De Hof van Eden ligt in Beerse

Category: Editie 92

 
We hebben er vaak heel wat voor over om van ons thuis dat speciale plekje te maken. Al gaan sommigen daar net iets verder in dan anderen. Home Sweet Home kijkt de ogen uit in Beerse, waar achter de sobere gevel van een gerestaureerde herenboerderij een stukje paradijs op aarde schuilgaat. Een oase van rust en genot waar de wereld buiten niet meer lijkt te bestaan.  De hoeve gaat terug tot liefst 1780 en groeide rond 1900 uit tot een herenboerderij. Vandaag staat op het domein een tot in de puntjes afgewerkte hedendaagse woning die beantwoordt aan de hoogste comfort- en energienormen. Maar ook een historisch pand dat geschiedenis ademt uit elke porie en waar het verleden – soms tastbaar - aanwezig is.
 
Als comfort authenticiteit ontmoet
Architect Anje Dhondt is gespecialiseerd in de renovatie van hoeves, klassieke landhuizen en boerderijen in zowel strakke als landelijke stijl. Zij zette samen met architect Hilde Mertens en de eigenaars van het pand de tanden in dit project en vertrok daarbij van de absolute basis: het oorspronkelijke skelet van de woning en heel wat verbeelding. Anje Dhondt: “Van de basis kunnen vertrekken is ideaal, dan kun je nog alle kanten op. De verhoudingen van de buitenmuren zijn daarbij belangrijk. We hebben de woning opengetrokken en minimalistischer gemaakt, maar de authentieke verhoudingen en oorspronkelijke dikke muren behouden. Een van de uitdagingen schuilde erin om die authentieke elementen te combineren met het comfort van een nieuwbouw.” De bouwheer: “Ik ben zelf thuis in de bouw en wist zeer goed wat ik wilde. Ik ben met mijn plannen naar Anje gestapt en ze voelde mijn ideeën en de woning perfect aan, wat de samenwerking van in het begin zeer aangenaam maakte. Dat was ook nodig om een project als dit tot een goed einde te brengen. Wij zijn absoluut zeer te spreken over de manier waarop alles is verlopen.”
 
Naarmate we door de woning lopen, wordt steeds duidelijker wat de bouwheer precies bedoelt met ‘een project als dit’. De eigenaars en architect zijn voor deze renovatie klaarblijkelijk niet over één nacht ijs gegaan. Bijna letterlijk over elke steen is nagedacht, uit respect voor het rijke verleden van het pand. De eigenaar had er alvast goede moed in. Alle bakstenen van de oorspronkelijke hoeve zijn door de eigenaars handmatig gesloopt, schoongemaakt en opnieuw in de gevels verwerkt, in kwartsteens verband. Alles om het gebouw maximaal in zijn oude glorie te herstellen. De bouwheer: “We hebben bij elke stap rekening gehouden met de geschiedenis van het domein en heel bewust gekozen voor zorgvuldige restauratie en renovatie. Niet de makkelijkste of goedkoopste weg, maar de voldoening is des te groter.” Die voldoening blijkt zeer duidelijk als de eigenaar vertelt over ‘de schat van de boerderij’, een oude geweerkolf die verstopt zat tussen de hoofdbalken van het valse plafond. Dat krijg je dan, in een huis met zo’n rijke geschiedenis…
 
De details zitten in het materiaal
Anja Dhondt: “Bij een woning als deze laat ik me vooral leiden door logica, laat ik het pand zelf spreken. Dan groeien veel dingen organisch. De nadruk lag op het authentieke en ambachtelijke, op warm respect voor het verleden, en dat blijkt uit de vele oorspronkelijke elementen.” De materiaalkeuze sprak voor de architect dan ook grotendeels voor zich.
Anje Dhondt: “De Beerse steen is een streekproduct, die lag enigszins voor de hand. Verder geeft eikenhout de toon aan. Natuurmaterialen zorgen voor de mooiste detaillering. Veel aan deze woning berust op valse eenvoud en is meer een kwestie van aanvoelen dan van iets anders. De uitdaging lag er hier vooral in het oude te respecteren terwijl het nieuwe tot stand kwam, in harmonie met de omgeving. Dat gaat ook om locatie, oriëntatie en samenwerking tussen verschillende vakmensen die met de neuzen in dezelfde richting staan.” Het sprookjesachtige uitzicht op het domein is mede te danken aan Tuinaanleg Gert Kwanten uit Neerpelt. Al sinds 1996 legt het bedrijf, met meer dan veertig medewerkers, zich toe op tuinontwerp, -aanleg en -onderhoud. Het succes van Gert Kwanten is te danken aan drie pijlers: respect voor de wensen van de klant, een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en het nakomen van gemaakte afspraken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Gert Kwanten al meermaals is uitgeroepen tot  Vlaamse Tuinaannemer van het jaar.
De bouwheer: “Gert Kwanten heeft rekening gehouden met onze wensen en dat waren er nogal wat. Zowel voor de voor- en achtertuin als de zijtuinen hebben ze naar onze ideeën geluisterd en hun ideeën met ons gedeeld.”
Tuinarchitect Hilde Waelbers: “We weten uit ervaring hoe belangrijk een goed ontwerp is voor je aan de werken begint. We hebben dan ook uitgebreid de tijd genomen voor een grondige voorbereiding. Het project bood heel wat uitdagingen: het hergebruik van materialen en bewaren van authentieke elementen, het integreren van de zwemvijver en opvangen van het niveauverschil, het vrijwaren van het uitzicht op het landschap en toch verzekeren van de privacy… Het was zeer aangenaam om het project te zien evolueren, tot we in 2014 de kroon op het werk mochten zetten met de beplanting. Elk seizoen staat er wel iets in bloei, met een kleurenpracht van groen, wit, blauw, paars, roze… “
 
Het eindresultaat is alvast ontegensprekelijk de moeite waard.
De bouwheer: “We hebben kunnen rekenen op echte vaklui, met liefde voor het project en hun stiel. De samenwerking met Algemene Schrijwerkerij Peeters, bijvoorbeeld, was van onschatbaar belang voor het houten binnen- en buitenwerk.” Algemene Schrijnwerkerij Peeters uit Beerse is al 35 jaar lang expert in houten schrijnwerk zoals ramen, binnendeuren en ander maatwerk, en dat alles naar de wens van de klant. Ook buitenschrijnwerk gebeurt volledig op maat, met respect voor de bestaande gevel. Met een eigen atelier en eigen plaatsers, heeft Peeters de kwaliteit en service van begin tot einde zelf in handen. Het zijn sterke troeven die ook in deze hoeve hun vruchten hebben afgeworpen. Peeters is verantwoordelijk voor de houten ramen en deuren (zowel de voordeuren als een aantal binnendeuren), de luiken, de buitenpoort en de kelder- en zoldertrap. En heeft daarbij zonder meer bijzonder werk geleverd.
Wouter Van Puyvelde (AS Peeters): “De bouwheer was een vertrouwde klant, de contacten kwamen dus vrij vanzelfsprekend tot stand. Het project sprak ons ten zeerste aan, gezien het karakter van de woning. Ons doel was om dat karakter met ons schrijnwerk te behouden. We zaten daarin meteen op één lijn met de opdrachtgever, die zeer goed wist wat hij wilde. We konden goed inspelen op de eisen van de klant, wat de samenwerking alvast aangenaam en vertrouwelijk maakte.”
 
Volop natuur van binnenuit
Via de vooringang van de woning kom je in een ruime inkomhal. Waar ooit de oorspronkelijke haard zat, ademt een doorkijkhaard naar de leefruimte volop gezelligheid. De nieuwe dambordvloer in de hal sluit aan bij de vloertegels in het toilet die gerecupereerd zijn uit de oude woning. De inkomhal leidt naar de leefruimte, die de openheid van een loft combineert met de gezelligheid van gescheiden ruimtes. De televisiehoek, de zitruimte, de eetruimte en de keuken vloeien als één geheel in elkaar en behouden daarbij toch hun afgetekende functie en eigenheid. Een oud gewelfkeldertje is gerestaureerd en bevindt zich open onder de verhoogde tv-hoek, waar eikenhout de toon aangeeft. Het aangrenzende zitkamergedeelte met open haard wordt enerzijds gekenmerkt door de natuursteen op de vloer en anderzijds door hetzelfde gevoel van plaats dat de hele ruimte typeert. De eikenhouten keuken met ingebouwde toestellen ligt op de plaats waar zich lang geleden ook de oorspronkelijke keuken bevond. Het grijze arduinen werkblad weerspiegelt de donkere steen op de vloer,  de witte tegeltjes boven het kookvuurtrekken een lijn door die in het zitgedeelte wordt ingezet. Tinten van grijs, bruin, beige en wit bepalen het palet van de ruimte en zorgen voor een gevoel van eenheid in de grote ruimte. De gigantische raampartij in de leefruimte geeft uit op de vroegere binnenkoer, nu een ruim terras met halve buxusbollen en een rozen- en lavendelplantsoen. Centraal geeft een zwemvijver de toon aan. De jacuzzi ernaast lonkt uitnodigend in de voorzichtige lentezon.
De bouwheer: “We hebben bewust geen televisie in de salon gezet. We kunnen hier van op de eerste rij de fazanten en hazen gadeslaan, of de ooievaar die wat verderop zijn nest heeft. Het water van de zwemvijver reflecteert op het plafond, met een eindeloze variatie aan patronen. Daar kan geen tv tegen op.”
Anje Dhondt: “De U-vorm van de gebouwen is dankbaar in die zin dat hij je de privacy biedt van een vierkantshoeve. Tegelijk hebben we het uitzicht maximaal gevrijwaard, onder andere door de oude varkensstal open te werken tot een eiken overdekt terras waaronder je vanuit de woonkamer het uitzicht in de verte kunt bewonderen.“
 
Rondleiding door het verleden
De eerste verdieping, waar eens de zolder was, is volledig
vernieuwd. Op één aspect na: de oorspronkelijke eiken dakspanten. Als trouwe gedienden zijn ze over de hele verdieping aanwezig, discreet in hun eenvoud,  opvallend in hun unieke eigenheid.
De bouwheer: “De oude eiken dakspanten zijn gereinigd en gezandstraald. Om ze extra in de verf te zetten, hebben we de witte wanden van de slaapkamers áchter de spanten geplaatst, zodat de balken als kunstwerken door de kamers kronkelen. We moeten ons een beetje bukken in de nachthal zodat we ons hoofd niet stoten, maar dat vinden we een kleine moeite voor dat resultaat.”
Ook in de twee kinderkamers en de master bedroom geven de oude spanten de toon aan. In de master bedroom is een klein raampje dicht bij de grond de enige overblijvende getuige van het vroegere uitzicht op de binnenkoer. De andere raampjes van de oude zolder zijn uitgewerkt tot drie dakkapellen, die een onbelemmerd uitzicht bieden over het uitgestrekte natuurlandschap.
De meest rechtse kinderkamer geeft toegang tot een gedeelte van de oude schuur, waar zich nu het kantoor bevindt van de heer des huizes. Maar ook meer dan dat: de ruimte biedt plaats aan een volledig appartement met douchekamer, slaapkamer en living met keuken.
De bouwheer: “De ruimte was er, dus we hebben er iets nuttigs mee gedaan. Als een van de kinderen later op zoek is naar meer privacy of een eigen stekje, is dit een ideale oplossing.“
 
Ook de badkamer biedt uit elke hoek een open uitzicht op de weidse omgeving. De badkuip is het werk van Duscholux, een Zwitserse fabricant van sanitair met zetels verspreid over de wereld. Het losstaande bad past enerzijds naadloos in de landelijke omgeving en stijl van het huis. Anderzijds ademt de bijzondere afwerking met afgeplatte rand strak design, wat zorgt voor een verfijnd contrast met de aanwezige houten spanten. Duscholux is gespecialiseerd in glazen douchedeuren, badwanden  en andere glazen douchewanden voor inloopdouches. Maar ook baden, douche-bakken en wandbekledingen behoren tot het gamma. Zelfs wie op zoek is naar wellness-toepassingen vindt bij Duscholux zijn gading.
Greetje Martens, verantwoordelijke voor Duscholux in België: “We hebben inderdaad een breed gamma aan producten, zoals het stijlvolle bad in deze woning. Al ligt onze grootste focus op glazen wanden voor de badkamer, maar ook op oplossingen voor specifieke situaties: douchebakken en -deuren op maat, glaswanden in speciale formaten, wanden en deuren die aan bijzondere eisen moeten voldoen. Zo moeten douchedeuren en wanden steeds meer onderhoudsvriendelijk worden, wat betekent bijvoorbeeld achterwanden in de douche met zo weinig mogelijk voegen. Wij bieden daarom meerlagige wanden op basis van acryl, een alternatief voor de klassieke tegels.” Duscholux kan zich beroemen op zijn afwerking, kwaliteit, service en een ruime diversiteit aan producten voor de badkamer. U vindt Duscholux-produkten bij de sanitaire groothandel.
 
Zonnepaneel versus perenboom
Als we terug naar beneden gaan, belanden we in een hal die uitgeeft op de praktijk van mevrouw, die kinesiste is. Daar springt alweer vooral het prachtige uitzicht naar buiten in het oog. In de technische ruimte naast de hal blinken de gloednieuw uitziende leidingen vrolijk boven de piekfijn onderhouden toestellen. Qua energie hebben de eigenaars zeer bewuste keuzes gemaakt. Op het dak van het huis liggen de panelen voor de zonneboiler, die voor warm water zorgt. Op de schuur liggen zonnepanelen voor de elektriciteit. De  eigenaars wilden geen van de panelen echter in het zicht, alles ligt dus heel discreet opgesteld. Verwarmen gebeurt voor een groot deel met vloerverwarming.
De bouwheer: “We hebben voor het geheel Energieconcepten uit Arendonk onder de arm genomen. De zaakvoerders hebben duidelijk een hart voor duurzame energie, en de nodig knowhow. Hun energiesystemen zijn niet alleen aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen, ze zijn vaak zelfs jaren vooruit.”
Energieconcepten uit Arendonk bestaat dit jaar tien jaar en kijkt met terechte trots terug op het afgelegde parcours.
Zaakvoerder Manu Leys: “We hebben door de jaren heen een sterk en ervaren team opgebouwd, dat overtuigd is van het belang van duurzame energie. We focussen op kwaliteitsproducten en op steeds beter uitgewerkte energiesystemen.” Tot die systemen behoren zonnepanelen, warmtepompen, pelletkachels en –ketels, vloer- en wandverwarming, cv-haarden en ga zo maar door. Als het te maken heeft met duurzame energie, kunt u ervoor terecht bij Energieconcepten. Manu Leys: “Zowel particulieren als kmo’s zijn bij ons welkom, iedereen krijgt het beste advies voor zijn situatie en wordt met de glimlach geholpen.” Getuige daarvan is de indrukwekkende lijst met realisaties van het bedrijf. Het is een gevarieerd verhaal met de meest uiteenlopende hoofdstukken, maar één centraal thema: tevreden klanten. Zelfs de handige doe-het-zelver kan bij Energieconcepten terecht en kan daarbij rekenen op de nodige begeleiding bij de opstart en eindcontrole.
 
Het is een fascinerend contrast, de hoogtechnologische energievoorzieningen hand in hand met de halfstammige fruitbomen, de waterput en de oude bakstenen. Het is typerend voor deze woning en dit domein, waar de warme harmonie tussen heden en verleden naar een nieuw niveau zijn getild. Soms ligt een stukje paradijs dichterbij dan u denkt.
 
Met dank aan:

www.anjedhondt.be
www.gert-kwanten.be
www.rpeeters.be
www.duscholux.com
www.energieconcepten.be

Fotografie: Hendrik Biegs