Een parel in de Kempen: met charme én stijl

Category: Editie 93


Een woning dat je een vakantiegevoel geeft… Het klinkt misschien als een cliché, maar dat is het allerminst als je deze woning en tuin bezoekt. Strak en landelijk, zo zouden we het ook kunnen samenvatten.
 
We beginnen onze uitgebreide ronde aan de voorkant van de woning. En laten we eerlijk zijn, het wauw-gevoel bevangt ons onmiddellijk. Niet door het grootschalige of excentrieke van de woning. Wel integendeel. Het zijn de rust en de klasse die ons charmeren. En de afwerking. Want soms zit schoonheid in kleine details. Neem nu de twee bomen die mooi ingegraven zijn in een licht hellend tapijt van kiezeltjes. Het zet meteen de toon: rust is wat we hier gaan vinden. En daar zorgen de groenelementen mee voor. Tuinarchitect Kevin Mampay van Make Concepts: “Voor de tuin hebben we samen met de bouwheer geopteerd om te werken met constante groene waarden. Zodat je ook in de winter van binnenin een mooi groen zicht hebt. De tuin moest ook onderhoudsvriendelijk zijn, dat is standaard tegenwoordig.”
 
Spelen op het onderbewustzijn en empathisch werken, dat zijn volgens Kevin Mampay zijn grote troeven. “Kort samengevat, zeg ik altijd dat ik geen tuin maar een gevoel creëer. Ik vergelijk een tuin vaak met een interieur. Je kan een heel strak, simplistisch interieur hebben maar dat toch warm aanvoelt. Wel, naar de tuin toe vertaalt zich dat door het natuurlijk gevoel in de tuin. Dat geeft rust en zorgt - zoals de dame des huizes zei - voor een vakantiegevoel in eigen huis.”
 
Kurken eyecatchers
We wandelen even rond het huis, naar achter toe. Kevin Mampay vertelt ons nog wat meer over zijn aanpak: “Ik probeer altijd nieuwe dingen te doen, geen copypaste van bestaande projecten. De drie belangrijkste parameters voor mij zijn de bewoners, de woning en de omgeving. Daaruit vloeit mijn ontwerp voor de tuin. De basis van dat ontwerp is altijd de strakke, verharde onderlijn. Nadien heb ik hier gewerkt met een speelse lijn, de nonchalante grassen en dan vaste waarden in het groen. En natuurlijk de twee bomen, want een tuin zonder bomen is als een terras zonder paraplu. Deze kurkeiken zijn echte eyecatchers. Ze gaan nog wat groeien, vooral het loof, en blijven mooi groen, ook in de winter. Het is een echte karakterplant, wild maar niet te bombastisch.”
 
De aanleg van de tuin gebeurde door de firma Mampay en zonen, familie van de tuinarchitect. “Mijn zoon heeft het ontwerp gemaakt en aan de hand daarvan hebben wij heel de tuin aangelegd. De fond was niet zo goed, dus hebben we heel wat grondwerken gedaan, vooral nivelleringswerken. De planten moesten ook perfect geplaatst worden in de vormen van de bestrating, die mooi in detail afgewerkt zijn. Maar de grote uitdaging is het snoeien van de planten in de perfecte vorm. De planten komen natuurlijk niet aan in de gevraagde vorm, je moet dat ter plaatse doen. Neem bijvoorbeeld de bolstructuren, die zijn voor elk project verschillend. Hiervoor leggen we planten van verschillende grootte bij elkaar, als het ware zoals puzzelstukken. Want als je met allemaal dezelfde grootte werkt, zal het nooit lukken. Je moet echt met verschillende maten van planten werken. En dan is het de kunst om de perfecte bolvorm erin te scheren. Het moet dadelijk goed zijn. De tuin is weliswaar vrij sober, maar net daardoor valt elk detail op als er iets niet goed zit. Als er vijftig verschillende soorten staan, dan maakt een kleine misser niet zo veel uit. Maar in een tuin als dit wel. Door onze kennis en ervaring – we zijn inmiddels aan de vijfde generatie toe – kunnen we dat zonder probleem aan.”
 
Comfort centraal
In de tuin hebben we natuurlijk ook oog voor de poolhouse en het zwembad, met een rand van Belgische blauwe steen. Alain De Weerdt van de firma Avuz: “Het is een klassiek skimmer zwembad, met een hoge waterstand, uitgevoerd in beton. De volledige bekleding werd gedaan in folie en de wanden kregen nog een extra beschermende laag. Speciaal is de extra bekleding op de trap en bodem, dat voelt heel aangenaam aan de voeten. Het rolluik werd dan weer weggewerkt in een schuine nis onder de grond, waardoor het geen plaats van het zwembad inneemt. Door de polycarbonaat solarlamellen is het rolluik veel harder dan een standaard exemplaar. Bovendien ligt er ook een uv-filterlaag op, zodat het geheel veel minder onderhevig is aan verkleuring. Qua onderhoud wordt het bad volautomatisch op punt gehouden met ph- en chloorsturing. Opmerkelijk is ook de toerentalgeregelde zwembadpomp, die tot twee derde energie bespaart. De filter is heel fijn en zorgt zo voor heel helder water. Er is ook een automatische wandrobot, die je net als de RGB-verlichting en het rolluik, volledig via het domoticasysteem - met je smartphone dus - kan regelen. De verwarming gebeurt door een warmtepomp, uit het zicht, achter de poolhouse. Het water kan makkelijk tot dertig graden verwarmd worden. Ook de loungzetels werden door ons geleverd. Pluspunt is dat ze ook in het zwembad kunnen. Comfort troef!”
 
Achter het zwembad werd een poolhouse opgetrokken in dezelfde stijl als de woning, inclusief het rieten dak. Onder het afdak vinden we de jacuzzi van de firma Hanolux, specialist in wellness & outdoor living. Annemie Daniels: “Een bubbelbad is een aanwinst voor het hele gezin. Maar de keuze is niet altijd gemakkelijk. Daarom begeleiden we onze klanten ook in hun zoektocht, totdat ze het bad gevonden hebben dat perfect bij hen past. In onze grote showroom is er keuze te over qua modellen en opties. De keuze voor het merk is daarentegen heel simpel: Hotspring is gewoonweg het beste merk voor bubbelbaden in de wereld. Geen ander bubbelbad is zo innovatief
als dat van deze Amerikaanse pionier. Zo werken ze onder meer samen met de ontwerpers van BMW voor het design van hun baden, gebruiken de nieuwste jet-technologie en zijn tegelijk het meest energiezuinig.” Een bubbelbad biedt trouwens meer dan enkel pure ontspanning. “Dankzij het warme water en de hydrotherapie zorgt een bubbelbad voor een gezonder leven”, vervolgt Annemie Daniels. “Bij regelmatig gebruik verbetert de bloedcirculatie, ontspannen gewrichten en spieren zich en vermindert de stress aanzienlijk. Al deze elementen leiden tot een betere gezondheid. De verschillende hydro- en massagejets zijn niet enkel heerlijk ontspannend, maar helpen ook tegen allerlei rugklachten en reuma. Via de manuele bediening kan je zelf je persoonlijke hydrotherapie kiezen.”
 
Oud of nieuw?
We keren om en stappen nu samen met architect Jef  Van de Vel van AP/ART Architecten terug naar de voorkant van de woning. “We hebben het ontwerp gebaseerd op een klassieke Franse hofstede”, vertelt hij ons. “Dit is natuurlijk geen vierkantshoeve, maar de woning heeft door het hogere volume en het ommuurde binnenplein wel dat statige.” Het lijdt geen twijfel, de woning heeft cachet. De klassieke toets springt in het oog en soms zou je even twijfelen of het over een renovatie gaat of niet. Jef Van de Vel: “Het zou inderdaad een oude gerenoveerde gevel kunnen zijn. Dat bekomen we doordat niet alles zo strak afgemeten is. Sommige stenen zijn wat kleiner of groter, of springen er wat uit. Ook met de ramen hebben we wat gespeeld. Geen grote raampartijen, maar verticale partijen met kleinhouten in de bovenste glasvakken. De bovenste ramen bestaan zelfs helemaal uit vierkantjes. Qua kleuren hebben we gekozen voor een afwisseling van grijs en een donkere tint (het smeedijzer-effect) voor de kleine ramen en de grote ramen achteraan.”
 
Op het binnenpleintje wanen we ons al binnen, de straat hebben we achter ons gelaten. Het ‘thuiskomengevoel’ is groot. De zwarte voordeur heeft net als het kleine raam een smeedijzeren look. Het is niet alleen het ontwerp, maar ook de keuze van de materialen en de uitvoering die bijdragen tot de uitstraling van de woning. De ruwbouw en het dakwerk werden verzorgd door Bouwonderneming Stijn Grootjans. “Voor de plinten en hoekstenen hebben we gewerkt met Franse witsteen, dat zal op termijn wat grijzer worden en past perfect met de voegen en het buitenschrijnwerk. De dorpel van de voordeur hebben we behandeld zodat hij er wat doorleefd uitziet. Voor de dakpannen is er gekozen voor een Bourgondische tegelpan. Deze komt trouwens terug in de boog boven de inkomdeur en in de haard aan de achterkant van de woning. Dat is op ons initiatief gebeurd. Door de prima samenwerking met de bouwheer en architect hebben we zelf heel wat aanpassingen kunnen aanbrengen, zoals de uitspringende lagen onder de dorpels of het verder naar voor springen van de schouw in de linkerzijgevel. Ook de details in het gevelmetselwerk zijn door ons aangebracht, zoals de inspringende lagen in beide schouwen. Het was een prachtproject om aan te werken, een van onze mooiste realisaties. Ik heb het grote voordeel dat ik een team heb van jong gedreven mensen. Die krijg je niet in een-twee-drie bijeen, maar het loont om te zoeken naar de meest geschikte personen. Iedereen is supergemotiveerd en werkt met volle fierheid aan onze bouwprojecten. En dat kan niet anders dan afstralen op het resultaat.”
 
Warmte en uitstraling
Uiteraard valt ook het rieten dak boven de garage op, een wens van de bouwheer. “Het is een chique element, dat je niet overal tegenkomt”, vertelt Wim van Rieten Daken Vranken. “Het geeft zoveel warmte en uitstraling aan de woning, ten opzichte van enkel een klassieke dakbedekking. Een huis met een rieten dak loopt over van charme. Riet heeft iets gezelligs ouderwets, maar is toch ook van alle tijden. Daarnaast heeft een rieten dak een karakteristieke, landschappelijke en natuurlijke waarde. Vandaag herontdekken steeds meer architecten de voordelen van riet als materiaal met onuitputtelijke mogelijkheden, waarmee uiterst flexibele en heel eigentijdse dakvormen kunnen worden gerealiseerd. Maar je moet natuurlijk met de juiste vakmannen werken, riet is echt een stiel apart. Het is maatwerk dat heel veel aandacht en precisie vergt. Daarom krijgen professionele rietdekkers een jarenlange training en opleiding vooraleer zij de status van meester-rietdekker hebben bereikt. Zelf ben ik er op mijn zeventiende aan begonnen, in 1988 was dat. ” De bestratingswerken werden uitgevoerd door Tim Eyskens. “We hebben de oprit gelegd, de klinkerpadjes en het terras. De keuze van het materiaal is gebeurd door de tuinarchitect en de bouwheer: kleiklinkers, kasseien en het terras in Belgische blauwe hardsteen van eerste keuze. De plannen waren goed uitgetekend, dat maakt het werken natuurlijk aangenaam en zorgt dat we alles perfect kunnen afwerken. Het mooiste voorbeeld is misschien wel het inslijpen van de rondingen in het terras waar de planten kwamen. Dat was millimeterwerk, waar veel tijd in kruipt. Maar het resultaat mag gezien worden. De tuinarchitect was er ook heel tevreden over. Dat doet plezier. Ook het grondverschil van het zwembad hebben we mooi kunnen opgevangen.”
 
Consequente keuzes
Tijd om naar binnen te gaan. In de inkomhal met een verouderde natuurstenen vloer straalt het licht van boven naar beneden. Voor ons staat een grote glazen deur op plafondhoogte met een armatuur in smeedijzer. Een indrukwekkende toegang naar de leefruimte. Het smeedijzer is een van de elementen dat in gans de woning terugkomt. Strak en rustiek. Het valt meteen op, de rust van buiten werd ook naar binnen getrokken. “Dat was ook de bedoeling”, vertelt binnenhuisarchitect Isabelle Veris van AP/ART Architecten. “De rustige, landelijke sfeer is in heel de woning doorgetrokken. We hebben vaak met dezelfde materialen gewerkt en bepaalde zaken laten terugkomen, zoals de ingebouwde verlichting in de niches in de muur.”
 
Ook de detailafwerkingen door de bewoners respecteren perfect het harmonieus geheel. Daarbij zijn ze heel consequent geweest, zoals in de keuze voor de gordijnen. Vital Celen van Benedetti Interieur: “In de leefkamer hebben ze gekozen voor linnen gordijnen, een echt natuurlijk materiaal. Het is een heel subtiele, stijlvolle stof met een rustig design. De zandkleur sluit perfect aan bij de leefruimte en geeft net dat tikkeltje extra uitstraling, mede doordat de gordijnen tot op de grond werden doorgetrokken. In de slaapkamer hebben de bewoners dan weer gekozen voor gordijnen van natuurlijke wol in een stijlvolle grijstint. Niets spectaculairs, maar wel perfect aansluitend bij de woning. En dat was de bedoeling. Alle gordijnen werden volledig op maat gemaakt. Dat is één van onze grote troeven, samen met ons deskundig advies qua sfeer en materiaal. We kunnen elke stof en formaat aan. Waar vandaag veel bedrijven in België stoppen met eigen productie, doen wij nog alles zelf, tot en met de plaatsing.”
 
Vanuit de leefkamer kijken we uit op de tuin. Rechts is er de zitruimte. Het zal ons nog opvallen: de verticaliteit van de woning. De plafonds zijn hoger dan in een doorsnee woning. Het geeft de statigheid van de woning weer, wat ook geaccentueerd
wordt door de keuze voor hogere plinten. De televisie zit mooi verborgen in een op maat gemaakte kast met schuifwanden. Het is maar een van de vele zaken die verzorgd werden door Kurt Leys. “Wij hebben zo goed als de volledige binneninrichting gedaan met al het bijhorende schrijnwerk. Zoals de kasten, de keuken, de binnendeuren, de binnenluiken, het eiken parket, de trappen… Alles in een strakke landelijke stijl. De kasten hebben we in mdf uitgevoerd en gelakt.  We hebben onze eigen lakcabine, waardoor we alles in eigen handen hebben. Dat is een van onze voordelen: we kunnen alles zelf aan. De architect of bouwheer hoeft dan niet met verschillende onderaannemers te werken. Zo maken we ook zelf al onze fineer, inclusief het verlijmen en bewerken. De klant kan dan kiezen hoe deze afgewerkt wordt. Zelf vind ik het project ook heel mooi geslaagd. Echt iets om fier op te zijn en waar de bewoners zullen van genieten.”
 
Twee trapjes in de zitruimte leiden ons naar een strakke bureelruimte waar ook het mooie maatwerk – bureau en meubels in eikfineer – de show steelt. Hoewel deze ruimte wat afgesloten is, heb je van hieruit toch voldoende contact met de rest van de woning. Eenzelfde glazen/smeedijzerdeur kijkt uit op de inkomhal en de keuken. Twee vliegen in één klap: voldoende openheid én teruggetrokkenheid. De eiken vloer zullen we straks ook boven tegenkomen.
 
Drieduizend jaar oud
We keren terug de zitruimte in en staan even stil bij de gashaard van M-Design. Mooi hoe dat deze vanuit drie ruimtes zichtbaar is. Bart Goovaerts: “Dat is net de bedoeling van dit model, dat niet toevallig Homedivider noemt. De ingebouwde haard scheidt verschillende ruimtes van elkaar, maar de vlammen zijn zichtbaar vanuit drie zijdes. Je kan trouwens zelf bepalen hoe het vlammenbeeld eruit ziet. Via een app op je tablet of smartphone kies je hoe groot je de vlammen wil. Je kan ze ook laten fluctueren, afwisselen tussen klein en groot. Sowieso geven onze haarden een heel realistisch vlammenbeeld. Bijkomend voordeel is dat je de haard zowel voor sfeer- als hoofdverwarming kan gebruiken. Dit hoogrendementstoestel verbruikt niet meer dan een centrale verwarming. Dat is typerend voor onze aanpak, we zijn heel vooruitstrevend met onze haarden en staan altijd een paar jaren voor op de concurrentie. Dat uit zich bijvoorbeeld ook in hoe je de haard openmaakt wanneer je deze wil reinigen. Vaak moet je eerst wat losschroeven en het glas met zuignappen eruit nemen, met alle risico op beschadiging. Bij onze modellen is het makkelijker én veiliger: gewoon openklikken.”
 
Pronkstuk van de eetruimte is ongetwijfeld de luster. Ook hier komt, net als bij de tafel in de zitruimte, weer het smeedijzeren terug. En dat zien we ook in het meubilair, met de handgrepen van het merk Dauby. Stephanie Van Mechelen: “Het belangrijkste aan onze handgrepen is dat ze van natuurlijke materialen zijn: een metaallegering met een zwarte laklaag op. Die zwarte kleur is vandaag de dag echt wel in. De techniek die we gebruiken is zelfs al meer dan drieduizend jaar oud. Eerst wordt het metaal gegoten in zandmallen en daarna werken we de producten met de hand verder af. Het gietproces in zandmallen zorgt ervoor dat het beslag een korrelig oppervlak krijgt en dus kleine imperfecties vertoont. Hierdoor is elk stuk uniek en krijgt het een artisanale oude look. We kiezen er echt voor om met die natuurlijke materialen te werken, deze worden ook nog mooier met de leeftijd.” “Ons aanbod is trouwens niet beperkt tot handgrepen”, vervolgt Stephanie Van Mechelen. “Ook voor raam- en meubelbeslag kan je bij ons terecht, net als voor andere accessoires. Handig als je alles in eenzelfde lijn en kleur wilt doortrekken. Iedereen kan een kijkje komen nemen in onze showroom. En indien nodig gaan we ook mee op de werf om het project te begeleiden.”
 
Een licht speels element
Via opnieuw een pracht van glazen/smeedijzerdeur gaan we de keuken in. Binnenhuisarchitect Isabelle Veris: “We hebben klassieke materialen gebruikt maar met een strakke lijnvorming. Zo helt het composiettablet bijna niet over. Dat voelt heel hedendaags, maar toch behouden we de traditionele waarde van de woning.” En ook hier - we vallen in herhaling - zijn de gemaakte keuzes in volle samenhang met de rest van de woning. Zoals de landelijke zandkleurige tegels van RG Tegel. Caroline Vergauwen:”met hun gladheid, maar toch voldoende reliëf, voegen ze een licht speels element toe aan de keuken en geven ze het geheel een extra dimensie. Deze tegels zijn uiteraard maar een kleine greep uit ons volledig aanbod. Met RG Tegel proberen we een ruim assortiment te voorzien van eigentijdse, kwaliteitsvolle keramische materialen, die kwa design een look & feel uitstralen waar iedereen zich in kan vinden. Keramische tegels hebben vandaag heel wat praktische en technische voordelen. En dankzij recente innovatieve technieken slagen wij er in om natuurgetrouwe hout-, beton- en  natuursteenimitaties in keramisch materiaal aan te bieden, waar nog nauwelijks het onderscheid kan worden gemaakt met het oorspronkelijke materiaal. Onze tegels  zijn met de grootste zorg uitgekozen en in onze showroom te Massenhoven gaan onze interieuradviseurs met elke klant individueel en op maat aan de slag. Bij het maken van een keuze vinden wij het aspect beleving zeer belangrijk. Vandaar dat onze showroom ook opgebouwd is rond verschillende leefwerelden, waar diverse stijlen aan bod komen. samen met onze  professionele partners bieden wij totaaloplossingen voor elke keramische vraag”
 
We gaan terug richting inkomhal en slaan de nutsruimtes en garage over. De trap heeft een discrete ingebouwde zij-verlichting naast de treden. De balustrade speelt verder in op het gietijzereffect. Via een dressing betreden we de master bedroom waar het hemelbed met een fijn zwart frame de show steelt. Dezelfde stijl en sfeer van de woning blijft aanwezig, de eiken vloer kreeg hier een licht behandeling met olie. We stappen even de badkamer binnen. De meubels zijn uit composiet gemaakt, het felle wit steekt mooi af tegen de warmere witte verf. Het ingebouwde bad en de inloopdouche vervolledigen het plaatje. De kinderkamers zijn bijna elkaars spiegelbeeld, maar subtiele verschillen verlenen elke ruimte toch een iets andere persoonlijkheid. Opvallend is het bureelblad dat de plaats van de vensterbank inneemt. Mooi. In de gang merken we nog enkele praktische oplossingen, een ingebouwde kast die de stofzuiger verbergt en een schans die de was naar de kelder brengt. We beëindigen ons bezoek aan dit Kempisch pareltje op de volledig ingerichte zolderverdieping. Tijd voor een partijtje biljart!
 
 
Met dank aan :
 
www.makeconcepts.be
www.mampay.be
www.avuz.be
www.hanolux.be
www.stijngrootjans.be
www.rietendakenvranken.be
www.eyskens.be
www.benedetti.be
www.kurtleysbvba.be
www.m-design.be
www.dauby.be
www.rgtegel.be
www.apart-architecten.be

fotografie: www.hendrikbiegs.be