque-lure. Schilder Laurens Serpieters ontwierp de techniek op maat van deze loft. Voor de andere schilderwerken klopte de bouwheer aan bij DAW Belgium fabrikant van het verfmerk Caparol. Voor het schilderen van de binnenmuren viel de keuze op een bleke verf met hoog witgehalte. Het warme wit sluit perfect aan bij de grijze kalktinten en de strakke, bleke Liquid Mellow-gietvloer. Ook de gewelven in het plafond ondergingen een hedendaagse make-over met ook hier witte tinten. Het reliëf die de oude bakstenen scheppen is mooi zichtbaar, maar heeft dankzij de bleke kleur een moderne toets. Caparol zet sterk in op kwaliteit en duurzaamheid van hun producten. Dat is hier niet anders. Het esthetische van de verf vertaalt zich ook in de bedrijfsvoering van de fabrikant. Mens, gezondheid, natuur en milieu staan voorop.
 
Licht met lijnen
Om de schoonheid van de loft ook na zonsondergang in de verf te zetten, deed Liquidfloors een beroep op Wever & Ducré. De Roeselaarse verlichtingsspecialist voorzag de loft van een volledig lichtplan aan de hand van een complete lichtstudie. “Om de eenheid te bewaren kozen we voor een beperkt aantal modellen van armaturen”, weet Miguel. Dat is onder andere merkbaar in de open ruimte waar spotjes ingewerkt zitten in de zwevende volumes en waar wandverlichting voor sfeer zorgt tussen de indrukwekkende ramen. Om de zwevende volumes extra te benadrukken werd er indirecte verlichting geïnstalleerd in elke mogelijk curve. De verlichting zorgt voor een extra dimensie en maakt het geheel nog indrukwekkender. Het lijnenspel wordt geaccentueerd en krijgt een gezellige invulling. Ook indruk-wekkend is de praktische en sfeervolle verlichting in de kamers. Langs elke lange zijde van de gewelven zorgt een op maat gemaakte lichtstrip voor een heerlijk gevoel. De witte gewelven reflecteren het warme led-licht op een organische manier. Benta-wandverlichting op strategische plaatsen doen de rest.
 

Met dank aan:

www.liquidfloors.be
www.caparol.be
www.weverducre.com

Fotografie : www.hendrikbiegs.be