Nieuw bouwen met authentieke charme

Category: Editie 92

In het vroegere West-Vlaamse front-gebied ontdek je sinds twee jaar een gezellige nieuwbouwhoeve. De stijl, de look en het gevoel zijn authentiek, maar alles is gloednieuw. Rustiek en landelijk wonen wordt hier mooi gecombineerd met alle hedendaagse comfort.
 
Wie de Westhoek kent en de Belgische loopgraven van WO I ooit bezocht, weet hoe het landschap eruitziet. Uitgestrekt. Waar je ook staat, hier kijk en geniet je van een open landschap waar her en der kleine hoeves en gehuchten als een lappendeken verspreid zijn. Dat uitzicht is precies wat je ontdekt als je deze landelijke nieuwbouw nadert. Het enige wat het open landschap doorkruist is de autosnelweg, maar zelfs die is rustig en vredig in vergelijking met andere Vlaamse verbindingswegen.
 
Nieuwbouwhoeve
Op het perceel stond ooit een kleine hoeve. En zoals dat in ons vlakke land gaat, werd de hoeve geflankeerd langs alle mogelijke kanten door koterijen, kleine schuren en vergane glorie. Vergane glorie, dat was precies ook de omschrijving van de bescheiden hoeve. Renoveren was geen optie. De kans op instorten was groter dan de kans op renovatie. Dan is de beslissing natuurlijk snel genomen. Weg ermee. Maar wel met respect. Want de nieuwbouw volgt in grote lijnen de contouren van de oorspronkelijke oppervlakte. En de herkenbare landelijke stijl. Ook de schuren zijn niet volledig verdwenen. Het is te zeggen. De contouren zijn in de twee bijgebouwen nog duidelijk zichtbaar. De overtollige koterijen maakten plaats voor landschap, maar in dat decor is er plaats voor zowel een poolhouse als een garage met een bijhorende polyvalente ruimte. Het geeft je meteen een indruk van ruimte. Ja, hier is plaats voor een uitgebreide hobbyruimte en toch geniet je nog langs elke kant van een prachtig open zicht op de omgeving. “Het bijgebouw houdt inkijk buiten en zorgt voor een meer private omgeving. De inplanting van de gebouwen houdt vooral rekening met de zonnestand, zicht en het afsluiten voor een gezellige omgeving”, aldus architecte Sandra Schepens. Bij een oude boerderij hoort natuurlijk heel wat land. Daar maken de huidige bewoners dankbaar gebruik van. Voor een prachtig panorama, maar ook om de schapenhouder uit de buurt extra graasweide te bezorgen. Een dubbel voordeel. De schaapjes staan prachtig in de omgeving en zorgen voor een rustgevende en natuurlijke aanblik, de weides worden milieuvriendelijk onderhouden en de bouwheren hoeven zelf geen schapen te verzorgen.
 
Dat een bouwproject in de Westhoek niet zonder gevaar is en altijd een beetje een reis in de geschiedenis, bewijst de volgende anekdote. Bij het verwijderen van het oude gebouw en het uitgraven van de kelder vonden de aannemers artillerie uit WO I. Wie ooit het fragment zag in het tv-programma Man Bijt Hond waarbij een landbouwer aan zijn Poolse medewerkers uitlegt wat er kan gebeuren bij het ploegen van het land, kan zich meteen de scène voor het hoofd halen. Opgepast, obussios!
 
Alternatief voor buxus
De open ruimte rond de landelijke hoeve is een van de voordelen van het landelijk wonen. De eigenaren wilden duidelijk die open ruimte bewaren in het tuinontwerp. Gebruiksgemak en onderhoudsvriendelijkheid stonden ook hier centraal. Voor de uitvoering tekende Tuinen Dekeyser. “Op vraag van de bewoners is de tuin vrij sober gehouden. Vooral om zo weinig mogelijk onderhoud te genereren. Daarom is er hoofdzakelijk gazon, dat bovendien gemaaid wordt door een grasrobot. Qua onderhoud volstaat het om drie keer per jaar de hagen te scheren en de correcte bemestingen toe te dienen”, vertelt tuinaannemer Pieter Dekeyser. Als hoofdtuinaannemer zorgde hij ook voor de aanleg van de zwemvijver en het plaatsen van de authentieke houten weideafsluitingen.
 
Knotwilgen en hagen maskeren het zicht op de autosnelweg. Een verzameling fruitbomen – appelaars, perelaars en pruimelaars – maakt de tuin ook lekker. Voor een groenblijvende beplanting zocht de tuinaannemer passende alternatieven voor buxus. “Door de grote populariteit van buxus is de plant erg vatbaar geworden voor schimmels. Een groot probleem. In de tuin maken we daarom gebruik van fijnbladige osmantus burkwooddii en wat grovere prunus lusitanica. Ook enkele meerstammigen fungeren als blikvanger”, weet Pieter. Tuinen Dekeyser is gespecialiseerd in totaalaanleg. Zo zorgde Pieter samen met zijn team voor de nodige verharding: terrastegels, maar ook een karrespoor in kasseien in combinatie met dolomiet in eccogravel matten en landelijke ‘recuperatie’ kleiklinkers die met de hand werden ingeklopt.
 
Villabouw op maat
Voor het bouwen deed het gezin een beroep op Elbeko. De Oost-Vlaamse totaalaannemer nam niet enkel de complete winddichte ruwbouw voor zijn rekening, maar ook de volledige afwerking. De projectleider van Elbeko was voor de bouwheren het vaste aanspreekpunt doorheen de bouwperiode. “We passen de verschillende puzzelstukken in elkaar,  zorgen voor de technische uitwerking en voor een vlotte timing en opvolging. De kwaliteit van elk bouwproject wordt reeds bij de voorbereiding bepaald. Met onze studiedienst besteden we hier veel aandacht aan zodat er tijdens de werken geen verrassingen meer zijn voor de bouwheer”, vertelt Tim Schauwvlieghe, bouwadviseur bij Elbeko. De bewoners maakten kennis met heel wat vaste gespecialiseerde onderaanemers van Elbeko, bijvoorbeeld voor het degelijke buitenschrijnwerk. Een ambachtelijke ramenmaker zorgde er voor alle maatwerk in afseliahout. De interieurarchitecte van Elbeko zorgde dan weer voor een begeleiding bij het invullen van de afgewerkte woning. De begeleiding gaat verder dan de keuze voor kleuren en materialen. “Omdat we het complete plaatje overzien, kunnen we de interieurplannen afstemmen op de bouwfase en de technische vereisten. Enkele voorbeelden zijn het verwerken van de ventilatieleidingen en het opmaken van een lichtstudie.” Elbeko is een bouwpartner met ervaring. Het familiebedrijf startte in 1962 en wordt ook vandaag nog geleid door vader en zijn twee zonen.
 
Materialen met een geschiedenis
De landelijke nieuwbouw is de thuis van een gezin met twee jonge kinderen. Allebei in pamperfase. Praktisch genot stond dan ook hoog aangeschreven bij het ontwerpen van de woning. Of zoals de vrouw des huizes het verwoordt: “Dit is een huis om in te leven, geen museum waar je overal moet oppassen.” Het ontwerp is van architectenbureau Sandra Schepens. Ruimte en gebruiksvriendelijkheid waren de twee codewoorden bij het uittekenen van de eerste plannen. Uiteraard in combinatie met een landelijke uitstraling, een voorkeur van de bouwheren. Het resultaat is precies wat je hierbij mag verwachten. Het centrale woonvolume vormt het hart van de hoeve. Authentieke recuperatiestenen van Vandemoortel rustieke bouwmaterialen zorgen voor een klassiek uiterlijk van de gevel. De oude klampsteen voelt zich hier perfect thuis. De gevelstenen contrasteren mooi met de afwerking van de twee bijgebouwen. Zowel het poolhouse als de polyvalente ruimte zijn wit gekaleid. De garage die aan het hobbygebouw paalt, geniet van eiken planken als gevelbekleding. Stuk voor stuk natuurlijke materialen die zich mooi integreren in het heerlijke landschap van de Westhoek. Het overdekte terras van de poolhouse is perfect gericht om alle stralen van de avondzon op te vangen. Ook de barbecue staat al klaar en maakt deel uit van de zijmuur. Van op het terras neem je de ideale aanloop voor een frisse duik in de zwemvijver. Onderweg struikelen over het lange gras is geen optie. De robotgrasmaaier houdt alles kortgewiekt. “Door te werken met verschillende gevelbekledingen schep je een sfeer. Het hout, de recuperatiestenen en de gekalkte muren vullen elkaar aan”, aldus de architecte.
 
Gezelligheid
“Het contact met de architect liep
bijzonder vlot. We wilden vooral iets gezellig. Geen moderne bunker, maar een gebouw dat opgaat in de omgeving. Dat is bijzonder goed gelukt. Van bij de eerste 3D-tekening waren we meteen verkocht”, vertelt de bouwheer. De indeling van de eigenlijke woning is vrij klassiek. Na het openen van de deur kom je terecht in een ruime inkomhal. Met bijhorend toilet, maar vooral met een statige trap richting slaapvertrekken en mooi afgewerkt binnenschrijnwerk. Vooral de dubbele deur richting eetkamer springt in het oog. Het is een sierlijke verwelkoming. In de eetkamer overheersen lichte, natuurlijke kleuren: taupe en beige. De bouwdame bekent: “Hier spenderen we eigenlijk het minste tijd. De leef-keuken is de meest gebruikte ruimte.” En terecht, zo blijkt als we binnenstappen. De grote open keuken geniet van een ruim eiland dat vandaag deels dienstdoet als opbergruimte voor het kinderspeelgoed. Eenmaal de kinderen het speelgoed ontgroeid zijn, is er plaats voor barstoelen. Vanuit de keuken heb je een ruim zicht op het grote landgoed. Op de schapen, het strakke gazon en de zwemvijver dat vandaag nog afgeschermd is voor de kleine kinderen. De volledige benedenverdieping geniet van grote natuursteentegels als vloer. Lekker praktisch. De huiselijkheid krijgt een extra dimensie dankzij het uitgebreide AGA-fornuis. Geen klassiek gasfornuis, maar inductiekookplaten vermomd in het bekende gietijzeren ontwerp. De retrolook sluit perfect aan bij de landelijke en rustgevende omgeving. Het uitgebreide keukenblad dat ook in het keukeneiland terugkeert biedt alle plaats om heerlijke maaltijden voor te bereiden.
 
Wastafel extraordinaire
Voor alle maatwerk en interieurafwerking gingen de eigenaars te rade bij KM Interieur. Alle inbouwmeubels in de keuken, bijkeuken, badkamer en toilet, werden op maat gemaakt, passend in de landelijke stijl van de woning. In de keuken resulteert dat in een gezellige sfeer. De lambrisering zorgt voor een uitnodigende toets. De afgewerkte wandmeubels creëeren samen met het kookeiland meer dan voldoende opbergruimte. Als tafelblad voor het keukeneiland kozen de bewoners, in overleg met KM Interieur, voor een composietsteen in amazon-kleur: een natuurlijk bruin met natuurlijke nerven.  De details maken duidelijk het verschil in het maatwerk. Zo werden de tabletten in de slaapkamer afgewerkt volgens de kleur van het parket. “Samen met de interieurarchitect van Elbeko en de eigenaars werd de stijl en uitstraling besproken. Het eigenlijke ontwerp en het uittekenen van alle details deden we zelf”, aldus Ingrid Bultinck van KM Interieur.  Twee opvallende blikvangers in het interieur vind je in de badkamer en in het aparte toilet op de benedenverdieping. De dubbele en kleine wastafels bestaan er uit een massieve natuursteen, met de hand gekapt en afgewerkt. “Samen met de bewoners kozen we voor een beige natuursteen. Die werd daarna bij de steenkapper afgeleverd om stuk na stuk om te vormen tot een mooi geheel.” De massieve wastafel op zijn plaats krijgen, bleek nog een huzarenstukje - enkele honderden kilo’s verplaats je niet zomaar -, maar met vereende krachten werd het handgemaakte pièce de resistance geïnstalleerd. “We maken en ontwerpen alles zelf. Volgens de stijl van de klant: landelijk of modern. Doordat we zelf het hout lakken kunnen we inspelen op alle vragen”, aldus Ingrid.
 
Afwerking volgens kleurstaal
De aankleding van de ruimtes is precies in de stijl als de woning zelf: gezellig, gemoedelijk, landelijk. Voor de losse meubelen en decoratie deed het gezin onder andere een beroep op Arnauds Atelier. Eerst door inspiratie op te doen in Juno by Arnauds Atelier, een ruime woonwinkel in Brugge vol landelijke invloeden. Daarna door de zaakvoerders in de nieuwbouw te inviteren voor advies. Het resultaat is een grote eettafel die op maat afgewerkt werd om bij de wandkast te passen. Arnauds Atelier zorgde op basis van een kleurstaal voor een bijhorende eettafel. Boven de grote eetplaats hangt een sierlijk en modern verlichtingselement van designspecialist Verlichting Claeys. “Alle meubelen in de winkel passen we aan volgens kleur of materiaal om perfect te integreren in een bestaande omgeving”, vertelt Tine Naessens-Herrebout. Zo kozen de bewoners ook voor een bureel in verweerde eik met een lederen afwerking. Ook de twee lederen bijzetzetels, met verweerde look, in het salon werden aangekocht bij Juno by Arnauds Atelier. Een perfecte match met de landelijke omgeving en het sfeervolle interieur. De West-Vlaamse woonzaak specialiseert zich in de landelijke stijl. Zowel door eigen maatwerk aan te bieden als door bestaande meubelen op te knappen en een nieuw leven te schenken.
 
Ivory en Moleanos
Voor de vloer in de ruime leefruimte en in de keuken – haast de volledige gelijkvloerse verdieping – kozen de bewoners voor een groot tegelformaat natuursteen met een zachte beige kleur. Parket is enkel te vinden in het slaapgedeelte.
De grote natuursteentegels meten 60 op 60 centimeter en blinken uit dankzij hun natuurlijke look. Ivory, zo heet deze Turkse travertijn, vertoont een mooie structuur waarbij de kalksteen licht geperforeerd lijkt. Ideaal voor de vloerverwarming. Elke Goethals van groothandel Stone West legt uit: “Ivory is erg gebruiksvriendelijk. Door de structuur vallen kleine vuilplekken niet op. Bovendien is de natuursteen zowel
bruikbaar binnenshuis als outdoor op het terras.” De bewoners kozen eigenhandig de tegels in de toonzaal van Stone West in Olsene. Net als de Moleanos-natuursteen die gebruikt werd op de venstertabletten. “De combinatie Moleanos-Ivory is erg geslaagd. Het zijn allebei kalkstenen en allebei lenen ze zich uitstekend voor maatwerk.” Stone West, waar de eigenaars de inspiratie en tegels haalden, is gespecialiseerd in natuursteen. Als groothandel leveren ze ook keramische tegels en cementgebonden producten.
 
Attractie voor de kinderen
Op naar de bovenverdieping. Hier is plaats voor een master bedroom, een ruime badkamer en twee kinderkamers met mogelijkheid voor een eigen badkamer. De zolder dient enkel als opbergruimte en als technische ruimte. Opvallend richting de slaapvertrekken is de trapverlichting. Kleine led-verlichtingspunten zitten als knopen verwerkt in de muur. De lichtgevende knopen begeleiden de avondlijke tochten naar boven. Het natuurlijke parket – dat volledig doorloopt op de verdieping – zorgt voor een aangenaam gevoel aan de voeten. In de ouderlijke slaapkamer zorgt het indrukwekkende en zichtbare dakgebinte voor heel wat sfeer. De massieve balken werden gerecupereerd en stralen pure geschiedenis uit. Ook al is dit een nieuwbouw. Sowieso is het hier heerlijk ontwaken. Zeker in de zomer. De bewoners genieten van een eigen houten balkon dat via een dubbele deur de frisse lucht in de slaapkamer binnenbrengt. Vanop het balkon kijken de ouders naar de uitgestrekte tuin en het sfeerrijke landschap. De verrekijker? Die kan makkelijk op het hoofdsteun geëtaleerd worden. Het vrijstaande bed is maatwerk, net als alle ingewerkte kasten op de bovenverdieping. Een leuke gimmick is de waskoker. Verborgen in een van de kasten in de ouderlijke slaapkamer schuilt een rechtstreekse verbinding met de bijkeuken. Een vuile t-shirt of een broek vol vlekken? Gewoon de kast openen, het kledingstuk met een sierlijke zwaai mikken in de koker en de vuile was ligt beneden klaar aan de wasmachine. Makkelijk zat. En meteen een extra attractie voor de jonge kinderen. Die profiteren allebei van een eigen ruime slaapkamer met landelijke toetsen. Ruimte is er sowieso. Niet voor een broertje of zusje, maar zeker wel voor een eigen
badkamer. Bij de kleine slaapkamers is voldoende plaats voorzien voor een aparte kleine badkamer.
 
Saint Marc pavé
Opvallend in het landelijke geheel is het consequente gebruik van de materialen. Door verschillende structuren en materialen te combineren ontstaat een gezellig geheel met overzicht. Geen kakafonie van kleuren en soorten, maar een duidelijk gestructureerde invulling: de juiste materialen op de juiste plaatsen. Zo koos het jonge gezin voor kleine natuurstenen in de badkamer: Saint Marc. Dit is een bourgondische witsteen beschikbaar in verschillende formaten en afwerkingen. De bewoners kozen voor een bruut getrommeld 15x15-formaat. De beige pavés vind je zowel op de vloer, als op de wanden en in de inloopdouche. Voor extra herkenbaarheid werden dezelfde kleine tegels ook gebruikt in de bijkeuken. De bewoners gingen langs bij het West-Vlaams Tegelhuis om hun keuze te maken. De lichtbeige kleur en de ruwe afwerking van de Saint Marc-pavés past perfect in de stijl en smaak van de bewoners. Het West-Vlaams Tegelhuis biedt heel wat mogelijkheden. In de indrukwekkende toonzaal liggen zowat alle opties uitgestald. Zowel voor landelijke als strakke woningen. Het West-VlaamsTegelhuis is gespecialiseerd in keramische- en natuursteenvloertegels, evenals maatwerk in natuursteen en composiet.
 
In welke kamer je je ook bevindt of op welke plaats in de ruime tuin je ook staat: dit nieuwbouwproject ademt charme en rust uit. Alles is perfect op elkaar afgestemd. Over elk detail is nagedacht. De omgeving, de architectuur en de materialen vormen één geheel om heerlijk te wonen en te genieten. Met plezier, als je het ons vraagt.

Met dank aan :
 
www.bureauschepens.be
www.elbeko.be
www.kminterieur.be
www.westvlaamstegelhuis.be
www.arnaudsatelier.be
www.tuinendekeyser.be
www.stonewest.be
www.vandemoortel.com
www.claeysverlichting.be
 
fotografie : Hendrik Biegs