Van je huis een echte thuis maken

Category: Editie 92

Stel u woont in een mooie woning maar u bent niet helemaal tevreden. Er scheelt iets, om het zo te zeggen. U mist wat warmte, u voelt er zich niet helemaal in thuis. Best is om niet bij de pakken te blijven zitten en er iets aan te doen, niet? Een binnenhuisarchitect kan u alvast verder helpen.
 
Dat deden deze bewoners alvast. Ze kochten hun woning een vijftal jaren geleden en hoewel ze nog heel tevreden waren over de woonst op zich, vonden ze toch dat de gehele inrichting beter kon. “Oorspronkelijk was er veel gewerkt met beton”, vertelt de bouwdame. “Dat vonden we ‘wauw’ toen we het kochten, maar na een tijdje misten we toch iets. De hele inrichting was te industrieel, met een zwarte keuken en een volledige inoxen badkamer. Het contrast met de tuin was gewoon te groot. We wilden graag wat meer het buitengevoel naar binnen trekken.”
 
Ook de indeling van de ruimtes vonden de bewoners onpraktisch. De bouwdame:“We wilden een combinatie van meer afgescheiden ruimtes maar tegelijk ook de openheid bewaren. En we hadden te weinig opbergruimte. Eerst hebben we zelf geprobeerd om wat aanpassingen te doen, maar dat was niet voldoende. Als we het goed wilden doen, moesten we een interieurarchitect onder de arm nemen. Daarbij vonden we het belangrijk om iemand uit de buurt te nemen die aanwezig kon zijn op de werf. Zo is de keuze gevallen op Britt Van Namen. Er was onmiddellijk een klik met onze persoonlijkheid en we wisten dat we op dezelfde lijn stonden.”
 
Vooraleer we onze ronde door de woning starten, vragen we nog even aan de bouwdame wat ze van het resultaat vindt. “We zijn heel tevreden, het is nu echt een aangenaam interieur geworden. Er heerst een fijne huiselijke warmte, en dat is net wat we wilden.” Voor interieurarchitect Britt Van Namen was het haar eerste grote project. “Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen”, vertelt ze. “Ik heb ze dan ook met beide handen gegrepen. Het is voor mij een springplank geweest naar andere projecten. Ik ben vrij snel tot een eerste ontwerp gekomen en dat zat meteen goed. Bedoeling was om iets te creëren dat over twintig jaar er nog fris uit zou zien. De keuze voor natuurlijke materialen zoals parket en travertin lag voor de hand. Daarmee zouden we die huiselijke warmte kunnen creëren. Ook de witte kleur overal in de woning, zorgt voor die rust. Persoonlijk vind ik dat kleur moet uitgaan van de materialen die je gebruikt en niet zozeer van de muren. Wil je toch een extra kleurelement, dan kan dat via kleine accessoires die je makkelijk kan vervangen als je de kleur beu bent.”
 
De rode draad in de woning
Onze rondleiding starten we buiten aan de voordeur. We komen binnen via een glazen deur en bevinden ons in de inkomhal op een mooi tapijt. Naast ons zien we een grote pivoterende deur naar de leefkamer. “Dit was meteen de eerste grote ingreep”, vertelt Britt Van Namen. “Voorheen kwam je rechtstreeks de leefkamer binnen. Nu hebben we een soort sas gecreëerd, zo heb je het gevoel dat er toch een aparte inkomruimte is. Dat wordt zeker geaccentueerd doordat we met het tapijt gekozen hebben voor een ander vloermateriaal dan elders in de woning. Het tapijt werd op maat gemaakt en perfect afgelijnd met de trap en de leefruimte. Bijkomend voordeel is dat de pivoterende deur de koude tegenhoudt maar het licht niet. De bewoners kunnen nog steeds zien wie er aan de deur aanbelt.”
 
Via de pivoterende deur gaan we de grote ruimte binnen. Een mooi detail is de greep van de deur die over de hele lengte werd toegepast: dat oogt veel serener dan een apart handvat. De grote raampartijen achteraan de ruimte geven uit op de tuin, met visvijver en zwembad. We draaien ons even naar links naar het keukengedeelte. Die werd volledig herdaan.
Britt Van Namen: “De oorspronkelijke keuken was heel onpraktisch, er werd maar zelden aan gekookt. Nu ziet ze er helemaal anders uit met de strakke wandkasten en het grote werkblad waarvan de uitloper ook dienst doet als eettafel. De kasten hebben we witgelakt met een zandstraal. Je voelt nog de groeven van de kasten, maar het is rustiger geworden. We hebben ook gewerkt met een concepta systeem, een draaideur die naast de kast inschuift. Alle toestellen zitten trouwens verborgen. Voor de hoge wandkasten hebben we een ander handig systeem geplaatst zodat je deze makkelijk kunt openen en sluiten zonder op een stoel te moeten staan.”
 
Onze ogen dwalen af naar het keukeneiland en het gebruikte materiaal. “Dat is een Travertin Romano Classico”, vertelt Patrick Verheyen van de firma Graniet en Marmer. “De vulkanische natuursteen komt uit Tivoli, de regio rond Rome. Deze was heel populair in de jaren zestig, vooral voor vloeren. Nu is deze steen terug aan een opmars bezig, maar dan ook voor toepassingen in de keuken en de badkamer. Het is heel onderhoudsvriendelijk materiaal en dankbaar om mee te werken.” De afwerking van het keukeneiland is perfect geslaagd. Dat zie je aan details zoals het aflopende vlak naar de spoelbak van het merk Franke. Patrick Verheyen: “Het is een zacht hellend vlak, perfect om het water naar de juiste plaats te laten aflopen. We hebben er geen kader rond geplaatst, wat zorgt voor een strakker effect. Dat is ook zo met de stopcontacten die je door te drukken uit het eiland kan laten komen. Door ook dit met travertin af te werken, vormt alles één mooi geheel. We hebben ook alle naden op elkaar afgelijnd en de vloer tussen de keukenwand en het eiland bekleed met travertin. Ideaal voor het onderhoud.” De keuze voor deze natuursteen was snel gemaakt. Zowel de bewoners als de binnenhuisarchitect hadden zelfs al een lichte voorkeur voor de travertin. Dezelfde steen wordt trouwens ook in de badkamer gebruikt, wat zorgt voor een aangename link of rode draad tussen boven en beneden.
 
Een spel van lijnen
We draaien ons om en kijken richting tuin. Links is er een multifunctionele kinderhoek en rechts een zithoek voor de ouders. “De bewoners hadden nood aan wat meer privacy tussen hun gedeelte en dat van de kinderen”, zegt Britt Van Namen. “Om dit te bereiken hebben we een vrijstaand meubel ontworpen in eikfineer (wit gelakte lariks) van de firma Dimec, die het materiaal voor heel wat meubels in de woning heeft geleverd. Zo creëerden we twee ruimtes in één. Je zit niet volledig afgesloten van elkaar, maar ieder heeft toch zijn eigen plaats.” De kolomkast wordt gekenmerkt door een spel van lijnen. Sommige panelen kan je opendoen, achter één zit er zelfs een barkast verborgen. Het meubel biedt ook plaats aan twee discreet verwerkte tv’s, één aan elke kant.
 
Onderaan de kolomkast zien we een open gashaard van De Puydt Vuur op maat, dat voor gezelligheid in beide ruimtes zorgt. Stefan De Puydt: “Het is een haard van het Belgische topmerk Metalfire, dat garant staat voor designproducten met zuivere details, eenvoud in materialen en een strak gelijnde vormentaal. Met zijn inspirerende vormgeving zet het internationaal de toon. Het project werd natuurlijk op maat verzorgd en perfect geïntegreerd in het interieurconcept. De haard geeft een aangename stralingswarmte af aan beide ruimtes en doordat de haard maar langs een kant is afgesloten, krijg je een verbluffend visueel effect.”
 
Dergelijke projecten zijn een kolfje naar de hand van het haardbedrijf. “Wij heroriënteren ons voortdurend en kijken naar wat mensen beweegt”, vervolgt Stefan De Puydt. “Innovatie motiveert, maakt ons sterk en creatief. Door onze jarenlange ervaring op het terrein kunnen we aanlokkelijke combinaties maken tussen nieuwe materialen, met een exquise vormgeving en de slimste technieken. We hechten veel belang aan kwaliteitsvol materiaal en een afwerking tot in de puntjes. Want een haard is er om van te genieten.”
 
Op de vloer ligt een samengestelde parket die met natuurlijke olie is behandeld. Dit zorgt voor een rustgevende natuurlijke toets. Opvallend is het hoge plafond boven de leefruimte, die heel wat ruimtelijkheid brengt. Als we ons omdraaien zien we linksboven het bureel van de bewoners op het eerste verdiep, volledig afgesloten in glas. We draaien terug en lopen rond de kolomkast door naar de kinderruimte, waar onder andere een geïntegreerd bureau werd gezet. Van hieruit kijk je omhoog naar de glazen vloer van de slaapkamer. Wat verder staat een ovalen eettafel vanwaar je uitkijkt op een ingebouwde wijnkast. De deur biedt toegang tot de achterruimtes waar zich de bijkeuken en andere praktische zaken bevinden.
 
Interieur- en decoratiespecialist Van Hauwe-Somers verzorgde mee de decoratie in de woning, onder andere het tapijt aan de inkom, de verschillende decoratieve accessoires en de raamdecoratie. Ingrid Van Hauwe: “De raamdecoratie is zo belangrijk in een woning. Het bepaalt mee de sfeer die de bewoners in hun interieur wensen. Het is de ideale oplossing om met lichtinval te spelen. Daarom bieden we onze klanten heel wat keuzes aan. Voor elke smaak hebben we wel een oplossing in verschillende stoffen en kleuren, in verschillende lamelbreedtes, met de gewenste bedieningsvorm etc. Onze persoonlijke aanpak speelt daarbij een belangrijke rol en ook de uitvoering natuurlijk, want elk maatwerk is anders.” De decoratiespecialist volgt nieuwe trends op de voet. “Je moet mee zijn met de tijd”, vervolgt Ingrid Van Hauwe. “Want stilstaan is achteruit gaan. Daarom werken we alleen met topmerken en zijn onze collecties altijd up-to-date. Het is niet onze bedoeling om zaken aan te bieden die je overal kan vinden. Met onze trendy woonaccessoires helpen we onze klanten om een gezellige thuis te maken van hun woonst.”
 
Warme beige en witte tinten
Via de inkomhal gaan we de trap op. De bestaande treden waren van metaal en zorgde voor een onaangenaam geluid. Britt Van Namen: “Daarom hebben we de zwevende treden overtrokken met dikfineer. Dat loopt niet alleen veel aangenamer, visueel brengt het ook meer rust.” Aan de linkerkant zijn twee kinderkamers. Net als overal werden er nieuwe Nordex deuren geplaatst, in plaats van de wat onhandige schuifdeuren. De plafondhoge deuren met strak kader - een specialiteit van Nordex - zorgen voor extra ruimtegevoel. Tussen de kinderkamers is een badkamer, die in het wit werd geverfd, en een dressing. Samen vormen deze ruimtes één symmetrisch geheel. We verlaten de tweede kinderkamer en komen in een kleine ruimte waar de printer uit het bureau werd getrokken. Vanuit het bureau zelf kijken we door de glazen wand uit op de leefkamer en de tuin. Ideaal om contact te houden.
 
Terug in de gang stappen we de badkamer binnen. Het travertin kleurt de hele ruimte met zijn warme beige en witte tinten, eveneens verzorgd door Graniet en Marmer. De ruime inloopdouche is praktisch en heel uitnodigend. De goot kan een dubbel debiet afvoeren, waardoor je nooit in een plas staat. In het midden staan een dubbele wastafel, gescheiden door een hangspiegel. De circulatie is optimaal, je kan langs elke kant en richting door de badkamer. “Een hele verandering”, zegt Britt Van Namen. “Want vroeger vormde de badkamer één ruimte met de slaapkamer. Allesbehalve praktisch. Daarom hebben we gekozen voor twee schuifdeuren achter het beddenhoofd. Zo kan de badkamer gemakkelijk afgesloten worden van de slaapkamer.” Vanuit de slaapkamer hebben we opnieuw een prachtig zicht naar buiten. Maar dat niet alleen, rechts kijken we naar beneden door een glaspartij naar de leefkamer. En daarnaast is misschien wel het grootste geheim van de woning. Omdat er te weinig bergruimte was, zijn hier nieuwe dressingkasten gemaakt van liefst vijf meter lang. Het eerste deel zit zelfs helemaal verborgen in de kolomkast van beneden. Een huzarenstukje: ruimte creëren zonder er te verliezen…
 
Met dank aan:
www.brittvannamen.be
www.granietenmarmer.be
www.vanhauwe-somers.be
www.depuydthaarden.be
www.dimec.be
www.nordex.be
www.smederijdestijl.be

Fotografie: Hendrik Biegs